V manželstve som zúfalá, osamelá a ignorovaná
Som v posledné mesiace rozhodená v manželstve. Zúfalá, osamelá, ignorovaná. Sme manželia 15 rokov, tri deti. Pred dva a pol rokom sme sa presťahovali do svojho. Dovtedy u mojich rodičov na samostatnom poschodí. Vždy mi išla na nervy jeho lakomosť, zgrlošstvo a cieľ na všetkom šetriť. Áno, keď bolí deti malé a mala som iba materskú, bolo to veľmi natesno s peniazmi. Ale dokázala som čosi odložiť a boli sme na dovolenke pri mori. Keď sme sa rozhodli stavať dom, šetrili sme obaja. Postavili sme dom bez akýchkoľvek pôžičiek, načo som aj hrdá, ale viem koľko odriekania ma to stálo. Obmedzila som kaderníctvo, na kozmetiku som nechodila, žiadne kavičkovanie, či dlhšie ako jednodňové výlety, kupovali sme len to nevyhnutné. Dom už stojí, fasáda sa konečne robí, kopec vecí sa musí ešte urobiť... No ja už nevládzem... Som z toho psychicky vyčerpaná. Deti si privyrábajú, kupujú si sami oblečenie, či pc. Chcela by som konečne urobiť sebecky pre seba niečo. Viem je to blbosť, šetrila som si pred rokmi na plastiku nosa. Vždy čo som si nasetrila išlo do domu. Muž to nechápe, a vždy reaguje na všetko, že sú to jeho peniaze aj. A on s tým nesúhlasí. Aj teraz stále zgrloší aj na jedle, oblečení, už je to choré a ja to nezvládam. Dohovory neberie na vedomie, ešte v tomto smere ho jeho mamička podporuje. Nie sme na tom už tak, aby sme každý cent zvažovali. Nebaví ma chodiť s ním do obchodov, veď aj tak vyberá takmer všetko on. Viem, chýba bola, že už v začiatkoch som to dovolila. No vtedy nám to pomohlo. Ale teraz? Nikam nechce ísť, lebo to stojí peniaze. Hlavne, že pýta zase úspory na nové auto. Má síce 20 rokov, no nech si ho vezme na splátky, ani počuť. Ja chcem aj žiť, nielen doma sedieť. Je šikovný, vie si zarobiť aj na fuskach, tak ja neviem čo je v kuse posadnutý....
Je to psychicka porucha, forma sebatyrania.Ked clovek ťažko pracuje a šetrí sám na sebe, nevie sa radovať zo života
Dokonca aj lacno sa da nakupovať ale nie všetko davat do ponožky a hladiet do steny, lebo nema kam chodiť
Že su to aj jeho peniaze- vzala by som si kufor a smer preč.Nech sa zadrhne nimi
Ved nie si nesvojpravna. Posli ho do ... a chod na tu plastiku.
Ono setrenie je fajn, ale 1. treba sa vediet aj odmenit 2. ked setrenie splni svoj ciel - mate dom, treba prejst na normalny rezim a uzivat si. Povedz mu, ze setrili ste dost, kedy si chce uzivat a ci ma v plane byt najbohatsia mrtvola na cintorine. Cas setrenia presiel, teraz je cas uzivania si namahy.
Su dva typy zrglosov. 1) geneticki - ten sa nezmeni, toho kopnut do zadku. Ti setria pre setrenie a zivot im pretecie pomedzi prsty v askeze 2. a ti co sa chceli postavit na nohy a potom s tym nevedia prestat. Tych treba presvedcit.
No treba si aj uzivat
Co to je za zivot nic si nedopriat ale mat dom bez pozicky? Dom moze zhoriet a je fuc. Spomienky mas ale navzdy
..
Najhorší je chlap, ktorý veĺa zarába a je lakomý
Poznam takeho, vysoka funkcia cely život zarabal a žena nemala dat deckam čo do ust, lebo on sa rozhodol,že nič nezaplati
Byt maju otrasny, auto žiadne, oblečenie 0 bodov, nepije nefajči nechodi na dovolenky.Kde tie peniaze nastrkal iba Pan Boh vie
Keďže zarábaš aj ty, tak by som sa ho nepýtala a plastiku nosa si urobiť dala. Je úplne jedno či to je len kozmetická operácia. Prečo by si ty mala prísť o svoj sen a on si svoj splniť v podobe auta? Veď auto je vec veľká, prečo by mal dať keš?
