Išli by ste na svadbu, keď sú zrušené opatrenia?
Ahojte,
som pozvana na svadbu 20-30 ludi. Opatrenia uz neplatia ani nebudu, takze zrusenie neocakavam. No stale je denne 11-tis. pripadov covidu a v nasledujucich dnoch to vraj este stupne. Ja som ockovana, mam tam ist sama. Ale doma mam 3-rocnu dceru, ktora covid este nemala, do skolky este nechodi a mam strach, ze donesiem covid a nakazim ju, keby nemam ju, vobec neriesim a idem. Ako ste na tom vy? Zucastnujete sa oslav, svadieb a karov? Nechcem aby sa tu strhla dalsia debata o covide plna hejtu, len ci ste v poslednom case boli na oslave alebo sa vam to zda stale nerozumne.
@abigail88 ja som mala zápal pľúc pre 10 rokmi. A ani neviem kde som ho chytila. Na pľúcne ma nezobrali, lebo že majú plno. Takže zápal pľúc je tu roky a kopa ľudí ho dostane. Pri covide som ho možno tiež mala. príznaky podobné , tiež som mesiac ležala, teploty, kašel. Aj rekonvalescencia bola rovnaká. Na rtg som nebola. Ale keď to porovnám, zápal plúc, keď ešte nebol covid, bol pre mňa horší .
Hm ... Zaujalo ma, že cesta MHD nie je riziková, no svadba áno. Asi žiješ v nejakom malom mestečku albo na dedinke, kde keď ide autobus, tak tam sedi dokopy 5 dôchodcov. Lebo tu v BA keď ideš ráno do práce, tak pol hodiny cestuješ nacvakaná ako v sardinkovej konzerve , ak máš okolo seba 10 cm3 vzduchu len pre seba, tak to je výhra. Bežne ráno cestujem (a takto nacvakané chodia busy od 6:50 do 9:30) s presiahnutou kapacitou autobusu. Kľudne aj vyše 100 ľudí natlačených na sebe. 30-40 minút. Myslíš, že to je menej rizikové ako svadba s 20 ludmi vo veľkej sále, kde vieš otvoriť okná a keď sa bojíš, môžeš sedieť 4 metre od ostatných? Ide o uhol pohľadu. Podľa mňa je MHD rizikovejšia a vždy bola. Počas najvyššieho peaku, keď bolo všetko OP++++ , MHDcka bola základ. Ja ockovaná nie som, ani môj muž. On tou nacvakanou MHDckou chodil ešte dlhšie ako ja, takmer hodinu tam a hodinu späť. Môj syn chodí do škôlky kde polka deti kovid mala a druhá polka nie. On nemal. My sme nemali. A to sme boli aj v kontakte s pozitívnymi aj v kontakte s očividne chorými ľuďmi. Len sme sa nikdy nebáli. Opatrenia sme dodržiavali všetky poctivo, nikoho sme neohrozovali. Akurát sme neboli nasiaknutí strachom a panikou z toho, že ochorieme. Keby sme aj ochoreli tak čo? Čo sa najhoršie môže stať? Že umriem? No čiernu zastáva by za mňa už aj visela z prezidentského paláca :D umrieť môžem aj dnes večer, ked budem krájať zeleninu (lebo som nešikovná a vždy sa porezem, raz mi tak vyletel nožík z ruky, že som ho zastavila milimeter od brucha... Pomalší reflex a mohla som tiež ležať v nemocnici s vnútorným krvácaním.) Takže u nás sa strach "nepestuje". Ani z kovidu, ani z vojny, ani z atómovky. Však keď umriem, tak budem mŕtva, svet sa točiť neprestane. Ale radšej umriem s tým, že som aj žila. Nielen sa skrývala v izolácii s myšlienkou, že čo ak umriem, keď vyjdem... To je celkom o ničom život z môjho pohľadu. Ale tak každému môže vyhovovať niečo iné.
@kvetinka75 áno veď aj môj otec, mal zápal pľúc tiež pár rokov dozadu a skoro zomrel. Teraz mal covid, a nič mu nebolo. Ale proste nemám rada, keď sa covid úplne zľahčuje. Ze je to len chrípka a hotovo. Aj teraz omikron, že len soplik. Áno väčšina ľudí má ľahký priebeh, ale nie každý. Veľa ľudí má príznaky ešte dlho po covide. Ja som pred covidom chodila každý deň pešo štyri km, teraz tesne po ňom, mám problém prejsť dlhšie peso a to je už vyše mesiaca.
@elementissa som z Bratislavy a MHD chodim pravidelne. Svadby su rizikovejsie, lebo na nich nemas respirator a mnoho ludi tam pije, bozkavaju sa, podavaju si ruk, spievaju a rozpravju sa bez respiratorov. Na svadbach bolo dokazanych mnoho ohnisk nakazy a odbornici ich povazuju za vysoko rizikove. To je jedina vec, ktoru k tomu napisem, naozaj sa mi tu nechce o tom debatovat, ak sa ti to nezda, skus guglit, urcite najdes vysvetlenia.
