icon

Deti na svadbe - ako by ste reagovali?

13. aug 2024

Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.

Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor

0silvia0
13. aug 2024

Kazdy to berie zo svojho uhla, nemusis sa tu pohorsovat nad sebeckymi ludmi. Nezostava ti nic ine, ako akceptovat tu skolku. Dobre rady dala @anjelicek26 , je uz na tebe ako to poriesis. A zvaz tu animatorku, aby sa vam tie "besne deti" nenahanali medzi stolmi.

yosi
13. aug 2024

Ja som sa tiež ženil a nikdy by ma nenapadlo, že by som nepozval aj deti tých ľudí. Keď nechcem aby niekto rozhodoval o mojich deťoch, nebudem to robiť ani im. Bolo len na nich či deti zobrali alebo nie.

autor
13. aug 2024

@jana_eyre_2 Nepozname sa, ak ti nedoslo, ze "ty" nezmena TY a ze je to len fraza, tak ma to mrzi 😃 a ci by si prisla ci nie... nuz, je to na tebe. Ak by si mala oslavu a niekto by prisiel stovky km kvoli tebe (ktora sa bez nas nemala konat a v navaznosti na to sa konala a pozvali sa dalsi znami), ak by sme sa zabavali do rana...a o par mesiacov mas ist na svadbu tomu kamaratovi, ktory prisiel a meral cas aj cestu... a nevenujes mu ani tu jednu noc, pricom tvoja oslava trvala dlhsie (ano, i my mame deti, este mensie, ktore sme uspali a pokracovali), tak je to na zamyslenie.

Napisala si vetu, ktora nedava vyznam. Ano, chcu oslavit sobas konkretnych dvoch ludi. Je to o nas. Je to nasa svadba. To sa oslavuje, ked sa oslavuju okruhliny Petra, je to o Petrovi, je to Petrova oslava.

Citis sa urazena? Preco? 😃 nie sme znami, nie si moj host, dokonca ak by som ta poznala a nemas rada taketo oslavy, bola by som radsej, ak by si uprimne odmietla s tym, ze sa na to fakt necitis a prides k nam radsej o tyzden na kavu. Nik netuzi pozerat na tvoju znudenu tvar. Je to oslava, este aj na kare po pohrebe sme sa viac bavili ako niektori ludia pri veselej prilezitosti 😃 toto nie su ludia, ktori sa neradi bavia a oslavuju, toto nemusime ani riesit

jana_eyre_2
13. aug 2024

Ešte raz a pomaly - cítim sa urazená preto, že píšeš útočné - ofenzívne - urážlivo tak sa necuduj.. píšeš mi že som napísala vetu ktorá nedáva zmysel a pritom celé príspevky píšeš akoby konkrétne mne, hoci vraj mňa nemyslíš,? Naozaj neviem čo nedáva väčší zmysel.. fakt si sa prišla vyhadat, len preto že si to nedokázala povedať do očí ľuďom ktorých sa to týka.. to je sila.. 🙄

minilla
13. aug 2024

My sme mali mensiu svadbu (planovanych 50, nakoniec 40 hosti) a hned pri pozyvani som slusne, ale jasne komunikovala, ze si prajeme svadbu bez deti. A tak aj bolo. Kto chcel prist oslavit s nami nas den prisiel, kto nie, nie. Neriesila som.

autor
13. aug 2024

@11bodka11 Vidis, nam susedka pride napriklad. A pride stovky km na miesto sobasa. Ma mladsie deti ako tu spominani ludia a pride len s muzom. Tu sa nik nebavi o rodine. Vsetci spominani su znami, rodina je automaticky pozvana od A-Z, je nam to jedno.

Su to kamarati zo skoly a z prace napriklad. Sme v castejsom kontakte a pozvali sme ich prvych. Bez deti ani na krok teda. Tym padom sme uz nepozvali dalsich znamych, ktorych sme chceli, i ked nie sme v tak intenzivnom kontakte. Ak by som si mala vybrat, ci tak chcem kamarata, ktory je ochotny odist hned, ked budu deti unavene a vezme mi 4 miesta...alebo pozvem 2 pary, ktore sa tam s nami mozu bavit a s ktorymi sa budeme moct konecne vidiet...

biba_18
13. aug 2024

@jana_eyre_2 ja som btw pochopila že to nepísala tebe ako osobe, ale tebe ako možnému potencionálnemu človeku ktorého kebyže pozvala na svadbu ako by to videla…

vkatush
13. aug 2024

Ja by som na RODINNÚ svadbu bez môjho syna nešla. Rovno by som pekne odmietla, že áno, chápem, ale prišli by sme max na sobáš.
Myslím, že by to odmietla väčšiny rodiny (ísť bez detí) a ja by som to od nikoho ani nežiadala.

