Pozvanie na svadbu poštou
Dobry den,
ako by ste reagovali na skutocnost, ked pride pozvanie na svadbu postou, pricom viete, ze ostatnú rodinu pozyvali osobne?
Ani navsteva, ani telefonat, nič, len papier o tom, kedy a kde….
A k tomu este dodatkom napisane, ze chcu financnu hotovost, nie vecné dary.
Asi tu budem za divnu, ale dvakrát som dostala od spolužiačok pozvánku poštou (sú v zahraničí) a veľmi príjemné ma to potešilo a prekvapilo. Že si dali námahu zistiť potajomky moju adresu 🙂 isto je to krajšie ako zavolať že nazdar vtedy a vtedy tam a tam mám svadbu. Osobne mi to príde strata času. Nemám rada také prepadovky.
Posielali sme postou, nastastie nikto sa nad tym nepozastavoval.
Zase sa hľadá problém kde nieje. Normálne by som reagovala.... Ako vieš že všetkých ostatných pozvali osobne? VŠETKÝCH si sa pýtala? Podľa mňa je normalne niekoho pozvať osobne a niekomu pozvánku len poslať....
A natom že radšej požiadali o finančný dar, tiež nieje nič čomu by sa trebalo diviť...
Podľa mňa to nemysleli zle. To by vás nepozvali k stolu. To budú len domnienky. Zabudni na to a normálne choďte tak ako keby vás pozvali osobne.
@sissy27 presne som to chcela napísať lebo je podľa odveci niekoho cez telefón alebo smskou pozývať na svadbu, ved takto to je pekne oficiálne, mňa by oznámenie v schránke veľmi potešilo
a co sa týka peňazí vždy lepšie ako dat nejakú haraburdu co nepotrebujú ved to už sa snáď ani v dnešnej dobe nerobí tak ze sa dava vecný dar
Svadba by mala byt velkym krasnym dnom pre muza a zenu, kde sa chcu spolu s rodinou tesit spolocne, skoda ze sa to zvrhlo na “vyberanie vstupneho”. Nie kazdy si moze dovolit kupit hodnotny dar alebo dat slusnu hotovost. Plus este sa plati pri vykrucanke. Ved ked si poratate napr taka 5 clenna rodina ked si ma kupit vhodne saty topanky tak uz to vyjde nemalu sumu plus dar tak pomaly polka vyplaty v cudu.
O tomto by ta svadba byt nemala. Nechala by som to na kazdeho ako sa rozhodne.
A si si ista ze iba teba jedinu osobne nevolali? To si sa vsetkych pytala ci ako? Mozno vas je viac a mozno zbytocne citis krivdu.
ked clovek pozvanie odmietne a na svadbu nepride, nemusi davat dary/peniaze. Tie predsa donesie len host..tak neviem co sa urazas..
Tiež sme niektorým poslali oznámenie+pozvánku poštou.Nieje na tom nič čudné.Ale je pravda,že vsetci dopredu vedeli,že bude svadba.Ale fakt som nemala čas obehat všetkých osobne,hlavne nie tých čo sú ďalej.Co sa týka finančného daru je to úplne normálna vec.Ja som nasim hosťom cca týždeň pred našou svadbou poslala smskou básničku o tom,že upredostnime finančnu hotovost.Nakolko všetci pozvaní sú normálne zmýšľajúci ľudia nebol žiadny problem.Ale zase my sme nikoho nepozyvali len so slusnosti,boli pozvaní len takí ľudia, ktorých sme tam naozaj chceli.
@maja22 ja si zas celkom neviem predstaviť kde by som tých 9 súprav a 2 vysávače v garzonke uložila, asi namiesto postele 🤣
Kamarátka mala tiež nedávno svadbu, dala vedieť cez messenger, keďže kvôli korone sme sa nevideli zhruba 2 roky. Mne to v tejto dobe ani divné neprišlo keď mám pravdu povedať 🙂
Tak sa ich spýtaj a uvidíš. To bude najrozumnejšie ako len dumať prečo tak spravili a obviňovať že chcú len chechtáče. A podľa reakcie zistíš ako to bolo alebo je. Platí pravidlo kto sa pýta ten vie. Lebo očividne ťa to dosť vzalo.
