Tichá vojna kvôli Vianociam, ktoré sú ešte ďaleko
Ešte len začal nový rok pred cvhilou a u nás doma už začína tichá vojna kvôli Vianociam. Sme manželia 5 rokov, máme jedno dieťa. Každý rok je ten istý problém - moja mama chce aby sme boli u nej (býva sama), svokra zas trvá na tom, že Štedrý večer musí byť v "hlavnom" rodinnom dome u nich. Minulý rok sme boli u svokrovcov a moja mama preplakala celý večer do telefónu. Tento rok som chcela aby prišla k nám, ale svokra spustila scény že im rozbíjame tradície a že sme nevďační. Manžel mi povie že jemu je to jedno, nech sa rozhodnem, ale ja viem že potom bude počúvať blbé reči od svojej matky. Prečo sú tie sviatky také stresujúce? Ako ste to vyriešili vy, aby bol vlk sýty aj ovca celá? Máme sa proste zavrieť doma a nikoho neriešiť?
u nás sú Vianoce síce u nás doma, lebo máme miesto, ale je u nás aj mama - rozvedená, sama aj svokra-vdova...každý prispeje svojim dielom, ja varím kapustnicu, robím šalát, svokra naloží a vypraží ryby, mama rezne...aspoň nemám toľko roboty so všetkým a deti sú tiež šťastné, že majú babky pri sebe a teda aj kopec darčekov...donedávna bola u nás aj švagrina, ale tá má teraz priateľa a chodia k jej mame pre zmenu, aby nebola sama....takže ja by som k svokre zobrala tvoju mamu, nech sa aj na hlavu postaví, ak sa jej nepáči - alebo svokru k mame ☺ a pekne všetci spolu ☺
@svetlonos Vianoce sú o rodine čo s tým majú spoločné kamarátky a svoj život.Na tie majú čas 364 dni v roku.
@anonym_autor mama je sama, takže by som ju zavolala k vám, alebo spoločne k svokrovcom.Necitam všetko neviem prečo to delite a nikdy by som nenechala samu mamu doma.Moja babka bola vdova od 54 r a vždy bola s nami neskôr aj druhá babka.
@anonym_4185d5
Myslela som to celkovo tak, že ženy kašľu na seba, deti dospejú a nevedia čo zo sebou. Veď ani, mamu nech zoberú teda aké rypskek je svokra. Tá hľadí len na ich pokazené Vianoce. Dupka nohou ako malý Jojo. A tiež je v poriadku, keby boli ako mladá rodina samy na Vianoce na dovolenke. Alebo kľudne aj s tou mamou. Záleží od vzťahov. Veď láska sa nevyjadruje len na Vianoce a Valentína.
Akoze sorry, ale to si fakt mamu nechala na Vianoce samu a rozmyslas, ze to tak urobis znova, lebo svokra...?
Ked ste boli minuly rok u svokry, teraz bez pardonu k mame. Ale ja by som veru asi ani jeden rok nenechala mamu samu, bud zobrat k svokre, alebo jednoducho povedat, mamu nenecham samu na Vianoce.
Surodencov nemas?
Nečítam celé. U nás jednoduché riešenie. Keď sa deti vydajú, oženia, rodičia chodia raz k jedným, raz k druhým. Dcéry a nevesty robia Štedrý večer. Staré ženy nech si už dajú svätý pokoj.
@anonym_autor buďte všetci spolu u vás
@anonym_cb599d čitaj s porozumením prosím - u nas sa uz riešia dalsie vianoce.....žial, aj ked mame dva mesiace od noveho roku
@anonym_autor Štedrý deň doma. Jeden deň u jednej mamičky a jeden deň u druhej mamičky a nie sa urážať ako malé decká
@anonym_autor Už ste samostatná rodina, tak aj tú štedrú večeru by ste mali mať sami vo vlastnom. A potom, medzi sviatkami môžete ponavštevovať príbuzných.
@anonym_4185d5
Myslela som to celkovo tak, že ženy kašľu na seba, deti dospejú a nevedia čo zo sebou. Veď ani, mamu nech zoberú teda aké rypskek je svokra. Tá hľadí len na ich pokazené Vianoce. Dupka nohou ako malý Jojo. A tiež je v poriadku, keby boli ako mladá rodina samy na Vianoce na dovolenke. Alebo kľudne aj s tou mamou. Záleží od vzťahov. Veď láska sa nevyjadruje len na Vianoce a Valentína.
