Vymenila som zámky pred svokrou
So svokrou sme si vymenili byt a dom. Ja s manzelom sme mali trojizbovy byt. Svokra byvala v dome, kde vlastnila 1/2. 1/4 vlastnil manzel a 1/4 manzelova sestra. Manzelova sestra chcela vyplatit. Svokra tam byvala sama a niekolko rokov na ten dom nadavala, ze sa o to musi starat sama, ze najradej by bola v byte. My sme jej darovali nas byt, ona nam polovicu domu a este sme vyplatili manzelovu sestru z 1/4. Byt a dom je vzdialeny asi 12 km, takze je to blizko. Problem je, ze ako sa narodil maly (3m), svokra tu furt chodi. Manzel chodi na tyzdnovky do zahranicia. Svokra ma kluce, otvori si, zobudi maleho, zacne ho natriasat ako ropucha. Potom chodi a komentuje ako sme to cele prerobily. 3x do tyzdna ju musim posielat o 20:00 na posledny autobus. Naposledy ho ani nestihla, lebo za obuvala asi pol hodiny. Minuly tyzden sa dovalila z nejakymi detskymi vecami asi z roku 1985, ze to ide vyprat a maly to ma akoze nosit No ja mam dost. Nasrala som sa a nechala vymenit vsetky zamky. Pokial sa zajtra dotrepe tak ju nepustim. Furt neustale upozornovat, ze jej ide posledny autobus, to je uz o nervy. Chova sa tu ako doma. Pride, vyberie maso z chladicky a ze ide varit. 3x ju musim upozornit, nech si sadne, ze jej spravim kavu a nech ticho sedi. To robi asi od decembra ako sa narodil maly. Predtym dosla tak raz sa 2 tyzdne. Teraz je tu aj 4x tyzdenne. Co mam s nou robit?
@mimi3008 jasne, ze su aj take pripady, ze to po dobrom nepochopia. Len v tomto pripade, kedze to svokra zacala robit az po narodeni maleho a ten ma 3 mesiace, tak sa mi to zda velmi kratko. A predpokladam, ze ked autorka co to povedala svokre, tak si asi netrufla nahlas povedat celu pravdu a v naznakoch to svokra nepochopila. Ved nie kazdemu je "z hora dano". Myslim, ze svokra potrebovala povedat celu pravdu slusne, ale jasne a hlasno. Popri tom ju mohla nevesta alebo syn objat a povedat "mamicka neprajeme si... ale nehnevaj sa na nas, ak to nepochpis, budeme ti musiet zobrat kluce"
@roja01 no myslím, že 3 mesiace žiť bez súkromia je veľmi dlhá doba, či podľa teba jej treba dať koľko rok, 2, 5 či 10? Každému súdnemu človeku dôjde že mamička chce byť s bábätkom aj sama. Ako prepáč keby o mne svokra povedala že nezvladam starostlivosť o dieťa tak by viac ku nám nepachla nie aby som ju ešte ľutovala
@roja01 fakt by som chcela.vidiet ženu, ktorá svoju svokru objíme a povie jej to čo si napísala ty keby z tej ženy svokra robí neschopacku, ktorá nezvláda starostlivosť o dieťa. A teda neviem si predstaviť nemať tri mesiace súkromie. Tri týždne sú veľa, nie ešte mesiace
Jedine, čo sa tvojej svokry a niektorych matiek zastanem, že priniesla veci z roku xy...babky to tak riešili, že po detoch nevyhadzovali, lebo dceram a vnučkam sa to zide, moja mama mala plnu skrinu, samozrejme ked sa vnučky narodia, deti tym pohrdnu ale tie babky to nemysleli zle, veci boli v dobrom stave ... tak to bolo proste zauživane, teraz su veci,že sa po 2opraniach rozpadnu, tak už nebude sa mať komu odkladať taka zlátanina,..
Kúpte jej toho psika. Nepýtajte sa ani nič. Rovno ju prekvapte. Jasne že povie že nechce kto by sa o to staral atd. Pre svokru by som riešila skôr nie šteniatko, ale starsie niečo. kludneho,vychovaného. Nech nemá s starosti s učením cikat von, s obhryzenymi papučami, alebo nejakú ,,naspidovanu veveričku” za ktorou by naozaj nevládala atd atd… takého parťáka do pohody 🙂
Už vidím všetky hviezdy, dokedy by trpeli návštevy svokry , 3-4x do týždňa, na celé hodiny, od rána do večera a ešte aj prespaváčky lebo 🐻. To by sa ani jej najlepšej kamarátke nepáčilo, keby u nej kvasila toľko času.