Jednoducho si vydupať kompromis. Ty operácia a on auto na splátky.
to mi chces povedat ze deti pod 14 rokov si musia same zarabat na oblecko pc a pod ?
ty chces o ne prist ked budu dospele? ved to je jedna z foriem tyrania pozor aby sa to neobratilo aj proti tebe ze si to dovolila
ta plastika nosa je len zasterka
A on ako vie, kolko minas? Keby si obcas daco doprajes, dozvie sa to? Ale verim, ze uz mas toho plne zuby, aby sa clovek nedajboze este musel skryvat, ze si nieco doprial. Ja by som asi do toho isla natvrdo. Proste kupim si a ty mi uz na to nebudes nic hovorit a koniec! Mam v okoli par takychto vztahov, ze zeny dlho nieco potlacali a nakoniec to v nich vybuchlo a zacali si zit svoj zivot a muzi nakoniec sklopili usi, uplne sa cela dynamika vztahu premenila. Zavisi aj od veku, toto vravim o paroch 50+, ti muzi potom casto skrotnu, lebo si uvedomia, ze zena by mohla odist a oni su bez nej bezradni.
@karolinakr Ja poznam tiez jedneho takeho, je to politik, jeho syn stredoskolak si pytal na jedlo a on mu dal par centov, oblecenie tiez zo sekacu nosil, to uz musi byt daka diagnoza
@loginexistuje ved to, ju netrápi, ze deti brigáduju aby mali oblečenie, ale jej nos
Fú tak toto je už na psychológa, toto normálne nie je. Áno v istom období to človek vie pochopiť, že šetriť treba, ale zase s mierou, nie aby sme išli na úkor seba, to je potom čo toto za život?
A mne teraz napadlo, citam, ze mate spolocny ucet. A co takto zalozit si svoj vlastny a svoje prijmy nechat posielat tam?
@sidicek trápi ju aj to, že deti brigádujú. A prečo by nemohla ísť na plastiku. Píše, že sa zriekla kozmetiky,....aby sa šetrilo. Nie každá by to dokázala. Čiže ona obetovala dosť.
Ahoj, ja nie som za to aby clovek hned ukoncoval vztah. Je mozne, ze jeho spravanie je dosledkom niecoho z minulosti a ty si s tym sama neporadis. Mne sa stalo nieco podobne v manzelstve a teraz sa rozvadzame. Keby sa mi manzel zdoveril s jeho picitmi, donutilo by ma to riesit to. Mozno by som vo vela veciach reagovala inak ako som reagovala. Vela krat som si hovorila, ze nie je nieco v poriadku somnou a chcela navstivit psychologa nech mi to vysvetli. A veru mala som ist. Mizno by sme prisli na to, ze koniec koncov aj v nom nieco drieme co jeho spravanie ovplyvnuje. Teraz by sme nestali na opacnych stranavh brehov.
Odporucam aj keby si mala ist sama- najdi dobreho vztahoveho psychologa a skus sa mu zdoverit s problemom. Je mozne, ze najdes riesenie prave tymto sposobom.
@loginexistuje to, že sme manželia 15 rokov, neznamená, že deti majú 14... Chodia na stednu
@katjuschka17 ďakujem, toto je riešenie.
@loginexistuje odkiaľ vieš koľko majú rokov?
@sidicek klobúk dole, že existujú ešte aj takí rodičia a aj deti, že idú na brigády, aby si na seba aj niečo pri vyrobili, je to správne a nie čakať, že mamka, tatko zacalujú, uvarila, upracu, utru rit, dajú mobil a ideál ak držia huby.... Pozn rodiny, kde majú teda dosť peňazí, ale decká ak niečo chcú, musia si pekne privyrobiť. A ver tomu, že sa budú lepšie v živote obracať, akoby to mali na tacke
a kolko teda maju ? a odkedy musia brigadovat ? ja to dobre poznam vsetko zdedene robili sme od 11 na poli a prve spodne pradlo ktore bolo len moje som si kupila az na vysokej
viem o com hovorim asi tak ti poviem ty mas podiel viny na tom ako tvoje deti ziju a ine je ak proste musia lebo ...