Ak ide o KAMARÁTSKU svadby, tak tam by som sa snažila zabezpečiť, nech je s babkou, ak sa dá (pri jeho momentálnej separačnej úzkosti by sa nedalo).

My sme na našu pozývali aj deti (aj v rodine, aj kamarátov) a ver tomu, že sa riadne vyšantili, rodičia nám týždne po svadbe vraveli, ako na to deti stále spomínajú alebo ľudia stále hodia komentár, že ako ten tancoval alebo ona vo veľkom spievala. Tie videá sú na nezaplatenie.
Niektorí odniesli deti večer domov uspať a vrátili sa (tak to robí veľa ľudí, ak bývajú blízko). Tí, čo mali úplne malé, odišli normálne večer a vôbec ma nemrzelo "že boli len 4 hodiny, keď som im zaplatila miesto na 8".
Aj ja ako dieťa som bola na všetkých svadbách, nikdy ma nenechali doma. A sú to jedno z mojich najlepších spomienok.

Kamoši majú svadbu o rok, náhodne sme sa stretli a už teraz sa smiali, že koľko na nej náš malý bude tancovať (čo som ani nečakala, že nás budú volať aj s ním, keďže kamaráti).

A napr ja nesúhlasím veľmi s výrokom, že sú ľudia sebeckí alebo bezcharakterní, lebo svadba je o snúbencoch. Nie. Svadba (bašavel) je o rodine a priateľoch, ktorí s tebou prídu osláviť vaše rozhodnutie, robíš to pre nich.
O snúbencoch je sľub, obrad a následný život, ktorý spolu budujú.

autor
13. aug 2024

@veroonr Neodpisala som ti, klopes nozickami, co? 😃 cakas, kedy sa zas mozes zapojit 😄 je super ze zijes vo svete, ze si vies vsetko odpapulovat, ja to pri priamych ludoch neviem a ked niekto slusne nepochopi, radsej pre dobro cuvnem. Tu si vyjadrim nazor, lebo ste bezvyznamne anonymne osoby, v realite sa clovek v kolektive prisposobuje. Som pomerne mierumilovna, urcite im nepoviem, ze v takej zostave nesmu prist, ale z takej raznej a automatickej odpovede som iba sklamama, lebo neakceptovali vobec nase argumenty a diskusia isla v style "ked tam mozu byt ostatne, mozu tam byt aj nase"

autor
13. aug 2024

@jana_eyre_2 Odpovedam tebe, pretoze pises o sebe, nebudem odpisovat vseobecne. Chapem, ze si potrebujes najst dovod, ale ja sa tu s nikym nehadam, ja argumentujem a pisem tiez svoj nazor z druhej strany. To, ze sa ti to nepaci je druha vec. Ak by si bola moja znama, moje nazory poznas, uz som ti ale opakovane napisala, ze je to zbytocne rozoberat z tohto pohladu, lebo to nie je ich pripad

jana_eyre_2
13. aug 2024

@biba_18 tak to je super vidíš ako rozdielni vedia byť ludia. zaujímavé že len mne napísala ako potenciálnemu hosťovi, lebo som si dovolila povedať že to vidím inak ako ona.. napísala som svoj pohľad na ktorý sa pýtala na verejnom fóre, tak som naozaj netušila že môj pohľad ju tak popudi že ma bude poučovať o Tom prečo je ten môj pohľad nesprávny.. nerozumiem prečo sem vlastne ľudia chodia strácať čas s tým aby si dokázali že majú pravdu, zatiaľ čo mohli namiesto potencionálnych ľudí oslovovať priamo tých ktorých sa to týka.. nabudúce treba do diskusie napísať, píšte mi prosím len súhlasné príspevky, ktoré sa budú rozčuľovat nad nechapavymi pozvanými a ja už teda budem vedieť že nenapíšem ani slovo..

