icon

Účasť na svadobnom obrade bez pozvania

25. apr 2025

Pekny den vam prajem 🙂, zakladam diskusiu, lebo neviem, ako v takychto spolocenskych situaciach reagovat slusne. Moja sesternica sa bude vydavat. Nemame spolu prakticky nijaky vztah, nevidame sa, nepiseme si, no proste sme si v podstate cudzie. Bude sa vydavat a na svadbu pozyva tety, ujov.. (cize mojich rodicov ano), ale sesternice, bratrancov nie. A teraz mi tu vyvstava otazka - ist na jej obrad a zagratulovat jej pred kostolom alebo je to jedno? Ako by ste to riesili na mojom mieste?

ysseba
25. apr 2025

Nešla by som. Veď ty v podstate ani oficiálne nevieš, že má svadbu. V tomto prípade by som nešla. V prípade keď bola u vás a ty si bola doma a zaklopala by ti na izbu, povedala, že sa vtedy a vtedy ide vydávať, prípadne povedala pár slov o tom, že so snúbencom sa dohodli, že sesternice/bratrancov nebudú pozývať na hostinu skrz obmedzený rozpočet alebo skrátka niečo, tak v tom prípade by som išla zablahoželať do kostola. Veď ona to poňala ako utajovanú vec pred tebou, to by ma ani nehlo ísť....

autor
25. apr 2025
@zuzanita1609

Ale veď vy dve nemáte ani nejaký vzťah, čiže skoro ako cudzia osoba s rodinnou príslušnosťou-rodokmenom. Pozdravila,oslovila by si ju,keby sa stretnete niekde v meste?

@zuzanita1609 Ano.
@biba_18 No praveze nic, o tom som ani nepisala. Skus si to este raz precitat.

biba_18
25. apr 2025

nepotrebujem nič čítať ešte raz - tvoj príspevok som pochopila - odpoveď som napísala - moja otázka bola čisto rečnícka - a keďže to s tým nič nemá, nemáš prečo nejsť na obrad...

zuzanita1609
25. apr 2025

Ale ako spomínaš v téme,vy ste nemali žiadny vzťah ako sesternice. Opýtam sa, prečo nemáte vzťah? Je to ďalšími vzťahmi v rodine,alebo bol len nezáujem z jej,tvojej strany?

autor
25. apr 2025
@zuzanita1609

Ale ako spomínaš v téme,vy ste nemali žiadny vzťah ako sesternice. Opýtam sa, prečo nemáte vzťah? Je to ďalšími vzťahmi v rodine,alebo bol len nezáujem z jej,tvojej strany?

@zuzanita1609 Hm, vztahy v rodine nie si vobec zle, ziadne hadky. Len sa jednoducho uz nestretavame tolko, co v minulosti. No a s niekym su tie vztahy take vrucnejsie a s niekym taketo. Ale uprimne, vobec nejdem analyzovat uz podrobnejsie. Na obrad nepojdem a neriesim.😄

michelle567
25. apr 2025

Ak by to bolo napr v meste kde aj bývam a nemala by som nič naplánované tak by som išla pogratulovať aj pozdraviť zvyšnú rodinu. Ak by som mala kvôli tomu cestovať alebo riešiť voľno v práci tak by som nešla

zuzanita1609
25. apr 2025

Ja to nemyslím v zlom. Viem,že ťa to možno aj mrzí,že vedľa ujov,tety,krstné nepozvali aj teba,bratrancov,sesternice. Či vyslovene iba teba nie? Pretože je to cele divné,keď pozývam na svadbu tety,ujov, automaticky ich celú rodinu. Nevyložila si si to len zle? Tvoje meno na pozvánke vážne nemusí byť.

autor
25. apr 2025
@zuzanita1609

Ja to nemyslím v zlom. Viem,že ťa to možno aj mrzí,že vedľa ujov,tety,krstné nepozvali aj teba,bratrancov,sesternice. Či vyslovene iba teba nie? Pretože je to cele divné,keď pozývam na svadbu tety,ujov, automaticky ich celú rodinu. Nevyložila si si to len zle? Tvoje meno na pozvánke vážne nemusí byť.

