icon

Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?

25. mar 2026

Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻‍♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?

anonym_cc4843
25. mar 2026
@cacianka

@anonym_cc4843 má ID, čo nebude pálka, ledva na život, nie na hypo

@cacianka ano ale nevieme odkedy je na ID ani kedy brali hypo a ci niekoľko rokov splácala, pripadne nedala hotovosť na začiatok. Velmi malo informácii

marisella2905
25. mar 2026
@kiki68

@anonym_f90d67 to nemoze bez jeho suhlasu menit. Mozno moze pridat svoje po novom

@kiki68 Už sa dá pridať aj svoje priezvisko? Ja ľutujem, že som dcérke dala priezvisko jej otca...Tak by dcéra mala aspoň jeho aj moje priezvisko. A je potrebný jeho súhlas ak chcem pridať aj svoje priezvisko?

anonym_cc4843
25. mar 2026
@marisella2905

@kiki68 Už sa dá pridať aj svoje priezvisko? Ja ľutujem, že som dcérke dala priezvisko jej otca...Tak by dcéra mala aspoň jeho aj moje priezvisko. A je potrebný jeho súhlas ak chcem pridať aj svoje priezvisko?

@marisella2905 treba si to zistiť individuálne. Píše sa aj tak aj tak.

anonym_1b4dfd
25. mar 2026

Mať dieťa s chlapom, ktorý si ma nechce zobrať a dieťaťu dať meno po ňom je tak ponižujúce. Nepochopím. Nikdy by som nechcela mať iné priezvisko ako moje dieťa.

kiki68
25. mar 2026
@anonym_cc4843

@marisella2905 treba si to zistiť individuálne. Píše sa aj tak aj tak.

@anonym_cc4843 nepoznam tak dobre sk legislativu, ale je mi given, ze v AT to nejde a na SK ide, Podla mna tam bude hacik v tom, ci maju obaja rodicovske prava rovnako uradne.

pimpa12
25. mar 2026

@anonym_autor odteraz nech všetky veci ohľadom detí rieši priateľ. Možno zistí že zrazu "je na svadby"

mooonika1975
26. mar 2026
@doriiis

@anonym_autor .... Z toho si nič nerob autorka. Na ženu, ktorá svadbu nechce sa tu pozerá ako na nenormálnu a divnu. Veď predsa KAZDA túži od mala po manželovi, svadbe a bielych šatách. 😀Ibaze by nie.
Ľudia ťažko prekusnu, keď niekto chce a vie žiť inak ako sú zabehnuté kolaje

@doriiis ale ona chce zabehnuté koľaje, chce aby sa volala ako ich deti, keby chcela raziť inú cestu, určite si nechá svoje priezvisko. Aj za cenu, že má s tým problém pri telefonovaní. 😉

anonym_2be3e5
26. mar 2026

Nečítala som to tu celé, lebo 10 strán hádok sa mi nechce. Priateľ vie že si chceš zmeniť meno na jeho? Mne sa zdá, že on odmietol len svadbu, on sobáš neodmietol. Ty si odmietla sobáš lebo snívaš o svadbe? Deťom by som pridala svoje priezvisko a vybavené. Potom by si vyriešila svoj problém a nebolo by to pre nikoho mätúce. Tvoje uvažovanie mi je divné, ale určite by som sa najprv opýtala jeho celej rodiny.

