Rovnošaty - biele šaty na prvé sväté prijímanie
Ahojte baby.
Prosím Vás, ako to máte vy? Deti idú na 1sv.prijímanie v rovnošatách, ale iba tú nedeľu. V týždni si má každý oblečenie poriešiť po svojom. Ozaj mi na Tom nemá čo vadiť? Ďakujem za vaše odpovede 😊
@zontik Najlepsie by bolo, keby ste sa ako rodicia dokazali dohodnut, ze v nedelu rovnosata a tym to konci, v tyzdni budu chodit obleceni normalne. Fakt je to zbytocne a ked vidim, ze este u niektorych rodicov su z toho vrasky, tak by som povedala, ze to treba zrusit.
@zontik Tak ked budete len niekde v kute hundrat, tak neurobite nic. Ked si neviete otvorit usta, tak vam ani ine neostava. Ved sa to da normalne navrhnut a vydebatovat.
@dskjhfdlkdjhl však o to mám záujem, preto sa pýtam na názory iných, aby som si to teda hlavne upratala u seba.
@zontik Minuly rok mala dcera 1.sv.pr. V nedelu mali vsetci slavnostne dlhe biele saty (oni nemali ziadne rucha na tom, kazdy v satach svojich normalne celu omsu). A potom cez tyzden mala este take normalne jednoduchsie nie dlhe biele saty a v tych bola v tyzdni parkrat na omsi. Ale urcite nie v tych satach z nedele. Ale ja si veru pamatam ze ja som este v tych dlhych slavnostnych satach z nedele chodila na omsu aj cez tyzden. U nas sa tak chodilo. Som z krajneho vychodu ale z mesta, nie dedina. Ale to bolo daaavno pradaaavno 🙂
@zontik ...prepana jana...to fakt mate taketo zmyslanie ? ze luto dievcatka v bluzicke...no vobec by mi ho nebolo luto...len preto ze nema aj v pondelok saty ako nevesta ??? Ja nechapem. Sak to je snad jedno kto si co oblecie potom v tyzdni, kazdy ako uzna za vhodne. Sak to je aj pocas toho 1. sv. pr. ...jedna ma jednoduchsie saty a niekto pomaly s vleckou a milion fodramy a to ako co ? Sak kazdy ma iny vkus tak niekomu sa pacia vycancana nabliskane a niekto ma radsej taku jednoduchost, skromnost aj v tom. Ako ja by som si z toho tazku hlavu nerobila. Mne to pride take malomestiacke. Ale tak ked ste nejaka dedina tak sa fakt treba potom dohodnut normalne na rozum si povedat ako pridu oblecene aj cez ten tyzden.
@zontik U nás majú všade po širokom okolí rúcha už, cez týždeň chodia slušne oblečení,žiadne že všetky dievčatá biele šaty,väčšina má šaty ale klasické napr využiteľné na koniec roka a určite nie biele, dokonca chodia v rúchu aj cez týždeň do kostola , to som tiež zažila
Ja keď som mala.prijimanie tak mama zohnala 3saty nech si vyskúšam a ja som horko ťažko ofucana či ozaj musím ísť v takých šatách vybrala tie najobycajnejsie aj to som sa v.nim cítila zle,všetky mali účesy a ja zase len drdol a hlavne som nechala do neho žiadne kvietky 😄👍 ruchu by som sa potešila
A deti riešia len to čo riešia ich rodičia a čo vidia doma, dcéra príde že joj ona mala také onaké šaty, máš povedať že každý nosí čo sa mu páči a v čom sa cíti dobre
Nemám problém, vyrobím problém. Prepáč, ale ja si po 5 minútach nepamätám, čo mal iný človek na sebe. A to si na oblečenie potrpím. Ale určite neriešim, čo a za koľko má oblečené ten druhý človek. Stačí, že je milý a slušný. A riešiť takéto veci u detí je už úplne smutné. A ešte smutnejšie, keď sa to rieši v súvislosti s vierou ako tu.
Inak teraz mi tak napadla technická otázka. U nás bývali omše pred školou... O 6 sme šli na omšu a 7:30 začínala škola. To akože to dieťa ide v tých šatách potom do školy?
@zontik fiha a to to prve svate prijimanie nie je o niecom inom ako o satach? Viera, laska... pokora... vdacnost, za to, co nam Boh nadelil? Ci to len ja ako evanjelicka vnimam nejako inak?