jana_eyre_2
13. aug 2024

Ale mne sa nemá preco nepacit, chápeš - mne je jedno ako si to zariadis - je to čisto tvoja vec.. ide mi skôr o to, že dáš diskusiu, spytas sa ako to ľudia vidia a keď napíšu ako to vidia tak podavas svoj názor hadavym štýlom.. ja som ti vyslovene len napísala že ja by som na svadbu šla len kvôli deťom, ty mi začneš vysvetľovať pomaly akoby som sa mala správať.. 😒

biba_18
13. aug 2024

@jana_eyre_2 ja ju chápem, že je z toho nervózna, my nemáme byť prečo… a chápem že je sklamaná, že ľudia s krorými sa chce deliť o svoju oslavu k nej nemajú rešpekt… akože keď taˇ pozvem na svadbu - prosím bez detí- a sme kamošky, tak budeš trucovať a neprídeš lebo ty dieťa zobrať chceš? vážne mám veriť že tak sa budujú teraz vzťahy?

betulinka1
13. aug 2024

Daj na pozvanku ku stolu, ze pozvanie patri pre dospelé osoby aby ste sa zabavili s detmi nerátame a nechajte ich doma alebo ako sa to pise. Niekde som videla taku pozvanku. Daj im navratku aby potvrdili pocet osob do určitého datumu. Myslim si, ze v dnešnej dobe kazdy musi pochopit, ze ceny svadieb nie su male, Cize ludia redukujú pocty. Ak by ma niekto pozval, ze bez deti, tak mne by to nevadilo. Na poslednej svadbe sme boli, kde bolo podla mna cez. 30 deti, mali zvlast stol. Bola tam pani na strazenie a mali miestnost, kde boli farbičky a balóny a nalepovacky, pani sa o nich starala a nase deti boli tam alebo behali s inymi detmi alebo s nami tancovali. Ano bol problem deti udrzat cez mladomanzelsky tanec mimo parketu, lebo ked pustili paru, tak jasne, ze sa to detom pacilo. Hlavne take mensie. Ale tak nasi mali 9 rokov, Cize im sme iba povedali, ze budu pri mas v ten cas. V prvom rade ty si sef svojej svadby. Cize ked napises, ze bez deti, tak bez deti a kto nechce nech nechodi .

autor
13. aug 2024

@vkatush
To mi nedava zmysel. Je to nasa oslava, my ju organizujeme a platime. Vy ste hostia. Ja rozhodnem, koho si pozvem a koho chcem hostit. Toto nie je diskoteka, ze sa niekto pride zabavit, zaplati si vstupne a pije za svoje.

Mohli by sme hovorit aj o inych oslavach. Spoluziak si pozve na oslavu moju dceru. Ale ja mam 3 deti, chcem aby to zazili aj oni, poslem ich tam tiez? Toto by hadam nikoho ani nenapadlo. Navyse ak maju obmedzeny priestor.

jana_eyre_2
13. aug 2024

@biba_18 ja by som napríklad netrucovala, ja by som odmietla (snáď by to nevestu neurazilo) ale opakovane vravím, ak je z toho nervózna úplne zbytočne je vysvetľovať to tu, nič sa tým nevyrieši..

biba_18
13. aug 2024

@jana_eyre_2 no a teraz vysvetlenie pre mňa: prečo by si odmietla prísť kamoške na svadbu?

veroonr
13. aug 2024

Ze ja som si nespravila pukance 🤦 anonymne diskusie su topkaaa

biba_18
13. aug 2024

@veroonr sú rovnaké ako všetky ostatné. a na noc sa nemá jesť 😂

autor
13. aug 2024

@jana_eyre_2
Ja vsak nikde nepisem, ze tvoj pohlad je nespravny. Kazdy pohlad je spravny z "nasho" uhlu pohladu. Ty si taka, asi ta tvoji znami poznaju a tak ta aj beru. Ako kamaratka by som prijala uprimnost. Ak to pre teba nie, naco by si tam isla len kvoli detom? Svadba ani nezacne a uz pre nich skonci. Budu musiet byt obmedzovani, lebo to nie je detsky kutik ani detska party. Pisem o svojej svadbe. Keby si si robila svoju, kludne DJ moze hrat len Mira Jarosa 😃 ved je to na kazdom. Ty si nabuduce tiez napis poznamku, nech ti odpovedia iba ti, ktori pri tebe mozu chodit po spickach. Preco by sme mali? Ved sme na diskusnom fore, vidis aj iny pohlad na vec a ja vidim ten tvoj ktory uplne chapem, ale opat.... o tom nie je diskusia, to nie je ten pripad 😃

