icon

Deti na svadbe - ako by ste reagovali?

13. aug 2024

Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.

Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor

betulinka1
14. aug 2024

Autorka ale to sa takto nerobi. Pravidla si musis urcit. Preto som ti pisala, ze to daj na pozvanku. Zatial ste pozvali iba ustne. Darmo tu potom filozofujes, ked si im dala na vyber, resp. Ak si im len argumentovala, ze preco nie deti. Pokial chces aby ludia spravili nieco podla teba, tak im to bud priamo povedz, ze deti nie, rátame iba s vami dvoma a hotovo, alebo potom nestracaj cas s tym, ze tu riesit, ze tvoje naznačovanie nepochopili. Ked sa ta spýtajú a tvoje deti a deti brata, tak poviem, ze to je v stadiu riesenia ci Ano ci nie ale proste so vzdialenejšou rodinou s detmi nerátame. Pre mnoho ludi je to spoločenská udalosť a oni tam deti chcu, lebo aj oni ked boli mali tak na svadbe tetky boli. Deti sa zabavia s inymi detmi a rodicia sa tiez zabavia a deti tam budu pobehovať . Uplna klasicka svadba, urcite to nebude inak ani na tvojej. To mas ako keby si isla do hotela, kde nie su povolené deti a mali by tam napisane ale ked chcete mozete sem aj deti ubytovať. Co myslis? Ako by tato info dopadla. Uz by to nebol hotel bez deti ale klasicky hotel, kde chodia aj deti. Lebo by dali ludom na vyber.

autor
14. aug 2024

@vkatush Bohuzial, neviem v realite jasne odkomunikovat to, ze sa nemaju urazit, ked nemozu prist bez deti, lebo my to chapeme, ale dalsie su uz proste vela. Z opacnej strany neprislo pochopenie a ano, urcite by sme uz boli rozhadani do smrti 😃 stoji to za to? Nech kazdy zvazi. V diskusii sme tahali za kratsi koniec, pre ich deti sa miesto najde a hotovo.

Dalsia vec. Druhemu paru sme spomenuli aj animatorku alebo aspon strazenie vedla. Dostala som doslova vysmech 😃 ze ci si myslim, ze ich deti tam niekto udrzi. Pardon, kedze sme kapacity preplnili na 150% kvoli detom, kutik tam uz fakt na parket nevtrepeme.

Pri.organizovani svadby som si povedala, ze nebudem nic brat osobne. Ale citim sa ukrivdena. Kazdy si na nieco narokuje a nik nevnima, ze su len nasi znami a fakt to nie je o nich a o ich detoch, i ked su pre ne dolezite. Nie je to ani o nasich detoch. Po dlhych rokoch sa berieme, je to nas vysnivany den, nemienim riesit ziadne problemy s detmi. Budem verit, ze si kazdy ustrazi to svoje a ze nebudem musiet hasit ziadne situacie, ktore by mi boli neprijemne.

Niekto pisal, ze ked stiahnu obrus tak co? Ved nic... mne to prekaza teda. Odtial potial a je jedno ci su to deti susedy alebo moje deti. Akasi uroven by mala byt a budem sa modlit aspon za to, aby sa rodicia citili dostatocne zodpovedni ale ma druhej strane aby nasli balans a dokazali sa s nami zabavit. Bude to tazke.

jana_eyre_2
14. aug 2024

@biba_18 pre mňa - lebo z môjho pohľadu by si to len deti reálne užili, nikam by som ich silou mocou netahala, nie som ten typ..

@autorka prepáč ale tvoj príspevok už úplne hranici s nelogickym útokom, o mňa tu vôbec nejde.. a to píšeš že si mierna osoba.. ja som sice anonym, ale to neznamená že nie som reálny človek aby si mohla na svoju miernost zabudnúť a správať sa takto..

autor
14. aug 2024

@mimi3008 Cize keby tvoji znami mali XS miestnost a tvoje deti sa fakt nezmestia /bola som na takej svadbe osobne uz som pisala velakrat v tejto diskusii/, bud by pozvali teba s celou rodinou a niekoho ineho museli vylucit, alebo by si sa urazila? Hah

mimi3008
14. aug 2024

Neurazila, pomyslela by som si, ze su riadni trapaci a dovi

mimi3008
14. aug 2024

@biba_18 mne by nezalezalo na tom tam byt ako cela rodina, ja by som mozno aj deti doma nechala z vlastnej vole, ale keby mi to niekto nadiktoval ako podmienku, tak toto diktovanie je uz cez ciaru. Proste je to netaktne, neinteligentne az drze

autor
14. aug 2024

@deniseee
Urcite by sa urazili a neprezili, ze su iba znami a ze oni s detmi nemohli prist, i ked su na to dovody. Neviem co pre teba znamena casu dost, svadbu sme sa rozhodli zorganizovat tak, ze od rozhodnutia po svadnu boli necele 3 mesiace. Ci je to dost casi netusim, vydavam sa prvykrat.