- sama svokra chcela výmenu, chcela ísť do bytu
- všetky vlastnícke práva majú ošetrené, takže svokra nemá absolútne žiadne práva
- opakovala to niekoľko rokov, takže mala dosť času si zvážiť dôsledky svojho rozhodnutia
- nevestu označuje za neschopnú postarať sa o dieťa a domácnosť, je to výmysel a urážka
- stále má kľúče, čo je nonsens, už pri výmene byt/dom sa mali vymeniť,
- neustále chodí bez dohody, aj poza chrbát,
- na drzovku sa rozcapuje po celom dome, zasahuje do súkromných zákutí mladej rodiny,
- napriek náznakom aj priamym upozorneniam nerešpektuje, neuvedomuje si, ani teda nechce rešpektovať súkromie
- nevie si zariadiť svoj život medzi seberovnymi, klub seniorov, nejaké tvorivé dielne a kurzy, knižnica a čitateľský krúžok/klub, prechádzky v okolí kde by sa zoznámila so susedmi, nejaká ľahká turistika, útulok zvierat a vencenie, nejaké dobrovoľníctvo v charite, výpomoc v kostole, dozor v galérii, výpomoc na úprave v okolí, ...
Netuším prečo by jej nevesta a miminko mali robiť program. Vítaná je ale Všetkého veľa škodí
Vymenila dom za byt ? Vymenila. Nútili ju ?
Ja nikdy nepredpokladam, ze druhy chcel urazit, alebo vsetko co povie mysli zle. Takze som ani tu jedinu poznamku, ze to nevesta nezvlada nebrala ako utok od svokry. Viem, ze svokra nie je mama, ale koľko si toho dcera s mamkou povedia a ani sa na seba nehnevaju.....
@karolinakr ja som ale niektore veci aj vyuzila, este aj pre vacsie deti, hlavne tielka, tie radi deti nosili, terqz sa po 1 dietati vsetko hned rozpadne...ale daco sama mama vyhodila, ze fakt toto uz nieeee...
No ja by som bola zvedavá, tie ktoré tu píšete, že to je hnusne a drzé vymeniť zamky, aby to pochopila, keby toto robila svokra vám. Ved to je choré. Aby čerstvá maminka nemala na materskej kľud s bábätkom a nemohla si robit vo vlastnom dome co chce, bez toho, aby jej bola svokra za ritou.Ved to nemáš ziadne súkromie pomaly, nič. Aby prevliekala postele, hrabala sa v oblečení, chladničke a to aj bez prítomnosti nevesty. To je sila a nie je to v poriadku, ani trochu. Toto by si nedovolila ani moja mama a to máme skvely vzťah. Predsa niekde musia byť hranice unosnosti, čo sa dá ešte tolerovať a co už nie. Možno naozaj nie je v poriadku a cíti sa sama, ale to ju neopravnuje ti toto robiť. Som zvedavá ako to dopadne, neviem ako by si jej to vysvetlila ešte inak.
Si silna zena 💐💪🏻🥂. Tvoja domacnost, tvoje pravidla.
Nejde o to, ale uvedomte si, že tam žila 60 rokov a asi sa jej cnie za domom, ma tam syna, tak sa stale tak citi, že je tam doma ako prišiel vnučik, tak je cela uveličena. podla mna sa ešte nestotožnila s novou adresou, možno už aj 100x obanovala, že odišla a to, čo povedala @roja01 bolo veľmi pekne..
