Deti na svadbe - ako by ste reagovali?
Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.
Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor
Vieš, nepovedala si to vôbec jasne. "Deti máme dosť... Ak by sa vám dalo... " To sú vety, že im dávaš na výber a môžu si deti vziať. Pritom nie, nemôžu. Nemáš na nich miesto, chceš tam iných hostí. S úsmevom na tvári a ľútosťou v hlase im daj jasnú informáciu, že kapacitne máte pre ich rodinu 2 miesta. Či prídu. Ak budú namietať, že sa zmestia, tak len s úsmevom a ľútosťou v hlase zopakovať: rozumiem, veľmi tam deti chceš. Ale máme naozaj iba 2 miesta.
A opaľovať, kým sa nevyjadrí, či teda príde aj bez detí.
to ozaj si tak obmedzena, ze cakas, ze sa vsetci zhodnu na jednom nazore? to snad nemyslis vazne?
ty sa snazis nazivo vo vztahoch o 'mier', ale to je chyba.. bud aj nazivo tak uprimna, ako tu a garantujem ti, ze ti bude stacit sala pre dvadsiatich ludi, viac sa ich asi nenajde, co by mali skutocny zaujem sa zucastnit .. a ty budes mat pokoj a nebudes musiet riesit drzych znamych
@yosi Je to moja diskusia, snad mi nebudes kazat este aj to, co mozem komentovat 😅
@luccija S takýmto prepnutým prístupom som sa ešte nestretla. Hostia nevoľníci. Prídu tí, ktorých si určí, hoci sú to rodiny s deťmi a nie bezdetní mladíci. Ona povie, ona platí. 😀 Ideálne aby odišli tesne pred koncom svadby, aby neplatila za nich zbytočne, to čo si má kto dovoľovať ísť domov, kedy chce 😀 Neexistuje, aby hostia slobodne určili, kedy prídu a kedy odídu, ona platí, budú poslúchať 😀
Každá rada zlá. Keď povieš, že nech širšiu rodinu nepozýva, a zbaví sa tak detí navyše, to nie, ona tam dospelých chce, jej smrteľne vadia len tie deti. Povieš nech je asertívna a vyháda si to, to tiež nie. Potom napíše, že ona vie byť naživo taká drsná, žeby všetci plakali, hoci nevie rodine jasne dať inštrukcie, že koho chce a koho nechce. Pri prvom tanci tiež vidí problém, žeby nejaké chúďa, ktoré nadchne para a balóny polámala pri valčíku. 😀 Hovorím, princezná z Walesu, svadba tisícročia.
@yosi
@ziarifka Problem je v tom, ze "nie je miesto" nie je v podstate pravda. Miesto sa podla mojho nazoru najde vzdy. Mohla by som ich tam napchat, zmensit tanecny parket, pripade uz som videla aj svadbu v style ze sa tancovalo len medzi stolami. Ako by sa citili, keby prisli na svadbu a videli by, ze ich 2 deti sa tam este niekde urcite zmestia? Bolo by to lepsie? Nechcela som sa do niecoho takeho ako "nemame miesto" ani pustat. Preto sme povedali, ze nam ide o to, aby ked niekto moze a ma tu moznost, prisiel bez deti a zabavil sa s nami. Ak niekto bez deti nemoze a neprisiel by vobec, nech pride radsej s nimi. Tak, ako to robime aj my pri vsetkych prilezitostiach. Chcela som ist cestou mieru a pozri sa kam sme sa dostali
@ziarifka ono zrejme najväčší problém autorka bude, že túto na anonymné ženy vyskakuje ktoré jej povedali názor ktorý sa jej nehodí ale sama píše že nemá odvahu to tým známi povedať a čím viac pise tým viac mi to príde že sama nevie čo chce...
