icon

Vzťahy so svokrou

vikinka128
5. feb 2023

Potrebujem sa poradiť, ako vyzerajú vzťahy so svokrovcami v bežných domácnostiach. Mám žiaľ pocit, že u nás nie sú zdravo nastavené hranice a uvedomila som si, ako ma to vyčerpáva psychicky. Potrebujem sa s niekym porozprávať, poradiť.
Je to moja prvá skúsenosť s vážnym vzťahom a neviem vôbec čo robiť - a teda či to vôbec posudzujem zdravo.

matussara
5. feb 2023

@majka1921 suhlasim.prv sa zilo stylom, kto starsi ten veli...nevesty sa casto museli prisposobovat svokre. Co povedali starsi to platilo. Nikoho nezaujimalo, ci mladi su stastni. Aj manzelstva sa uzatvarali, cealz majetok a co rodicia vybrali. To bolo a teraz sme uplne niekde inde.

matussara
5. feb 2023

@katica06 toto je zrejme osoba zahladena len na seba

matussara
5. feb 2023

@janetinka27 mudra zena pochopi... inej zacne autorka vadit....zalezi z akeho cesta je.
Toto ma spravit chlap.

peterfeher1975
5. feb 2023

@vikinka128 zlatko nezmení. U nás to bolo tiež na začiatku iné. Narodil sa syn a keď maly spí, on uteká k mamičke. Alebo keď ide niečo vybavit/zastávka mamička . Ja sa s tým musím zmieriť bo máme syna ale ty utekaj skôr než bude neskoro

katica06
5. feb 2023

@zuzanockamt nie je matka ako matka. Mať kvôli matke exekúcie, zablokovaní bežný účet keď muž musí živiť ženu na materskej a dve malé deti a ešte miesto nej platiť hypo, aby neprišla o strechu nad hlavou, aj účty aby jej nevypli prúd a telefón. Čo jej má denne volať a ďakovať a bukréty nosiť?

katica06
5. feb 2023

@matussara taká milá hláška od svokry,, nezaplatila som splátky úveru už došli tri upomienky, čo mám do čerta robiť?

pipistrel13
5. feb 2023

@ivka88888 mozno pre to neriesis,ze to nie su tvoji svokrovci,su to zatial rodicia tvojho priatela..udivuje ma ako si dokazu ludia tieto rodinne vazby prisvojovat😉

zuzanockamt
5. feb 2023

@katica06 Máme našťastie úplne iné vzťahy v rodine, toto nepoznáme.

mima1608
5. feb 2023

Tak môj muž je aj môj prvý vážny vzťah popravde. Začali sme spolu chodiť ako pubertiaci a už to bude 15 rokov. Mám len svokru, kedže mužov otec, žiaľ, nežije a úprimne, mám s ňou asi lepší vzťah ako manžel 😅 on je prchký, výbušný a ona je taká istá, čiže ako sa ľudovo vraví - dvaja kohúti na jednom smetisku 😅 ja som skôr kľudná povaha a na mužovi som si natrénovala ako mám s takými ľuďmi jednať, aby bol kľud, čiže to teraz praktizujem aj na svokre a funguje to. Bývame vo viacgeneračnom dome a musím povedať, že to bola svokra, kto od začiatku nastavil hranice a nikdy sa do nás nestarala, nechodí k nám bez ohlásenia, ani sa nijako neangažuje pokiaľ ju my o to vyslovene nepoprosíme. Občas sa stane, že keď niečo urobíme/kúpime tak má také tie poznámky ako sme zle urobili a bla bla, ale to ide jedným uchom dnu a druhým von. Ja som sa s ňou vždy bavila otvorene a úprimne, keď sa mi niečo nepáčilo, slušne som jej to povedala (nenaznačila, povedala som to na rovinu, to je asi dosť podstatné). A zasa keď som videla, že sa schyľuje k hádke, radšej som ušla, aby som sa tomu vyhla, lebo viem, že tadiaľ cesta nevedie aj vzhľadom k jej povahe. Takže kľud, musíš prísť na to, čo sú svokrovci zač, akí sú povahovo a podľa toho si nastaviť mantinely.

katica06
5. feb 2023

@zuzanockamt toto nie je desatina, toho čo vyparádila za posledných pár rokov. Už som imunná voči jej histerickým scénkam.
Napr.Na pohreb vlastnej matke síce prišla ale nedala ani euro, jej časť som musela zacvakať ja, na pohreb svojej sestry ani nedošla, roky nebola na hroboch nikomu so svojej rodiny.
O tom akú hanbu mi na svadbe robila, ani nejdem písať.

zorkahorka
5. feb 2023

Hm, je pomerne nesamostatny, prilis lipne na matke. A zaroven ty si to mic vsimas a riesis.
U nas je svokra tiez skoro kazdy den, ale my mame iny vztah, mne ona nevadi, takze si tvoj pripad velmi zivo predstavit nevuem

aneta129
5. feb 2023

@vikinka128 jeho a jeho matku posli na terapiu 😄😄😄 môj brat sa ženil mladý... Je cez 2r ženatý, ma 25r a mama mu 2r moja nevolala, nepísala 😄😄😄 viac od kedy mal frajerku, tak mu nevolala a dosť bol jej miláčik 😄😄😄

mvagusta
5. feb 2023

@vikinka128 no tak. Toto je cisty mamanek a rychlo utekaj od neho!!!

vikinka128
autor
5. feb 2023

@misinka0611 aktuálne je nezamestnaná, tiež mi napadlo že sa polepšia veci keď začne robiť. Ono aj keby 2x denne volali, žiadny problém. Ja chápem, ale vídame sa každý 2 deň minimálne + 5-7 krat denne volať je na mňa moc. Skratka to je fakt veľa už.

