icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

macamac
8. sep 2012

@abbey1 ja k tvojmu príspevku 23:29 sa ti to skúsim objasniť, prv, než príde oslovená a nenapadne aj teba:

jej rekcie v diskusiách nechápeš,ako mnohí- a ani sa nesnaž 😉 práve preto, že mnohokrát tie rozumné argumenty nie sú

"Podľa mňa, večne sa vpred posúvajúci a pracovitý živnostník neprežíva stresy, ktoré ty popisuješ. Ak ano, zjavne nie je dosť dobrý a možno by mal pouvažovať o zmene povolania. " ÚPLNÁ BOMBA!!!! to by si mala vyvesiť vo svojej kancelárii oslovená pani!!! 🙂

a prečo útočí na štrajkujúce učiteľky?
no preto, lebo ÚTOK ju vystihuje.
a potom asi preto,že okrem svojej mamy neuznáva žiadnu učku 😉

macamac
8. sep 2012

@minewka nevkladaj mi slová, ktoré som nenapísala 🙂
písala som, či si si NEVÁŽILA prácu svojej mamy 😉

minewka
8. sep 2012

@abbey1
1.) - poprosím ťa, aby si si odpustila hodnotenie mojich charakterových vlastností. Ja to nerobím. AK chceš - rada sa s tebou stretnem osobne. Potom hodnoť, aký som človek. Ďakujem.

2.) - v akom sektore si živnostník? Sú momentálne určité živnosti, v ktorých je to sakra ťažké. Ty si to nemyslíš?

3.) - prečítaj si pozorne moje príspevky a určite nájdeš odsek - kde píšem, že som si sama vybrala živnosť, prečo a že som zatiaľ spokojná.

4🙂 neútočím na štrajkujúce učiteľky - kde si to prosím našla? Prečo je podľa teba útok, ak vyjadrím svoj názor - že nesúhlasím so štrajkom ako takým - a viackrát som napísala - že nielen u učiteliek, ale všeobecne? Prečo prosím ťa si vypichuješ len niektoré veci a nie si objektívna?

5.) to sa vážne pýtaš, aké kroky podniká moja mama? Prosím ťa ale ozaj vážne, ale si len bola opäť rozhorčená antipatiou voči mne? Skutočne si v mojom príspevku nenašla vôbec nič o tom, ako sa to snaží riešiť?

minewka
8. sep 2012

.

dejnas
8. sep 2012

nechcela som sa zapájať, ale už mi nedá...

obaja rodičia boli učitelia... od doby, keď som bola schopná vnímať a pamätať si, si pamätám, ako celé dni trávili čas štúdiom, prípravami, písaním rôznych prác zdokonaľovaním sa... otec učíl na VŠ.... sám vyštudoval počas života 3 školy... celučičký život zasvätil štúdiu (tým nemyslím len výučbu), napísal nikoľko učebníc, skrípt a iné publikácie... dizertačky, "naháňal" sa za titulmi, ktorých má teraz už "požehnane"... mama učila na strednej škole.... má ukončené dve VŠ + doktorát... pracovný čas jej ani omylom neskončil o 15hodine, pravidelne po večeroch si robila prípravy, opravovala písomky, chystala prezentácie, hľadala témy na referátya pod.
o tom, koľko oni sami z vlastných prostriedkov investovali do svojho vzdelania, zdokonalenia a napredovania ani nebudem písať... obývačka rodičov, nie je už dávno obývačka, ale veľká pracovňa (presnejšie kabinet 😀 ), každý, kto dojde na návštevu a zbadá preplnené police s kvantom kníh, je v šoku 😅
takže, mám za to, že rozhodne ani jeden z nich nezaháľal a neustále pracoval na svojom zdokonaľovani a napredovaní.... napriek tomu efekt - ak sa bavíme o platoch - to nikdy neprinieslo (možno ak otec poskočil v tabuľke, vďaka nejakému titulu a mierne dostal pridané).. viem, aké platy mali a ako sme z tých platov žili...
samozrejme, to nikto nevidí... každý vidí len tie "prázdniny" a lenivých, neschopných a neviemakých učiteľov 😠

momentálne sú obaja už na dôchodku a to už sa ani vyjadrovať nebudem k tej sume za celé tie nespočetné roky štúdií, práce, vzdelávania .... 😖

neznevažujem žiadnu prácu, ale sorry - porovnávať nejaké šičky s učiteľmi ??? v čom sa to akože dá porovnať?

