Tykanie svokrovcom
Ahojte, zaujima ma nazor inych zien, resp. ako by ste reagovali vy. S mojim manzelom sme spolu 8 rokov, z toho cca 5 rokov manzelia, mae dve deti. So svokrovcami si vykam, resp. ja im vykam. Nikdy nenavrhli tykanie, aj ked vzhladom na zvyklosti v ich rodine, som to popravde cakala. Moj svagor si nasiel priatelku, su spolu asi od februara, moji svokrovci ju poznaju asi 5 mesiacov. Ostala som zaskocena, lebo si s nou potykali a mne povedali, ze ked teda chcem mozem im aj ja tykat. Trochu sa ma to dotklo, ze to neprislo od nich ako spontane rozhodnutie, ale ze uz aby som nebola horsia. Dotklo by sa Vas to alebo som len ja precitlivela. Vztahy mame take neutralne, oni su pomerne chladni, ale k detom nasim su ozaj dobri. Dakujem
@elanor normalne oslovenie.. Zas to neprehanaj. Byvam na dedine, tu kazdeho znameho oslovujeme teta, ujo.
@ivanakal a prave to, ze kazdeho znameho volate teta a ujo a tu je to predsa svokra a svokor ako vazeni rodicia manzela a v tom vykani a osloveni je v ich ponimani prejavovanie ucty a slusnej vychovy - niekde v tejto rovnici je chyba - ved oni predsa su viac ako teta a ujo
@beronsche No neviem si predstaviť tykať 72 ročným ľuďom a tak isto si neviem predstaviť, že niekto tyká mojim 80 ročným rodičom 🤷♀️
@anonym_227a97 to bude asi aj preto, ze si este mlada sama, casom ti to bude vsetko ovela viac jedno a prestanes vek brat tak vazne aj samu seba
moji rodicia maju takmer osemdesiat a niekedy mi pridu ako pubertaci
@ivanakal a prave to, ze kazdeho znameho volate teta a ujo a tu je to predsa svokra a svokor ako vazeni rodicia manzela a v tom vykani a osloveni je v ich ponimani prejavovanie ucty a slusnej vychovy - niekde v tejto rovnici je chyba - ved oni predsa su viac ako teta a ujo
@lenkahvh Ak jej sami navrhli, ze ich ma oslovovat teta, ujo, tak su tym zrejme dostatocne "ucteni".
@doriiis a preco svokrovcom hovoris teta a ujo? Ty si si za manzela zobrala svojho bratranca? Lebo oznacenie teta a ujo je pre matkynho/otcovho brata/sestru.
@elanor ... Lebo to sami navrhli a nevadí im to. Okrem rodinných príslušníkov sa teta a ujo hovorí u nás starším cudzím ľuďom, ktorých nevoláš po mene ale vykas im. Aj deti učis, že to je teta poštárka, ujo autobusár. A u nás v rodine sa súrodencom rodičov hovorí aj krstný a krstná. Aj keď nie sú krstnými rodičmi nikoho., 🤷🏻♀️
@lenkahvh ... Pre mňa sú to rodičia môjho muža. Nič viac. Volám ich tak, ako sami chcú. Svokra vôbec, lebo sa v podstate ani nevídame.
@elanor ... Lebo to sami navrhli a nevadí im to. Okrem rodinných príslušníkov sa teta a ujo hovorí u nás starším cudzím ľuďom, ktorých nevoláš po mene ale vykas im. Aj deti učis, že to je teta poštárka, ujo autobusár. A u nás v rodine sa súrodencom rodičov hovorí aj krstný a krstná. Aj keď nie sú krstnými rodičmi nikoho., 🤷🏻♀️
ako kto, pre moje deti to bola pani poštárka, žiadna teta, nikdy som ich neviedla k tomu osloveniu teta, ujo
Mne je naozaj čudné oslovovať svokrovcov ujo, teta.
My si tykame vsetci. Moja mamina navrhla tykanie prakticky hned, muzovi rodicia mi navrhli tykanie asi po roku, muz si s mojim otcom potykal chvilku pred svadbou. Mali sme vtedy 24 a 26. Deti starym rodicom tykaju, mne by bolo cudne vykat im v tejto situacii
@anonym_autor bolo by mi to úplne jedno… že zo vôbec riešiš 😂🙄
Ostala by som pri vykaní.
