icon

Svadby známych a kamarátov

17. apr 2023

Ahojte. Riešim takú vnútornú dilemu. Som akurát vo veku, kedy sa moje kamošky už vydávajú. Samozrejme, poznám veľa ľudí, kamošky, kamošov, známych a tak sa častejšie stáva, že som aj pozvaná na svadbu.
Akurát však tento rok vychádzajú až 3 svadby a ja som už počítala, koľko to bude stáť peniažkov. Nie som žiadna zgrloška, no s priateľom si plánujeme vziať časom hypotéku, kúpiť auto, riešiť spoločne bývanie, snažíme sa aj šetriť, samozrejme človek chce ist na dovolenku,...
Príde mi to celkom dosť, dávať toľko peniažkov na svadby.
Možno preto mi to ak príde, lebo len minulý rok sme skončili VŠ obaja a síce zarábame slušne, vieme, že pre našu budúcnosť potrebujeme myslieť aj na nás.
Neviem, ako to riešiť? Samozrejme, keď ide o blízku rodinu, svadba áno. Ale čo sa týka toho, že toľko známych a ľudí nás pozýva, ako to riešiť? Fakt mám v sebe pocity, že chcem aj ísť, ale zároveň viem, že je to finančne celkom dosť.
Obaja máme 26, naozaj je to taký vek, že veľa našich známych sa teraz berú. 🙂
Zároveň však nechcem byť len sebci. 🙂

Strana
z4
kvetinka75
18. apr 2023

nechápem čo je na tom nákladné. Kúpiš si jedny šaty, lodičky a tie môžeš mať na všetkých svadbách. Ja mám tiež jedny šaty také, v ktorých som bola na viacerých akciách. Tiež nemám peniaze na vyhadzovanie. Radšej pôjdem na tú svadbu kámoške a dám si tie isté šaty ako pred pol rokom ako odmietnuť, lebo nechcem míňať na nové. Dala som jej do obálky peniaze, kúpila 1 ružu, telegram, nalíčila sa, jedine účes si dávam robiť, to sú vždy náklady navyše. Na to si potrpím, keď idem na takúto akciu, lebo z tých mojich vlasov, neviem vykúzliť nič elegantné. Jedna svadba okolo stovky so všetkým. To mi za to stojí, ísť kámoške na svadbu. Keby som nechodila ku kaderníčke tak okolo 60 eur.
Len teraz je taká moda čo sledujem, keď ide žena na nejakú takúto akciu, tak pomaly aby celý šatník mala nový od šiat, topánok, kabelky, spodného prádla a pod.

zeldia
18. apr 2023

@simona20201309 presne ja si neviem vyfúkať vlasy tak ako kadernicka a tu to stoji nad 30e, saty zo sekáča super beriem všetkými desiatimi ale do toho treba investovať kopu casu aby som našla čo oblečiem a bude ok, všetkým vam vaše saty za 2-5e “závidím”. Svadba je pre mňa stále spoločenská udalosť na ktorú sa mám pripraviť a tešiť a to niečo stoji, keď na to nemam a som z toho nešťastná tak sa ospravedlním. Ešte viacero ľudí ide rado na svadbu koli tomu že si chcu zatancovať ak ani o to autorka nestojí tak to je úplne utrpenie potom🙂 a premýšľať o tom ako som sa mohla radšej opaľovať je hlúposť 😉

unicornlady
18. apr 2023

Ohľadom tu peňazí, aby sa to svadobčanom vrátilo. Takéto kalkulovanie mne príde úplne divné. Ak človek na to nemá, nech neorganizuje veľkú svadbu. Ak robí človek veľkú svadbu či inú veľkú oslavu s úmyslom, aby sa mu to aj finančne oplatilo /vrátilo, tak tu sa o nejakom priateľstve asi ani veľmi nedá hovoriť.
Buď robím oslavu, aby som bola s tými ľuďmi alebo robím oslavu, aby som na to zarobila. Dary potešia, ale v človeku by malo byť aj trošku pokory a nie potom riešiť, kto, čo či koľko dal.
Človek ma toľko vyskakovať, koľko si môže dovoliť.