anonym_192ab9
26. mar 2026

@anonym_autor ahoj úplne ťa chápem máme to podobne, 8 rokov spolu, 2 deti, dom hypo ale manželia niesme ALE Akože zhodli sme sa na tom predtým obaja okej nedame teraz 20.000€ na svadbu a na matriku nás nejak nehnalo. Len ťa chcem upozorniť ty si priezvisko nebudeš vedieť zmeniť na priatelove, ja som si to tiež zisťovala ale u nás sa to nedalo. Mohla som si zmeniť priezvisko na rodinne napr priezvisko mojej mamky za slobodná alebo tak ale na cudzie ktoré si sama vyberiem nie. Ale popravde s priezviskom som mala problém len 2x, raz keď sme cestovali na dovolenku museli sme mat rodný list syna kde bolo že som matka a druhý krát keď nám prišli doplatky na lieky na synovo meno na postu a musel to vytiahnuť muž. Áno jasne akože je krásne mat rovnaké meno ale žeby má to teraz nejak žralo čo ti viem.
Skôr by má žralo že nechce svadbu, keď ste sa zhodli že si ju urobíte. Mne to bolo fakt že fuk s tou svadbou a keď sme aj na nejakých boli fakt je to drahé. A nehovoriac o tom že všade kde sa otocime tu rozvod tam rozvod. Keby sa nám niečo stalo mame to zabezpečené cez poistky. Aké má svadba výhody? Pretože aj keď sme brali hypotéku vraveli nám v banke že je lepšie kým niesme manželia. Verím že skôr cítiš asi krivdu že deti maju jeho priezvisko ale da sa deťom dodať aj tvoje priezvisko bez jeho súhlasu. Kychat na to úplne akože ste šťastní? Priezvisko ti pomôže k šťastiu? Lebo píšeš že ho môžeš kychat že si zmeníš.

anonym_c594d9
26. mar 2026

@anonym_autor mam znamu,ktora si takto vzala a potom sa rozisli..neviem ci to lutuje,ale tebe sa zmenou zmeni aj rodne priezvisko..ja by som do toho nesla,najma ak vam to evidentne skripe..

anonym_a1f3e6
26. mar 2026
@pimpa12

@anonym_autor odteraz nech všetky veci ohľadom detí rieši priateľ. Možno zistí že zrazu "je na svadby"

@pimpa12 Neviem, nemam pocit, ze by si autorka mohla dovolit nejako "vyskakovat"...toto by podla mna situaciu este vyeskalovalo.

anonym_6fbd53
26. mar 2026
@anonym_c594d9

@anonym_autor mam znamu,ktora si takto vzala a potom sa rozisli..neviem ci to lutuje,ale tebe sa zmenou zmeni aj rodne priezvisko..ja by som do toho nesla,najma ak vam to evidentne skripe..

@anonym_c594d9 autorka pisala, ze im to vobec neskripe a vztah maju velmi dobry. Jedine teraz sa poskriepili trosku, ked nechcel zaplatit zmenu mena, ale navrhol sobas. Co ona zo zasady odmietla. ☺️

Autorka, ja to chapem. Taha to cele financne, pred tebou 4 operacie. 2 deti male. Nemas energiu nic riesit. Su tam neistoty, obavy, clovek radsej nemysli… treba ti teraz to priezvisko? Preco si myslis, ze by ti to pomohlo? Len dat signal svetu?

anonym_a1f3e6
26. mar 2026
@anonym_6fbd53

@anonym_c594d9 autorka pisala, ze im to vobec neskripe a vztah maju velmi dobry. Jedine teraz sa poskriepili trosku, ked nechcel zaplatit zmenu mena, ale navrhol sobas. Co ona zo zasady odmietla. ☺️

Autorka, ja to chapem. Taha to cele financne, pred tebou 4 operacie. 2 deti male. Nemas energiu nic riesit. Su tam neistoty, obavy, clovek radsej nemysli… treba ti teraz to priezvisko? Preco si myslis, ze by ti to pomohlo? Len dat signal svetu?

@anonym_6fbd53 Ja som zas medzi riadkami precitala, ze vztah skripe. A tej bachorke o tom, ze on navrhol sobas, a ona nesuhlasila, tomu fakt neverim. Nedava to zmysel. Radsej by vybavovala po uradoch zmenu mena, ked by to mohlo byt sobasom jednoduchsie? Kecy.

anonym_2e0efc
26. mar 2026
@anonym_autor

@belllinka u lekára napríklad všade kam volám musim sa predstaviť "dobrý deň ja volám sa toho a toho ..." Ako krava pritom stačí povedať priezvisko