My sme napriklad kedysi mali všetky baby rovnaké parádne šaty a chlapci rovnaké obleky aby to nebolo o tom že ona má také za toľko a tamtá len obyčajné za toľko...a xhodili sme v nich do kostola celý týždeň.
@tomi97 to s tym analom bolo nutne? 🤔🤦♀️
@janai1 prečo sprostosť? Niekde je to tak zaužívané. Ja som z Trnavy a u nás vo farnosti to tak bolo, že týždeň po 1.sv.prijímaní sme chodili na omšu v slávnostných šatách z prijímania. Ale teda je to už 23 rokov, čo som mala prijímanie. O pár rokov po nás, 3-4, neviem už, sa zaviedli rúcha, ale dievčatá mali pod nimi slávnostné princeznovské šaty. Týždeň po prijímaní chodili na omšu v tých slávnostných.
Ja asi nerozumiem. Veď ak ste predtým vy ako deti chodili v šatách ako nevesty, tak ste tiež mali úplne rovnaké šaty každá? Nebolo to náhodou tiež tak, že jedna mala saténové hladké, vo vlasoch jednu kvetinu a druha vycackane tortove honosné šatočky s bohatým účesom?
Tak prečo teraz toto riešiš, kto má na čo?
Tu nejde o šaty, práve preto majú v nedeľu rovnosatu a potom nech ide jedna v sukni a bluzke a druha v bielych šatách
Ci s čím konkrétne máš problém? Ty nemáš na tie šaty alebo opačne nechceš, aby bola dcéra príliš vyfintena oproti iným?
Podľa mňa ti na tom nemá co vadiť. Keby o pár rokov moja dcéra ide na prijímanie a mame taky zvyk, tak proste jej dám biele šaty, ak bude chcieť, alebo len sukňu a blúzku, ak bude chcieť toto, a hotovo. A je mi fuk, ako ktora matka oblečie zase svoju dcéru.
To vazne toto kvoli satam? 🤦♀️ nech si dieta oblecie co chce aj tak je kazdemu jedno kto ma co oblecene. To v akej dobe ste sa zabudli?
@simsalabim je o inom, samozrejme, to aj deti učíme, ale sama viem,tiež si nepamätám kto, čo mal vtedy oblečené, ale napr.pamatam si ten pocit, aké hrdé sme celý týždeň v tých šatách chodili, lebo sme už také "velkacky, ktoré chodia na prijímanie😉😃.
Opýtam sa takto. A už niekto na stretnutí rodičov a duchovného navrhol riešenie? A tiež veľmi nerozumiem prečo riešiš oblečenie iných detí.
Vieš koľkokrát v živote to dieťa nebude môcť mať to čo iní majú a môcť robiť to čo iní robia?
Poviem príklad. Ak moje nemôže jahody, nemám na mega saty s obrucou budem vyžadovať, aby aj iné deti tie jahody nejedli a tie načančane šaty nemali?
Tu vidím práve možnosť ukázať dieťaťu, že srdce je dôležité a nie čo mám oblečené. Že či v bluzke či krinoline všetky sú pre Boha rovnako dôležité. Nepozerá na šaty, ale čistotu srdca.
Tie deti čo na to prijímanie idú by toto už buď mali chápať alebo sú proste na tu sviatosť nezrelé.
Môj súkromný názor, že v takom veku nemôžu absolútne chápať o čo vlastne ide.
A nehovor, ze v dnešnej dobe, keď v rodine je viac detí, sesternic, bratrancov sa nenájdu jedny slušné šaty pre každé dievča a chlapca hoci požičané od rodiny či známych.
A ak súhlasí väčšina s rovnosatami aj cez týždeň, tak sa dohodnite a vybavené
@zontik ale ved citit sa ako velkacka moze aj v bielych satach z Bonprixu... https://www.bonprix.sk/style/slavnostne-saty-11... Tie nestoja vela.

@lilke ja som za rovnošaty.to bez debaty, presne z toho dôvodu, o ktorom píšeš.ale chapes, že v týždni niektoré tie decká idú ako na svadbu, a iné striedmo, a ten problém tu vzniká? Ja viem, že to asi neovplyvním, asi som len potrebovala pocut, že robím problém, kde nie je🤷