učitelia sú momentálne na okraji spoločnosti a to najmä vďaka tomu, ako sú ohodnotení... je to skrátka začarovaný kruh

macamac
8. sep 2012

@minewka
poprosím ťa o to, aby si dodržala nabudúce "svoj" bod č.1 aj na mňa, prípadne ostatných diskutujúcich aj v iných témach.a neklam!!!! charakterové vlastnosti rýchlo vieš určiť!!! ako mne. ďakujem. pre istotu ti ho okopírujem:

1.) - poprosím ťa, aby si si odpustila hodnotenie mojich charakterových vlastností. Ja to nerobím. AK chceš - rada sa s tebou stretnem osobne. Potom hodnoť, aký som človek. Ďakujem.

"neútočím na štrajkujúce učiteľky - kde si to prosím našla?"
😅 túto otázku si myslela vážne? a čo si potom písala mne? 😀 no krásaaaaa 😀 😉

a ešte - poprosím ťa, pripomeň mi, kedy, v akej diskusii si mi už napísala môj hotový profil učiteľky /deptajúcej/ a kde si mi želala vyhadzov. budem ti vďačná 🙂 naozaj 🙂

macamac
8. sep 2012

@minewka @macamac 23:49 a čo podľa teba dostáva od štátu živnostník?

to si nemyslela vážne, že??? 😕 😅

asi nie, lebo si to mázla. ale v upozorneniach to ostalo 😉

minewka
8. sep 2012

@macamac vypisuj koľko len chceš. Iba som sa bránila voči tvojmu brýzganiu.

minewka
8. sep 2012

@macamac áno, vymazala som to..pretože diskutovať s tebou a tvojimi trápnymi útokmi typu moja matka - to nie je diskusia.

ale no daj....napíš mi, čo dostáva od štátu živnostník..

macamac
8. sep 2012

@minewka 😉 ok.

takže opakujem- dodržuj svoj bod č.1 venovaný @abbey1 aj voči mne a ostatným 🙂

"voči tvojmu brýzganiu."
"tvojimi trápnymi útokmi" zase si to porušila 😉

a nedám už nič. lebo nevieš odpovedať na mišung, ktorý si uviedla dnes ako príklad v tejto diskusii. 🙂

ďakujem za krásne priania a pokec 🙂

adka22
8. sep 2012

"Ach Pane, ochran ten spolok ciernych dusi,ved stekali len preto lebo kazdy mlci" uzasna veta z uzasnej pesnicky a krasne sa mi sem hodila.A to uz bude asi posledne,,co k tejto teme napisem, lebo ako tehula sa ozaj nepotrebujem rozculovat,tak ako sa rozculujem tu pri citani niektorych nazorov.Vsetkym prajem, aby mali to, co si zasluzia a 13.sep. si budeme drzat palce, nech to je aspon na nieco dobre 😉

minewka
8. sep 2012

@macamac 😀 nevieš aboslútne na nič prísť - tak opäť osobné útoky 😀 Ani jeden jediný argument, okrem osobných útokov, ale ani jeden si tu nepoužila.

Hoď jediný príspevok - kde osobne útočím na kohokoľvek z diskutujúcich, konkrétne voči jeho osobe, jeho charakterovým vlastnostiam - s výnimkou teba a reakcie na tvoje osobné útoky - TRÁPNE - typu moja matka a podobne. Vieš veľmi dobre, že ho nenájdeš 🙂

Ale - stojím si za každým jedným slovom 🙂 Od prvého po posledné písmenko. Aj za cenu osobných útokov, antipatií, či nesympatií. Vážim si každého jedného DOBRÉHO učiteľa, lekára, predavačky, úradníka...a napísala som to tu dostatočne jasne a zrozumiteľne. Tí nech majú primerané ohodnotenie.

macamac
8. sep 2012

@minewka 🙂 😉
nemám čas behať po fóre a hľadať tvoje príspevky 🙂 ale ako vidíš- nie som sama, čo ťa pozná 🙂
ale ty hoď link, kde si ma už raz diagnostikovala🙂 díky

neviem,aké argumenty odomňa očakávaš-konkrétne?

a tú odpoveď na ten mišung- čo bol síce k téme,ale odveci, asi nedostanem,že?

nevadí, nechcem byť off topic. toto už nie je k téme 🙂

@maznacik007 si spokojná s uberaním sa svojej diskusie? už sem nechodíš.