- chce tam mať ľudí ale niektorých s deťmi , iných bez lebo nemajú toľko miesta a preto aby neodišli kvôli deťom skoro, potom to už nie sú ani blízky len taký nejaký známi. Potom ti známi ti známi tam nechceli prísť už len a deťmi ale aj so svokrou. A nakoniec je ochotná odísť aj z vlastnej svadby ak budú deti robiť bordel...akokeby mali behať a neposlúchajú len deti známych, tie iné deti ktoré prísť môžu lebo sú rodina budú určite sedieť ako päť peňazí...
A nakoniec miesto aj je, ale kto mioze prísť bez detí nech príde radšej bez detí a ostatní nech deti vezmú...
Akoby povedal môj ex, typická ženská nevie čo chce a neprestane kým to nedostane
Ja by som na tvoju svadbu ani neprišla, keby si pri pozvánke oznámila, že bez detí. Do kostola s kyticou...Je to cez čiaru za mňa. Rodinu ste si vedeli zrátať aj pred výberom miestnosti.
@drahomirrra
Ty si bola na svadbe, kedy si si chodila, ako sa ti zachce? Nerespektujes cas zaciatku? Si presne taka osoba, ktora pride v strede sobasa presne na omsu, rozletia sa dvere a pomedzi kazen sa tam ide usadit aj s celou rodinou, svokrou a psom? 😃 pardon, v mojom zivote platia pravidla. Aj cas zaciatku, dokonca u nas aj cas konca, po ktorom mozeme opat zostat dlhsie, ale opat s pravidlami napr to, ze ziva hudba odchadza. Pri tebe asi kazdy musi skakat ako piskas 🙂 a je mi fakt luto, ze nerespektujes, ze s tebou niekto slusne komunikuje a snazi sa ti nieco slusne vysvetlit, aj ked mam na teba tiez dost urazok a vedela by som ti dat privlastky podla toho, co si myslim o tebe a ne/vychove. Dufam, ze tam ako ta princezna budem a ze tam nebudu tak nevychovani ludia ako ty a tvoja rodina 🍀 lebo para je super, konfety su super, ochutnat tortu hned na zaciatku rukami je super. Nie, pre mna to nie je super.
Ako sa hovorí:Nemému dieťaťa ani vlastná matka nerozumie. Autorka niečo hosťom naznačila, hostia nezareagovali, ako ona očakávala a teraz je tu problem.
@vista4 To nie je rodina a nik nemal oznamene, ze ma prist vyslovene bez deti
skusim najprv k veci a potom k sposobu komunikacie, lebo mam pocit, ze oboje je dolezite.
co sa tyka svadby, suhlasim s autorkou v tom, ze to ma byt podla nich. niekto chce svadbu s detmi, niekto bez deti, niekto len s detmi z rodiny, a podla mna je kazda z tychto moznosti ok. ale treba si to vopred premysliet a jasne odkomunikovat. cize sadnem si, napisem si zoznam hosti a zistim, kolko ich je. potom si poviem, ktore deti chcem (sestrine, bratove atd.) a tych pozvem cele rodiny. zvysnych pozvem tak, ze im jasne poviem, ze bez deti. autorka to podla mna riesi tak nejako neorganizovane a nesystematicky a v tomto pripade sa ukazalo, ze je to chyba.
co sa tyka urazania, ja chapem, ze niekto ma dieta, ktore by prave vtedy odlucenie nezvladlo (separacna uzkost, zmeny v rodine, stahovanie, skolka, skola...) a uplne chapem, ak taky clovek povie, ze nepride. a keby ma pozvali bez dietata, tak si premyslim, aku mam situaciu, a zariadim sa (bud idem bez dietata alebo nejdem). dokonca mi neprekaza ani pozvanie jedneho partnera - moj muz takto ide na jesen svojim kamosom, ktorych ja nepoznam. idu este s jednym kamosom, tak co by som tam ja medzi cudzimi ludmi robila? v ziadnom pripade preto nie som urazena.
druha vec je komunikacia. autorka, viem, ze ta tato debata vytaca, ale strasne neprijemne komunikujes. mozno si v strese alebo co, ale fakt je to az divne vzhladom na to, ze pises, ze v realite si zmierliva osoba. aj virtualna komunikacia vsak prebieha s normalnymi ludmi a netreba na to zabudat. lebo potom ludia reaguju na tvoj ton namiesto tvojho problemu.
no a moje odporucanie je v podstate to, co som pisala vyssie. teda pristupit k tomu systematicky a poslat ofic pozvanky s poctom ludi, s ktorymi ratate. a nech sa hostia zariadia podla svojich moznosti a preferencii.
