icon

Deti na svadbe - ako by ste reagovali?

13. aug 2024

Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.

Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor

pimpa12
14. aug 2024

@ivik4 asi tak nejako.

autor
14. aug 2024

@stvura Toto nie je moj pripad, preco mam toto riesit? 🤔 dam ti priklad - my sme si tiez mohli urobit svadbu v 4* hoteli co tam mame, dali by sme o tisicku viac + poplatky...ale my by sme mali noc v cene, pre nas jednoduchsie. Hostia by si museli zaplatit myslim ze 85/os s ranajkami. Keby sme na nikoho nepozerali, porezervujeme izby tam, chces chces, nechces zariad sa. My sa starame, riesime odvozy, lacnejsi noclah bla bla. I tak sa ludom nepaci. A ze sa dotrepes tolke km? Nuz, neviem... naozaj neviem. Za seba mozem napisat, ze na moje naklady nic neprihliadal. Na jednu svadbu sme isli s detmi, potom sme ich priniesli domov spat a mali sme strazenie mojho brata, ktory musel zo zahranicka doletiet skor, bolo to jedine strazenie ake sme pozhanali. Ta svadba nas vysla brutalne draho, bola to tiez iba znama. Ale nikoho to netrapi. Ak by som isla kdekolvek a naklady by boli akekolvek, do obalky by som za seba nikdy nedala menej ako 150€/par. Ale to som ja. Pretoze viem ake su ceny, pominule roky to bolo pre znamych aspon 100€/par. Pisem 5r dozadu napriklad, ale viem ake su teraz stravne jednotky. U nas v spominanom hoteli 75€/os bez alkoholu a inych veci. Cize to uz musi kazdy zvazit. A ak sa mi proste neda, tak sa mi neda... aj ja by som v istych pripadoch odmietla a som za to, ze ak mas mat extra starosti a sediet na svadbe zduta alebo nonstop nahanat nervozna deti co skacu po stoloch, tak radsej nechod a naplanuj si radsej u inych obyc.navstevu

ina2405
14. aug 2024

No v každom prípade je odveci povedať to, čo ten známy. Keď nie deti tak nie, príp.hneď na rovinu bez uražky povedať, že sa nedá zajednať stráženie a zostávame doma (ako my) My napr. teraz na svadbu nejdeme, lebo máme mini bábo, ale jeden starší syn skoro dospelý ide sám. Je to najbližšia rodina a bude sa mať s kým baviť. A dar v obálke sme už dali neveste a ženíchovi keď nás prišli volať. Prídeme len ku kostolu zagratulovať.

stanislava29
14. aug 2024

Boli sme na svadbe, kde neboli žiadne deti. Len 1 neter novomanželov. Bolo nám to oznámené ústne. Rešpektovali sme to. Mladšia dcéra mala vtedy rok. Bola bez nás prvý krát, po vykrucanke sme išli domov.
Vo vašom prípade, by som na pozvánky k stolu napísala počet osob a hotovo. Kto chce príde...

rachel36a
14. aug 2024

Mňa keby pozves na svadbu a oznamis mi, ze mam nechat doma dieta, tak ta odmietnem...nehovorím o ročnom mamine, ale tebe vadi aj 4-6 rocne dieta...takze my s mužom by sme určite nesli bez syna...nie preto, ze ho nemáme kde dat, ale preto, že na oslavy chodime ako rodina...ked nemáš takú kapacitu a chceš tam viac kamarátov, tak proste širšiu rodinu nepozyvaj

drahomirrra
14. aug 2024

Ze som si ja pinda vzdy myslela, ze svadba je o rodine. Nejako sa to rokmi trapne meni na: “ja platim, ja si idem rozkazovat a ty cus.” Dakujem blshozelam k svadbe, urob si ju sama na urade o dvoch svedkoch.

U nas v mojej bubline to vzdy aj tak bolo, ze to je o rodine, o stretnuti ludi, ktori sa davno nevideli, chcu podebatovat, uctit si mladych a proste zabavit sa podla svojho. Nie podla mojich not.

Takuto pozvanku by som odmietla, akceptujem ze niekto nechce deti, ale on je rovnako povinny akceptovat moje odmietnutie pozvania. Ty kokos, uz aby ste sa podaktore zo seba neposrali.

miskakyska
14. aug 2024

Ináč baby, dcéra mala v máji svadbu stredné Slovensko vs východ..v kútiku duše som obavy mala,lebo šak vychodňari šalení..ako v dobrom zmysle slova,hej?.. ľudí pomaly sto..3/4 z pozvaných som nepoznala, dcéra mala sama svadbu v réžii,tak som rešpektovala .. deň D nastal😆😆 nás hŕstka,od ženicha hŕstka a zvyšok jeho,jej a spoloční kamaráti.. chvíľku sme sa cítili,ako na stužkovej 😆no hlavne zábava bola super do rána, všetci spokojní a zbehlo to strašne rýchlo všetko... kamoši prišli až z Anglicka,zo všetkých kútov Sk ... keďže bolo viac kamošov, tým pádom málo detí...tuším dve?
Autorka držím palce,nech vám všetko dobre dopadne...prípravy sú riadne stresy a nervy...