@adka22 no - palce si držať budeme, ale ja osobne nič neočakávam. nič pozitívne 🙂

minewka
8. sep 2012

@macamac prečo rovno nenapíšeš, že si žiaden taký príspevok, s výnimkou reakcie na teba nenašla?

To je fajn, že nie si sama jediná, ktorá má pozná. 🙂 chichi...poznanie z internetu.

Argumenty - čo máš proti tomu, aby bol každý ohodnotený hlavne podľa výkonu? A nie pre to - lebo som ...doplň si profesiu akú len chceš?

A stále si nenapísala, čo konkrétne dostáva živnostník od štátu? 😀 (ale čakám, že napíšeš - že je to mimo témy..lebo ťažko sa hľadá niečo, kde je nič )

Hlavne, že tvoje príspevky sú k téme a k veci. 😀

macamac
8. sep 2012

@minewka nemusím hľadať žiaden príspevok 😉 v každej téme si väčšinou v opozícii, čo je občas aj fajn 🙂

chichi- no veru, máš pravdu, aj ty ma poznáš len z netu a súdiš ma 😀 😀 sranda,že? 😀 😀

ja zásadne nie som proti tomu, aby bol niekto hodnotený podľa výkonu!!!!!!!!!!!!! pozor- s týmto PLNE súhlasím!!!!!!!
ale- bohužiaľ v praxi sa mi osvedčilo, kto je "bližší" vedeniu, má "vyšší" plat a je viac chválený 😖 - v zmysle- bez zásluh

odpovedz mi, prečo si porovnávala /neporovnateľné/ financovanie pomôcok do školy z vlastných zdrojov učiteľa s tým, že tebe ako súkromníčke štát tiež nič nezaplatí - kopírku, skener, papiere,.... a ja ti odpíšem, čo dostáva súkromník od štátu 😉

a celkom si rozumieme, nie? irónia obom nechýba 😀 a panovačnosť a deptajúce reči tiež 😀 😀 😉

minewka
8. sep 2012

@macamac a živnostník si z čoho platí ten papier, kopírku, skener? Nie z vlastných zdrojov? A tiež to potrebuje k svojej práci.

V mojom príspevku to bola rečnícka otázka - či by učitelia (alebo ktokoľvek iný) podporil štrajk živnostníkov - ak by som pýtala veci, ktoré hradím zo svojho vrecka (a to podotýkam, že nie vždy sa to vráti v podobe zákazky)?? Z 3 bodov sú 2 body o platoch. A všetko to najpodstatnejšie, tá alfa a omega - je v jednom všeobecnom bode. čo konkrétne učitelia navrhujú...Aké zmeny systému? Doteraz to tu bolo o zlých žiakoch, dobrých učiteľoch a o nedostatočnom ohodnotení platovom. Nie som naivná - väčšina z učiteľov štrajkuje hlavne kôli platu, systém im je viac menej ukradnutý (povedzme, že budú učebnice, dobré/vyššie platy a budú spokojní)

Veď tu sám jeden živnostník znevážil druhého - lebo nemá takú elementárnu vedomosť, že sú rôzne predmety podnikania - je rozdiel nájsť klienta, ktorý napríklad zaplatí za stavbu/dom/byt 100tisíc eur. Ako byť trebárs tlmočník a pravidelne pre niekoho niečo tlmočiť na základe nejakej zmluvy povedzme za 200eur. Je to sakramentský rozdiel, čo sa snahy týka - zabezpečiť si pravidelnú klientelu s takými možnosťami, právne to ošetriť, výdavky s tým spojené - ako pracovať pár rokov pre jednu firmu a tlmočiť. Je sakramentský rozdiel, ak máš nejakých zamestnancov, alebo si len sám za seba...obrat, ktorý musíš dosiahnuť je oveľa vyšší.

