Veľká noc - nie sme rozmaznaní?
dievcata, nezda sa vam, ze sme si uz posledne roky velmi zvykli na vysoku zivotnu uroven a sme rozmaznani? ja si to myslim stale viac, uz len ked tu citam niektore diskusie...
okrem toho, teraz niekedy cez vikend sme s muzom sledovali reportaz, kolko ludia minu na velku noc a jedna starsia pani povedala, ze az 500 eur (potom tam boli rozpisane polozky a pri nazvanej "velkonocny stol" hovorim: "aha, vacsina aj novy stol kupuje", lebo tie palky si fakt neviem vysvetlit). my sme sice len dvaja, ale minieme zhruba rovnako, ako inokedy v roku, zase nejaky salat a ryba nie su take polozky. chapem, ze ludia, co maju deti minu o nieco viac, ale 500 eur na jedlo na styri dni? nie je to plytvanie?
hovori sa, ze slovaci su chudobni... pritom ja mam opacny pocit. ze vsetci uz len sutazia, kto zarobi viac, lebo "2000 to je malo do rodinneho rozpoctu"... a treba mat vsetko nove a znackove a chodit do tych najdrahsich restik a na najvacsom aute.
neviem. asi ma len zaujima, ci to niekto vnima podobne ako ja. este si velmi dobre pamatam detstvo v devatdesiatych rokov, ked sme si skoro nikto nemohli vyskakovat, ale ajtak nam nic nechybalo... momentalne nezarobim sice ani statisticky priemer, ale ajtak mam pocit, ze sa mam fakt dobre, ze si mozem dovolit vsetko, co potrebujem a pritom mam este dobry pocit, ze zijem ekologicky, nevyhadzujem kila jedla, co uz nikto nechcel a najradsej sa vozim na bicykli. je to skoro zadarmo a este aj zdravsie pre vsetkych okolo. ano, na to vela ludi povie, ze inak ako autom sa dostat nevie, akurat si nepriznaju, ze si na to tak zvykli, ze uz ani par metrov neprejdu pesi. tiez sledujem casto v mojom okoli.
no a este sa bojim, ze ak teraz pride k nejakej vacsej krize, tak to presne pre takyto ludi bude koniec sveta, lebo na dobre sa lahko zvyka, uz to beru ako samozrejmost a na zle uz zabudli. bude pod ich uroven, klesnut.
koniec vylevu 🙂
Pozri skus riesit seba avoju rodinu a ostatnych nechaj robit to iste
Ja sa necudujem ludom najma starsim ze chcu konecne vydychnut po tych dvoch rokoch plus vojna zdrazovanie a chcu nakupit pohostit rodinu a priatelov
Su pre nami volne dni plus deti prazdniny plus vysluzka to sa nazbiera a ako sa hovori zi a nechaj zit
suhlasim, my na velku noc minieme realne tolko isto ako za normalny vikend. jedine na vianoce minieme viac, kvoli darcekom.
podla mňa sa vela ludí zadlži práve na takéto sviatky a ešte na vianoce.Tipujem že dosť slovákov si aj napožičiava peniaze.Takže vela z nich to má akurát na dlh tie nákupy
Haha, tu v Pekingu som videla balíčky v detskej kaviarni na oslavy pre deti, začínali v prepočte od 1000 euro a to si ľudia k tomu objednávali ešte extra, ako 2 fotografov, torta v tom tiež nebola, atď. Takže možno sa aj na 2000 dostanú. OMG. Ja som spravila veľkú oslavu, minula 300 a to sa mi zdalo veľa. Úplne viem, čo myslíš a akurát v týchto krajinách, ktoré si zrazu trochu bohatšie než predtým, to hrozne cítiť....
Viac nakupovania na velku noc som nikdy nechapala,možno tak o 20 vajec kupim viac a inak klasika.Ide o 4 dni,kde sa normalne varí,trošku napečie ,nechapem aj v telke že velkonočné nákupy zdraželi-zdraželo všetko,bez ohladu o aký nákup sa jedná...No dobre jasne pre deti sa schovajú vajíčka tak to je trošku viac a nejaká výslužka...