ivik4
14. aug 2024

@drahomirrra presne tak, aby sa osopene mamky neposrali ze nevesta chce svadbu podla seba a ich ide rozdrapit ze nebudu par hodin nalepeny s detmi na sebe ako skutocna rodinka 🩷🩵😢... fnuk
Dobre vravis tu poslednu vetu

banderaska29
14. aug 2024

Mne sa autorka na tebe nepáči, že si požiadala o názor. Neviem, či si čakala iba jeden názor, ktorý sa bude páčiť tebe a všetky ostatné vysmeješ. Áno, dostala si rady ako väčšie priestory, ako animátorka. Veď s tým súhlasiť nemusíš, ale ani vysmievať skúsenosti a rady iných.

Ja ti z môjho uhla poviem, že neurob chybu a to tu, že budeš robiť svadbu podľa očakávania iných. Ja som kedysi túto chybu urobila a ani nevieš, ako to ľutujem. Ako matka by som bez detí nešla, ak by to bolo ďaleko, ale ak to je v jednej dedine, tak starí rodičia by postrážili. Ak nechceš deti, jednoducho a pragmaticky oznam, že z kapacitných dôvodov sa bude hostina konať bez detí, ale zasa pozor na to, ak to platí pre všetkých, tak pre všetkých (áno, výnimka dojčiace bábätko)...ak niekto nepríde, lebo sa urazí, za to už zodpovedná nie si.

mimka1402
14. aug 2024

@ivik4 Treba mať predsa rodinné fotky zo svadby ako sú všetci pekna rodinka, aby bolo čo pridať na fejsbuk, či koňa. A to bez detí nejde...😎

ivik4
14. aug 2024

@mimka1402 ved jasan a nedaj boh ist niekam sa zabavit vo dvojici s muzom a zit chvilku vlastny zivot bez deti !!! Otras , fuj

michelle567
14. aug 2024

@drahomirrra nevadia jej deti od rodiny ale deti od známych.

stvura
14. aug 2024

@1ryba tak nie vsetci sme tu na MK ludia co im chechtaky "z riti trcia" a mozu si dovolit oplieskat 1000e za nieco s cim neratali a vlastne ich to ani nebude tesit. Obycajne co davas ocakavas. My sme robili svadbu kde boli vsetci pozvani a vsetko mali zabezpecene. Nekladla som ziadne podmienky ci uz na oblecenie, ubytovanie a pod. Ale robit si svadbu v insta style a chciet nech ti ju preplatia hostia je trapne. A duplom ked sa jedna o taku blizku rodinu a o par ktori nesmrdi grosom. Ale asi nemas deti. To je uplne ine ked sme ako mlady par s muzom brazdili svadby svojich kamosov. Dvaja ludia ktori idu, neriesia financie, neriesia nic. Teraz uz tak nemozem planovat. Je jedno ci mam deti 2r alebo 16r.
A to je for ze po 6-7h jazde budes riesit nejake pamiatky. Ale tak neberiem ti ho.

lentilka78
14. aug 2024

@mimka1402 presne som toto o tých foto chcela napisat 😁 aby mohli ukázať ze boli "svadbovat" bez ohľadu na to ze deti natisli nasilu
Ale bohužiaľ je to tak... Niektoré matky si myslia ze ich deti sú stred vesmíru pre celé okolie, potom to môžme vidieť často v praxi, alebo minimálne tu na mk

mimka1402
14. aug 2024

@drahomirrra Už nie sú len rodina ale aj kamaráti, ktorých poznáš mimo rodiny. Ci starší kamoši ktorých chceš tam mať lebo boli pri začiatku vzťahu alebo vás dali dokopy... Naozaj ti príde ok, že cudzie deti ktoré nepoznajú nevestu ani ženícha lebo sa stretávajú väčšinou bez detí, tam majú byť? Veď to už rovno nech prídu ministranti z obradu aj s rodinami na hostinu, asi rovnaký zmysel to má.
Mať tam deti známych alebo deti svojej rodiny je sakra rozdiel. To nevesta ma svoje dieťa nechať doma aby všetci boli spokojní? Je rozdiel blízka rodina a rodina vzdialenejšia kde s deťmi nemáš nejaký extra vzťah.

drahomirrra
14. aug 2024

@ivik4 Mne je to uplne u prdele, ja som na svadbe mala tristo deti, bolo to skvele, uzili si to vsetci a ja by som sa videla radsej v riti, ako by som mala teraz vysvetlovat a selektovat, ktora rodina je vyvolena na to, aby prisla cela a ktora okresana na dospele osoby. Dnes maju nevesty pocit, ze sa na tej svadbe ide z nich kazdy poskladat, resp by sa mal. No nie, nejde.
Pozvanku autorky by som slusne odmietla, vybavene.