@dazdovka ja s tebou suhlasim, pomaham Ukrajincom materialne, ale myslim, ze nikomu nepomozem tym, ze nepojdem na svadbu niekomu, kto ju bude mat raz za zivot. Ja tu svadbu neorganizujem, som ucastnik a pribuznych, ktorych je uz vela vo vyssom veku mozno budem vidiet poslednykrat, lebo sa stretavame raz za niekolko rokov. Rozumiem tvojmu postoju, tiez nemam rada relativizovanie v tejto teme a dakujem za nazor, tiez sa mi oslavovat nechce, ale su to pribuzni, ktorych som velmi dlho nevidela.
@abbey1 vôbec ma nepoznáš, ale už vynášaš súdy o mojom pokrytectve... Čo ty môžeš vedieť o tom, či sa nezapajam do pomoci ľuďom vo vojnových konfliktoch v rôznych častiach sveta, či náhodou nemám priateľov, alebo kolegov z Etiopie, Sýrie, Iránu, ktorí sa na mňa obracajú? Mám kolegov aj na Ukrajine aj v Rusku, pomáham ako môžem, dostavam od nich aktuálne fotky, nebudem sa tváriť, že je všetko v poriadku...
Či by som šla netuším, ale jedno viem isto - každý si kovidom musí prejsť.. radšej jednoduchym omicronom ako niečim ťažším..
Moje deti mali všetky kovid vďaka škole, my rodičia tiež.. nebolo to úplne lahke ani u jedného.. dcéra dokonca 2x.. po prekonaní som ich dala očkovať, my sme 3x dospelí.. ale som rada že už to prekonanie je zanami, verím že prekonani, očkovaní to už nevchytime tak skoro.. ale mám zato že život sa aspoň v tomto vracia do starých koľají, nie je to už také vážne ako bolo pri delte..
Samozrejme, že by som šla 🙂
Jasne ze by som išla. My sme sa boli aj kúpať minulý týždeň aj 2x, vieš koľko tam bolo ľudí. To som mala na začiatku z kovidu strach, alebo fakt ze veľký
Pozri, si ockovana, nemas sa coho bat. Deti to vdaka Bohu znasaju velmi dobre.
My sme cele dva roky normalne fungovali, neobmedzovali sa, cestovali.
Hlavne že nevadí, že sem prídu tisíce Ukrajincov, ktorí nemajú vakcinaciu ani na tuberkulózu absolvovanú
Išla treba konečne žiť naplno
Určite áno. Žite zivot tu a teraz a bez vyčitiek.
Nie :( davali sme sakra pozor cely cas a jedna navsteva mesta, ked sme isli skusat saty na prijimanie nas vysla vsetkych kovidom..
Áno, išla by som. Skôr či neskôr to aj tak chytíš.
Syn keď mal covid tak ho len skriabalo v krku a niekoľko týždňov na to prechladol vonku a tak ochorel ze bol 3 dní ako matoha a bol negatívny čiže si myslím ze sú aj horšie vírusi ako corona. Viem ze veľa ludi zbytočne zomrelo a je mi to úprimne ľúto ale my ostatní musíme ísť ďalej a žiť. Sú aj horšie veci. Ja som sa počas tých dvoch rokov tiež veľmi neobmedzovala ale zase som rešpektovala ľudí okolo seba ktorí sa báli a mali horšie skúsenosti. Na svadbu by som určite išla ved aj obyčajná chrípka zabíja a spôsobuje trvalé následky a nejak to neriešime kým nás nezasiahne.
Ahoj,treba začať normálne žiť. Covid tu bude už navždy, človek potrebuje pestovať vzťahy nielen s najbližšími-rodinou,ale aj priateľmi. Musíš trošku veriť,že všetko bude ok. Aj keď chápem tvoje obavy,naber odvahu a uži si pekný deň 🍀
Išla by som aj keby boli opatrenia 😅... Zodpovedná som bola, ale co je veľa to je moc podme žiť normlane
Samozrejme by som išla, treba sa zabaviť a odreagovať. Nás behom dvoch mesiacov čaká svadba, 60tka a ešte jedna oslava. Tešíme sa🎉😊
Nešla ale nie kôli tomu žeby som sa bála ale kôli tomu že neznášam takéto podujatia a na covid by som sa aspoň mohla vyhovorit
Na vašom mieste by som určite nešla, na mojom určite áno 🤷♀️ Ako sa hovorí, kto sa bojí, nech nechodí do lesa. A vy sa hrozne bojíte. Ale to je v poriadku, každý toto “šialenstvo” vníma inak, preto je ťažko radiť v takejto subjektívnej veci. Urobte tak, aby ste sa vy cítili sama voči sebe v súlade.
áno.
To ako že vážne toto riešite ľudia, to už len opýtať sa je choré, čo urobí strach zo spoločnosti -rozbije ju na samé kúsky. A neželám si aby niekto reagoval na moj príspevok ale zamislite sa.
Jasne žeby som išla!!! Moja 4 ročná mala 3 dni horúčky to je všetko. Moja 8rocna ma akurát teraz. Jeden deň bola unavená a bolela ju večer hlava.
Ja mam po 5 týždňoch opäť covid 🙄 najviac ma obťažuje karantena.

@mec321 nepíšem že ty piješ, ale nejaký strýco si prisadne, vyobjíma ťa, vypusinkuje a v mobile ti bude ukazovať fotky vnúčat a pravnúčat a psov a maciek a hydiny😍 a to pekne zblízka