@19mmm71 ja tiež okrem jedného zákuska, ktorý bežne nerobím a údeného neminiem nič, ale my nemáme žiadne malé deti v rodine, nie sme veriaci, ani návštevu nebudeme mať, výzdoba ma netrápi, nemám komu chystať pohostenie, ani balíčky, jediný luxus je koncert, na ktorý ideme a ktorý je práve počas týchto sviatkov. Ale chápem, ak by som mala 5-6 vnúčat a prišli by na návštevu, že by ma to niečo stálo, preto neposudzujem podľa seba. Ak by dve deti aj s rodinami bývali ďaleko a prišli by na víkend a tretia v pondelok na návštevu, tak by to aj niečo stálo. Každá rodina má predsa inú situáciu.
Tam ani nemáš kde minúť 500,- . Objednala som chlebíky, cheseecake, kúpim ešte v Lidl marlenku a možno tiramisu, My mávame syrek s tým chlebom a šunkou, to jedávame. Nejaké slané veci, jahody a ovocie. Možno niečo cez 100,- .
@elizabet173 tiež radšej vybehneme niekam na výlet,ten pondelok venujeme rodinnemu posedeniu no ako klasika cez sviatok
Ja ťa aj chápem. Tiez nechápem toto naháňanie v potravinách. Ano je pravda ze na sviatky sa zide sirsia rodina, ale co sa nas tyka neminieme viac ako bezne. Mozno niečo navyše aby mi nic nechýbalo ked budu zavreté potraviny. Syna vybavím peniazmi a vajickom. Vyzdobu nerobim. Pride mi to vyhadzovanie penazi a nejaká záručná nie som aby som nieco sama vyrobila. Nemam rada ani návštevy u nas.. Aj pride svagor so synom tak chvíľku prežijem a je vybavené.
@19mmm71 my sme len dvaja, nie sme veriaci, u nás pár dná voľna, variť niečo špeciálne okrem údeného, ktoré varím raz do roka, nemienim
prečo mi pridalo ten istý príspevok dva krát? Jeden bol na prvej strane, jeden na druhej, medzi nimi viac príspevkov. A keď som jeden vymazala, vymazalo obidva?
Ja neminiem za veľkú noc skoro nič pretože mňa výžive len manžel a synovia a tím stačí čokoládové vajíčko a jedna obložená misa vyjde do 10 eur stačí sa uskromniť a tešiť sa z maličkostí a netreba to preháňať
to preto, že žijeme v strašne materiálnej dobe... všetko sa meria majetkom, autami, peniazmi, dovolenkami a kto má čoho viac.. prispievajú k tomu najmä sociálne siete, kde sa každý snaží ukázať čo najviac a čo najideálnejší život
už som dokonca zažila aj detskú oslavu (oslavu 3. roka dievčatka), na ktorú rodičia minuli 400 eur.. a to bolo len doma v kruhu rodiny, žiadna párty.. fakt som nechápala, či to naozaj bolo potrebné
Prace idem z nakupu lidl platili sme 230 eur (sme siedmy) a uz bolo treba nakupit
Nechodim na nakup kazdy den to by som popri praci nedala
Ja som napr.celkom rada že o takýchto veciach sa vôbec s kamarátmi/rodinou/známymi nebavíme.. vôbec neviem kto na čo minie, neviem kto koľko zarába a vôbec ma nezatazuje čo si kto dovolí, nedovolí alebo čokoľvek.. ja na veľkú noc napr.miniem asi 40€ navyše, vôbec nevarím extra, nepeciem ako na Vianoce a jediná iná vec na veľkú noc je hľadanie čoko vajec na záhrade mojimi deťmi.. pár čoko vajec dám deťom kamošky a pár deťom z rodiny.. nič neriešim, len výlety, tie ale riešim aj mimo nejaké sviatky.. neviem kde sa toto o druhých človek dozvie, jedno však viem, že najlepšie je neriešiť nič čo sa netýka priamo teba či tvojej rodiny..