Mam len jednoduche poziadavky. Nech nikoho nenapadne tancovat s nami prvy a rodicovsky tanec a ziadne nahanacky okolo stolov.

Ale i tak to bude narocne podla mna. Musim si to nechat ulezat v hlave a ked budeme ludi pozyvat oficialne, musim im svoje podmienky povedat priamo. Ked uz deti ok, ale su iste pravidla. Ak sa nebudu respektovat, mozu odist aj okamzite. Nik nechce stiahnuty obrus aj s polievkou v lone alebo zasliapnut na parkete nejake 2rocne dietatko, ktore nik nestrazi. Pisem z oboch stran, nie je to prijemne nie len mne ako organizatorke svadby, ale boli sme na takej akcii a bolo to extremne neprijemne aj hostom.

biba_18
14. aug 2024

no … mám pocit že sú ľudia už na seba príliš precitlivelí… mne to hlava neberie…

autor
14. aug 2024

@mimi3008 Trapaci? Trapna si akurat ty. Vidno ze mas ludi za uplne nic a nechcela by som byt tvojou znamou ani nahodou. Tu nejde o teba, ty kralovna 😃 ta XS svadba bola taka, aku si mohli dovolit a aku zvladli zorganizovat. Namiesto toho, aby som ich ponizovala som bola rada, ze mam tu cest byt pozvana a nie aby som ich zhadzovala, ze su trapni. Ja som neditkovala a takto som dopadla. Citaj si komentare a preboha zhodnite sa uz. Tu jedna macherka pise 5 komentov dookola ze nemam odvahu riesit to v skutocnosti, ze treba pravidla bla bla...clovek riesi vyse 60 ludi, kazdy je nejaky a snazi sa najst kompromis. Tu nas diskutuje 30 a zaplat Pan Boh ze nepozyvam vas vsetky tu, lebo neviete sa ani len priblizit k jednemu nazoru

autor
14. aug 2024

@biba_18
Doteraz som si myslela, ze sa da vsetko objektivne zhodnotit. Bez toho, aby v tom boli zbytocne emocie. Bohuzial, prave som dospela k nazoru, ze zmes mojich pozvanych je velmi slaby odvar toho, co tu diskutuje 😃

vkatush
14. aug 2024

Normálny človek sa neurazí a už vôbec nie do smrti.

Oni sa neurazia, ak si dáte podmienku a povedia si, že takto mi to nevyhovuje, ďakujem, neprídem. Každý príčetný človek pochopí, že je iné pozvať brata s deťmi a iné kamošky z výšky.
Ty sa neurazíš, lebo pochopíš, že niekto svoje dieťa potrebuje mať pri sebe a uprednostní jeho pred tvojou svadbou. Aj keby mali sedieť celú sobotu doma pred telkou a nie ísť na vašu hostinu.

Ak sa urazí jedna alebo druhá strana, tak budiš. Buď ty vieš, za čo ti stoja takí kamoši alebo oni vedia, aká si naozaj ty (myslela by som si o teba, že si bridezila, čo jej kape na mozog, ak sa urazíš, lebo sa rozhodnem neprísť).

Môj syn je na rovnakej úrovni ako môj manžel. Je iné, ak pozveš len mňa ako kamošku z partie alebo ak ma pozveš s mojou polovičkou - to je pre mňa aj môj manžel, aj môj syn.

My sme mali 2x toľko ľudí, čo vy. A tie deti naozaj nič nevyparátili. Nerob si katastrofické scenáre za každú cenu, lebo ti bude pršať (zažité), umrie ti niekto počas obradu (zažité), zabudneš obrúčky (zažité), zničený prvý bozk (zažité), celý obrad prerehotaný bez štipky vážnosti až to bolo trápne (zažité),... Proste stať sa môže čokoľvek, ako bude, tak bude.