Mate svadbu v piatok, a este si musia hostia riesit babysitting pre deti? Tak to im istotne komunikujte polopate, naozaj polopate. Komu sa nebude pacit nepride a teda ostane vam miesto pre priatelov. Btw na kazdej svadbe co som bola bol organizator, asi sa mu stale hovori starejsi, a ten usmernoval kto kedy tancuje a co sa deje a nevidela som jedine decko vbehnut mladomanzelom do “zaberu” alebo pliest sa pod nohami. Skratka komunikacia musi byt jasna a dorazna, ak tam budes mat menej chapavych. Len si treba zvazit nasledky, lebo ludia su na deti citlivi.
@ajka0207 Su to kamarati zo skoly a prace a ich rodiny, nie rodina, uz vobec nie blizka
Autorka, ty si úplne mimo. Úplne.
Autorka ja mám skôr pocit že ty si tu tá ktorá píska a všetci skáču a ak náhodou nie rozplačeš sa ako malé decko...vysielaj naďalej tajné signáli a potom sa sťažuj že všetci prišli s deťmi
Ved si pisala ze aj z rodiny chcu prist s detmi. A uz zrazu prekrucas deti z rodiny prist mozu
Boze ty si fakt ako malé rozmaznané decko, ktoré niečo čo chce 😀😀😀😀 platia u teba pravidla, ale ani nevieš ake pravidla.
Myslim, ze sa to tu v tejto diskusii dost zvrtlo a autorka ty si tu vybíjas zlosť anonymne na ženách, co ti tu pisu svoj nazor, skusensoti a postrehy. Pricom ty si nepovedala hosťom aby nebrali deti, dala si im sama na vyber a vybrali si. Tak naco tie útoky.
Ísť na svadbu a mať dieťa pod 7 rokov isto s nimi . Keď už tak zariadim si to tak aby som napr potom dala dieťa strážiť od 8 hod večer napr . Tiež ideme na svadbu a máme 13/10/4 ročne a všetke berieme . Hneď sme informovali ako im nastaviť jedlo nakoľko ich poznáme ako jedia a koľko toho zjedia akurát miesto no . Ale tu nejde o to že nezmestite podľa mňa no a že nemôžete zavolať kamarátov
Ja by som len chcela vidieť, vás čo ju tu odsudzujete, či by ste naozaj aj kolegov a kamarátov volali komplet s deťmi a celé rodiny.... Ja idem na svadbu kamarátke, ktorej všetci kamoši a kolegovia idú aj bez partnerov a problém s tým mala iba jedna žena.
Ako nedá sa všetkým vyhoviet
Dostaneš pozvánku s komentom ze bez deti, tak OK, bud pôjdeš bez deti alebo vôbec, nie ze just povieš ze prídeš aj s detmi
Autorka, všetkých osobne obehnite a po lopate vysvetlite situáciu ešte raz, rázne ale slušne, že si prajete len deti z najbližšej rodiny, teda deti súrodencov, pripadne kojenie deti co nevydržia bez mamy
@lentilka78 ak by som ich volala po 21:00 tak bez detí, ak normálne na hostinu od začiatku tak s celou rodinou. príde mi to logické
Alebo ďalšia možnosť, kamošov co sú zblízka zavolajte o 21,to isto už s deťmi nepôjdu, bežné sa to tak robí, na jedia sa zo švédskych stolov, pitia budete mat určite dostatok a vybavene
Veď píšeš, že odídu pred polnocou, ale ty platíš jedlo atď...ty všetko preratavas čo ti je ľúto, že nestihnú 2 chody?Neviem máš to celé divné celé tvoje nastavenie
No v podstate je to jedno či je to rodina tvoja alebo snubenca, ale oni sú rodina a určite prídu všetci spolu. To ste mali rátať aj s deťmi a nie oznamovať, kto môže nech príde bez. Veď to je smiešne. Akokeby si už nemala pár € naviac na detské porcie. Ludom je to šum a fuk či sa zmestia. Ešte ta môžu vysmiať, prečo si objednala malú sálu, ak by ste sa tam tlačili.
