Svadba na úrade počas trvania pokory v rodine

katkapadysakova
23. apr 2022

ahojte.ja s priatelom sme sa zasnubili pred dvoma rokmi.Pocas toho prisiel zaciatok korony,potom na druhy rok prerabka strechy a teraz zomrel jeho otec-dedko.Babka chce na znak ucty a tradicie dobrzat smutok rok.Lenze mne sa to uz nepaci stale svadbu posuvat.Tzn.zas by to bolo az buduci rok v lete.Chceme mat len malu svadbu na urade s nablizsimi-rodicia krstny a sestry(asi 15ludi).Jej rodina tiez povedala mame pockata nasej rodine to je jedno.svadbu chcem v auguste.Mam podla vas pockat alebo to urobit po svojom a urobit ju pocas smutku?

simsalabim
23. apr 2022

Smutok za zosnulym predsa potrva cely zivot…. Nikdy som nerozumela takemuto odkladaniu zivota. Ja osobne by som svadbu zorganizovala a vysvetlila aj, preco.

0silvia0
23. apr 2022

@katkapadysakova neodkladala by som, je to mala svadba, takze by som termin dodrzala. Treba normalne zit.

zuzanazu85
23. apr 2022

Starším ľuďom sa to dá ťažko vysvetliť,majú svoje zvyklosti,nepísané pravidlá a rituály, ktoré keď niekto z rodiny poruší,je oheň na streche. Ak chces zachovať dobré vzťahy v rodine, termín zmeň,ale ak sa ti to podarí nejako vysvetliť ,bude to také male-velke víťazstvo.

martinka13
23. apr 2022

August je podľa mňa v pohode termín.

janinah
23. apr 2022

Môj otec zomrel vo februári.moja dcéra teda jeho vnučka mala svadbu v auguste.nikto to neriešil...po svadbe mi dcéra povedala.ze dedko jej povedal.aby neodkladali svadbu.ak by zomrel na koronu.bohuzial mal tušenie a splnilo sa to.Ako tu už písali.zivot ide ďalej.to neznamená.ze by sme nesmutili alebo zabudli .

thereisabear
23. apr 2022

Osobne nerozumiem týmto zvykom a svadbu by som kvôli tomu neodkladala. No predpokladám, že babku nijako nepresvedčíte, že je to tak ok a hnevať sa bude...

saxana000
23. apr 2022

Tri mesiace max ako vnuk. A babka ked chce smutit nech sedi za stolom netancuje

zuzanazu85
23. apr 2022

Ja by som nechcela takú svadbu,aby niekto z rodiny sedel a smutil. Bolo by mi to také divné. 🥺

slawka2208
23. apr 2022

je to maličká svadba, ja by som nič neodkladala, ked sa sestra vydávala 5 dní pred svadbou nám zomrela teta, svadba sa nerušila. všetci sa zabávali, určite keby sa dedko dožil veľmi by sa s vami radoval a takto určite sa bude v nebi tešiť. Určite by som jednu stoličku dala pripraviť za slávnostným stolom, a išla by som na cintorín s kytičkou a sviečkou.

andrejka1974
23. apr 2022

@katkapadysakova mne zomrel dedko dva dni pred svadbou a všetci mi sľúbili že svadbu mi nikto nepokazí a vermi aj moja babka sa zabavila spolu s nami neodkladajte to už je to vaša svadba

abbey1
23. apr 2022

@katkapadysakova Moja sestra chúďatko zomrela necelé 3 týždne pred mojou svadbou. Ako prvé som.chcela svadbu zrušiť. Moja maminka nesúhlasila. Bola vážne chorá a chcela mi byť na svadbe, bola som jej najmladšie dieťa a posledné slobodné. Tak svadba bola. A veľká. Mnohí ľudia to pochopili. Mnohí nás ohovarali. Maminka zomrela o 2 mesiace a ja som rada, že sme ju počúvali a svadbu sme urobili.
Riaď sa svojimi pocitmi a pocitmi tvojho snúbenca. So starkou sa skúste porozprávať. Vieš, niekedy ozaj ťažko čakať na ten správny čas.
Smútok a bolesť si človek nesie v srdci. Nemusí chodiť rok v čiernom, sedieť doma, hanbiť sa za úsmev. Spomienky a lásku si každý z nás nesie v sebe.

