Deti na svadbe - ako by ste reagovali?
Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.
Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor
Často sa na mk a mojasvadba.sk dočítame o nevestach àla bridzela, a tu sa dozvedáme hostdzela.
Som hosť, tak ja ja ja a moje deti a daaaaleko po nás nevesta a ženích
@cacianka Cudujem sa, ze mi este nikto nenavrhol, ze ked nemame priestor, mam im nechat hlavny stol a ze my postojime, lebo na svadbe si i tak takmer nesadneme zbytocne zaberieme stolicku 😌
@denithestrange1993 veď to všetko môže, aj 300x do roka jej doprajte, ale je vhodné tlačiť dieťa kde nie je účasť vhodná/ nie je pozvaná?!
@1ryba 😂 Nerob mu chudatku...este ho nebodaj coskoro zapocujes v nejakom podcaste na youtube ako sa vyrovnava s traumami co si mu v zivote narobila tym, ze nesiel na svadbu a nevidel nevestu. Neopovaz sa
Oooo, beriem , máš top výber, odpúšťam ti IMT
@denithestrange1993 Pozri... ja nemam ruzove okuliare 😃 mam 2 svoje deti. Mame pravidla, ale ked sa stretnu mali sibali vo veku 4-5-6r, aj mensi niekedy, su nezastavitelni. Nepocuju, nevnimaju, nedavaju pozor. O svoje deti sa nebojim, mame tam celu rodinu, zvladneme to. Ale ked si niekto mysli, ze take deti vypusti a nech si robia co chcu a oni sa budu bavit, tak to asi nie. Nespomenula som napriklad to, ze budova je pri hlavnej ceste. Chodia auta kamiony. Ja sa mam bat ci niektore nevybehne prec? Nemienim 🙂 je to zodpovednost ich rodicov. Mam s detmi pochodene svadby, oslavy, kary....vsetko 😃 uz som videla aj slusne deti z takej poboznej rodiny ze az... prisli s rukami spojenymi, v rukach ruzenec, na krku kriziky, ich dedko sa ucil za knaza len nedochodil... bum preslo par hodin a deti sa odtrhli z retaze, skakali vonku po parapetach po oknach a splhali po fasade lebo tam bol kamen 😅 aj by som sa z chuti smiala, ale bolo mi tych rodicov len strasne luto, ich mama bola cervena ako paradajka skoro ju trafilo 😃 a to neboli male deti uz to boli skolaci. Mame napriklad aj takeho maleho hosta, ze keby tam bolo 50 takych deti, nik o nich nevie. Lenze ja tieto deti poznam a ked sa dostanu do svojho stavu, nevedia kedy dost, je to nebezpecne pre nich aj okolie. Ked je oteco taky mudry a razny som zvedava, ci bude taky proaktivny aj na svadbe a ci bude davat pozor. Lebo jeho manzelka mi hovorila, ze urcite nebude 😃
Diskusiu som necitala.
Otazne je ako to bude u vas vyzerat dajme tomu okolo 20-21hod ked vsetci s detmi odidu, zostane vam prazdna sala nebude mat kto tancovat.
Na jednej svadbe sme boli ked mala dcera pol roka, nechali sme ju doma s babkou. Teraz ma 2.5 roka a asi by som ju tiez este nebrala, jedine ze by to bola taka svadba na ktorej sme cela rodina a nema kto strazit.
Na mojej svadbe bola naj kamoska s dietatom a odisla kvoli nemu domov este pred osmou, doteraz jej to neviem zabudnut. Dalsia mala o dost mladsie dieta a boli do 22hod. Dalsi mali vaetci deti ale nikto ich nezobral na svadbu. Takze ja by som deti nikomu nezakazovala brat so sebou len je potrebne pocitat s tymi vecmi naokolo, ako bude vyzerat potom zabava.