A inak, ja som napríklad ani nevnímala počas nášho prvého tanca 😂 proste celá miestnosť zmizla a bola som len ja a manžel. Aj keby mi tam niekde niekto prebehol, ja deti milujem, prežila by som to. Jednoducho povieš, pri prvom tanci deti "na reťaz", tento moment je len náš.

autor
14. aug 2024

@vkatush
Takto presne som si to predstavovala. Aj ja ich chapem, ale asi je to na skodu a preto sme takto dopadli. Citaj aj tu vyssie. "Pomyslela by som si, ze su trapaci a dovi". Niekolko stran dozadu cela rozhadana rodina. Mne najlepsia kamaratka zo skoly poslala len oznamenie s tym, ze maju zial vela ludi, muz ma velku rodinu. Mali vyse 120 mozno aj. Ani na sekundu som sa neurazila. Ale niektore tu 🤦‍♀️ katastrofa

Najviac ma asi zamrzelo to, ze si uz nemozem pozvat tie, ktore chcem, lebo kapacita nepusti a musime drzat miesto detom kamosov. A ci bude prsat, snszit, bude plakat dieta pocas tanca a neviem co... to mi v podstate az tak extra nevadi... uvidim ako to vyriesim. Mame tam aj deti, na ktore i zabudam, lebo viem, ze sa spolahnem a bude dobre. Ale su aj deti, o ktorych mam velmi velke pochybnosti. Uvidim ako to vyriesim 😏

abbey1
14. aug 2024

Ja som sa trochu stratila v počtoch. Koľko ľudí ste plánovali pozvať a koľko detí má každý z nich?
Od začiatku ste zvolili zlé plánovanie. Pozývali ste ľudí, nepovedali ate priamo, že bez deti. Zrazu ste zistili, že deti je veľa a počty vám nesedia.
Našťastie som nikdy nebola na svadbe, kde by bola podmienka bez detí.
Ak by mňa pozvali bez detí, slušne by som poďakovala a povedala nie. Išla by som len na obrad, zablahoželať a domov. Akceptujem, že tam niekto dieťa nechce. Rovnako očakávam, že oni budú akceptovať, že odmietne e také pozvanie.
To však nie je váš prípad. Ľudí ste pozvali, deti ste nevylúčil a až teraz doma riešite. No už by bolo viac než neslušné zavolať, že sorry, máme málo stoličiek, tak nechajte deti doma.
Zoznam pozvaných hostí bolo treba zostaviť ako prvé a dobre si ho premyslieť a nie sa spoliehať, že však možno deti nechajú u babky.
A ešte, deti vo veku cca do 2 rokov by som ako hostí vôbec nerátala. Zaibidu sa bez vlastnej stoličky či plnej porcie jedla.

vkatush
14. aug 2024

My sme mali na svadbe 2 deti, ktoré riešia v škole/škôlke ako nezvládnuteľné, ani doma si s nimi nevedia dať rady, skloňovala sa už aj polepšovňa. Špeciálne sa nás pýtali, čo môžu aj s nimi, lebo vedia, aké sú besné, ako je s nimi ťažko, ako nepočúvajú, sami si priznali zlyhanie výchovy.
Najviac sa zabavili tí dvaja, ešte polnočný tanec so mnou išli a potom odkvecnutí spali na stoličkách 😂

Mne veľmi dobrá kamoška, s ktorou som sa poznala cez 10 rokov, týždeň pred svadbou povedala, že nepríde so snúbencom (ich miesto bolo už zaplatené), lebo on sa necíti nejak dobre, nevie, ako mu bude a nechce ho nechať samého (týždeň dopredu, dospelý chlap, pričom pôvodne vravela, že jeho ani nemusím volať, ona príde sama a pridá sa k partií). Nakoniec dávali fotku z nejakej clubovej párty v deň našej svadby 🙃
Áno, zamrzelo/nasralo, chvíľu som mala na ňu ťažké srdce, že však povedz mi veci na rovinu, ale žiadne urážanie do konca života (neskôr vysvitlo, že mali problémy a nakoniec sa rozišli, vtedy to proste nebol ich čas na spoločenské akcie).