1ivanka1
23. apr 2022

Chapem dobre,ze snubencovi zomrel otec?a svadbu chce prelozit jeho mama?

loliki
23. apr 2022

@katkapadysakova Veď babka nech sa za ten rok nevydáva, keď má smútok. Ale prečo by si sa nemala vydávať Ty? Naplánuj si svadbu a ži si svoj život. Teraz keď niekto zomrie budete donekonečna prekladať termín sobáša?

evkamotka
24. apr 2022

Mne starky zomrel v aprili a dva mesiace na to v juni som sa vydavala. Bolo všetko uz zaplatene a zorganizovane, tak sme to nerusili. 70ludi, hudba, vsetko. Moja mama mala cierne saty, inak vsetko normalne. Myslim, ze aj starky sa z neba tesil, ze sa mu vnucka vydáva. Par ludom sme to logicky vysvetlili a normalne to pochopili

moonlight1210
24. apr 2022

@1ivanka1 zomrel mu dedko z otcovej strany. Tak to chapem ja. Jeho otca otec.

joesvk
24. apr 2022

Opravte si ten názov témy... 😉

mogaa
24. apr 2022

@katkapadysakova je to len vaša vec kedy sa rozhodnete pre svadbu, samozrejme treba počítať že viac ľudí z rodiny kvôli smútku nemusí prísť, ako babka, tak rodičia....

ckatka
24. apr 2022

Ja som sa vydávala v období, keď mi.nahle po sebe umreli otec,starká aj starký. Povedali sme si dosť...ze pretrhneme šnúru pohrebov...
Taky je život. Ľudia sa rodia a umierajú. A "nosiť smútok" je strašná kravina. Človeka si nosis predsa v srdci a spomienkach. Ja keby umriem, istotne trvám na tom, aby ostatní žili ako predtým. Život ide ďalej. A nikde nie je napísané, že keď svadbu odložíte, neumrie zas niekto ďalší. Aj im to tak vysvetlite. Že chcete aby ti, co Žijú (napr babka), stihla vašu svadbu a nebudete riskovať, že vám umrie niekto ďalší.

1ivanka1
24. apr 2022

@moonlight1210 praveze tam pise jeho otec-dedko..tak neviem ze kto….

kristinka92
24. apr 2022

osobne mi to tiež príde ako blbosť…zosnulý by si isto želal aby ste sa po tak dlhej dobe vzali, hlavne po toľkom čakaní je to úplne pochopiteľné, to akože dokedy máš zas čakať? a potom keď zas niečo bude? minimalne ďalšia vlna korony bude urcite… nie je to fér ani voči tebe…ale druha vec je realita a to že sa niekto urazí keď tak spravíte…

katkapadysakova
autor
24. apr 2022

@moonlight1210 zomrel mu jeho otec.tak to je spravne.

katkapadysakova
autor
24. apr 2022

@katkapadysakova ja si osobne myslim ze sa boji toho ze nas budu susedia ohovat a ze podla povery sa nebude darit.To je babkin nazor ale mne su susedia ukradnuty.Ja som ochotna kvoli smutku v rodine urobit len tichu svadbu.Bez odobierky,chodnikov pri dome a bez odcepcenia.Ci jej to bude stacit neviem Aj necham prestrete miesto pre zosnuleho.

moonlight1210
24. apr 2022

@katkapadysakova takze zomrel otec tvojho priatela? A co na to priatel? Chce tu svadbu teraz, alebo tiez pockat?

tykat
24. apr 2022

@katkapadysakova ...otec-dedko....tak jeho otec ci dedko? ...nejak som to nepochopila. Ak otec, tak odlozit resp. ako to on citi. Predstav si ze by to bolo opacne? Tiez by si to takto surila?

tykat
24. apr 2022

@katkapadysakova ...takze jeho otec a jeho mama nechce svadbu, tak to je uplne nieco ine. Vobec by som o svadbe pocas smutku neuvazovala, hlavne ak to tak citi buduca svokra.

kate_cs
24. apr 2022

Ja som si tiež najskôr myslela, že zomrel snúbencov dedko. Ak mu zomrel otec, rozumiem svokre, že nemá veľmi chuť na oslavy. V tomto prípade by som sa určite porozprávala so snúbencom. Ak on povie, že je so svadbou v lete ok, urobila by som ju. Ale otvorene sa porozprávala so svokrou. Nech vie, že si vážite ju aj jej city a bolesť, ale vy žijete ďalej.

1ivanka1
24. apr 2022

Nie baby tak pise ze jeho otec - hmed som to tak pochopila..uf akoze ak je to takto tak si zober ze tvojej buducej svokre zomrel manzel a nejakej zene zomrelo dieta.na svadbu by som nemala naladu.