@duppka13
Ved ano, vtipne je, ze tomu kamaratovi nie je hlupe, ze sme iba kvoli nemu otacali 800km aby oslavil okruhliny a ked sme prisli volal aj dalsich... oslavovali sme do rana... a ked chceme oslavit my, je to problem 😃 pritom niektorych mame opacnych, povedala by som, ze svadby idu mimo nich a taki nam dokonca pridu az z Ciech len kvoli nam a este povedali, ze si po okoli urobia vylety, lebo svadba je v piatok. Su ludia a ludia
Ty tu neustále robíš zo seba obeť.
Miliónkrát ti tu môžu ženy rozumne napísať, že si urobila chybu v komunikácii a plánovaní.
Už si mohla všetkých o telefonovať a slušne im situáciu vysvetliť. Ty tu namiesto toho z ľudí, ktorých chcete pozvať na svadbu, robíš sebeckých, nechapavych primitivov, ktorí si nevedia deti vychovať a obetovať Vám svoj čas.
@1ryba Pocuvaj... ked bude pri mne, asi to nejako zvladnem. Ale dnes som citala diskusiu, ze take mile zlate deti lahaju do plaziveho dymu 😂😂😂😂😂😂😂 upozorni ho, ze nech potom poriadne dvihne rucky a nozky, nech ho vidime kde lezi, nech ho neprisliapneme 😂
@abbey1 Nerobim zo seba obet, ja som si aj chybu priznala, ano, svadbu robim prvykrat. Ale co teraz? Preco sa zase macas v tom, co uz nezmenim? Situaciu musim riesit teraz a nasledujuce dni, naco riesit co bolo a ako to malo byt inak? Prepana ano, keby som sa vydala ked som nemala deti...to by bolo lepsie. Mam teraz dostat depku alebo? 😃 preco by som im mala telefonovat? Buduci mesiac ne/dostavaju pozvanky.
Pozvali sme bez deti az na par vynimiek a to deti blizke kt dobre poznam a pravidelne sa stretavame a rodina co cestovala z daleka a pochopitelne nechceli male asi 1-2r dieta nechat u niekoho lebo nebolo zvyknute. Ostatne deti ostali doma s babkami😅aj tak tam bolo deti tak akurat. 20 malych deti na 60 ludije dost. Je to vasa svadba..
Veď ty sa v tom točíš dookola. Tak akú radu tu očakávaš? Čo tak konečne s nimi normálne komunikovať?
Pozvali ste ich, predpokladajú, že aj s deťmi. Teraz o mesiac dostanú pozvánku, že majú prísť bez deti?
Nebolo by jednoduchšie a aj slušnejšie spojiť sa s nimi, vysvetliť im situáciu a rovno vedieť, koľko ľudí teda príde a koľko môžeš ešte pozvať?
Ty budeš radšej mesiac čakať a sťažovať sa na koni, že nepochopili ako si to ty myslela.
@abbey1
Vidim ta v kazdej diskusii, takze budes vediet - uz tu realne bol niekto, kto si tu s vami pisal mesiac vkuse? Nezartuj, kolko to malo stran?! 😂 Nebudem ani cakam, ani sa nestazujem, rada som si preecitala nazory ktore ma len utvrdili v tom, ze ludia su sebecki a nevyhovies kazdemu, takze by som mala byt sebecka aj ja a nemala by som sa nikomu prosit. Je mi uz popravde jedno co predpokladaju, na moje predpoklady sa tiez vyprdli a rovno nadiktovali kolki dojdu 🙂)))
Ja dam moju skusenost z nedavnej svadby. Boli sme na svadbe dobrym kamosom. Boli sme pozvani aj s detmi (1,5r a 4r) a teda bol to des. Kym sa zacalo vobec jest, tak nevedeli vydrzat len sediet (deti mali samostatny velky stol, cca 15deti). Viacere sa tam nahanali casnikom pod nohy. Ked sa zacalo tancovat, bolo tazke ich udrzat, ze sa mozu najblizsich 15 min len pozerat (mladomanzelsky, rodicovsky tanec). Potom zas nemohli ist na parket, lebo zase sa islo jest. Ako darceky dostali bublifuky, vsetko porozlievane na parkete, nedalo sa to ani poriadne poumyvat, aby sa nesmykalo. Svojim detom som tie bublifuky ani nedala. Stale ich drzat aby nebehali pod nohy. My s muzom sme sa striedali a chodili s nasimi radsej stale von. Nevedela som sa dockat, kym deti pojdeme k rodine uspat a my sme sa vratili konecne uzit si svadbu (hoci len na 2 hodinky). Vacsina deti tam uz tiez nastastie nebola, alebo boli odpadnute rodicom v naruci (ti si to tiez “uzivali”). Plan bol sice taky, ze super, kopec deti, zabavia sa spolu. Deti sa ale vobec nepoznali a tym padom behali samostatne. Takze za mna, cim menej deti na svadbe, tym lepsie. Nas tiez ako decka nasi netahali na svadby ich bratrancov a sesternic, a to bolo uz dobrych 30-35 rokov dozadu. Prezili sme u babky alebo inej rodiny.