@anonym_autor
Dnes je to úplne bežné, nikto sa nad tým nikde nepozastavuje a všetko sa dá v pohode vybaviť. Dokonca aj v zahraničí. To len ty z toho robíš problém. My to máme rovnako už 18 rokov a nikto to nikdy neriešil. Myslíš, ze ty si taká jediná? Lekári, sestričky, učitelia a rôzne zamestnania prichádzajúce do kontaktu s vami sú s tým ôk, absolútne ich to nezaujíma a je im to jedno, je to bežné, ako vravím.
Tvoj problém je inde...

anonym_6fbd53
26. mar 2026
@anonym_a1f3e6

@anonym_6fbd53 Ja som zas medzi riadkami precitala, ze vztah skripe. A tej bachorke o tom, ze on navrhol sobas, a ona nesuhlasila, tomu fakt neverim. Nedava to zmysel. Radsej by vybavovala po uradoch zmenu mena, ked by to mohlo byt sobasom jednoduchsie? Kecy.

@anonym_a1f3e6 Ja som pisala, ako som precitala z pohladu autorky. A toto mi vyslo. 🙂 ved nech si to precita, ci to dava zmysel…

anonym_bea1ea
26. mar 2026

Ak pánko nie je na svadby, vybav termín na úrade a vezmite sa pri svedkoch. Tam nemá čo namietať. Ako takéto výhovorky vychcané 🤮 Do mňa sa minule pustili na fb keď som komentovala, že keby mám rodiť ako slobodná tak by som dala deťom určite priezvisko po sebe, že kde je úcta k tomu chlapovi 😂 alebo ešte môže mať po novom dieťa priezvisko aj po matke. Len to bude komplikované pre to dieťa zase

anonym_cc4843
26. mar 2026
@anonym_a1f3e6

@anonym_a1f3e6 ja tiez uz len kvoli tomu, ze ani svadbu s autorkou nechce a ani na LV ju napisat. Síce nevieme, ako plati ale pisala, ze brali hypo spolu. A ked to autorka navrhne tak ju vysmeje. To nie je velmi pekny štýl komunikácie s milovanou osobou

nelly6
26. mar 2026

Ja ta napriklad chapem. Tiez ma stvali moje a synove rozdielne priezvisko. Vsade kde som volala som musela vysvetlovat ze sa volam tak a tak a volam za toho a toho. Ked som volala za vysledky doktorke, objednavala som ho na vysetrenie, do skolky ked tam zacinal chodit... a tiez ma to vytacalo. To podla mna nepochopi kto to nezazil. Predstavis sa automaticky (nerozmyslas ze ides volat tam a tam tak sa musis predstavit partnerovim priezviskom -lebo im je to jedno, ako ti radia v jednom z komentarov ) Vela krat som olutovala , ze som synovi nedala svoje priezvisko,ale tak pred porodom som asi mala ruzove okuliare a myslela som, ze svadba bude cobi dup a vlastne vtedy som mala ine vecu ako rizdielne priezviska. Ake na tvojom mieste by som isla asi cestou zmenenia priezviska detom. Tiez som uz bola rozhodnuta, ze to spravim ale my sme nakojiec mali svadbu. Sice bez zasnub a ziadosti o ruku ale bola krasna. Mozno aj tvoj partber sa rozhybe, ked zbada, ze to riesis a myslis vazne.

eva8
26. mar 2026
@anonym_autor

@biba_18 a to chcem takúto svadbu prvú v živote odflaknutu? Asi nie

@anonym_autor nebudes mat svadbu odflaknutu. Sobas zmeni priezvisko, vsetko bude vyspiriadane. Potom, ked sa budete citit na svadbu, tak v nejake vyrocie sobasa (5., 10.,...) si spravite svadbu = oslavu. Vsak to je uplne o.k. Naco si komplikovat zivot a trucovat, ked uz partner suhlasil (podla toho, co tu bolo napisane) so sobasom?

tiezjedna
26. mar 2026
@eva8

@anonym_autor nebudes mat svadbu odflaknutu. Sobas zmeni priezvisko, vsetko bude vyspiriadane. Potom, ked sa budete citit na svadbu, tak v nejake vyrocie sobasa (5., 10.,...) si spravite svadbu = oslavu. Vsak to je uplne o.k. Naco si komplikovat zivot a trucovat, ked uz partner suhlasil (podla toho, co tu bolo napisane) so sobasom?