Ludia sa zabavia len ak je dobrá atmosféra a to musí byť všetko top, jedlo, alkohol, hudba a miestnosť...
@deedol
Komunikujem takto preto, ze sa tu uz tak 20 ludi urazilo 😂 venujem tomu 2 dni a este sa tu anonymne trolly pomaly urazia, ze ich nezavolam na svoju svadbu s detmi, pritom sa ani nepozname a ani ich nik takto nevola 😂 chcela som nazor
- na mojej svadbe by som to riesila tak a tak
- ako host by som sa citila tak a tak
Nepotrebujem zhodnotenie mojej osoby a 16 stran diskusie, ze v realite som ako hladka muka. Realita je taka, ze sa velmi snazim kontrolovat, lebo ked vyletim, lietaju vsetci okolo. A je to osoba z partnerovej strany, snazim sa byt respektujuca, ale strasne ma vytaca, ked mi niekto pise, ze mam svadbu prestahovat, lebo kamoska nechce nechat doma deti a ked mi pisu, ake je to mile zlate ked sa hadzu deti do plaziveho dymu alebo este lepsie ked sa chcu s opitymi ludmi fotit s prkavkami a hrozi im nebezpecenstvo.
A ked odpisem ze OK, TEBE TO NEVADI, MNE TO VADI, tak sa tu vysmievaju aka som princezna dolezita 😂 ja neviem, podla mna su niektori ludia retardovani. Clovek sa snazi pochopit aj ich stranu, ved vsetci to vnimame inak, ale ked si raz robim a platim svadbu ja, to mam naozaj pozerat na deti mojej kamaratky? Naozaj? Mne sa nikto nikdy v zivote neprisposobil a ked raz povedali ze s dietatom mame na obrade stat vzadu, tak sme stali vzadu ani sme nemukli. Ked nam povedali, ze pre nase deti niet miesta ani jedlo, nedalo sa nam inak prist, mali sme ich na kolenach a jedli z nasich porcii. Ja som sa zatial prisposobila kazdemu a pozvanie na svadbu beriem ako cest, tu diskutujuci to beru ako pruvilegium.
Odpajam sa z tejto diskusie, lebo nema riesenie, ked tu jednej "lenjamampravdu" napisem, ze nech sa v nazoroch zhodnu a nech mi daju univerzalnu radu, tak mi napise, ze ju nezaujimaju ine nazory. Ale mna ako nevestu ma zaujimat presne 60 nazorov. A kazdy je iny. Fakt ma ma trafit slak pred svadbou? Ci mam poriesit Mira Jarosa namiesto nasej zivej hudby? 😂
Odchadzam, idem robit nieco ucitocnejsie.
Dakujem za rady
Majte sa 🙂
@abbey1 vtipné je, že ak by namiesto tohoto rozculovania na mk a vysvetľovania nevysvetliteľného oslovila konkrétnych ľudí, už by dávno mala uzatvorený počet hostí a mohla by sa sústrediť na iné veci.. ale tak 🤷🏻♀️
(A ešte si nakoniec z toho vzala že niekto z nás chce ísť na tú svadbu 🤣no ja neviem čo je toto za umenie čítať)

@autorka Nie si ty tak trochu strelená? Ja sa tu s niekým bavím a ty hneď útočíš. A vôbec, načo sa ľudí pýtaš na ich názor keď nie si ochotná akceptovať čo ti kto vraví? Nehľadiac na to, že komentujem slušne a vecne