Zdieľanie fotiek novorodenca na sociálnych sieťach

17. mar 2022

Ahojte.
Som tesne pôrodom a v rodine vypukla veľká hádka keď som im v nedeľu oznámila, že si neželám aby zdieľali fotku môjho novorodenca na Instagrame/Facebooku hneď ako vyjde zo mňa von. Hádka vypukla skrz toho, že svokra oznámila aby som jej ako prvej poslala foto aby to ihneď vedela zdieľať. Možno, že to preháňam, ale ja si to vyslovene neželám. Môžu sa pochváliť a ukázať foto malého len nechcem aby to zdieľali verejne.. Keď som jej začala vysvetľovať prečo si to neželám tak sa urazila (asi Vám to nemusím vysvetľovať - zneužívanie fotiek, pedofília, dedinské reči a klebety..). Povedala, že nebude rešpektovať moju prosbu, keďže je to jej vnuk a má na to právo. No hrozne ma vytočila. Bohužiaľ muž je ešte na služobke, tak jej to nevedel vysvetliť osobne a do telefónu dostal rovnakú odpoveď. Preháňam celú situáciu alebo čo s ňou mám robiť? Normálne mám z toho stres a paniku. Neviem prečo nevedia rešpektovať moju prosbu. Koniec výlevu.

dominidi
17. mar 2022

Ked ona nechce respektovat teba, zachovaj sa rovnako a nic jej neposli - hotovo 🤷‍♀️

makova333
17. mar 2022

Tak vybrala si, nebude mat foto ani ona 😀 Az ked to ty uznas za vhodne. Ved neprida na oddelenie do porodnice, aby si ho vyfotila. A ked jej neposles...

lienocka128
17. mar 2022

ja som svokre a klebetnej svagrine neposlala ani jednu fotku

majulino
17. mar 2022

Aj ja som to povedala rodine, napriek tomu si moja mama vycapila verejne fotku mojich deti. Nahlasila som to fb a ten jej zablokoval účet 🤷

gabis22
17. mar 2022

Mala by rešpektovať tvoje rozhodnutie, je to tvoje dieťa. A presne tak, ako píšu hore baby, tak jej nepošli žiadnu fotku 😅

nafka0483
17. mar 2022

Posli jej fotku v perinke alebo v naruci tak aby nic nebolo vidno, ani tvar babatka, ani tvoju.
Pripadne len detail - rucicku, nozku.

rora
17. mar 2022

Ona je zakonny zastupca dietata ze ma pravo na zverejnovanie jeho identity? tiez by ma taketo nerespektovanie riadne nastvalo, neposlala by som nikomu nic, maximalne taku fotku kde nie je vidno do tváre

anjelicek26
17. mar 2022

Ked si to vyslovene nezelas - tak posli fotku rucicky/nozicky alebo etikety s menom a mierami pri narodeni, hlavicku odzadu, snad sa vies vynajst aj bez hadok... ja myslim, ze to nemyslela nijak zle, len sa strasne tesi, ze bude babka a chce pochvalit... netreba to hrotit na smrtelny konflikt v rodine.

sissy27
17. mar 2022

pošli jej takú fotku, ktorú ti nevadí, že bude zdieľať - v lepšom prípade. Ja osobne by som neposlala nič a už vôbec nie za takých podmienok ako si kladie ona - že prvej a hneď. Ja som mala po pôrode iné starosti ako fotiť a posielať fotky (aj tak v tom čase tie fotky z mobilu vyzerali ako fotené mikrovlnkou 😀 )
Keď babka chce, nech sa pochváli, ale bez fotky a hotovo. Snáď to jej "priatelia" na sociálnych sieťach prežijú...

tulipanicek
17. mar 2022

No tak by som neposlala foto len info o narodení. Alebo ako bolo písané, poslať foto v perinke na tvojich rukach natočené k tebe kde nebude vidieť nič.
Akože moje dieťa má takmer 3 roky a ani ja nemám žiadnu fotku na žiadnej sociálnej sieti (ani svoju, ani dieťaťa). Toto by má fakt naštvalo. Tvoj partner/manžel by si to mal vydiskutovat s mamou keď to tak chcete obaja. Ja tiež nemám problém že niekto ukáže fotku môjho dieťaťa, ale s pridávaním na sociálne siete teda problém mám.

thereisabear
17. mar 2022

A ide o jednu fotku alebo to plánuje robiť priebežne? Jednu fotku po narodení by som predýchala, nech ma radosť, pravidelné zdieľanie fotiek nie.

diana45
17. mar 2022

Prehanas až moc

diana45
17. mar 2022

@rora Ty si riadne drzá

tulipanicek
17. mar 2022

@diana45 Neprehana. Je to jej dieťa, je za neho zodpovedná a ona rozhoduje kde ma byt jej dieťa vyvážené. a naozaj sa naodporuca mat takéto fotky na sociálnych sieťach.

diamond007
17. mar 2022

Tiež mám takú svokru, pred pôrodom jej muž dohovoril, nakoľko som sa obávala tohto.
Akceptuje to, i keď nebola z toho nadšená.
Nevadí mi keď ľudia si pridávajú fotky svojich detí, ak s tým oni sami súhlasia ale nepáči sa mi, ak by to robili mojim deťom - nikdy nevieme kto má koho v priateľoch a pod. S mužom sme mali uzavreté skupiny na fcb, osobne sme ich poznali a je 400priatelov ako väčšina takze raz za pár mesiacov sme pridali aj my fotku. Už sme aj toto narodením druhého dieťaťa zrušili aj celé sociálne siete ako ig a fcb.

