Život po 40tke
Ženy mám nejaký spleen.Som vydatá 16 r a asi ma chytá nejaká depresia stredného veku.Dieta má 12 r už má svoj svet najradšej zatvorené dvere na izbe a mama daj pokoj a iba jesť😃vždy som zila pre dieťa, rodinu celé dni s dcerou prekecala, smiali sme sa, športovali, spolu varili teraz sa jej nič nechce vidím ako ju otravujem.Muž chodí až podvečer a chytá má nejaká nostalgia za tým čo bolo.Mam pocit, že máme strasny stereotyp a, keď si predstavím takto ďalšie roky mám z toho úzkosť.Casto sa prichytim ako spomínam aké to bolo fajn, keď bolo dieťa menšie koľko aktivít, radosti ako sme ako rodina mali.Teraz a nemyslím si, že je to koronou je to nuda nad nudu.Manzelstvo máme fajn žiadne nevery, finančne tiež dobre
Mám 40, jedno dospelé dieťa (býva a študuje v zahraničí) a jednu pubertačku, ktorú celý deň sotva vidno. Teraz čakáme tretie a neskutočne to oživilo atmosféru v rodine 😉
No, mamina mala v takom veku ešte dieťa a aktuálne ma 10 a zas taká nadšená nie je. Jasne, že by nemenila, ktorá matka ano. Ale už tam začínajú rôzne problémy s kĺbmi, menopauza, učiť sa s malým deckom online, vnúčatá, robota, pomaly puberťak atď atď a sama hovorí, že cíti, že akosi nevládze.
Takže ja len tak na okraj, že je rozdiel 40 a 50. Rovnako, ako 20 a 30. Ja mám 30 a len za posledný rok som zostarla razom. 🤣
My to mame podobne, s tym, ze moj muz nikdy neopustil svoje konicky, akosi som mu to tolerovala, ze ja som sa starala o dieta, domacnost... a on si chodil na dlhe behy a vodacke vylety... a potom unaveny dva dni lezal na gauci 🙂 Niekedy mi je to teraz luto. Lebo ja som svoje konicky opustila a nejako ma nic nevie navratit k nim spat, akoby je to uz prekonane, ze uz som to vsetko poskusala, ale nik to nepotrebuje. boli to vacsinou tvorenia od sitia po malovanie. Vela sme tvorievali aj s dcerou, aj vcera sme robili sumivky, mydielka, ale viac menej uz iba aby sme zabili nudu, uz ma to nenadchyna. Mame uz asi pol roka psika a to je zmena, aspon chodime na dlhe prechadzky s muzom, tak 5-6 km a bez psika by nas to az tak netahalo, s nim musime, a je to aj sranda, on je taky zalty, vzdy nieco vyvedie, je ako decko, vsetkym nadseny. Neda sa ti ist takto vecer s muzom na prechadzku so psikmi, ked spominas, ze mate? Neobnovilo by to trosku vas vztah? A po korone si mozete davat rande v meste, dcerka uz vie byt sama doma, a vy mozete zazit druhe dvorenie, ist do restiky, do kina, na prechadzku po meste, ked sa uz konecne bude dat... Alebo si zacni studovat nejaku uplne novu oblast, co by ta bavila, uplne do hlbky - napriklad na zaciatku pozeraj rozne youtube videa na tu temu... Ked cloveka nieco pohlti, tak sa mu otvaraju dalsie dvere.
Tak potom naozaj toho milenca😇 to bude dostatok vzrúša.🤣🤣🤣🤣 Skús komunikovať s mužom,možno má také pocity aj on a vymyslíta niečo spolu,ale hlavne sa neodcudzíte!
ked som ja mala také obdobie stereotypu okolo 40tky,tak som plánovala ísť ešte do školy alebo sa seriozne venovať práci v charite..no a prišlo to dieťa...mňa by dáke bicyklovanie a nechty a podobné maličkosti neuspokojili
Inac ako tip, mne strasne, ked nie som vo svojej kozi alebo tak nejak pomaha pozerat historicke dokumenty (TV, youtube). Rada si pozriem rozne videa na interierovy design, prerabky bytov.
Neviem aké mas vzdelanie,ale mohla by si sa učiť, ak by ta to bavilo. Kamarátka si v tomto veku si urobila strednú,a potom vysokú školu,a teraz je spokojná a šťastná lebo robí to co ma rada,a spoznala nových ľudí s ktorými robia rôzne aktivity . Na dieťa si ešte tiež nie si stará.
Píšeš, že spomínaš ako bola malá a trávili ste čas spolu...veď to stále môžte aj teraz (ešte nevyletela z hniezda)...mám 41 rokov 2 deti (11,13), mobil im dovolím len na 1,5 hodiny a vypne sa im prístup k mobilu (mám nastavenú aplikáciu), spolu ideme nakúpiť, na prechadzku so psom do lesa, pečieme koláče, hráme stolové hry, ideme na bicykle, dcéra pletie obojky pre psov tak jej pomáham,...spolu aj upratujeme...ja keď som sama tak čítam, maľujem, v jazyku sa dá stále zdokonaľovať (aj keď mám certifikáty C1), starám sa o plet, počúvam podcasty, volám s kamoškou, cvičím, listujem v časopise, idem aj sama na prechádzku, prerabam dom, sadila som bylinky,...takže mladej obmedz internet (aplikácia family link) a trávte čas spolu..keď nie je korona chodíme plávať, do Jump arény skákať, môj sen je Izrael (o 5 rokov idem so synom, bude mať vtedy 16 rokov)
Ja mam z tvojich príspevkov pocit, že pracuješ na 1/2 úväzok a tým, že len 1 dieta, trochu odrastene, tak proste prežívaš obdobie nudy. Čo ta nakopne je práca- hlavou- zmeň prácu/ pracovnú pozíciu, nové náročné pracovne výzvy. Potrebujes zamestnať hlavu. Teraz máš produktívny vek, no náplň dňa ako dôchodca. Tu zmenu rob pre svoj rozvoj hlavy, pre budúcnosť.. ( nech ta nenapadne, že veď peniaze viac nepotrebujem ). To ta dostane medzi ľudí, Atd.. toto potrebujes.