@eva8 ja si myslím, že žiadna reálna ponuka neprišla, to len autorka o nej sníva...

eva8
26. mar 2026
@tiezjedna

@eva8 ja si myslím, že žiadna reálna ponuka neprišla, to len autorka o nej sníva...

@tiezjedna no neviem, napisala toto:
*Zabudla som spomenúť fakt že som mu pred pár dňami navrhla že mi tú zmenu priezviska zaplatí tak potom už povedal že dobre vezmeme sa. Ale mne sa už nechce 🤷🏻‍♀️ "
Naco nieco vyriesit jednoducho, ak sa to da skomplikovat 🙃

tiezjedna
26. mar 2026
@nelly6

Ja ta napriklad chapem. Tiez ma stvali moje a synove rozdielne priezvisko. Vsade kde som volala som musela vysvetlovat ze sa volam tak a tak a volam za toho a toho. Ked som volala za vysledky doktorke, objednavala som ho na vysetrenie, do skolky ked tam zacinal chodit... a tiez ma to vytacalo. To podla mna nepochopi kto to nezazil. Predstavis sa automaticky (nerozmyslas ze ides volat tam a tam tak sa musis predstavit partnerovim priezviskom -lebo im je to jedno, ako ti radia v jednom z komentarov ) Vela krat som olutovala , ze som synovi nedala svoje priezvisko,ale tak pred porodom som asi mala ruzove okuliare a myslela som, ze svadba bude cobi dup a vlastne vtedy som mala ine vecu ako rizdielne priezviska. Ake na tvojom mieste by som isla asi cestou zmenenia priezviska detom. Tiez som uz bola rozhodnuta, ze to spravim ale my sme nakojiec mali svadbu. Sice bez zasnub a ziadosti o ruku ale bola krasna. Mozno aj tvoj partber sa rozhybe, ked zbada, ze to riesis a myslis vazne.

@nelly6 a s čím konkrétne si mala problém? Pretože toto zas nechápem ja... Mali sme dve deti než sme sa vzali a nikdy nikde nebol problém. A to malo to staršie už násť, keď sme sa brali...

tiezjedna
26. mar 2026
@eva8

@tiezjedna no neviem, napisala toto:
*Zabudla som spomenúť fakt že som mu pred pár dňami navrhla že mi tú zmenu priezviska zaplatí tak potom už povedal že dobre vezmeme sa. Ale mne sa už nechce 🤷🏻‍♀️ "
Naco nieco vyriesit jednoducho, ak sa to da skomplikovat 🙃

@eva8 ja som to čítala, ale neverím tomu.

xsuzannex
26. mar 2026

Necitala som vsetko ale jedna vec ma zarazila. Ked si kdesi tu na druhej strane pisala ze svadba je len zbytocny papier a tebe o svadbu nejde, preco si potom suhlasila ked ta ziadal o ruku? Si to ocakavala a tym "ano" si sa vydat chcela. Nemusis sa tu teraz bratit a byt hrda ze tebe o svadbu nejde lebo minimalne v kutiku duse ti o nu ide a chces mat ten status manzelky a matky. A ano, je to prirodzene, nemusis sa tu teraz hrat na drsnacku. Prvy syn sa tiez nenarodil do manzelstva, tiez sme boli len zasnubeni a dala som priezvisko po chlapovi.. ale ked ma syn polroka, bola svadba, ziadna veselica, 20 ludi, o polnoci doma.. a vsetci su spokojni. Ono ten "len papier" ta opravnuje napr aj k tomu aby ti v nemocnici podali informacie o jeho stave ak bude hospitalizovany.. a naopak, jemu o tebe..

