Už dlhšiu dobu sa "vadíme" o svadbe

nikanikoleta11
24. máj 2023

Dobrý deň prajem, už dlhšiu dobu sa "vadíme" s partnerom o svadbe. Keďže on je greko a ja rimo, nedokážeme sa zhodnúť kde má byť svadba. Od mala viem, že sa vravelo o tom ako muž ide za ženou, jeho rodina tvrdí opak. Ako to je u vás? Zaujíma ma Váš názor, či muž za ženou alebo žena za mužom. Ďakujem.

anjelicek26
24. máj 2023

Ked sa neviete dohodnut, tak sa vezmite na urade... a hlavne do takychto rozhodnuti netahajte rodinu, to je cesta do pekla. Dohodnite sa vy dvaja, zvysku to treba len oznamit.

mamelka
24. máj 2023

Ideme spolu vo vsetkom, neberiem ohlad na to co hovori moja mama ci svokra. Máme sice spoločne náboženstvo, ale toto máš len náboženstvo, príde bývanie, výchova, .... to všetko riešime spolu a najdeme spolocnu cestu... a teda keď sa už tu neviete zhodnúť a budete chcieť krstiť ako to budete riešiť?v tvojom prípade asi ocakavas,že sa muž prisposobi vo vsetkom. My sme mali sobáš v kostole odkiaľ pochádza môj manžel.

cyberk
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elenka.k
24. máj 2023

@nikanikoleta11 no my sme sa brali v kostole mojej viery 😉 - muž za ženou ,
ale potom som sa prisťahovala ja k nemu 😀

jaskolka
24. máj 2023

To je len na vás, ako sa rozhodnete. Keď už ttaz sa neviete dohodnúť, čo potom? Prídu deti kde napríklad budete krstiť?
My sme sa brali v gréckokatolíckom chráme v dedine, odkiaľ je manžel(teda "ja za mužom). Brat sa ženil opačne, v dedine, odkiaľ bola jeho nastávajúca(teda on za ženou). Ale je pravda, že čo som bola na svadbách, tak bol obvykle sobáš v mieste bydliska nevesty. Ale to možno aj kvôli tomu, že je zvyk, že ženích prichádza k nej, aj odobierka je tam. Ale vždy, je to vec dohody medzi snúbencami

divokykonik
24. máj 2023

@nikanikoleta11 My sme síce obaja rímsko, ale bratranec sa ženil v grécko, prispôsobil sa žene. Ale zas kamošova mama sa prispôsobila jeho otcovi. Čiže je to len o vás dvoch, aj tak je to jedno, keďže veríme všetci v jedného Boha. Len z toho tí "praví" robia vedu. 😁

kalifka
24. máj 2023

svadba je o vás dvoch a nie čo povie jedna, alebo druhá mamka... Aj mi máme s mužom obaja inú vieru, ale mi sme mali svadbu v jeho kostole, lebo ich bolo viac a riešilo sa aj ubytovanie.

liljana
24. máj 2023

Este nie ste ani svoji a uz sa neviete dohodnut ...

rorino
24. máj 2023

@nikanikoleta11 ešte som nepočula,že by muž išiel za ženou,/žeby to bola povinnosť,alebo pravidlo,ak sa má konať podľa náboženstva/ale svadba má byť o dohode a kompromise,nie o hadku vo viere....,ak tým,či ide žena za mužom,či muž za ženou myslíte,život po svadbe,a spoločné bývanie,tak to už je riadny archaimus,že kto za kým,záleží na vás

a_alexandra_a
24. máj 2023

Ja som rimo, manžel greko, brali sme sa u nás v rimo kostole, ale deti budú krstené ako greko...

melanta
24. máj 2023

Ako chcete vychovávať dieťa? Ako chcete riešiť finančné otázky? Ako chcete riešiť vážne životné situácie? Keď sa hádate kvôli svadbe a kostolu? Úplne zle.

tykat
24. máj 2023

@liljana a este aj buduci svokrovci do toho kecaju 😀

trojnasobnamama
24. máj 2023

Rimo či grko ved je to uplne jedno.

nikanikoleta11
autor
24. máj 2023

@anjelicek26 ono najhoršie bolo že sme spolu ešte len začínali a jeho rodičia už začali riešiť svadbu a počet ľudí 👀

darinka60
24. máj 2023

Ja som rimo,manžel greko,svadbu sme mali u nás v meste v rimo.kostole,lebo svadobná hostina bola 300 metrov od kostola,deti sa krstia podla cirkevného práva podla vierovyznania otca,čiže deti sú greko.Je jedno v ktorom kostole budete mať svadbu,ja by som šla do toho kde mám najmenší presun do svadobnej sály.V našom regione je zvykom mať svadbu v mieste bydliska nevesty.Vy kde budete mať bližšie?