zeldia
18. apr 2023

@unicornlady to je jasne ale tu autorka neriesi cenu svadby ale sama seba a aj keby dar nedala žiaden lebo si to nevesta neželá, oni sa na miesto určenia musia presunúť, zaplatiť možno svoje ubytovanie, neako sa obliecť, ucesat, nemať vlastne plány na daný termín atd. A ja mám z autorky pocit že sa jej nechce ísť, ani sa na to neteší, tak naco tam chodit.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mima172
18. apr 2023

@kornelies Je rozdiel "róba" a spoločnenské šaty. Pod pojmom róba som mala na mysli to, čo sa nosilo kedysi (ťažké večerné šaty, na hlavách drdoly a všetky baby ako cez kopirak). Nemyslím si, že každá žena, ktorá má rada ležérnosť je automaticky "chudobná" (nato si zjavne narážala), podľa mňa je to len o vkuse. Na túto konkrétnu svadbu som chcela niečo ležérne, keďže bolo počasie aké bolo (veľmi teplá slnečná jeseň). Komu sa páči tá prečančanosť, nech sa páči, no nie každému je to pochuti, niekto ma rád aj jednoduché a čisté veci 🙂

stanulienkat
18. apr 2023

Nie je to povinnost. Ak sa slusne ospravedlnis, nikto na svete sa nemoze urazit. Neviem preco vsetci svadby tak prezivaju.

betulinka1
18. apr 2023

@stanulienkat presne s tebou suhlasim. Tiez nechodim na vsetky svadby a oslavy co nas volaju. Sme 4, deti kazdy rok inu velkost, plus cesta, plus svadobný dar, kytica, ubytko, redovy. Akoze chces ci nechces, aj tak ta to vide na 400€. Cize my chodime iba velmi blízkej rodine s ktorou sa stretavame pravidelne.

muchotrafka298
18. apr 2023

Urcite netreba chodit vsade a hlavne, ked clovek sam citi, ze tam ist nechce. Ja som mala trebars v minulosti velmi blizkych kamaratov a kamaratky a postupom casu sa z nich stali uz len znami, z niektorych ani to nie. Ak by ma niekto z nich pozval po rokoch, co sa nebavime na svadbu alebo oslavu, urcite by som odmietla. Nie preto, ze na to nemam financie, ale ja uz do zivota tych ludi nepatrim a beriem to tak, ze OK, pozvali zo slusnosti, ja odmietnem a pozvu niekoho ineho.

kornelies
18. apr 2023

@mima172 Mne sa nepaci, ked su obleceni svadobcania lezerne. Muzi bez kravat, zeny v satach hodne nedelnej prechadzky. Ono je to hlavne o ucte k svadobnemu paru.

kornelies
18. apr 2023

@matkahelka Evidentne zalezi od menu. Cateringove spolocnosti v mieste mojho bydliska (zapad) beru 100E/osoba s nealko napojmi. Prenajom salu, vyzdoba, alkohol, zakusky nie su v cene.

saxana000
18. apr 2023

Ved nemusis ist ako svadobna mama su to len kamarati.Saty si das rovnake aj na tri krat topabjy sa vzdy doma nejake najdu.vlasy uceses sama v kupelni makeup zvladnes tiez za pol hodku taky vyraznejsi nechty nalakujes vecer aby sa do rana dobre zaschli a 50e do obalky ta hadam nezabije.ved to nechas v piatok vecer v podniku..a mimochodom vzdy mozes pozvanie odmietnut prist s kvetinou zagratulovat na obrad a ist domov.

kvietocek87
19. apr 2023

A načo účesy a make-upu.Vsak sa nalicis aj sama a uceses tiež.Co tam vymýšľaš kreácie.Uhladim do konského chvosta, nejaké veľké pekné náušnice bižutéria a je.Na jednej svadbe som si predtým kúpila natáčky.Den pred tým som si ich dala a v sobotu pred svadbou po líčení som si ich dala dole a také som mala pekné kučeravé vlasy.Prehrabala prstami,zafixovala lakom a všetci, že aké pekné kučeravé vlasy mám, že ktorá kaderníčka mi robila.A ja vravím, že sama.A natáčky využívam doteraz.Muz ma podpichoval na svadbe, že som ako kučeravá Sue 😂a pritom mám svoje rovné vlasy

oblecenie99
19. apr 2023

Je rozdiel ísť na svadbu v mieste, kde bývaš a presunieš sa len taxíkom.. a ísť na svadbu na opačný koniec republiky (benzín a strata času), zaplatiť si ubytko (málokto platí svadobčanom), na ďalší deň raňajky plus dar (do obálky za dvoch sa nie tak dávni dávalo 100 € cca, neviem ako teraz...a NIE, nikto nepôjde s prázdnymi rukami). Toto ročne x 3 už do peňazí ide a viem si predstaviť, že aj na nervy. Dobrá správa pre teba: nemusíš, naozaj nie, kľudne sa ospravedlň a hotovo. Ja som sa neurazila na nikoho, keď sa niekto ospravedlnil.