@svetlonos to súhlasím treba mať aj iný svet a okruh ako deti, ale mamu by som samu nenechala Svokra má muža, alebo iné deti.Necitam všetko či je autorka jedinacik
Akoze sorry, ale to si fakt mamu nechala na Vianoce samu a rozmyslas, ze to tak urobis znova, lebo svokra...?
Ked ste boli minuly rok u svokry, teraz bez pardonu k mame. Ale ja by som veru asi ani jeden rok nenechala mamu samu, bud zobrat k svokre, alebo jednoducho povedat, mamu nenecham samu na Vianoce.
Surodencov nemas?
@micicka presne toto nepochopim a kolke jej tu radia nech su sami na stedry vecer a mama sama. Vrchol sebeckosti.
mamu by som na vianoce samú nenechala - zvlášť keď preplače celé vianoce lebo jej na tom záleží.
ak svokra nie je sama - nech je s tými na vianoce s ktorými je - alebo nech príde aj ona ku vám - alebo nech pozve aj tvoju mamu ...
@biba_18 súhlas. Nikdy by som rodiča nenechala doma samého na vianoce. NIKDY. Normálna svokra by sama od seba navrhla aby prišla aj jej mama k nim. Nechutne sebecké. Fuj.
@anonym_autor hmm ako máš svokru čo vydiera a tvoja mamka, nehnevaj sa veľmi nezaostáva za ňou... ako keď sa rok čo rok prispôsobujete ako malé deti...tak jasné že raz sa to skomplikuje.
Plakala ti do telefónu, na Vianoce? Tebe to ako pomohlo, máš si tento rok dupnúť nohou ?!?!
Uff tvoj muž nech urobí konečné rozhodnutie s tebou ...a je pravda ako má on mamu, máš aj ty...no nech o tom zas nerozhoduje tvoja mama....vy máte mať rozumné riešenie...
@anonym_autor hmm ako máš svokru čo vydiera a tvoja mamka, nehnevaj sa veľmi nezaostáva za ňou... ako keď sa rok čo rok prispôsobujete ako malé deti...tak jasné že raz sa to skomplikuje.
Plakala ti do telefónu, na Vianoce? Tebe to ako pomohlo, máš si tento rok dupnúť nohou ?!?!
Uff tvoj muž nech urobí konečné rozhodnutie s tebou ...a je pravda ako má on mamu, máš aj ty...no nech o tom zas nerozhoduje tvoja mama....vy máte mať rozumné riešenie...
@brendaa o com jej mama rozhoduje?
Snad svokra.
Moja dcéra sa odsťahovala do svojho bytu a mne aj exovi oznámila, že sa za celý život napendlovala medzi nami dosť, že kto bude chcieť byť s ňou na Vianoce bude musieť prísť k nej.
Že Vianoce boli pre ňu nekonečný stes🥹 to doťahovanie u koho bude jesť toho roku kapustnicu a u koho rybu.
A tak chodíme poslušne chystať Vianoce k nej..zakopali sme sekeru a konečne nemáme nikto z Vianoc stres.
Nenechajte sa stresovať ani od svokry, ani tvojej mamy.. chcete svoju tradíciu a na návštevu prídete na druhý deň.
Urobte ako vyhovuje Vám, budú to musieť prežit.
inak, s tým že mama plakala…. moja mama stále deklarovala že v pohode keď bude sama na vianoce keď sa nebude dať aby sme boli spolu - ale čím je staršia tým viac nechce byt sama - a na predposledné vianoce nemohla k nám lebo mala covid - veľmi jej to bolo ľúto a posledné vianoce aj máličko chodila medzi ľudí aby zas niečo nechytila - už nechcela byt sama - a starším ľuďom to proste už aj dochádza že im neostáva veľa času 😏
@lenka.25 a naopak? Ak ma mama novy zivot s novym partnerom (ale uz cez 15r) a dcera zatial zije sama? Lebo mna teda mama nikdy nezavolala, skor boli poznamky, ze chce byt sama. Je to v poriadku? Aky je vas nazor?