nikanikoleta11
autor
24. máj 2023

@nikanikoleta11 pozrite sa, ja nevrvavim, že teraz sa vôbec nevieme dohodnúť alebo niečo, ja som napríklad ustúpila len ma zaujímalo to čo som napísala nič viac, dieťa vychovávame v pohode, dieťa je pokrstené ako greko ale je rimo po mne, takže nebojte sa žiť si žijeme dobre 🙂 aj sa dohodnúť vieme aj ústupky sa robia alebo teda kompromisy. Len zaujímalo ma hlavne ako ste to napríklad mali vy🙂 alebo ako to teda je u vás zvykom. Netreba byť hneď útočný ak neviete všetko.

alenamihal
24. máj 2023

Chvalabohu ja som si organizovala svoju svadbu sama a nikto mi do toho nebrblal,nemal asi odvahu hahaha...ale nie..tiez manzel je greko a ja rimo a mne dal volnu ruku ...on bol viac za rimo,zevraj je tam veselsie ako greko hahahaaaa a kratsie ... ale v podstate ja som si vzdy hovorila,ze chcem mat svadobny obrad ,kde som vyrastala ...

nikanikoleta11
autor
24. máj 2023

@darinka60 u nás je to narovnako keďže kostoly sú od seba vzdialené len pár metrov.

nikanikoleta11
autor
24. máj 2023

@rorino nie myslela som samotný obrad, vravím ja som naučená inak ako on, preto ma zaujímal názor tej svadby samotnej 🙂 či je to reálne nejako dané alebo proste ako sa vraví o dohode 🙂

darinka60
24. máj 2023

@nikanikoleta11 samotný akt sobáša je rovnaký v obidvoch kostoloch,len v greko je ozvláštnený tým ,že kňaz venčí snúbencov korunami,alebo zelenými venčekmi,ale to si isto už videla niekde na svadbe.

erosmal
24. máj 2023

@nikanikoleta11 a verite vobec v Boha? lebo podla toho čo tu píšeš tak neviem.. riešiš hlúposť.. greko je dlhší obrad, v rimo je kratší, na konci aj tak budete takí istí manželia..

h2
24. máj 2023

@nikanikoleta11 "Muž ide za ženou" sa hovorilo v súvislosti, že ak bola žena z obce A a muž z obce B, tak väčšinou (nie vždy, samozrejme) sa svadba robila v mieste bydliska nevesty. Nevzťahuje sa to na vierovyznanie. Tam sa musíte dohodnúť, ustúpi ten, komu je to viac jedno. Mne by teda bolo, srdečne.

nikanikoleta11
autor
24. máj 2023

@h2 ďakujem za radu 🙂

lukbe
24. máj 2023

@nikanikoleta11 prepáčte,ale tomu nerozumiem,toto je teda ,podľa mňa, hlúposť -"dieťa je pokrstené ako greko ale je rimo po mne",ak je raz pokrstené greko,tak je predsa greko, veď na to sú predsa akési cirkevné pravidlá,ak ich neuznávate,tak nechápem,načo je vám krst či sobáš v kostole.

nikanikoleta11
autor
24. máj 2023

@lukbe toto nám povedal samotný kňaz, to nie je z mojej hlavy ani sa to tak nerozhodlo, a povedal že akonáhle sa vezmeme dieťa bude greko

lukbe
24. máj 2023

@nikanikoleta11 aha,tak tak,áno,je pokrstené greko a aj otec je greko,tým,že nebol sobáš,tak je to také ekumenické asi,inak si to vysvetliť neviem.

nikanikoleta11
autor
24. máj 2023

@lukbe tak povedal no, tým pádom ide dieťa na vieru matky a potom sa to len zmení🙂

melanta
24. máj 2023

@nikanikoleta11 ak je dieťa raz krstené ako greko, tak je jedno, čo je matka. Dieťa je greko. Neexistuje nič také, že sa pokrstí ako greko, ale matka je rim, tak vlastne aj dieťa je ako matka rim a potom po svadbe bude zase greko. Určite si kňaza zle pochopila.

jenny04
24. máj 2023

@nikanikoleta11 jeho rodina môže tvrdiť čo chce záleží čo chce on.My sme tiež rozlisne viery ale dohoda bola svadba v ich kostole a deti budú krstene v našom, keďže manžel je veľa v zahraničí tak s deťmi chodím ja .tiež robili moji aj jeho rodičia bordel ale povedali sme že buď takto alebo na úrade a bol kľud.Ked sa dvaja ľudia ľúbia a chcú sa vziať príde mi na hlavu aby rodiny robili nezhody kvôli takémuto rozhodnutiu

nikanikoleta11
autor
24. máj 2023

@jenny04 ďakujem🙂