Čo sa týka darov. Úprimne mali sme to tak aj my. Bola som na svadbách kde si namiesto kvetín vyžiadali ( nie prikázali ) stieracie žreby. V dnešnej dobe to je podľa už taká automatika dávať peňažný dar či to je svadba alebo oslava ak si nevypýtajú dotyčný niečo priamo a nepovedia chceme toto alebo tamto.
@aurorastone no, mali sme plnu izbu tych darov a pri siestej suprave sme sa uz fakt smiali. Ale! Kazda bola ina! Mohla som si vyberat, ci mam chut na kvety, abstraktnu malbu, ci uplne cistu bielu supravu... Nastastie, my mame rodinny dom s povalou, je to kde dat. 😀
Jejda, mňa naposledy kamoška pozvala, keď ma náhodne stretla na ulici. Vytiahla z kabelky pozvánku a len tak medzi rečou. Myslite, že som vtedy nemala ísť? Chcela pozvať určite mňa? 🤷
A teraz vážne. Len ty musíš vedieť, aké máte vzťahy. Či budeš na tej svadbe len zo zvedavosti (nie v zlom) a pretrpis to tam alebo sa budeš aj zabávať. Nikto z nás ti tu nepovie, či máš alebo nemáš ísť. Mne sa už stalo aj to, že som pozvanie odmietla, pretože som cítila, že som pozvaná len zo slušnosti. Ale slušne som sa ospravedlnila v časovom predstihu a poslala pohľadnicu. Po svadbe mladí prišli a doniesli výslužku.
A čo sa týka hotovosti - tiež dávam len peniaze. Ja už aj od kamosiek na narodky dostávam len víno, kávu a rafaello, lebo byt mám zariadený minimalisticky, žiadne lapače prachu, na knihy mám tiež vyhranený vkus, rámčeky na fotky a hrnce, či periny v počte kusov 10 nemám kde skladovať. 🙂
je normalne ze nie vsetkych pozyvaju osobne kvoli nedostatku casu ale niektorym sa posle pozvanka...
mysliet si ze vas pozyvaju len kvoli peniazom... nooo neviem... bud musite byt megaprachaty zeby s tym tak ratali alebo si zabudla kolko taka svadba stoji...
pretoze ani nahodou sa mi nevratili naklady z darov co som dostala...viac by som zarobila ak by som niektorych ludi nepozvala ak to tak mozem nazvat... ale boli by som smutna keby neprisli... hlavne bolo ze tam boli... svadba nieje o zarobku pri tych cenach ake momentalne su... 🙈
@igiana myslim ze kazdy normalny clovek, aj dieta ma doma jedny pekne saty a topanky. Na svadbu nemusi prist nikto v novom obleku..ani len zenich..Takze kto nema, tak si nebude kupovat nove veci.
A k tomu vyberaniu vstupneho - aj mladomanzelia su len ludia a v sucasnej dobe je svadba naozaj draha zalezitost a ak chces svadbu aspon na priemernej urovni, vyjde ta to na jedneho hosta okolo 80eur (mna to vyslo 200eur). Kedysi zeny dosli na svadbu s tortami a kolacmi, jeden robil hudbu, druhy co to pofotil a to bolo ich "vstupne" samozrejme spolu s vecnymi darmi do domacnosti, ktore sa mladomanzelom zisli, lebo este len isli spolu byvat.. Teraz sa za vsetky sluzby plati dodavatelom, pary uz maju povacsino uzariadene domacnosti a mixery so zehlickami fakt nepotrebuju... a vela hosti sa pride na svadbu len "nazrat".. Takze ano, je uplne v poriadku, ze mladomanzelia ocakavaju nejake "financne prispenie". Este som nepocula, ze by boli nejaki mladomanzelia po svadbe v pluse z financnych darov. Su len na znizenie bolesti z minutia tolkych penazi na jednodennu zabavu..aj ked len raz v zivote.
To sa ešte v tomto storočí chodí pozývať každý osobne?