Môžeš mať vysoké očakávania, ale buď pripravená aj na to, že sa nesplnia a nebude to koniec sveta.
Je taký citát, že nemôžeš viniť ľudí, že ťa sklamali. To ťa sklamali len tvoje očakávania. A ak máš veľké očakávania, sama sa pripravuješ na sklamanie.
Stôl s polievkou môže zvaliť aj príliš opitý Peťo, ktorý to neodhadol. Poliať ťa červeným vínom môže aj Zuza, ktorá si ťa nevšimla a extrémne gestikulovala. Torta sa môže rozpadnúť, lebo bude teplo a korpus bude ťažký, tak sa prepadne.
Pokiaľ nejde o život, nejde o nič a tieto "nehody" sú pamätihodnosti svadieb 😁

deniseee
14. aug 2024

Prave si ty sama prisla na to, ze ked niekomu povies, ze bez deti, tak sa urazi (a ako si sama napisala, je takych kopec, u ktorych si to vobec nepredpokladala) a ak im to zakazes a pridu bez nich a uvidia tlupu deti z tvojej rodiny, urazia sa aj tak. My sme tento problem nemali, deti sa pozyvali automaticky. Avsak, ako kazdy clovek, ktory uz riesil akukolvek oslavu, aj my sme zvazovali, koho pozvat, kolko ludi a pod. Radim ti teda tento kluc: rodicia, surodenci, stari rodicia, krstni rodicia, svedkovia, sesternice, tety a ujovia. Proste rodina a tych vsetkych spocitat. Zaroven si potvrdit telefonicky, ci naozaj pridu. Zvysne volne miesta si ujasnite a dajte najprv najlepsich priatelov, potom dobrych kamaratov a az potom “iba znamych”. Urob si proste tabulku. Chodte postupne a spolu sa rozhodnite, koho vobec pozvete.

vkatush
14. aug 2024

@deniseee a doplnila by som, automaticky rátať aj s deťmi v rodine, pokiaľ pozvaní nepovedia, že prídu bez nich. My sme vždy mali v tabuľke napr 2+2 alebo 2+3 a keď sme pozývali, tak nám povedali, či berú deti alebo nie.

deniseee
14. aug 2024

@vkatush ano, tak som to aj myslela, to telefonicke potvrdzovanie u nas vzdy znamenalo aj potvrdenie poctu ludi z konkretnej rodiny (pretoze bola to doba dovoleniek, letnych taborov, prazdnin u babiciek a pod.), takze vzdy sa nahlasovali pocty, cize ratala by som aj s detmi.

yvanielka
14. aug 2024

Zle ste si to zorganizovali, mali ste pozvať teda iba rodičov. A začať s pozývaním u tých ľudí ktorých tam naozaj chcete mať.
Alebo sa brať skôr kým ste nemali tri deti a všetci známi tiež po dve-tri deti.
Takto to bude vyzerať tak, že tí čo si nakoniec zabezpečia stráženie pre deti lebo podľa teba majú byť s babkou, prídu na hostinu a tam uvidia 20 detí no ale ich nemohli prísť. Dať všetkým rovnaké podmienky, ale keď ste si to nevyjasnili na začiatku že deti len z najbližšej rodiny alebo vyvolených známych, tak teraz to bude nepríjemné.

mili2016
14. aug 2024

Podľa mňa buď deti alebo nie. Nie že jeden môže a druhý už nie. My sme robili niečo podobné keď sme nechceli deti na oslave krstin a poviem ti rodina ktorej sa to týkalo sa urazila a ani neprišla...

buberova
14. aug 2024

Ja ako človek, ktorý nemá deti a nemá ich ani moc rád súhlasím s tým, že deti do takých udalostí vnášajú chaos a taký svoj prvok, ktorý mne príde otravný a nechcela by som riešiť či počas prvého tanca sa mi niektoré nezamotá pod sukňu pretože práve si zmyslelo že sa ide hrať s konferami ktoré sú po zemi. A každý rodič sa ti bude dušovať že on si svoje dieťa ustráži.. nebola by som si tým taká istá..

Mne sa to ľahko hovorí lebo ani my ani väčšina našich najbližších deti nemá. Ty si v náročnejšej situácií.

Dúfam že sa môj komentár nikoho nedotkne, v reálnom živote si ho samozrejme nechávam pre seba, len tuto píšem bez filtra

lienka.7
14. aug 2024

@autorka mam 2 malé deti, ale suhlasim s tebou. Brala by som ich so sebou len pod tou podmienkou, že večer by mi ich strážila na izbe mama a ja sa mohla aj s mm zabaviť. Napisala by som, že pozvánka plati pre dve osoby, deti až nad 10 rokov napr. Lebo je naozaj od veci, aby tam prišla polka ľudí na minidisko a o 20-21 sa zdvihli a šli spinlat s deťmi.