@anonym_autor ja mám asi déjà vu...toto som tu už čítala
Nikdy by som svokrovcom netykala a ani ja by som nedovolila, aby môj manžel tykal mojím rodičom. Úcta, rešpekt k staršiemu musí byť. Mne je absolútne jedno aká je doba a neviem čo, ale toto jediné nie. Aj moje dieťa, jediné v prvom ročníku vyká pani učiteľke. Ostatné deti tykajú. No proste nie. A nedotklo by sa ma to, ja by som tykanie ani neprijala.
@anonym_227a97 úctu môžeš k danému človeku mať aj keď mu tykáš nie? A že by si manželovi nedovolila? 😃 keby mu to tvoji rodičia navrhli tak čo? Zakázala by si to? To je už troška cez..
jasom mala velmi podobnu situciu a teda aj mna sa to dotklo. neprijala som tykanie kedze uz nejakych 8 rokov som im vykala. Le vidim ze u nas toto bol svagrinin plan, ona ich donutila k tomu tykaniu a pekne si ich podmanila a manipuluje ich aj v inych veciach.
Ja pri tom vykaní najviac vidím problém v oslovení, jednoducho pri tykaní viem povedať svokre menom, pri vykaní hádam nebudem hovoriť svokre teta alebo ujo, to už je čo za blbosť. Alebo im má človek vykať a hovoriť pani XY, to sa mi páči v angličtine, ale u nás nie je taký zvyk,
A potom to skončí tak, že sa svokrovci vôbec neoslovujú a nevesty (zaťovia to majú väčšinou v paži) sa trápia ako niečo povedať, aby nemuseli svokru osloviť, lebo veď nevedia ako. Po narodení detí aspoň môžu povedať babka, dedko, ale aj to mi príde čudné.
@april171 inak presne ja svokre hovorim teta a svokrovi ujo 🤣🤣🤣 mne to ostalo aj po svadbe. a musim si všimnúť ako ich vola švagrinej muz. Podla mna on sa tomu vyhne radsej uplne.
jasom mala velmi podobnu situciu a teda aj mna sa to dotklo. neprijala som tykanie kedze uz nejakych 8 rokov som im vykala. Le vidim ze u nas toto bol svagrinin plan, ona ich donutila k tomu tykaniu a pekne si ich podmanila a manipuluje ich aj v inych veciach.
@anonym_1d37ac Toto poznam. U nas to bolo tak isto kym este svokrovci zili.
@anonym_autor naco porovnavas? Hladas problem tam, kde nie je.
@anonym_autor som s priateľkou skoro 11 rokov. S jej otcom so do dnešného dňa vykam.
Priateľkou mi bolo povedané ze ja mu mam navrhnúť tykanie. Nenavrhnem, je mi celkovo proti srsti mu týkať, tak si vykame naďalej 😀, s jej zvyškom rodiny si tykam.
@anonym_autor som s priateľkou skoro 11 rokov. S jej otcom so do dnešného dňa vykam.
Priateľkou mi bolo povedané ze ja mu mam navrhnúť tykanie. Nenavrhnem, je mi celkovo proti srsti mu týkať, tak si vykame naďalej 😀, s jej zvyškom rodiny si tykam.
@misanthropicdann odkedy mladší navrhuje tykanie?
@beronsche No neviem si predstaviť tykať 72 ročným ľuďom a tak isto si neviem predstaviť, že niekto tyká mojim 80 ročným rodičom 🤷♀️
@anonym_227a97 keď som spoznala mužových rodičov, mali obaja cez 80, lenže ani ja som nemala 30. Tykanie mi navrhli veľmi skoro. Nesmierne som si ich vážila, výžim si aj svoju kolegyňu, ktorá je odo mňa mladšia a ktorej tykám, mala som šéfku, ktorej som vykala a myslela som si o nej, no ani to nemôžem napísať čo. Úcta k človeku nemá s tykaním a vykaním nič spoločné.