drahomirrra
14. aug 2024

@mimka1402 Tak nech nepozyva siroku rodinu a zuzi to na blizku a kamosov, ja stale nechapem s cim ma problem.

fiirsttiime
14. aug 2024

Ja som asi vadný kus, lebo keď nám v decembri kamoši oznámili, že sa budú brať ani mi nemuseli oznámiť ci mam brat ci nebrať deti, hneď som si riesila babku dedka a tešila sa kedy si konečne zas oddýchnem psychicky aspon na par hodín a to svoje deti nadovšetko milujem...najlepšia svadba to bola do 6 rana a deti tiez spokojne u starých rodičov.. amen 😁

lentilka78
14. aug 2024

@drahomirrra 300 deti 🤣🤣🤣pane bože, celú základnú školu ste pozvali? A dospelých koľko? 1000?

drahomirrra
14. aug 2024

@michelle567 Tak nech znamych nepozyva. Vybavene.

ivik4
14. aug 2024

@drahomirrra bla bla bla, to si TY chapes ? Na tvoju svadbu sa nik nepytal . Riesi sa tu autorkina svadba a JEJ poziadavky. Ano ako pises ty, podla Teba sa idu posrat mamky co deti na svadbe nechcu, podla mna sa idu posrat mamky ktore nevedia bez deti ani kde je sever a co dalej so svojim zivotom. Pa

drahomirrra
14. aug 2024

@lentilka78 Obrazne povedane 300 deti, to ani takej bazalnej veci nechapes?

sense
14. aug 2024

Tak prečo stojíš o takú známu na svadbe? Proste pozvánka je pre dvoch ok, buď prídu alebo nie.....ty môžeš pozvať koho chces a za akých podmienok chces. Oni majú možnosť pozvanie prijať alebo odmietnuť....Asi nie ste až také dobré kamarátky keď nemáš odvahu to odkomunikovať.
A to že si chce a niekto pozvany vziať ako doprovod aj svokru mi príde priam neuveriteľné a to viac by som povedala nie a nestála o takých ľuďoch na svadbe. A rovnako nie si povinná pozývať niekoho len preto že on pozval teba

lentilka78
14. aug 2024

@drahomirrra myslím ze tomu co sa rieši v tejto diskusii chápem lepšie než ty

ivik4
14. aug 2024

@fiirsttiime mala by si detom zaplatit terapiu aby v dospelosti netrpeli ze si ich nevzala na takuto nezabudnutelnu udalost. To je len varovanie, mame tu dnes aj psychologicke okienko totizto 😃

mimka1402
14. aug 2024

@drahomirrra Lebo možno jej na tých ľuďoch záleží a chce ich, ale deti ktoré nemá extra a nimi vzťah jej príde nezmyselné. Nie každý má rád všetky deti lebo sú to "milé zlaté deti". Možno majú citový vzťah k dospelým a preto ich pozvali... Tiež mám kamarátky, ktoré mam rada a beriem aj deti ich, ale keby mam si vybrať koho skôr, tak bratove deti a kamoši bez detí...A to nemám nič proti deťom kamarátiek, ale rodinné deti sú mi bližšie a nenapadlo by mi neveste vravieť " ale ved keď jedno dieťa hore dole".

michelle567
14. aug 2024

@drahomirrra ona ich pozvala bez detí. A rieši ako sa známy na ňu osopil že pôjdu aj jeho deti a bodka!.. jeho reakcia ju zaskočila lebo oni pozvanie na jeho oslavu akceptovali ako on chcel. Čiže ani neprijal pozvanie ani neodmietol ale rozkazal si ako prídu. A tým padom maju mať tieto deti na úkor hostí ktorých plánovali pozvať?

sense
14. aug 2024

A tiež nevidím zmysel v Tom pozývať len nejakých známych.

drahomirrra
14. aug 2024

@ivik4 My dve sa proste nikde nezhodneme, z teba az razi, ako ti deti lezu na nervy, proste nudia ta, otravuju ta, v kazdej diskusii dookola omielas ako chces svoj zivot a uzivat si a blabla dokola, ok, to si zas ty. A vzdy si najdes moj koment, aby si sa naviezla a zas a znova mi opakovala, co pisem zle. A sme aj ine mamky s inym pristupom. A co teraz. Ja som autorke jasne poradila, nech zuzi okruh ktory pozyva. Inak je jej situacia neriesitelna.

drahomirrra
14. aug 2024

@michelle567 Ale autorkina situacia nema riesenie. Nie je asertivna, nevie si rozkazat, tak nech bud mlci a prezuje to, alebo si dupne a stanovi jasne podmienky a znamemu povie, ze pozvanka plati iba prenho a deti nech nechodia. Hotovo.