jana_eyre_2
13. aug 2024

@biba_18 pretože nemám rada svadby a aj to už asertivne poviem dotyčnému (kedysi som to nevedela, tak som ich pár absolvovala, aj vlastnú som ťažko prežila).. našťastie som vo veku keď sa už nikto brať z kamosiek nebude..

inak ak by mi niekto povedal že mám prísť bez deti a ja proste nechcem ísť bez deti, tak je to snáď relevantný dôvod na odmietnutie.. asi lepšie ako ich tlačiť kde by niekomu prekážali..

autor
13. aug 2024

@betulinka1 Uz tu pisali mnohi, ale asi sa ti to nechce citat, tak to zopakujem. Vo vseobecnosti by sa vacsina urazila. Aj co citam diskusie inde. Preto sme my zvolili styl, ze deti nie su zakazane, ale ak sa da, velmi pekne prosime, aby sa prisli zabavit sami, aby sme si to uzili. Ludi, ktori su z dialky, ktori maju male deti a nemozu...sme brali automaticky ako sucast, nemozem vyzadovat, aby niekto priesiel stovky kilometrov a nechal doma dojcene dieta... tu mi niektori napisali, ze mam zmenit salu. Akoze pardon? Kvoli detom? A tiez zhanam animatorku, kutik... ale to si rodicia vacsinou neuvedomia, ze to nie je naozaj o jednom dietatku ze prave "to" dieta tam niekto nechce.

jana_eyre_2
13. aug 2024

Autorka jediné čo mi vadilo bolo že si začala somnou hovorit hadavo, okolo mňa nikto po špičkách chodiť nemusí, ale naozaj nemám rada ak ma tu za mierny príspevok ide niekto nadradene poučovať.. ja tvoje vyhrady tiež chapem, ale útočis na nesprávne miesto..

biba_18
13. aug 2024

@jana_eyre_2 že nechceš na svadbu kvôli averzii ok, chápem. čo nechápem je že prečo je také dôležité chcieť zobrať aj dieťa. lebo áno, keď ho chceš zobrať a ja nechcem aby prišlo, tak odmietneš. čomu nerozumiem je ten nápad - chcieť zobrať dieťa, silou mocou… ako príklad uvediem tu dotyčného v diskusii…

autor
13. aug 2024

@jana_eyre_2 Ano, je urcite lepsie odmietnut. A je to v poriadku ak je to dieta jedina motivacia sa zucastnit a mas prist bez neho. Ale nemame ani jedneho hosta ako ty 😂😂😂 takze znamym sprav laskavost, povedz uprimne aka si, aka je tvoja motivacia takto niekde ist a mas vyriesene.
Teraz sa bude9 riesit aj moj problem ked sme poriesii teba?

vkatush
13. aug 2024

Áno, platíš si ju, pozývaš. A hosť má právo odmietnuť, ak mu nevyhovujú podmienky, teda že nemôže prísť s dieťaťom.
Pre mňa je to princíp taký istý, akoby si mi povedala, že musím si obliecť zelené šaty a mať vlasy vypnuté do hora, lebo ty si to tak predstavuješ (zľahčené prirovnanie, nie že zoberieš doslova). Proste ak to tak nechcem, odmietnem a nebudem sa urážať.

My sme napr platili taxík všetkým hosťom, aby nikto nemusel riešiť odvoz a mohol si vypiť. Super investícia pre mňa, ľudia boli do ranných hodín a zabávali sa. Tí, čo potrebovali odniesť dieťa večer, odniesli a prišli taxíkom naspäť.
Na tvojom mieste investujem do 2 babysitteriek/animátoriek, ak tam tých ľudí naozaj chceš mať. Ak nie, tak proste áno, chápem, bez detí nechcete prísť, no hard feelings.