macamac
8. sep 2012

@minewka ja osobne chápem živnostníkov aj ten rozdiel medzi nimi, čo si popísala. sestra musí svoju prácu robiť na živnosť a musí odvádzať dane bez ohľadu na to, či zarobila, alebo nie. a napr. toto sa mi nepáči. malých živnostníkov takto zdierať a na veľkých daňových dlžníkov sú krátki 😖

lenže-papier, kopírka,... pre živnostníka-súkromníka je jeho vlastné vybavenie, majetok, pracuje pre seba.

ja pracujem v štátnom sektore a keď niečo odomňa vyžaduje a potrebujem na to pomôcky, mal by mi ich poskytnúť. v tom je ten rozdiel.

no a živnostníkom štát nedáva nič- len "územie", na ktorom sa väčšinou narodil a podnikajú a chce za to prachy. nuž čo.

ja by som podporila tiež kohokoľvek štrajkujúceho, ak by boli dôvody rozumné 😉

macamac
8. sep 2012

@minewka ale ešte predsa doplním- každý živnostník /tak ako každý pracujúci človek/ vidí tú svoju prácu inak /ťažšiu, zodpovednejšiu, namáhavejšiu/ ako niekto z iného odboru. preto sa nedá v tomto nájsť tiež tá PRAVDA.

lebo nájsť niekoho, kto zaplatí stavbu, alebo niekoho,komu bude treba prekladateľa- je vlastne v dnešnom konkurenčnom boji a presýtenosti trhu z každej strany ťažké.

minewka
8. sep 2012

@macamac a načo bude tomu živnostníkovi tá kopírka - keď skončí živnosť? A tiež môžem povedať, že to učiteľovi ostane...ak si to kúpi za svoje. Ja chápem, že zamestnanec tieto veci potrebuje (hoci ja som tiež zamestnancom - sama sebe..prečo by ich nemohol niekto poskytnúť mne?) ...a ak by učitelia bojovali len za to - podporím všetkými desiatimi. Ale čo nepodporujem - je zvyšovanie platov pre všetkých rovnako. Nie je to pre mňa rozumný dôvod. V hoc akej profesii - a to nemusí znamenať, že si tú profesiu nevážim.

Áno..odvody sú kapitola sama o sebe. Musím ich platiť - ale nič za ne nemám. Možno raz budem mať (dôchodok) - chorobu ani nepočítam, lebo keď ochoriem, skončím. Ja nehovorím, ktorá práca je ťažšia, alebo ľahšia. Každá práca má svoje. čo je pre jedného únavné a problém, pre druhého to môže byť oddych a relax a naopak. Je rozdiel mať predmet podnikania taký, ktorý dokážeš ďalej viesť aj s dvoma zlomenými nohami a taký, ktorý bez zdravých nôh nedokážeš. Je v tom proste milión odtienikov. Ako všade.
Každopádne kríza zasiahla niektoré odvetvia oveľa viac, ako druhé..a v niektorých sa zatiaľ kríza ani neprejavila. A to nehovorím o tom - že je rozdiel začať podnikať v čase totálnej krízy a bol totálny rozdiel začínať pred 10 rokmi (kto začal podnikať v 90tych rokoch a bol len trošku šikovný, je dnes viac menej za vodou..stála klientela a dobrá práca by mu mali pomôcť ustáť toto obdobie)...

monika15
9. sep 2012

@martinjasen
@hirjak
@danu
Kedze sa tu len utoci a nadava nedalo by sa to zatvorit na par dni aby sa "zeny" ukludnili ???
Just an Idea ;);) 🙂)

cecil36
9. sep 2012

@minewka teraz trochu nesuhlasim, aj ked s väcsinou tvojich prispevkov suhlasim 😉 . Zivnostnik si zo svojho vrecka plati papiere, toner, pera a co ja viem co este- je to prevadzkova rezia a nepriamo sa to podiela na zvyseni zisku teda ciastocne to zisk ovplyvni. Kdezto ak ucitel zo svojho vrecka zaplati knihu k vyucbe, papiere alebo cosi si doma na vlastnej kopirke prekopci, jeho plat to nijako neovplyvni.