@zuzanita1609 Nie, ja to neberiem v zlom, neboj.😅Ja len ze uz to nejdem riesit... a ako pozyvala inych, to neviem… Len som bola zmatena, nevedela som, ci sa patri aspon na ten obrad… Ale beriem to tak, ze ked nie sme v kontakte ako je rok dlhy a uz ked pride k nam oznamit a mne ani nic nepovie, tak ja zbytocne riesim nejaku slusnost.

arieska
25. apr 2025

nešla by som ak nie si v kontakte. Mám kamarátky, ktoré sa vydávali, ale na svadbu pozývali len rodinu tak tým som išla. Sme kamošky. Ale tiež mám sesternicu, ktorá sa ti pomaly nepozdraví keď ťa stretne v meste tak prečo by som šla na jej svadbu? Len preto, že sme rodina? Určite nie

zuzanita1609
25. apr 2025

Nie,urob to,že na obrade budeš,veď do kostola smú všetci. Ja by som šla a daruj jej kyticu (peknú buď tulipány,alebo...podľa kvetinárstva,na lúke iba púpavy zatiaľ) pred kostolom a popraj veľa šťastia. Čo vieš, možno aj ona si myslí,tak ako ty. Stačí možno urobiť len prvý krok a lady sa roztopia. Budem rada,ak dáš vedieť,pretože mám niečo podobné. Pritom som sa jej vždy zastala-sesternice od maminej strany. Nás rozhadali dospelácke sprostosti a každý potom si zastane svojho rodiča...Veľa šťastia 🍀 a choď,aspoň ako samostatná jednotka v rodine.

janetinka27
25. apr 2025

Ahoj, urcite by som isla, ani by som nad tym neuvazovala
Ludia prilis uvazuju a kombinuju, ja veci nerobim podla inych, ale podla seba

domiklik
25. apr 2025

Vpohode by som šla... Kostol je pre všetkých

abbey1
25. apr 2025

Na obrad do kostola či úrad chodia bežne gratulovať kolegovia, susedia, známi. Tam netreba žiadne pozvanie.
Normálne môžeš ísť, po obrade podáš ruku, kvietok.

tetapetra
25. apr 2025

Keď som ja mala svadbu,tiež som nevolala žiadneho bratranca ani sesternicu, kto chcel prišiel mi zagratulovať. Vôbec by som to na tvojom mieste neprežívala,ak chceš normálne jej choď zagratulovať

michelle567
25. apr 2025

Ešte by som sa možno spojila s ostatnými či idú a dohodla sa s nimi

jajanka31
25. apr 2025

Asi by som nesla. A to pre to ze by sa mi nechcelo riesit co ma seba, malovat sa a cesat sa.. aj ked by som isla iba na obrad nechcela by som tam prist medzi rodinu ako strasidlo. A venovat sa tomu hodinu dve, tak hodina dve v kostole.. nasla by som si asi lepsi program. A tiez ak si introvert cakaj ze by si sa kde s kym musela bavit o tych temach o vsetkom a o nicom.

zobaka
25. apr 2025

ked si nedostala ani oznamenie a ani nie ste v kontakte nie je ziadny dovod ist gratulovat

mk1111111111
25. apr 2025

Mozes, nemusis, je to na Tebe. Skor sa mi zda, ze Ta to len ske, ze Ti to ofiko neoznamila. Mozno jej bolo blbe, ze nemohla pozvat celu vasu rodinu a nechcela, aby musela vysvetlovat, ze len rodicia na hostinu, tak to zvolila takuto variantu. Isto to nemyslela zle

biba_18
25. apr 2025
@zobaka

ked si nedostala ani oznamenie a ani nie ste v kontakte nie je ziadny dovod ist gratulovat

@zobaka oznamenie dostali rodičia- a ona je ich dcéra. len nebola pozvaná na veselku…

zobaka
25. apr 2025
@biba_18

@zobaka oznamenie dostali rodičia- a ona je ich dcéra. len nebola pozvaná na veselku…

@biba_18 ja zastavam nazor, ze ked sa s niekym nebavim, nestretavam, nerozumiem si s nim, nie som s nim ani raz ako je rok dlhy, by bola gratulacia na svadbe pretvarkou, len preto, ze sa to akoze patri

andrejka2424
25. apr 2025

Nešla by som.Neznášam sa komukoĺvek vnucovať. Keby pozývam len uja a tetu a ich deti nie a boli by tam, tak by som cítila potrebu sa ospravedlniť, že z kapacitných,či fin.dôvodov nepozývam širšiu rodinu,alebo by som sesternici povedala, že ju rada aspoň v kostole uvidím.