@april171 suhlasim!
vsetky tie uzivatelky hore by boli v inej situacii a inak by vraveli, keby prisli jednoho dna za kazdou jej svokrovci a povedali by: mila Anicka, Zuzka, Katka, ty si odteraz moja nevesta a ja si prajem, aby si mi tykala a oslovovala ma menom
ha a tam by vsetka ucta skoncila 🙂 pretoze by jej chceli vyhoviet samozrejme, kedze je to svokra a nemohli by oponovat
ale kedze sa im toto neprihodilo, musia si to nejak odovodnit, preco su oni tie lepsie vychovane a s tou prepytujem uctou a svokrovcom vykaju
@anonym_4ce8ca nerozumiem, prečo by som svokre nemohla oponovať? Čo som nesvojprávna?
@april171 suhlasim!
vsetky tie uzivatelky hore by boli v inej situacii a inak by vraveli, keby prisli jednoho dna za kazdou jej svokrovci a povedali by: mila Anicka, Zuzka, Katka, ty si odteraz moja nevesta a ja si prajem, aby si mi tykala a oslovovala ma menom
ha a tam by vsetka ucta skoncila 🙂 pretoze by jej chceli vyhoviet samozrejme, kedze je to svokra a nemohli by oponovat
ale kedze sa im toto neprihodilo, musia si to nejak odovodnit, preco su oni tie lepsie vychovane a s tou prepytujem uctou a svokrovcom vykaju
@anonym_4ce8ca ... Dobrá blbosť. Ja som svokrovi oponovala až tak, že sme skončili pred súdom. 😄
@misanthropicdann odkedy mladší navrhuje tykanie?
@ibrunova od vtedy co mu vykanie prekáža.
Celkovo je vykanie hrozne trápne, v dnešnej dobe si na to potrpí akurát tak jednoduchší človek.
@ibrunova od vtedy co mu vykanie prekáža.
Celkovo je vykanie hrozne trápne, v dnešnej dobe si na to potrpí akurát tak jednoduchší človek.
@misanthropicdann je vrcholne primitívne, aby tykanie navrhoval mladší staršiemu, muž žene, podriadený nadriadenému. To čo je za burana, že mu vykanie prekáža?
@anonym_4ce8ca ... Dobrá blbosť. Ja som svokrovi oponovala až tak, že sme skončili pred súdom. 😄
@doriiis záleží na tom, ako si oponovala a o čo išlo. Správam sa vždy ku každému slušne, ale to neznamená, že nemôžem mať vlastný názor, že musím držať hubu a šúchať pätami
@doriiis tak to sú vzťahy na jednotku, si vzorom pre celý koník 👍
@anonym_4ce8ca nerozumiem, prečo by som svokre nemohla oponovať? Čo som nesvojprávna?
@anonym_64de15 ty áno, ako tak čítam tvoj príspevok, ale skupina z prvej strany sa oháňa uctou a slušnou výchovou a tam oponovanie starším a svokre tým dupľom nepatrí predsa.
Ja som tím tykanie 🙃
@anonym_4ce8ca ... Zbytočne sa do mňa navazas. Svokor je veľmi divný človek a súd prehral. Bola to úplná blbosť a bol iba na smiech. Skôr mu to uškodilo. Nuž, ale kto nechce pochopiť. 🤷🏻♀️
@doriiis fpoho, žiadne stresy
Vyznelo to inak a hlavne si to napísala sama a dobrovoľne o sebe, celkovo si písala o tom, ako tým vykanim vyjadruje človek to či ono a nakoniec je situácia taká, že svokra nevidas a mala si s ním súd. Čiže moralizovanie o oslovovani svokrovcov mi nepríde veľmi na mieste zrovna v tvojom špeciálnom prípade.
Ale voila, právo diskutovať máme všetci.

@anonym_227a97 veď vravím, že každý to má inak..
Ja mojim 70+ r svokrovcom tykám od svadby.
Moj muž je s mojim 70r otcom doslova jedna ruka, ti dvaja sa našli, parťáci na pohladanie. neviem si predstaviť, že by mu muž vykal.
A ty rodičom vykáš?