@alexandra383
Uplne presne tak si to predstavujem aj u nas, lebo realne skusenosti nepustia 😃 ako bonus mame este vycap na pivo a kofolu, samoobsluzne. To len bude! Paaaani moji, uz to vidim vsade. Niektorym rodicom to ale pride mile a zlate ze sa ich dieta super bavi a beha casnikovi pod nohy, neviem ci by sa tak bavili aj keby im na hlave pristal tazky tanier. Sama mam deti, cize to realne poznam a moze mi hovorit kazdy co chce 😃
Cez 20 detí? Tak to si priprav silné lieky na nervy a štuple do uší. Veď to bude detská párty a nie svadba. Toto ti fakt nezávidím. 🙄
Pozn.k poslednému komentu 00.09.
Máš možnosť to riešiť. Skús poslať oznámenia a pozvánky trochu skôr ako spomínaný mesiac. ale už presne na meno, alebo s dôvetkom že prosíte o účasť bez detí. Účasť potvrdiť do : uved dátum dokedy potrebuješ upresniť počty kvôli kateringu + 3 dní rezerva.
Samozrejme to neposleš rodine/ príbuzným, ktorí sú s deťmi vítaní. Aj tam môžeš upresniť na kartičke Jožko + Marka+ deti.
Je to tvoja svadba, tvoje rozhodnutie, tvoja voľba. To nie sú tvoje rozkazy/ príkazy , je to tvoja voľba, platenie, organizácia.
Som už dosť stará, aby som pochopila , že svadby sú teraz iné ako pred rokmi, vývojom doby a ľudí. ale nechápem, že hostia si kladú podmienky, určujú pravidlá a procesy, dupkaju nožičkami len aby boli po ich chuti. Vy dvaja s mužom ste garanti, objednávatelia, platci, organizátori = vy určujete.
A ak sa niekto urazi, nestojí byť vašimi blízkymi priateľmi, a už dupľom že "známi".
Takýchto sebe stredných sebcov naozaj nepotrebujete k životu, ani na svadbe.
Howgh
Organizovanie vlastnej svadby je neprenosna skusenost. Osobne by som Ti radila ovela striktnejsie komunikovanie, pretoze “zjednavanie” (aj v inych veciach) sa este len zacne. Uprimne, ja som k pozvankam na svadbu vypracovala manual a vsetkym poslala viac ako mesiac vopred. Uplne som sa vyhla nekonecnemu telefonovaniu, spekulovaniu a vymyslaniu.
@borabalazova inak toto mas totalnu pravdu, ze zjednavanie. Kamoska mala 120 ludi a ona hosťom povedala, ze nech jej nahlásia intolerancie, co kto je a neje. A teda prve jedlo, ked nosili, tak len pri nasom stole boli 4 druhy jedla, co vynášali podla mien 🙈🙈 lebo ten nejedol toto a toto. Som sa jej po svadbe pytala, ze preco? Ze mala spravit jedno jedlo vegetariánske pre intolerancie a druhe normalne. Ale se tolko roznych jedál. Tak povedala, ze jej zacali hostia vyvolávať, ze take jedlo nie a take 🙈🙈🙈. No hovorim si zlate male svadby aby som este riesila pri 120 ludoch intolerancie a neviem co este. Akoze kolace pochopím, ze da spravit take bezlepkove a bez orechov. Ale teda toto ma dostalo. Obdivujem vsetky nevesty velkych svadieb a klobuk dole.