@anonym_3b3f46 nie , to vôbec nie je v poriadku . Moje deti budú u mna vítané dokym budem žiť . Tak isto svokor / svokra , keby ostal jeden znnich sám , sú u nás vítaní
inak, s tým že mama plakala…. moja mama stále deklarovala že v pohode keď bude sama na vianoce keď sa nebude dať aby sme boli spolu - ale čím je staršia tým viac nechce byt sama - a na predposledné vianoce nemohla k nám lebo mala covid - veľmi jej to bolo ľúto a posledné vianoce aj máličko chodila medzi ľudí aby zas niečo nechytila - už nechcela byt sama - a starším ľuďom to proste už aj dochádza že im neostáva veľa času 😏
@biba_18 no toto pochopi len empaticky clovek. Ja sa v praci inak čím dalej tym viac stretávam s tym, ze ti mladí kolegovia su velmi neempaticki. Mame tam taku staršiu kolegyňu, neustále si robia poza jej chrbát srandu. Ked nepríde do prace, tak sa smejú ze uz asi zomrela. Je to otras...
mamu k vam na 24.12.2026 (kedze je uplne sama), na prvy sviatok vsetci k svokre na obed.
vybavene
ked bude robit svokra caviky, vobec tam ist nemusite
mne by nedalo srdce nechat jedneho z rodicov sameho na vianoce... takze vianoce bud u vas s mamou alebo u svokry, ale nech pozve aj tvoju mamu, tolko pre nu znamena rodina, ze tvoju mamu by nechala samu hej?...
@anonym_autor no my sme to mali tak, ze prvy rok ako manzelia sami, ale kedze sme byvali v meste ako svokrovci, tak sme sa stretli po veceri a sli na polnocnu.
Druhy rok so svokrovcami, lebo sa nam narodil syn, mal na Vianoce mesiac, dalsi rok, u nasich, lebo oni byvaju dalej a s rocnym uz sa cestovalo lepsie. A potom sme to takto striedali. Az kym neprisiel covid. V roku 2020 sa nam narodilo tretie dieta, to sme boli logicky doma, a tak to uz ostalo, ze sme travili Stedry den sami, mne sa uz s 3 detmi nechcelo prevlacat aj darceky, aj balit celu family. Tento rok boli svokrovci u nas, oni byvali na Vianoce so svokrinou maminou, tak boli doma a zobrali ju k sebe, ale v lete zomrela a tak aby neboli sami dvaja, tak boli u nas a este sme ppzvali aj muzovu krstnu s bratrancom, ten bol v sluzbe, prisiel az neskor na veceru, je hasic. U nasich sme potom kvoli chorobam boli az na novy rok neskor v januari.
Ja nerozumiem tymto zvadam. Tak treba povedat, ze uz mate svoju rodinu a chcete si urobit vlastne tradicie, tak navrhnite tento striedaci kompromis. Ak nebudu suhlasit, tak budte doma. Akoze toto fakt nepochopim. Akoze mne by bolo luto, ale mame 4 deti, tak snad si ma niekto vezme na Vianoce k sebe, ak ostanem sama, nie ze im budem ja robit peklo na sviatky. To je hrozne.
@anonym_autor ak neprestanu robit cirkusy, obe strany, lebo za mna je nepripustne aj to aby mi mama revala do telefonu cely den... tak budeme travit vianoce doma ako rodina aim mat poslem smsku... tak by som to riesila. navsteva na druhy den na skok jedna, dalsi druha, ak budeme vladat. Popravde, napr u nas, uz ked su po jednom, ci otec, ci svokra, chodia k nam na vianoce ak chcu, my nechodime tam... veceru nachystam, najeme sa a vybavenko.
ALEBO neviem aky je problem, aby k svokre prisla aj tvoja mama s vami a budete vsetci pokope. A je aj vlk syty aj ovca cela.
autorka a ty si ako travila vianoce ako dieta?
pedlovali ste medzi babkami, ci ste boli doma a mali svoj vianocny stromcek, veceru atd.
Ja nechapem to nutene chodenie na vianoce, ak uz clovek ma vlastnu rodinu a deti.
Rozhodne by som nikdy nechcela, aby nas stromcek bol len dekoracia a deti by si darceky rozbalovali u svokry ci mojej mamy.
Ostante doma, vobec sa nezatajujte, urobte si vlastnu tradiciu, a ak je niektory z rodicov sam, pozvat ho k vam na sviatky, vcitane stedreho dna a hotovo.
@brendaa o com jej mama rozhoduje?
Snad svokra.
@natalka13 tu....Každý rok je ten istý problém - moja mama chce aby sme boli u nej (býva sama), svokra zas trvá na tom, že Štedrý večer musí byť v "hlavnom" rodinnom dome u nich. Minulý rok sme boli u svokrovcov a moja mama preplakala celý večer do telefónu.