@karolinakr 60 tam asi nezila...zaujimave je,ze posledne 2 roky sa jej necnelo... a ked raz ten dom vymenila nie je tam uz doma nech tam akokolvek dlho byvala,nema ziadne pravo starat sa im do sukromia a robit si v tom dome co ona uzna za vhodne...a syna tam nema, chodi tam ked tam nie je...vrchol drzosti je povedat na svoju nevestu,ze nezvlada svoje dieta,by som ju vyrazila cez zatvorene dvere a uz by sa u nas neukazala....svokra je s prepacenim ako varecha do hovna a stara sa do veci,do ktorych ju nic nie je. Kazdy si dovoli len tolko kolko mu dovoli ten druhy....ty by si trpela 4x tyzdenne svokru u seba 12h denne s tym,ze by ti vsetko ukladala a organizovala podla seba a ty by si nemala ani chvilu klud? Ja som bola jak drak po porode,mne keby toto svokra spravi tak by som robila taky cirkus,ze by vnuka videla najskor v 18
Ach autorka..toto mi pripomína môjho svokra. Odsťahoval sa z (vtedy ešte nie) manželovi bytu,nakoľko mi sme stavali dom a našiel si mestský nájomny. Mal kľúče od toho bytu,a chodil tam,keď sme tam neboli - doniesol ovocie, pozdvihal žalúzie, schoval riad..manžel dohováral, ale nic. Raz prišiel len tak,že veď nevidel manželovo auto tak že tu nik nie je a že prišiel pozrieť čo nové. To už bol aj posledná kvapka. Ja už som sa tak rozplakala,že manžel išiel za otcom a zobral kľúče. Odvtedy dával nejaké veci len pred dvere. Ale čo sa týka toho,keď sme sa presťahovali do domu..to je na dlho. Doteraz chodi každý deň okolo pozrieť "čo je nové",aj ked za branu sa nedostane,ale nakrkne cez plot. Drž sa a riadne to porieste,lebo toto bude na dlho '(
Takže podľa niektorých je svokra vlastne chudatko lebo ona v dome žila 60 rokov a berie ho ako svoj domov. No chudinka jedna a zlá nevesta ,.že jej ten domov odopiera. Veď čo na Tom že svokruska ma dva domovy a nevesta nema ani jeden.
Tato spolocnost ide do p***e..
Dobre som sa zasmiala nad komentármi ako by niektoré boli vďačne svokre, že im stojí za zadkom 12 hodín 5x do týždňa 🙈 a ešte komentáre k tomu, že raz olutuje, keď bude potrebovať pomoc s vnucatom… toto by nedala žiadna z vás, to máte len silne reči. Ja by som svojej svokre bola vďačná, keby príde aspoň raz do týždňa za malým, videla ho od porodu 2x a to tiež ma skoro tri mesiace. V dobrom závidím niektorým, že majú svokry ktoré im pomáhajú, ale keby toto robila moja, nedala by som to.
Ja uz rozmyslam aj tak, ze pojdem na iste obdobie k mojim rodicom. Pokial bude svokra stale chodit upratovat, cistit a reorganizovat dom, asi v tom dome chce byvat. Ked tam nebude chodit, dovod je taky, ze chodi koli malemu alebo jej robi dobre stale poucovat mna.
@janinah no presne,ja keď si spomeniem že som bola na všetko sama a padala som na hubu tak možno som divná ale ja vten čas by som milé rada privítala takú pomoc od starkých 🤷😂kľudne nech mi aj povysávať,aj nakŕmi,aj pouprata ,aj navarí a ja by som bola celá od radosti že nič nemusím. A to by som brala aj teraz keď je väčšia. Voľakedy sme takto vyrastali my. Moja babka s nami bola od rána do večera. Tiež sa jej v našom dome nepáčil obraz tak ešte ja som jej to vymenila na ten jej čo kúpil nám na Vianoce ,prišla domov mama,hundrala a ja som ešte babke asistovala. Ako dieťa som to ešte tak nevnímala,ale ona sa o nás starala,my sme ju neskutočne ľúbili a išlo to tak automaticky. Nikdy teda u nás zámky menené neboli. A ten náš vzťah zo starkou bol úžasný. Moja dcéra to už bohužiaľ nemá,starí rodičia pracujú a sú vyflusnuti na staré kolená tak postrážia na hodinu dva a dovi
@1gabriela13 pokial ty o pomoc stoji,je to v poriadku,no nie vsetky sme take. Navyse je rozdiel pomoc a toto co robi jej svokra. Ona jej nepomaha ale stresuje ju. Keby jej zavolala a spytala ci nechce pomoct,asi by ju neodmietla. No si predstav,ze spis alebo niesi doma,tvoja svokra si odomkne a reorganizuje cely dom. To by ti fakt nevadilo? Bez tvojho dovolenia a poza chrbat? Pochybujem. Ja mam so svokrou skvely vztah,pomahame si navzajom ale aj sa respektujeme a su veci kt sa nerobia
Nikto nehovoril, že svokra je chudatko. To je len domyslene z textu, Ja som napisala, že si myslim, že sa svokra neodstrihla od domu. To je dedukcia...ano, nema chodiť , odomykať si atd,.ale ako sa niektore vyjadrujete o svokre a matke svojho manžela,..nas by za to bili po ustach, my sme boli k ucte starším vychovavany, akurat dnes som povedala znamemu, že ešte raz sa neuctivo vyjadri o mojich rodičoch, viac sa kontaktovať nebudeme...takže ano, svokra je vlezla, ale syn by mal zakročiť podla mojho nazoru a stanoviť pravidla jasne,...on najlepšie bude vedieť, čo sa v hlave jeho mamy odohráva a prečo robí, čo robí...