maznacik007
autor
9. sep 2012

@macamac nuz prestala som sa zapajat ja som napisala co si myslim.... a pravdupovediac som sklamana s niektorymi reakciami uciteliek... ano da sa povedat svoj nazor ale slusne a vysvelovat... lebo to neni ze blbi rodicia co to nechapu... ale ti rodicia su ti ktori ak pracuju v sukromnej sfere su ti ktory odvadzaju dane a z nich su plateni ucitelia to je fakt a nepiste mi ze aj ucitelia platia dane ano ale len znovu z penazi co sa vyberu zo sukromneho sektora...

ja som proti pausalnemu zvysovaniu tabuliek, som za vyssie ohodnotenie tych ktori robia svoju pracu dobre ale zasa si myslim ze pokial je schopni riaditel tak on vie aj financne namotivovat... a nepaci sa mi ze nikde od ucitelov necitam ze reba ucebnice sama si pamatam na planetu vedomosti ako ti ucitelia skakali do Mojzisa a pritom on mal pravdu...

ale k teme u nas to stale nebolo oficialne oboznamene ani v slovniku ani na stranke skoly ani v ZK ... tak neviem a ani neriesim uz nejako si to zariadim a ak treba vezmem a posrazim aj sa cosi poucime aj so detmi nasich priatelov...

maznacik007
autor
9. sep 2012

@svatava74 suhlasim s tym co si napisala... presne s tymto si maju ucitelia najprv spravit poriadok dochodcovia, nepedagog. prac. a ich zbytocne plne uvazky, a [pravidelne psychologicke testy ucitelov a ich prisna selekcia, zlucovanie specialok a pod. a potom nech sa paci prva podpisem peticiu za zvysenie miezd v skolstve ....

lienka.7
9. sep 2012

@lienka.7
nikto sa do teba nenavazal, tak sa tu neurazaj. pokial si poriadne a bez nervov precitas este raz moj prispevok, bol mysleny tak, ZE ANI SUKROMNIK TI ZAPLATIT NEMUSI A ROBIS ZADARMO.
v tomto mas v sprave aspon istotu, ze svoju vyplatu - aj ked malu dostanes......
a ja som zhanala pracu, takze velmi dobre viem, ake su platy a 1200€ je utopia dostat. takze je od teba netatktne tu vyhlasovat, ked sa niekomu nelubi, nech ide k sukromnikovi.....
ANO, da ti minimalnku oficialne a zvysok do 1200€ ti da na ruku - aby nemusel platit dane a odvody. tak sa netvarme, ze to tu nie je......
a ked si precitas dalsie prispevky, ja nie som proti strajku, plne ho podporujem, lebo ked bude kazdy ticho NIC SA NEZMENI!!!!!!
Naozaj skoda, ze ucitelia nemaju taku vyjednavaciu silu ako lekari - to by sme videli ako by nasa vladicka kmitala......