betulinka1
26. mar 2026
@katarinka963

@betulinka1 treba jeho suhlas

@katarinka963 ja to chapem tak, ze netreba V súlade s ust. § 6 ods. 5 zákona o mene a priezvisku, na žiadosť rodiča maloletého dieťaťa, ktoré nemá priezvisko tohto rodiča, a ktorý sa o dieťa osobne stará, okresný úrad povolí maloletému dieťaťu používanie priezviska tohto rodiča ako ďalšie priezvisko v poradí za podmienky, že rodičia dieťaťa nie sú manželia a druhý rodič nedal súhlas so zmenou priezviska alebo sa súhlas od neho nedal získať podľa § 11 ods. 3 písm. a); v takom prípade sa nahradenie súhlasu druhého rodiča súdom nevyžaduje. Povoliť používanie priezviska rodiča ako ďalšieho priezviska v poradí podľa predchádzajúcej vety je možné iba raz a iba vo vzťahu k jednému z viacerých priezvisk tohto rodiča.

anonym_cc4843
26. mar 2026
@katarinka963

@betulinka1 treba jeho suhlas

@katarinka963 odkiaľ mas túto info? Robis na úrade? Ci si to uz riešila ako vydali novy zákon? Lebo ja som tiez nasla, ze ked pridavas matkine meno súhlas nepotrebuješ, resp sa to posúdi podla konkretnej situacie.
Neexistuje aby muž bránil matke aby mali deti aj jej meno.

anonym_1d132a
26. mar 2026

Autorka je mi ta velmi luto ako si dopadla. Ostanes s holou ritou, si na ID, nevlastnis nic, mas 2 deti ktore sa volaju inak ako ty. Ani neviem co by som ti poradila. Uplne cele zle. Jedno pekne rano sa mozes zobudit a priatel ti povie odstahuj sa. Ty s holou ritou ani tie 2 deti nebudes mat kde zobrat so sebou, ani na podnajom nebudes mat z ID. Modli sa, aby ta chlap nekopol do zadnice, lebo pre teba to bude velky kopanec od zivota.

tiezjedna
26. mar 2026
@betulinka1

@katarinka963 ja to chapem tak, ze netreba V súlade s ust. § 6 ods. 5 zákona o mene a priezvisku, na žiadosť rodiča maloletého dieťaťa, ktoré nemá priezvisko tohto rodiča, a ktorý sa o dieťa osobne stará, okresný úrad povolí maloletému dieťaťu používanie priezviska tohto rodiča ako ďalšie priezvisko v poradí za podmienky, že rodičia dieťaťa nie sú manželia a druhý rodič nedal súhlas so zmenou priezviska alebo sa súhlas od neho nedal získať podľa § 11 ods. 3 písm. a); v takom prípade sa nahradenie súhlasu druhého rodiča súdom nevyžaduje. Povoliť používanie priezviska rodiča ako ďalšieho priezviska v poradí podľa predchádzajúcej vety je možné iba raz a iba vo vzťahu k jednému z viacerých priezvisk tohto rodiča.

@betulinka1 toto je paragraf stavaný hlavne pre prípady, kedy rodičia spolu nežijú a stará sa najmä matka. Ak fungujú ako rodina a otec je plnohodnotnou súčasťou, tak len kvôli šprajcu matky to úrad nepovolí - ona sama primárne súhlasila, že jej deti sa budú volať inak. Takže len kvôli tomu, že si ju nevzal, sa úrad neposkladá... Keby mali riešiť každú ohrdnutú matku, tak by nerobili nič iné...

sherynkamalinka
26. mar 2026

ako tu tak čítam príspevky posledných dní, nariadila by som v škole povinnú výučbu finančnej gramotnosti. Klady a zápory pôžičiek, hypotekárnych úverov, bsm...atd. Doteraz som to pokladala za prejav všeobecnej inteligencie, ale ako vidím, mýlila som sa.

gerrwie_girl
26. mar 2026
@anonym_autor

Pýtam sa na názor žien ktoré tak urobioi ostatné ignorujem 👋

@anonym_autor ja mam ine priezvisko ako moj syn 🙂. Jeho detská doktorka ma volá jeho priezviskom ale neriešim to je mi jedno ako ma volá 😀😀. Ale nikde s tym problemy nemam. Vobec.