Naša svadba sa kvôli opatreniam na 3x prekladala a keďže sme nevedeli, ako sa bude situácia vyvíjať, rozhodli sme sa doslova zo dňa na deň a vzali sa o tri týždne od určenia dátumu. Šaty som mala šité, kytičku zo stúh, obrúčky boli doma už rok, manželov oblek a topánky tiež.. fotografka kamarátka, tortárka tiež, trebalo len dojednať zákusky. Miestnosť sme si vybrali podľa toho, ktorá bola voľná, nešpekulovali sme. Prečo to píšem? všetkých hostí, všetkých, okrem mojich rodičov sme pozvali po telefóne alebo cez videohovor. Ešte aj manželovu mamku (býva v inom meste). Jednoducho nebol čas obehnúť za dva víkendy všetkých pozvaných. Oznámenia sme si vyrobili sami, odovzdali hosťom až na hostine a nikto z toho nerobil vedu. Iba švagor, ktorý sa odul, že sme ho nepozvali osobne, a teda ani neprišiel 🤦🏻♀️ jeho rozhodnutie, nebudem sa nikomu doprosovať. Jeho manželka aj s deťmi prišla 🥰 všetko je o našich životných prioritách a nie o nejakých zaužívaných stereotypoch, ktoré mnohým iba komplikujú život. Ak chceš byť urazená len preto, že ťa nepozvali osobne, tak buď. Ubližuješ tým iba sama sebe 🤷🏻♀️
Podľa toho čo čítam, tak nech Ti ktokoľvek napíše čokoľvek, tak za každých okolnosti budeš urazená a dotknutá. Nehľadaj v tom to najhoršie. Keby im išlo o peniaze, tak si urobia svadbu v kruhu najbližšej rodiny (rodičia a súrodenci) a nerobili by si starosti s ďalšími hosťami a keby vôbec tušili, že niekto z nich ma takýto postoj, kvôli takej banalite. Nie je na tom nič zlé, že to riešili týmto spôsobom. Možno Ty by si to urobila inak a bolo by to rovnako v poriadku ako to, čo urobili oni.
Podľa mňa by si mala ostať doma a prehodnotiť svoj pohľad na svet.
@evelynka86 to uz zavisi od ludi, ci si potrpia na luxusnej svadbe alebo obycajnej. My sme mali obycajnu svadbu a ziadne zavratne vydavky sme nemali.
A ked si niekto potrpi na tom aby mal svadbu na vysokej urovni tak s tym ma ratat ze hostia sa mu na nu skladat nebudu.
Svadba by mala byt o niecom inom. A vidiet ako pozeras na hosti, ze sa pridu “nazrat”, tak to tiez svedci o niecom. Ked nechcu aby sa ludia prisli “nazrat” tak naco vobec svadbu robia, nech odkrutia sobas a pokoj.
Nezakladala túto diskusiu náhodou tá istá, čo sa urazila, že svokrovci nepocestujú 350km tam a späť na oslavu k jej rodine? Príde mi to rovnaká "princezná". Ja nechápem, čo všetko sú niektoré ženy schopné riešiť a urážať sa za to.
mne toto pride strasne smiesne.. ako fakt je toto problem na riesenie? ale super.. asi nemate ine nejake vaznejsie problemy.. parada... ak chces chod ked nechces nechod.. ked pojdes daj prachy ked nepojdes nedaj nic... peniaze by som ja osobne dala aj keby to tam nebolo napisane.. ludia zvycajne uz maju vsetko a nepotrebuju 400 mixerov...
Ano aj ja som pozyvala postou. Ale predtym som este zavolala. Nestihame vsetkych pozvat osobne mame 2 deti a muz robi prec. Uz si viem predstavit ako niektori dotrepu vecny dar uuuplnu blbost. Aj ja som kazdemu uz oznamila. Ziadne kytice max 1 kvetinku malu. Nevidim v tom nic zle

@nyusika kym som sa nevydala, povazovala som penazny dar za "nedar"... V nasej rodine sa vzdy ludia obdarovavali vecne. V muzovej sa davali peniaze. Prislo mi to strasne. Ako hlboky nezaujem, akoze mna nebavi robit si kvoli tebe dake starosti... kup, si co chces... Naco by som si ja robil namahu... Dlho, velmi dlho mi trvalo, kym som zacala prijimat taketo dary s tym, ze to nemyslia az ta strasne zle, ako to vyzera. Radsej som mala darcek mimo mojho vkusu ako peniaze. Lebo kazdy darcek mi pripominal, ze niekto konkretny mi ho dal, dodnes ked vytiahnem mixer, misku, pribor, osusky, navliecky... - spomeniem si na toho, kto mi ich dal... peniaze som vacsinou vlozila do penazky a stratili sa v beznych vydavkoch na stravu a domacnost... Dnes ma uz financny dar neuraza. Naucila som sa, ze kazdy ma z rodiny ine zvyklosti a treba ich vediet prijimat. Ale to neznamena, ze vecne dary su niecim zastaralym, prekonanym...