@matussara áno, cítim sa presne takto.. ako odtlačená nabok
@matussara nechcem naňu nič zlé hovoriť, ale spozaciatku sa vlastná rodina a aj syn hanbil za ňu - bál sa ako budem reagovať a či ho neopustím keď ju spoznam. Aby som ho náhodou nesudila na základe nej
@matussara práveže nič, som šťastná a spokojná ale bolí ma to, že ten vztah beriem vážne, vidím tam potenciál, chcem ho budovať - budovať náš život spolu aj keď sme mladí, ale beriem to vazne. A mám dojem niekedy že on to tak vszne neberie, keď stále potrebuje rady a názory mamky lebo mojim neverí..

vikinka128
autor
5. feb 2023

@peterfeher1975 moja mamina ma napríklad upozornila, nech zatiaľ dávam veľký pozor aby som tehotná neostala (aj keď neplánujeme babo zatiaľ) ale vraj kým sa nevyrieši tento vztah a on nebude tolerovať moje prosby o kompromis, po bábätku by to len horšie bolo.. verím tomu

zomby
5. feb 2023

@janinah mám svokru na jednom dvore , nevyhľadavam ju ,proste ju nemusím ,syna vychovala dobre ,ale môj vie ,že ju nemusím a nenúti mi ju a ani jeho sestry a celú jeho bandu

lacibo
5. feb 2023

@vikinka128 je to problem teba a priatela..vasho vztahu, nie svokry..vy dvaja by ste si mali urcit hranice vasej intimity vo vztahu..odkial pokial..ale musite byt zajedno..ak ten druhy nema zaujem taketo hranice stanovit voci vsetkym ostatnym..tak nepoklada vztah za dolezity..moze tvrdit co.chce..ale v skutocnosti mu zalezi na inych viac ako na vztahu s partnerkou..a to.vobec nemyslim tak, ze nestretavat sa s pribuznymi a byt s nimi v kobflikte..prave naopak zdrave a primerane hranice utuzia a ozdravia kazdy vztah..mne osobne zalezi velmi na dobrych vztahoch vseobecne..nieto este s blizkymi

lacibo
5. feb 2023

@vikinka128 presne si si to aj sama zodpovedala..tvojim nazorom neveri..veru, ak si to hlbkovo neuvedomi sam..radsej von z tohto vztahu..budes nestastna a s detmi vsetko tisickrat komplikovanejsie..

adkoalauri
5. feb 2023

Ja svojich svokrovcov mám cca 10 domov od nás.Do nášho života sa nestarajú, svokor vyvoláva manželovi, ale ten ho raz- dva zruší. Zavolajú, keď chcú prísť, keď je manžel na služobnej ceste a nemajú chalani veľa úloh, tak ich zavoláme my na návštevu. Sú tu radi, dobre sa tu cítia. Ak odídeme na dovolenku,tak sem chodia, majú kľúče od domu, polejú kvety, vetrajú, svokra aj poupratuje, ak sa jej niečo nezdá. A ja som rada 🙂 Deti postrážia keď ich poprosím, majú nastavené pravidlá, ak neposlúchajú, raz- dva sú doma.Zo začiatku ma to aj nahnevalo,na druhej stane, ich dom, ich pravidlá. Keď niečo napečie stará mama, vždy pošle.Ja rodičov už nemám, ale dúfam, že ich tu budem mať dlho.A čo ma najviac zarazilo, na moje narodeniny vždy prišli zagratulovať, manželovi len zavolali 🙂 on však je rád, že si ich ctím, dobre mu to padne. Kým však žila moja mama, vianočné nákupy robila vždy s mojim manželom.A stále mu hovorila, ty sa ku mne hocikedy môžeš nasťahovať, ale tvoju manželku nechcem 🙂