Odkedy bývame sami tak na vianoce 24.teho sme doma 25, 26 ideme k rodičom jeho a mojim, finito a môže každý na hlave skákať
@anonym_3b3f46 nie , to vôbec nie je v poriadku . Moje deti budú u mna vítané dokym budem žiť . Tak isto svokor / svokra , keby ostal jeden znnich sám , sú u nás vítaní
@lenka.25 ok, dakujem za nazor, sama som nechapala ci je to ok, ci to akceptovat, alebo to v poriadku nie je, lebo ona ma obcas vola domov, ale mimo sviatkov- len vtedy ak nieco potrebuje, co sama nevie urobit (nejaku administrativu, zahradne prace a pod...). A naposledy sa ma to uz aj dotklo, ked mi v januari povedala, ze ma stiahne domov, lebo nieco odomna potrebuje a na stedry den ma nielen ze nezavolala, ona sa ani vobec neozvala....cele sviatky. Je mi z toho naposledy naozaj zle.
A k autorkinej teme, ja by som to tiez nedokazala nechat svoju mamu samu. Uz len ta predstava mi je proti srsti, aj keby som nemala najlepsi vztah s mamou, ci sestrou, same by som ich nedokazala nechat. Pre mna vianoce = cas rodiny, a neexistuje aby niekto z rodiny, alebo aj niekto mimo rodiny, ale blizky znamy, bol sam! Nepripustne. Len malokto uz vnima o com tie sviatky skutocne su, ze to, netkvie v materialnych veciach, honosnych vecerách, ci gycovych stromcekoch, ale v tom, ze aspon tie dni v roku by sme mali spomalit, zahodit starosti a šváry, dokázat prejavit lasku, starostlivost, spolupatricnost, pomocnu ruku, ze si vieme aspon na tych par dni v roku najst na seba cas a byt k sebe naozaj ohladuplní. Jednoducho uvedomit si a najma pripomenut si skutocne zivotne hodnoty.
svokra trva na tom , ze vianoce musia byt "u nich" - to znamena mnozne cislo, ona nie je sama.
ak si mala mamu samu, mala si svokre povedat, ze toto mame neurobis, svokra ak s niekym byva, je v iknej situacii ako tvoja mama. Mas podla mna nervy aj na seba, ze si sa dala takto prehovorit. Co to je za "tradicia", ktora sposobuje nejakemu cloveku na vianoce smutnu samotu.
nabuduce akceptuj iba taky scenar.
- bud mama u vas, bud vy u mamy, alebo vsetci aj s mamou u svokry.
nam este ziju obaja rodicia, mne i muzovi, k nasim este chodi na vianoce aj rozvedena sestra.
teda ani jedni nie su nikdy sami. tak my sme na vianoce doma a potom dalsie dni chodime po rodine.
Odkedy bývame sami tak na vianoce 24.teho sme doma 25, 26 ideme k rodičom jeho a mojim, finito a môže každý na hlave skákať
@petka1402 su obaja rodicia nažive?
Som sa nasra….. a buchla po stole a povedala dosť ! A budeme len my a aspon do 26 ! Som povedala , že aj ja chcem aby nase deti mali tradície , a spomienky a nie len , že ja som bola nervózna lebo som upratovala a vypekala , lebo svokra prisla … alebo balila lebo my sme utekali 600 km na druhý den na SK , a tým pádom som ani 24 ho nemohla navarit poriadne 🤨 mm dlho nechápal , jeden rok bol ofucany , bez nálady na Vianoce akoze hral formu , že je smutny s nami a nemoze ist domov … a tak ma vytočil 🙃 som mu povedala jasne , čo som ochotná , kedy a kde cestovať a keď nie môže ist sám … hneď pochopil a už si zvyká , aj keď niekedy ešte podpichne ma , ale teraz je to 100 x lepsie a konecne si aj ja užijem večer a ďalšie dni sviatky 🙏🙏🙏
@anonym_autor a inak ja by som sa zasmaila nad "hlavny rodiny dom =ich" s tym, ze nie.. pre mna je hlavny dom v rodine moj 😂

@anonym_autor nedaj sa stresovať!!!! Povies, ze 24 ste doma a potom 25 alebo 26 idete po návštevách. Takto sa nebude nikdo hadat. Vybavene. A uprimne si užijete Vianoce ako nikdy. Aj rozpravky stihnete na gauči s pukancami. My sme sa stale tiez vzdy nahanali tam a tam. Minuly rok som zaviedla, ze nikam a bolo super. Prezili to vsetci. Ale zase otcovi a svokrovcom staci povedat, ze takto so bude a neriesia to dalej so mnou a ani s muzom.