U nas su tieto a viac menej aj vianocne sviatky ako iné dni, tento rok nemam dokonca ani plan co upeciem a ci vobec nieco, ked sa u nas pecie hociktory den kedy si zmyslim. Jedlo, salat rezen , z toho mame maximalny pozitok vsetci, cize zase financne nic extra. Ani neviem co sa zvykne viac chystat a nastastie ani nemam pre koho 😁 ja proste neznasam sviatky, kedy je vsetko "nadiktovane" , milujem obycajne dni 😊 a to ci niekto minie na sviatky 500eur a viac mi je ukradnute, kto na to ma nech si rozhadzuje, vobec sa nad tym nepozastavujem, nic so mnou nerobi tato informacia
Ja to vnimam rovnako ako ty. Konzum, konzum...uplne zbytocny. Ludia placu ako je draho, pritom vyhadzuju jedlo, kupuju kraviny, nevazia sj veci. Tiez nechapem ako moze niekto prezrat na sviatky 200,300, alebo 500e. Ked pride siroka rodina, 20 ludi, alebo sibacov, tak chapem tych 200e. Ale viac? Mam 2 zaludky? A este su schopni sa kvolj takej blbosti zadlzit. Nevedia si urcit priority.
Neminiem na Velku noc o nic viac ako zvycajne
Je možné, že ľudia očakávajú viac návštev , ale niektorí to preháňajú s "pohostinnosťou" - aby nás neohovárali, že sme ponúkli málo ....10 druhov zákuskov, každému kupačovi 5€ (aby nás neohovárali), 5 druhov chlastu, plné stoly....
Výzdoba , to máš ako na Vianoce - "tento rok budeme mať výzdobu v ružovom, minulý rok sme mali modrú, predtým zlatú....
Neviem,asi sme iní..pre nás veľká noc a Vianoce nie sú dôvod na pretekajúcu chladničku..jeme v podstate rovnako ako počas roka a za ten šalát a lososa nedám 500€.. my nemáme problém si dať na 1 sviatok vianočný palacinky...lockdown nás naučil,že sú iné priority v živote..
Nech si každý míňa koľko chce, čo mňa do toho. Veď ži ako chceš a míňaj koľko chces
Stastny clovek ze sa nad tymto stihnes pozastavit😁Ja som teraz prisla z prace,zajtra rano zas to iste a ani neviem ze nejaka velka noc bude a ci aj stihnem vobec nakupit a nie za 500🤣
Velka noc u nas sa ani moc neriesi, mam urobenu ozdobu v obyvacke, ale iba koli detom,je to farebne, par zajacikov, a kosik s par vajckami...nikto k nam nechodi,akurat syn ide za babkou,tetou a pod...co sa jedla tyka, stoly neprehybame udenym ani salatom..iba tolko co vieme ze zjeme...neviem..velku noc moc teda neslavime jedlom,alkoholom...ale mame jarnu farebnu ozdobu a hotovo..a urcite neminieme viac ako 50eur... teraz je to vsetko mamonarstvo- mat vela vela...a vela vela potom vyhadzovat..☹️
Jezis, ja presne toto hovorim doma. Nie v suvislisti s Velkou nocou, ale vseobecne. Stale daka oslava, na ktorej sa zbytocne prezierame.
Ano, to bude estelen naval v Lidli...aby za 4 dni nahodou ludia nezomreli od hladu. Tiez sa mi ten konzum nepaci. Co tam treba!?...sunku, klobasu, mlieko, nejaku surovinu na zakusok, vajka mame domace, ...nejake coko vajicka pre deti, ...pri tych cenach chleba vazne rozmyslam ze si kolac k sunke skusim upiect aj sama...doma mama stale piekla babovky, no tu je iny zvyk tak som to privitala, lebo kysnute robit velmi nemusim.
Ja sa toho roku tesim, ze konecne po 2r mame Velku noc v kostole a nie v Tv, pre nas je toto priorita a o tom je Velka noc.
Nekupujem na sviatky viac ako obvykle. Kupim len to co je treba na tych par dni, co je zavrete. Upeciem kolac.

No na to ze sa máš "fakt dobre" si tu pridala dosť zatrpknuty príspevok. Mne osobne je veľká noc ukradnutá, užívame si akurát tie voľné dni. A koľko ľudia minú na jedlo mi je tiež ukradnuté.