msnesquik
14. aug 2024

Od zaciatku ste mali pocitat u vsetkych hosti s detmi, u nas je to automaticky, ani by mi nenapadlo niekomu kazat prist bez deti, kto sa chce bavit, zabezpeci si na noc strazenie, kto nie, tak odide tak ci tak skor...pocitat s detmi a tomu prisposobit priestor. My sme mali na svadbe snad 15 deti, nikomu neprekazali, bavili sa dlho do noci, tancovali. Nemali sme tam ziadnu babysitterku, oni si vystacia aj same. Pocas novomanzelskeho tanca nikto pri nas nebol, aj ked po asi 30s sa pridali rodicia, ci by mi tam behalo nejake dieta je mi uplne sumafuk..su aj horsie veci na svete

bibina32
14. aug 2024

Nám keď dávali pozvánku, povedali že máme prísť bez detí. Rešpektovali sme to, aj iný z rodiny.

drozdikova
14. aug 2024

Raz keď sú deti súčasť rodiny beriem to automaticky, že sú pozvané aj deti s ich rodičmi... Či je to svadba, či je to oslava , či nečakaná návšteva. A podľa toho sa zariadim. Ak na to nemám kapacitu, radšej nepozývam. Úprimne, tiež by ma to zamrzelo, ak by ma niekto z blízkej rodiny pozval na takúto udalosť ale povedal by, ty príď ale svoje deti nechaj doma. U nás to takto nefunguje a priznám sa, ešte som od nikoho nedostala pozvanie na takéto niečo s podmienkou bez detí.

barka1
14. aug 2024

Mali sme svadbu s prespanim, pozvali málo rodiny, o to viac kamaratov. Ja aj ženich po 5 parov. Už mali skoro všetci rodiny s detmi. Počítali sme automaticky aj s nimi. Nakoniec to bolo 8 deti (1-6r) a 42 dospělých. Zavolala som k nim jednu studentku. Svadba bola skvela, celá vonku, deti tam lietali hore - dole, bavili sa s nami. Neviem si predstavit svadbu bez deti.

banalu
14. aug 2024

My sme akurat boli na svadbe kde nam bolo "naznacene", ze bez deti. A uplne v pohode som to respektovala, aj dalsi to uplne v pohode respektovali, jedine deti, ktore tam boli, boli z fakt blizkej rodiny.
A ja som mala deti na svadbe, aj detsky kutik bol, ale sa aj pol svadby o 10tej dvihlo a odislo "kvoli detom".
A ostala poloprazdna miestnost... takze ta chapem
Normalne daj na pozvanku "bez deti" a kto pride pride, kto nie, tak smola. Maju pravo sa rozhodnut ci chcu prist bez deti... nie ci si mozu vziat deti so sebou.

lentilka46
14. aug 2024

Za mna je toto celkovo nejako nedomyslene. Predstav si seba, na mieste hosti,kt.si povedala, ze ich ziadate,aby prisli bez deti, oni bez tych svojich deti pridu a zrazu tam vidia tvoje deti, sestrine, bratove...no neurazilo by ta to? Ze tebe jednoducho povedali,aby si deti nenosila, ale sestra nevesty/zenicha nech si deti donesie, aj ked su mozno v podobnom veku a prehrali by sa tam spolu...ja by som sa este pred aj neoficialnym pozvanim rozhodla, ci deti ano, ci nie a takto to komunikovala dalej..nie 'kulantne naznacila', nie kazdy chape naznakom

ina2405
14. aug 2024

Nikdy som nezažila, že by deti vyviedli na svadbe niečo zlé. Autorka zbytočne kreslíš dramatické scenáre. Chápem, že nechce svadbu s toľkými deťmi, ale selektovať, ktoré môžu a ktoré nie nakoniec dopadne len urazením sa niektorých hostí. Ja som išla na svadbu s deťmi len vtedy, keď nemal kto strážiť a na svadbu s kojeným dieťaťom neprídem vôbec. Ale to som ja. A odchádzam, keď som unavená a nechce sa mi tam byť, kľudne aj skoro. Svadba je drahá aj pre hosťa a sám sa má právo rozhodnúť, kedy pôjde domov.
Ja by som komunikovala jasne, deti tam byť nemôžu, ale neselektovala by som že ktoré nie. To je jasný recept na prúser, že to autorka urobila takto. Good luck.

dominikamacakova
14. aug 2024

Ja by som ani neuvažovala, že prídem bez detí.

dominikamacakova
14. aug 2024

@yosi to je teraz nejaká novinka? Lebo v poslednej dobe počujem, že svadba bez detí a predtým som to v živote nepočula.