My sme mali na svadbe tri deti. Dve miminá a chlapca cca asi 6 rokov mal a zlatý bol, s každým sa super zabavil (všetko deti z rodiny). Kebyže sa berieme teraz, detí nie je o moc viac, iba naše navyše a chlapček je už veľkáč.
Keď sa mi vydávala naj kamoška, dcéra mala 2,5 roka a povedala mi, že lepšie, keby ostala u babky, ak by sa dalo. Bola by tam jediné dieťa a kamoška chcela, nech sme čo najdlhšie, ale že ak ju vziať chceme, môžeme. Bez problémov si ju vzala babka a my sme si s mužom užili celú svadbu vo dvojici a bolo to super 🙂
Minulý rok sa vydávala ďalšia kamoška a presne toto riešila, že by mali veľmi veľa detí na svadbe. Ja som jej povedala, že s mojimi rátať nemusí, že my prídeme opäť vo dvojici. Nakoniec sa vzali sami dvaja na dovolenke, aby nemuseli riešiť to, že so svadby by mali kinder party a nechceli, aby sa niekto urazil.
Ty nie že len zle e komunikuješ svoje požiadavky, ty ešte i zle čítaš a domýšlaš si. Veľa šťastia. 🙂
Pozri, rocne dieta moze zostat so starymi rodicmi ak hovoris, ze to maju cez ulicu (vzdy sa da odbehnut). Ked mala mala 6 mesiacov, boli sme pozvani na svadbu kamosky, jasne, ze sme nesli s dietatom. Neuzilo by si to, malo by len stres. Teraz sa mi vydavala sesternica, dosli sme aj s dietatom, boli 2 deticky, obe sa skvele bavili a ano, odisli sme o 1.00 hod. Odisli by sme aj tak, boli sme proste vycerpani. Ano, pravdu mas v tom, ze s malymi detmi odidu od 22.00 do tej 2.00 prakticky si svadbu neuziju ( boli sme tak minuly rok, no neveste deti nevadili, bolo ich tam ako hadov). Takze treba to odkokunikovat, ze co si ako zelas, pripadne pozvat po 22.00 tych kamosov
@aurora33 Autorka nema ziadnu povinnost pol roka dopredu kazdeho kamarata pravidelne kazdy tyzden kontaktovat ohladom pozvania na svadbu 😃 bola len nasa dobra vola, ze sme predom oznamili termin, o mesiac dostanu oficialne pozvanky. My sme sa par dni dozadu dozvedeli, ze by sme mali byt tento vikend pozvani na svadbu koncom septembra. Nik nam to nehlasal, nikoho nezaujima nase volno, chceme, prideme, nechceme nasa vec. Uz si si tu vybila dost zloby na mne, mohla by som ta poprosit, aby si sa prestala na nasej nie prijemnej situacii zabavat? Nenadavam ti, tak si vyprosim aj ja aby si sa takychto slov zdrzala aj ty, ked budes pisat dookola to iste, nicomu to nepomoze

Ja si zas myslim ze si deti svadbu uziju,nekomentujem to ze tebe sa to nepaci,to je ina vec. Ale vidim to na mojom dietati,ona sa extremne tesi na kazdu oslavu,karneval,svadbu,stretnutie...uz len to ze sa pekne oblecie,zatancuje si,bude behat v satkach a paradit sa. Ma taku povahu spolocensku. A ozaj by mi trhalo srdce ukratit ju o to. Samozrejme nikdy by som sa nepchala kde ma nechcu,len som chcela objasnit tu detsku radost z oslav.