Určite by som to riešila rázne so svokrou teda tvoj muž by mal nie ty.

rora
17. mar 2022

@diana45 nie viac ako ty. aj v skolke podpisujeme za vlastne deti ci ich fotky z besiedok ci inych akcii mozu zverejnit na skolskej stranke ci s tym ako rodicia suhlasime. v com je toto ine??? vesat fotky pre cudzich ludi na fb ci instagram.... by som takej babke neposlala nic ked dava jasne najavo ze si bude robit co chce bez ohladu.

diana45
17. mar 2022

@tulipanicek ale Babku má tiež, nie??

tulipanicek
17. mar 2022

@diana45 A ta je za neho zodpovedná? Nie. Matka a otec

diamond007
17. mar 2022

@thereisabear toto nebude jedna fotka po narodení iba 🤦😶 to rozhodne nie .... To sú ľudia čo žiju fcb či ig

11beautygirl11
17. mar 2022

@diana45 problem rešpektovať matku? svokra nech dostane fotku, ale načo ju musí vešať na FB, keď si to matka nežela

diana45
17. mar 2022

@rora Babkina radosť z vnúčat... chápeš??? Hlavne že tam vyvesis seba!!!!

diana45
17. mar 2022

@11beautygirl11 áno problém

diana45
17. mar 2022

@diana45 😅

sapetka
17. mar 2022

Neposlala by som. Nepacilo by sa mi aby moji rodinni prislusnici alebo ini zverejnovali fotky mojho dietata na internete. A tiez by ma to paradne vytocilo kebyze niekto sa postavi proti mojmu rozhodnutiu pricom aa jedna o moje dieta.

rora
17. mar 2022

@diana45 babkina radost z vnucat a mánia zo soc.sietí su dve rozlisne veci. seba na siete nevesiam tiez, fb aj ig mam, plny fotiek zvierat, prirody a kvetin. nerob zo seba tupelo, ocividne nechapes ze tu ide o ine nez o radost z dietata. tiez mam par tyzdnov do terminu a toto keby mi svokra (mama, sestra, tetka, hocikto) zavalí nedostane fotku ani domov do rámčeku.

autor
17. mar 2022

Nejedná sa len o jednorazovú záležitosť. Ona ako facebooková maniačka by najradšej zdieľala všetko. A to nie je sama v rodine. Švagriná tiež. Ona už jedného syna má a teda od kakania až po neviem či majú všetko zdieľané. Mňa to nezaujíma - ich dieťa ich rozhodnutie a svokra samozrejme všetko prezdieľa.
Nemám jej poslať foto? Ona si vypýta od muža 😄 aspoň sme dohodnutí, že on fotky šíriť nebude. Nehnevajte sa, už som sa v kruhu kamarátov stretla so zneužívaním fotiek, nie je to nič príjemné

tulipanicek
17. mar 2022

@diana45 Ako vieš že tam niekto má na sociálnych sieťach vyvýšeného seba?! Ja na FB nemám ani fotku. Ani svoju profilovu, ani pozadie a ani žiadnu inú. Navyše môj profil vedia vyhľadať max kamaráti mojich kamarátov a keď by si dala moje meno do Googlu tak ti ho na FB ani nenájde lebo to mám zakázané v profile. Tak čo sa to obuvas do báb, vôbec nevieš či niečo na tej socialnej sieti maju

autor
17. mar 2022

@tulipanicek presne tak isto to mám aj ja. Keby muž nerobil v zahraničí a nebývala by som ďaleko od svojej rodiny tak sociálne siete ani nemám.

belllinka
17. mar 2022

veď jej nemusíš poslať fotku nahého dieťaťa. Ako sa zneužije fotka dieťaťa v perinke? Tvoje dieťa si predsa môže odfotiť hocikto, hocikedy a ani o tom nebudeš vedieť. Čo keď ho odfotí tvoja spolubývajúca v pôrodnici alebo sestrička a potom tie foto zneužijú? Alebo nejaký ujo vonku s foťákom s dobrým objektívom? Tých možností je milión a nedajú sa eliminovať. Ja by som babke nekazila radosť.

believe3589
17. mar 2022

@diana45 babkina radosť sa môže prejavovať inak. Nie na internete. Prečo by babka mala zdieľať foto? Určite nie.