@danim práca ma baví menila som pred 2 r doma som 14:30
@jumama aj so psami ideme vecer príde mi to ako nasilu trávenie času len nech zbehne čas😉
@number19 tiež to tak cítim, že to, čo sme robili spolu výlety, plávanie sa teraz veľmi nedá a príliš rozmýšľam.Velmi nechcem dcéru nechávat samu doma veď ma online školu aj z toho mám výčitky, že je len sama doma.Behat so mnou nechce, je v štádiu, že nič ju nebaví a otravujem ju spoločenské hry, pečenie vianočky, prerabanie izby všetko sme už absolvovali za posledný rok.Turistikujeme od jari do jesene asi to bude tou zimou a obmedzenými moznostami
Ďakujem Vám všetkým najviac som sa našla v tej rodine a dieťati všetko ostatné robím len preto, aby som nesedela na gauči a nenudila sa, ale hlbší zmysel či nejaký extra význam to pre mňa nema.Ano myslím, že to je kríza stredného veku ako vyšitá to, čomu som venovala veľa času mi odrastá a neviem si nájsť čo ďalej.
Ja som mala tretie bábo v 39 planovane, povedala som si, že teraz alebo nikdy, lebo po 40tke už sa mi chcieť nebude. Teraz mám 44, deti 5, 10 a 21. Máme to pestré a nuda teda nehrozí.
@maria1989 prácu mám, ak to nadnesiem pomoc druhým😄energiu si už chcem chrániť pre seba a rodinu.Do útulku sme chodili venčiť jeden čas.Ale ako typ super dakujem
@janickacrazy to verím všetky vekové kategorie
Keď si už 14:30 doma ( rátam aj cestu ), tak nemáš plny úväzok. Nečudujem sa ti, že sa nudis.
@danim som zdravotná sestra prosím Ťa nehraj sa na detektíva.Vacsina žien čo poznám začínajú čím skôr ráno nech poobede sú skôr doma
Do ďalšieho dieťaťa by som nešla na tvojom mieste ani náhodou. Podľa mňa to chce viac času stráveného ako s dcérou, tak aj s manželom. Píšeš, že ste absolvovali pečenie vianočky. Ale ona by už mohla aspoň dva tri krát týždenne navariť obed, či večeru a cez víkend upiecť koláč. S mužom môžete ísť na bicykle, na prechádzku do lesa, na túru, na korčule. Dieťa nemá dva roky, aby nemohlo byť doma samé a na tú túru môže ísť s vami. Pohľadaj v okolí, možno nájdeš zaujímavé prírodné útvary, ktoré by ste mohli ísť pozrieť. Spoločenské hry ste nikdy nehrali spolu? My sme hrávali aj keď som mala dieťa vo veku tvojej dcéry - karty, človeče, monopoly...
@elizabet173 píšem, že hry hrávame.Mne nejde o to, aby dcéra sama varila to robíme cez víkend spolu.Dieta nemá 2 r, ale jediný čas kedy sme spolu ako rodina je víkend a to ju nebudem nechávať samu doma, aby som išla s mužom von.Dakujem všetkým za tipy mám nad čím premýšľať😊
Mozno sa neupinaj na to, co bolo ale na to co je. Tie nase deti, ktore su uz strasne dlho doma nas teraz velmi potrebuju.
Tu je dobry clanok, https://ahojmama.pravda.sk/clanky/tinedzeri-zaz...
Ja mám 40 tento rok a veľmi sa teším, že KONEČNE deti trochu odrástli a konečne začnem sa venovať trochu aj sebe a tomu čo chcem JA a nie stále skákať niekomu inému okolo zadku 😄. Fakt sa veľmi teším z toho čo máme doma posledného pol roka. (A faaaakt tým nemyslím to dištančné vzdelávanie, home office a iné koronové šmakocinky čo tu v byte máme 😄).
Mám po 40tke, deti 11,10, zdalo sa ze všetko super, ziadna nuda. A zrazu bum dieťatko a ten dokonalý život sa zmení na život nádherný. Nechápem ako sme bez nej mohli tak dlho vydržať.
Idealny cas na studium. Cohokolvek co Ta bavi. Bud v odbore alebo uplne mimo neho... vobec nemusi byt kvoli kariere. Sama pre seba 🙂
Ja som mala už 18 ročného syna, pocity rovnaké ako ty, tak som porodila druhé a ani neviem ako už máme aj tretie🙈🙈🙈 čo by som ja nedala niekedy za klud a ticho 😃
@danieli Vážne, všetci? Moja mama by do toho už druhýkrát nešla.Rada by žila už aj svoj život.

Ja si myslim, ze je to koronou. Ako hore spomenute nic sa neda robit, ani wellness, ani vylety niekam na cely vikend...takze ono to bude tym podla mna. Mne to uz tiez lezie na nervy, cakam ze snad s jarou sa to aspon tu trochu zlepsi. Na stastie aspon dcera uz chodi do skoly (a nemam ju zavretu v izbe).