Tvoj príklad, že spolužiak zavolá dcéru a chceš aby išli aj zvyšní súrodenci je mimo, lebo tie deti sa nepoznajú, nemajú nič spoločné so spolužiakom.
(Predtým ako povieš, že ani deti kamarátov nemajú nič s vami. Tie deri sú ich súčasť, ich zodpovednosť, ich radosť, ich život. Ak ich chcú mať so sebou, je to ich rozhodnutie).

veroonr
13. aug 2024

@jana_eyre_2 utoci na vsetkych s inym nazorom. V realnom zivote nevie ani jasne naformulovat pozvanie. Lebo ved co keby sa niekto urazil 🤦 ako keby sa pozvanie nedalo odmietnut aj bez urazenia. Ale to je nad chapanie autorky (podla sposobu vyjadrovania)

mimi3008
13. aug 2024

Bud pozyvam tych co chcem a ratam s tym, ze pridu ako rodina, celok, teda s detmi, alebo ich nepozyvam. Keby som ako host dostala podmienku, ze bez deti, tak sorry, trhni si nohou a nepridem ti ani na obrad...uz len z principu.

biba_18
13. aug 2024

@vkatush
@jana_eyre_2
@mimi3008 povedzte mi prosim niekto už konečne prečo ale naozaj prečo tak záleží na tom aby ste boli na svadbe ako CELÁ rodina a nie iba ako partneri, hoc aj rodičia… veď je kopec iných príležitostí kde ako rodina nechodíte… prečo práve niekoho svadba?

deniseee
13. aug 2024

Napisem ti to takto: ako dieta som bola na nespocetne svadbach, aj v sirokej rodine, dokonca znamym mojich starych rodicov a pod. Vtedy jednoznacne platilo, ze rodina sa vzdy pozyva cela, nikdy sa nepozyvalo bez deti, dokonca aj my ked sme cestovali na svadbu niekolko hodin (muz bol “len” najlepsi kamarat a svedok zenicha), zabezpecili nam izbu a samozrejme sme boli pozvani vratane vtedy nasho iba jedneho dietata a druhe som mala v bruchu. Na nasej svadbe sme tiez mali vela deti a prave s nimi bola najlepsia zabava, pretoze ked uz starsi ludia nevladali, bolo teplo a kazdy ledva odfukoval, tak decka rozprudili vzdy zabavu, robili vlacik, spievali aj tancovali, ale ked chceli, mali sme vedla v miestnosti zaplateny aj biliardovy stol a aj vonku zahradu a sipky a vselico ine a deti sa zabavili a aj ich rodicia. U nas to bola skoro nealko party, ziadne opijase, ale zabava az do rana a malinko ludi odislo skor, ale ani to nam vobec nevadilo, preco by malo. Mali sme velku radost, ze s nami oslavili ten den ludia, ktori nam boli najmilsi. Zazila som aj pozvanie na svadbu typu “bez deti”. Ti, ktori pozvanie dostali, sa zariadili teda podla seba. Nakoniec bola ta svadba presne taka, akou si ju asi nepredstavovali. Hosti (vratane mladomanzelov a svedkov) by si poratala na dvoch rukach, zmenili salu za najmensi salonik, kolace boli v jednej krabici, ani na stol ich klast nemuseli, zabava a hudba tiez nebola potrebna, ziadny tanec sa tiez nekonal a ako na potvoru sa im este aj rozprsalo, ked sa chceli fotit.
System “nepredpokladali sme, ze by prisli s dietatom, alebo s detmi” je neprezieravy. Su veci, ktore mas komunikovat jasne od zaciatku a ucast a pocet ludi si treba tiez vzdy presne vopred ujasnit priamo s pozvanymi. Tak sa to aj vzdy robilo, aby neostalo kopec miest volnych, ked ti tri rodiny povedia, ze v tom case su na dovolenke a pod. Cize casu odkomunikovat vsetko ste mali urcite dost. Ak si deti vobec na svadbe nechcela, tak si im to mala povedat naozaj jasne, nie “kulantne naznacovat”. A je mozne, ze prave ti ludia by sa velmi urazili, keby nechali svoje deti doma a potom by u vas videli, ako sa tam prehana 12 deti od vas z rodiny a im si zakazala.