lavinis
5. feb 2023

@vikinka128 najlepší, 4 roky sme bývali cez cestu a strašne mi chýbajú 😥

terezka1947
6. feb 2023

@majka1921 súhlasím.
Mne prídu mnohé témy skôr z nudy.
Určite všetky vzťahové problémy sú tu odkedy existuje ľudstvo.
No možno preto,,že sa viac riešili existenčné problémy,nebol čas riešiť malichernosti.
Veľmi sa začalo presadzovat vlastne JA.
Je pre mňa zvláštne čítať ako každý chce mať pokoj od každého,chce mať svoj kľud,pokoj a na druhej strane túži po hlbším vzťahu,rodine,má kopu problémov,o kt.nena komu povedať.
Túžime po skutočnej láske,no bojíme sa vzťahov. Bojíme sa ísť do vzťahu naplno,ešte sme ani nezačali s niekým chodiť,bývame s ním,aby sme ušetrili na msjmoch,aby sme ho lepšie spoznali a nestrácali čas v neperspektivmom vzťahu,kto.potom paradoxne strácame,lebo ten vzťah nie je zďaleka ok. Chceme z neho von,no nedá sa to už tak ľahko a tak zotrvanie...podvadzane sa,máme deti,kt.nam ho majú zachrániť,atď.
Sme v tých vzťahoch nešťastní,ale často hľadáme iných,ako pôvodcov nášho nešťastia.
Bojíme sa partnerovi otvoriť srdce,povedať o tehotenstve,povedať o Tom,čo nás trápi,ale chceme,aby ten náš protajsok má byť ten,kto.to všetko robiť bude.
Keď to nerobí,sme sklamaní.
Napriek všetkému žijeme často život s vymyslenymi pseudoproblemami. A keď prídu vážne,totálne nás zrazia k zemi,lebo zoste,že potrebujeme oporu,podporu.
Veľmi smutná doba a začarovaný kruh. Kedy každý hľadá lásku a pochopenie,ale nemáš čas a trpezlivosť ju tiež dávať.

janetinka27
6. feb 2023

@matussara no mozno nie je dostatocne mudra. niekedy je zbytocne ocakavat, ze druhy pochopi, co nam vadi. komunikacia je zaklad. u nas tiez dolezite veci so svokrovcami riesi moj muz. ale je prisne vychovany, urcite veci nevie rodicom povedat. nieco som svokre musela povedat ja sama ako zena zene.

eludka
6. feb 2023

@janinah neviem, ci spravne rozumiem, ale kontakt matky jej partnera je predsa len prehnany, chlap je jedinacik a matka na nom choro visi a stale "otravuje"

matussara
6. feb 2023

Otvorene komunikujte s priatelom, pozor az to nevyznie ako vycitka.
Vyborne plati hovorit ako to a to cutite vy, ako to vy vidite. Dajte priestor jemu a pocuvajte.
Vety ty robis to a to, su utocne.
Ale sme tak nauceny...
Nezamestnana, nudi sa, zreje konicky ziadne, svoj zivit ziaden. Mozno cely zivot venovala jemu a teraz hups...musi najst svoj zivot a vas nechat zit

matussara
Autor odpoveď zmazal
matussara
6. feb 2023

Ak ale bol nauceny ze mamicka vybavi zariadi, tak to sa tak lahko nezmeni, zvlast ak mu to vyhovovalo. Az neskoncite ako jeho mama,kt. Zariadi, vybavi, to co ma chlap spravit

vedorka
6. feb 2023

@vikinka128 neprestrihnuta pupocna snura sa to vola... to by som nedala

alexchov
6. feb 2023

@vikinka128 vzťah ktorý má váš priateľ so svojou mamou nie je celkom zdravý. Neviem koľko ročný sa od nej odsťahoval, ale vyzerá to tak, že nikdy v živote nebude schopný sa od nej úplne osamostatniť. Poznám x príkladov, keď mama vychovávala syna sama, a v dospelosti sa v medzi nimi vytvoril až príliš silný, akoby chorý vzťah a väčšinou takíto chlapi si ani nevedia budovať normálny vzťah s inými ženami. Jeho mama bude mať stále potrebu zasahovať do jeho života a ak to on sám nezmení, bude to mať zlé následky na váš neskorší spoločný život. Potrebuje to vážnu diskusu medzi vami.
Môj partner nemá nejaký prehĺbený osobný vzťah so svojimi rodičmi, ale keď treba, pomáha im, navštevujeme ich pravidelne. My sme zas s mojou mamou najlepšie kamošky, ale medzi ženami je to prirodzenejšie. Je otvorená, komunikatívna, veľa sa rozprávame a priateľovi to vôbec neprekáža, pretože je rád že sa na ňu môžeme spoľahnúť ak potrebujeme rady, napríklad aj ohľadom výchovy dieťaťa. Nestará sa ale do nášho života bez toho aby sme ju o to požiadali. Je ťažké nájsť zlatú strednú cestu, preto sa musíte veľa veľa rozprávať, povedať mu všetky vaše obavy a otvoriť mu oči, že ak situáciu on nevyrieši, môže to znamenať koniec vášho vzťahu. Ak vás naozaj miluje a plánuje dlhodobo, urobí kompromis. Ak sa nič nezmení, nemá zmysel sa takto trápiť.

alkapoiuy
6. feb 2023

Nikdy sa nezmení, mám to doma 30 rokov,ak ti to vadí nájdi iného nie ste manželia. Bude ti to vadiť čoraz viac.Opičia láska...

matussara
6. feb 2023

@alkapoiuy presne tak. Verit ze sa to zmeni a potom si trieskat hlavu, ze stravila roky zbytocne v nespravnom vztahu. A mozno sa az potom chlapec zobudi, a mozno sa potom mozu stretnut a uz to bude ok
Nieje jediny chlap pod slnkom