Určite by som to riešila ako autorka. *eblo by ma nacisto keby mi toto robí svokra🤯 ale zas ja som huba nevymáchaná ja by som 3 mesiace nevydržala. By som asi max 2 týždne vydržala, dohovárala a keby nezabralo tak by som to riešila takto. A ak by aj robila cirkus, s mojou povahou by som ju poslala do teplých krajín celkom rýchlo.
Ale Chvalabohu nemám s týmto problém😊
Ze nezvladas …. Tak to ny mala uz davno po navstevach aspo na pol roka. Urobila si to super, ine sa len stazuju a nic neurobia. Aj tak si to dlho vydrzala, nech si zuje svoj zivot a nie ten váš za vás. Este aby si baba hladkala ego ze ty nezvladas a ona je ta super zena, ktora by isto aj 3 deti a celu domacnost s jednou rukou za chrbtom zvladla. Inak by bolo zaujimave doniest jej tak oblecenoe po jej mame ked bola tak stara ako teraz svokra, ci by si ich s nadsenim obliekala 😂 Prajem vela uspechov apohody
@elizabet173 starsieho človeka si treba vážiť čo autorka príspevku si naozaj váži svoju svokru podľa toho čo píše a ako píše o nej v komentároch a akú dlhu mala trpezlivosť.ale komu pomôcť ak nie vlastnej rodine? (Áno sú manželia takze aj svokra je rodina) myslím si že to že autorka vypočuje tieto svokrine ,,výkriky” samoty ,čo si autorka sama uvedomuje že je to najme tým a kupi jej napríklad toho psika neni že by jej robila animatorku. Boh vie ako dlho je svokra sama, ten pes jej spraví parťáka aj z citového hľadiska že bude mať koho pohladkať, pritúliť alebo sa len tak ráno pri káve mu posťažovať, povedať mu niečo, pripadne ho stále poúčať 🙈😂 pôjde s ním von nájde ďalšiu dôchodkyňu zo psom a už budú kamosky spolu venčiť . Ja nepíšem že autorka spravila niečo zle, alebo že je zle že chce súkromie. Len som jej dala radu že skúsiť aj nájsť nejakú cestu aby boli obe strany spokojne 🙂 skúsiť to chovanie svokry pozmeniť aj citovým riešením a to vypočutím si jej potrieb a naplnením ich ak je to v mojich silách. Mať svokru ako autorka išla by som na to tak 🙂 Trosku iný príklad ale dosť podobný zmysel. napríklad moj dedko má 85 tatino 55 a stále majú na dome kravu. Kravy dedko choval od malička ešte s jeho rodičmi. Tatino tu kravu už ani nechce ale aj tak je tam stále. Aby sa dedko nenudil, aby mal nejakú povinnosť. Aj sme sa bavili s tatinom o tom že zrušiť to ale nakoniec sme dospeli k záveru, že dedkovi potom by už nič vlastne neostalo nastarosti. Nemal by dôvod prečo ráno vstať z postele žiadne povinnosti atd. U autorky momentalne svokra ked ráno vstane citi povinnosť postarať sa o rodinu. A to oňu a vnúča.keďže ich má najbližšie, preto tam dokáže byť od rana do večera skoro každý deň. Tak skúsiť jej dať niečo čo bude zavysle iba od nej,keďže autorka zavysla od nej neni tak pes je podľa mna dobre riešenie.