biba_18
25. apr 2025
@zobaka

@biba_18 ja zastavam nazor, ze ked sa s niekym nebavim, nestretavam, nerozumiem si s nim, nie som s nim ani raz ako je rok dlhy, by bola gratulacia na svadbe pretvarkou, len preto, ze sa to akoze patri

@zobaka ja nie som so svojimi sesternicami v kontakte ako je rok dlhý - nepíšeme si, nevoláme si, nestretávame sa - napriek tomu máme dobré vzťahy a keď je príležitosť - bavíme sa vrúcne ako keď sme boli deti… máme každá svoje rodiny, svoje životy, ale preto nepálime mosty…

tykat
25. apr 2025

Riadila by som sa srdcom. Ak z jej svadby tesis a chces jej uprimne zagratulovat tak chod, ak len preto ze sa to mozno patri a co povedia ludia tak nie.

euka210
25. apr 2025

Pri velkej rodine je to normalne, ze pozyvaju len tety a sesternice uz nie. Ked nemas vlastnu rodinu a byvas s rodicmi, tak ta informacia o svadbe predsa plati aj pre Teba a je na Tebe, ci chces ist na obrad alebo nie. Keby som kvoli tomu mala cestovat, tak by som nesla.

zobaka
25. apr 2025
@biba_18

@zobaka ja nie som so svojimi sesternicami v kontakte ako je rok dlhý - nepíšeme si, nevoláme si, nestretávame sa - napriek tomu máme dobré vzťahy a keď je príležitosť - bavíme sa vrúcne ako keď sme boli deti… máme každá svoje rodiny, svoje životy, ale preto nepálime mosty…

@biba_18 len autorka pisala, ze to bola dotycna oznamit a ju odignorovala, to nesveedci o vrucnom vztahu, niekedy je to aj skoda, ale tak nemusi si s kazdym clovek rozumiet

aurora33
25. apr 2025

Keď ta sesternica odignorovala doma, tak by som nesla. Ved kebyže chce tak by ti to povedala, keď bola pozývať rodičov.

janinah
25. apr 2025

Teda ty byvas spolu s rodičmi a ona k vam prišla oznamir a pozvať.Ty si vtedy nebola doma? Ak si bola to ste sa nestretli? Ja by som vas v tom dome brala ako jednu rodinu urcite by som tebe neoznámila nic extra ani by som ti nenechavala extra oznamenie.Hadam sa doma rozpravatw co sa deje v rodine.Pidla mňa si zbytocne urazena .

biba_18
25. apr 2025
@zobaka

@biba_18 len autorka pisala, ze to bola dotycna oznamit a ju odignorovala, to nesveedci o vrucnom vztahu, niekedy je to aj skoda, ale tak nemusi si s kazdym clovek rozumiet

@zobaka čo znamená že ju odignorovala? sedeli všetci v obývačke a s ňou sa nebavila? alebo autorka bola na poschodí a sesternica rozprávala s mamou dole, alebo len pribehla že teta, ja musím bežať a dala jej to do ruky. alebo autorka ani nebola doma vtedy. či ako? v podstate je to jedno. my nevieme. to vie iba autorka. ak nechce ísť nech nejde 🤷‍♀️ o sobáši vie…

cacianka
29. apr 2025
@biba_18

ja by som do kostola zablahoželať išla ... čo to má s tým spoločné že nie som pozvaná k svadobnému stolu?

@biba_18 ale ona nedostala ani to svadobné oznámenie. Nedostanem = nejdem.
Dostanem = idem podľa vzdialenosti a prípadne okolností, alebo pošlem blahoželanie.
Na hostinu sa ide len v prípade ak k oznámeniu je priložená vyslovene pozvánka

gab1sol
29. apr 2025

My sme oznámenie dávali len do rodiny, žiadne, že rodičom jedno, slobodnej sesternici bývajúcej s rodičmi druhé… Vôbec, mne príde čudné, že príde k vám návšteva a ty sedíš zavretá v izbe… Ty vidíš, že ťa sesternica odignorovala, ale mne skôr z toho príde, akoby si práve ty odignorovala návštevu, nech už prišli za akýmkoľvek účelom. Jedine, že by si už mala svoju rodinka bývala v dvojgeneráčnom dome s dvoma bytovými jednotkami…