lujza123
19. apr 2023

Véd porozmýšľaj, každá z tých svadieb je ina, na inom mieste. Keď máš ísť koli svadbe z BA do Košíc a ešte si tam aj platiť ubytko jasne ze to je úplne iné ako keď ideš na svadbu do vedľajšieho mesta.
Asi by som sa rozhodovala aj podľa toho čo tí ľudia pre mňa znamenajú a ja pre nich. Pokiaľ ste nejakí nepodstatní hostia číslo 100 a 101 nesla by som, no pokiaľ ste pozvaní na menšiu svadbu (a neúčasť by mladomanželov zamrzela) ide o kamosa/kamosku vás obidvoch choďte.

Ideme tiež na svadbu, ja som rátala s 50 € do obalky za dvojicu, asi budem musieť prehodnotit 😃😃 Dieťa neberiem, načo, su to moji kamaráti. Ale tak to bude taka alternatívnejsia svadba, žiadny kulturak, dychovka a pod.
Šaty mam, namalovat aj ucesat sa viem

sense
19. apr 2023

To ze ta niekto pozve, neznamená ze to musíš automaticky prijať. A to ze to berie niekto ako poctu, nemusí to byť tak u teba.

Ja keď som sa vydávala, mali sme len cca 35-40hosti a cezpolnym sme platili aj ubytovanie s raňajkami. Na pozvánku sme napísali ze si dary neprosíme, ze nás poteší ich účasť.

Osobne nemám rada to ze niekto očakáva taky ci o aký dar, alebo ze mam dat toľko koľko ich stojí utrata na mňa plus niečo naviac. Robím predsa svadbu alebo oslavu na akú mám a pozývam ľudí lebo chcem aby oslávili môj deň so mnou a nie aby mi vykryli náklady pripadne ešte aby som na nich zarobila. A úprimne úplne mimo je pre mňa vracanie darov, on dal mne 100 tak musím aj ja, alebo on dal mne príbor tak ja mu hádam nedám peniaze.

Takže vyselektujte na kom ti záleží a ak ta pošle len niekto len aby sa nepovedalo a musíš ísť cez pol republiky tak sa poďakuje za pozvanie a účasť odmietnu. Skutočný kamarát pochopí,... Ak sa niekto urazí nie je kamaratom

kornelies
19. apr 2023

@lujza123 To je velmi malo. Ved si uvedom, ze len 5 zakuskov stoji 10E (to som ratala bez papiera). Pizza stoji od 10E a viac.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
katkami123
Autor odpoveď zmazal
lujza123
19. apr 2023

@kornelies
@evamarek77 tak ide o kamaráta, svadba taka menej tradičná, vonku to bude, žiadna sála v kulturaku a dychovky pre starších ako býva zvykom. Navyše sme nenároční hostia, alkohol nepijeme, cukor nejeme takže zrovna na nás extra náklady mat nebudu
Skôr som im chcela dať nejaký dar a obálku k tomu, ale teda už som to prehodnotila, 100 ka bude

kornelies
20. apr 2023

@lujza123 Ci jete zakusky alebo nie, vysluzku dostanete. Ja som toho nazoru, radsej dam viac, aby ma potom rodina svadobcamov nemala v ustach pri kazdej prilezitosti. Ver mi, ze to takto je a este sa to roznesie siroko daleko.

evlyb
20. apr 2023

Ja by som určite šla... 50 € na osobu, šaty sa dajú aj lacno kúpiť, líčenie sama aj vlasy... Také finančne hrozné to podľa mňa nie je... Hlavne keď ste obaja zarábajúci a dobre... Sú to peniaze, berte to tak že im na ich začiatok prispejete, ich hlavne poteší že ich najväčšiu radosť zdieľate s nimi.... Neskôr by ste to možno banovali...

Strana
z4