@karolinakr svokra sa asi odstrihla...autorka píše že tieto návštevy sú len od narodenia vnučika, že dovtedy prišla úplne normálne cez víkend, keď bol aj jej syn doma.
Mňa by psychiatria niesla.
Asi by som išla do synom za manželom na pár týždňov, kým si svokra trošku odvykne. Jasné, že to nie je riešenie, ale čo v tomto prípade je riešením, keď si nedá nijako povedať???
@vilma7 u nas je to naopak, segra si otvori kľúčom, ide k mame do chladničky ešte jej aj mlynček na mäso vyhodila.a formu na babovku, tak som musela zháňať novú .....takže veci sa maju rôzne 🙂
Ja sa stále snazim pochopit co je drze na tom ze vymenila zamky na SVOJOM dome?pomoct neveste s malym ked o to stoji/praje si, ok.ale načo sa takto nasilu vnucovat.a hrabať sa v ich veciach?fuuu , to nie...vy bezne sliedite, prehrabujete sa v cudzich veciach na navteve u rodiny?bez dovolenia, v case ked nie su doma?nonsens... ked to nepochopila na x krat tak musela rázne zakročiť.
Inak muz co na to vravi?na tu vymenu zamkov?
Sranda ze v inych diskusiach kde sa jedna o nezelane vtierave navstevy vsade radite neotvorit dvere, poslat ich prec, pripadne si vymyslieť ze mate program atd.ale vymenit zamky na VLASTNOM dome je uz cez🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Autorka, fandim ti, a pevne nervy prajem.
Autorka, ja Ti maximálne rozumiem. Istú dobu sme bývali u svokrovcov na chalupe, plán bol 1-2 roky. Vydržala som 5 mesiacov. Hoci svokrovci dom komplet vyprázdnili, aby sme si mohli nasťahovať svoje veci, svokra mi neustále reorganizovala domácnosť tak, ako bola kedysi zvyknutá ona. Zakrývala mi sedačku starými dekami, aby sa nezničila, na linku mi vykladala veci, prekladala veci v komore i v chladničke. Keďže stále mali kľúče, chodili bez ohlásenia, kedykoľvek si zmysleli a zásadne na celý deň. Svokor si vonku okopával záhradku a svokra spríjemňovala deň mne. Bola som tesne po pôrode, častokrát sme mali zlú noc, po šiestej nad ránom mi bábo konečne zaspalo a pred siedmou zašramotili kľúče vo dverách a tam svokrovci s výbavou na celý deň. Keď som kojila, svokra si prišla ku mne sadnúť a pozerala, bolo mi nepríjemne. Keď mi doprala pračka a šla som vyvesiť prádlo, nasilu mi trhala veci z rúk, že ona to urobí. A ak som to náhodou stihla vyvesiť ešte pred ich príchodom, po príchode mi veci prevešala svojím spôsobom. Keď som si dala variť polievku, počas chvíľkovej neprítomnosti mi do nej nahádzala koreniny a zeleninu, ktorá sa jej tam hodila, dokonca aj potraviny, ktoré mi bábo nafukovali. Kým som bola na prechádzke, chodila po izbách, postlala postele, poliala poliate kvety, odkladala do skríň vyžehlené veci, prípadne sa aj sama od seba pustila žehliť a spálila mi velúrové dupačky. Potom ich skryla, priznala sa po polroku. Keďže cez obed zvykne spávať, veselo sa uložila do našej manželskej postele. Malá mala silné koliky, uspať ju bol problém. Ak sa to náhodou podarilo, chodila som po dome po špičkách, nech aspoň 15 minút spí. No svokra si veselo vylievala kýble do záchoda, buchotala riadom i dverami. A tie nevyžiadané rady a usmernenia, keď mi chodila za zadkom, ma privádzali do vývrtky. Koľkokrát som naznačila, vysvetlila, poprosila - bez efektu, po dobrom to nešlo, nešlo to ani po zlom, lebo občas jej muž už aj škaredo povedal, keď si robila po svojom. Aj tak neprestala. Tak sme sa odsťahovali.

Uvidis, či sa zajtra doteperi zase ku tebe. Veď ty vôbec nemáš nič z materskej. Ani súkromie. Ach Jaj.