obávam sa, že ak si to "trpela" roky (rozumiem, musela si a samostatné bývanie bol aj tvoj cieľ), teraz bude problém si vydobiť svoje. keď sa po toľkých rokoch vzoprieš, asi tým chlapa naštveš. doteraz bol zvyknutý na to, že čo povedal, to bolo... 15 rokov si sa podriaďovala jemu a vidine samostatného bývania. to je hrozne dlho a obávam sa, že v tomto vzťahu aj veľmi neskoro na to, aby si si teraz presadila svoje. :( skôr to vidím tak, že nič nezmôžeš, alebo sa vzoprieš, no časom pôjdete od seba, čím vám bude nové bývanie na dve veci...
@maciatkolulu tak je rozdiel ísť na brigádu lebo chce dieťa niečo nadstandard, to je samozrejme aj edukativne, ale nie na bežné oblečenie a pomôcky do školy. Podľa mňa každé dieťa má mať povinnosti v domácnosti a hlavnú povinnosť školu. To ak plní, tak brigadovat kade tade mi nepríde nutne, v živote sa ešte napracuje dosť. Samozrejme hovorím o bežnej domácnosi, kde pracujú obaja rodicia a žiadna tragédia ani nečakaná situácia sa tam neudiala.
@petruska19 tak mne by bolo prednejsie psychické zdravie detí. Poznám kopu ľudí s hrozným nosom a sú šťastní, chorej duši nový nos nepomoze. To ze si nekúpila 15 rokov krém bolo jej rozhodnutie
Máš normálneho muža len by som upravila nastavenie, že ste dosiahli svoje a teraz je čas aj na nejaké potešenie
Tie čo ti píšu akého máš despotu su úplne mimo
Nehadz flintu do zita
Zle je vtedy keby ste boli na dlhoch,muž by prehajdakal aj posledné
Veď je korona, ľudia si majú uvedomiť že život nie je len obžerstvo,nákupy a spa
Nadobudli ste pre seba a svoje deti dom môžeš byť na seba hrdá
Toto na koniku nevyriešis. Dôležité je aj auto a aj plastika. Jedno pre muža,druhé pre teba. Keď to trápi - dôležité to je rovnako ako všetko iné. Že si deti privyrábajú je fajn,ale to základné ako oblečenie by mali financovať rodičia. Uťahovali ste si opasky moc dlho, deti nemali poriadne detstvo, vy poriadny život,ale tak musel byť dom bez hypotéky. Spravili ste finančné veľmi zodpovedne - ale strašné obmedzujúce rozhodnutie - a deti budú mať hlavnú spomienku na detstvo - šetriť šetriť šetriť a nedostatok. Pričom vy rodičia zarábate normálne!!! Zoberte si úver,zaplaťte,čo je treba,dotiahnite dom. Začnite žiť.
To nie je zivot, ved ked aj ty chodis do prace a zarabas. Chod na tu plastiku budes stastna uvidis
Uskromnili ste sa a postavili ste dom, podľa mňa je to super, že ste to dokázali, ale muž teraz musí pochopiť, že už je na čase aby ste si aj niečo dopriali, aby ste popustili, išli aj na nejaký predĺžený víkend a oddýchli si, ak toto nepôjde, potom by som už ozaj premýšľala, že je niečo zle.
A to načo si pýtaš povolenie? Oznam mu rovno, idem na plastiku nosa, kúpila som si šaty, idem ku kadernícke atď. A problem vyriešený. A ze sa mu to nepáči? Nech to predycha. Žeby som sa cely život obmedzovala kvôli peniazom tak nehrozí.
Začni žiť 🙂 chceš plastiku? Choď do toho! Nezanedbavaj sa už ďalej aby ti nepreplo časom.......

možno by ti bolo lepšie u rodičov, aspon by si mala pokoj, neviem si predstaviť žiť s takým lakomcom, musí to byť hrozné, čo z toho, že máte dom bez požičky, ked si kvoli tomu musela každé euro obracať a celé roky si si nič nedopriala ani deťom? radšej budem platiť hypo a žiť ako človek normálne. a inak, ak ho nechceš opustiť, tak si založ zase svoj účet, ved to nie je problém, my tiež máme oddelené účty s mužom a nám to vyhovuje