maminka11
9. sep 2012

@maznacik007 neda mi, zasa reagujem,nielen na teba, ale aj dalsich - ale ved na toto vsetko "presne s tymto si maju ucitelia najprv spravit poriadok dochodcovia, nepedagog. prac. a ich zbytocne plne uvazky, a [pravidelne psychologicke testy ucitelov a ich prisna selekcia, zlucovanie specialok a pod. a" učiteľ nema vplyv ani dosah - ved je to v kompetenci ministerstva socialnych veci, ministerstva skolstva - ved dochodcovia musia sami poziadat o dochodok, ucitel ani riaditel mu nemoze skoncit pracovný pomer - je to vsetko v sulade so zakonnikom prace a ten ucitel nezmeni 🙂
skutocne niektore prispevky su uz od veci a podstata problemu je v statnom systeme a nie v uciteloch, ktorí nedokazu ovplyvnovt chod skolstva
a opat nejde len o ucitelov - su tu prevadzkovi zamestnanci, ktori ziju z minimalnych platov a bez nich by skolstvo nemohlo fungovat a mzdy su biedne
dalej - ucitela hodnotit a zvysovat mu plat podla kvality - akej, kto to zostavi - ako je rodicovi sympaticky, ake majú ziaci znamky - vsak ak to bude ucitelovi jedno mozu byt vsetci jednotkari, to je znamka kvality?
a opat ucitelia su plateni z dani - jasne ze su, vsak nie je to vyrobna sfera - ale kolko nasi podnikatelia, zivnostnici su taki zodpovedni a poctivi, ze platia dane tak ako maju?
skutocne moj posledny prispevok, pretoze diskusia je posuvana uplne nespravnym smerom - je potrebna absolutna zmena systemu v state a nie iba pre ucitelov ale pre vsetkych zamestnancov
rozhoduju o nas ti, ktorych sme si zvolili a je uplne jasne, ze ani vlade, ani poslancom nezalezi na beznych pracujucich ludoch, pretoze neziju z platov, ktori ma prave ten bezni pracujuci lud (nepisem obycajni ludia - pretoze ani oni nie su obycajni a su tam vsetko podnikatelia ....🙂
prajem nam vsetkym vela slniecka v dusi a vela zdravia🙂, aby sme zvladali pracovne tempo az do dochodku 🙂

lienka.7
9. sep 2012

@marcy30
nikto sa do teba nenavazal, tak sa tu neurazaj. pokial si poriadne a bez nervov precitas este raz moj prispevok, bol mysleny tak, ZE ANI SUKROMNIK TI ZAPLATIT NEMUSI A ROBIS ZADARMO.
v tomto mas v sprave aspon istotu, ze svoju vyplatu - aj ked malu dostanes......
a ja som zhanala pracu, takze velmi dobre viem, ake su platy a 1200€ je utopia dostat. takze je od teba netatktne tu vyhlasovat, ked sa niekomu nelubi, nech ide k sukromnikovi.....
ANO, da ti minimalnku oficialne a zvysok do 1200€ ti da na ruku - aby nemusel platit dane a odvody. tak sa netvarme, ze to tu nie je......
a ked si precitas dalsie prispevky, ja nie som proti strajku, plne ho podporujem, lebo ked bude kazdy ticho NIC SA NEZMENI!!!!!!
Naozaj skoda, ze ucitelia nemaju taku vyjednavaciu silu ako lekari - to by sme videli ako by nasa vladicka kmitala......

sorciera24
9. sep 2012

@maznacik007 mna by zaujimalo to, ze ohodnotit, ci zvysist pracu tym, kt. su dobri....to su ktori? ako by sa toto malo merat?.....(a uprimne...praveze dnes vidim opak okolo seba, ti, co makaju, dostanu najmenej....a ti, co si sedkaju, daju odpisat ucivo, maju najvyssi plat...len preto, lebo uz su bud na skole dlho a nik si nedovoli otvorit usta....)......bude to o tom istom.....fakt by ma zaujimal system, aky by si na toto vymyslela....(ja by som bola za...ale chcem system, kt. naozaj bude podla toho fungovat...)

maznacik007
autor
9. sep 2012

@sorciera24 no ja som neni za to platena aby sa to vymyslalo ale iste sa to da.... reb vacsiu konrolu rodicov, nezavisle testovania ziakov, hodnotenie podla toho ci pripravuje deti aj na olympiady atd atd...

ved nech o tom ucitelia diskutuju... ako by to bolo najlepsie... ja mam za sebou len devat rokov v skolstve a uz my tu niekto pisal ze musim mat min. 10 aby som mohla posudzovat 😀

aj ak v konecnom dosledku sa momentalne schvaluju zakony ktore umoznia zriadovatelom zvysit pocty deti v triedach bez suhlasu sk. inspekcie a teda sa znizia aj uvazky tak hadam pride k prirodzenemu pretriedeniu ucitelov podla kvality... aj ked mam obavu ze si skor nechaju dochodcov.. tych nemusia platit cez letne prazdniny a su za nich nizsie odvody...
takze mozno si aj niektore pani ucitelky tu budu moct skusit hladat nieco v sukromnej sfere a potom uvidime co budu hovorit.. kde je lepsie.. a tak... 😉

sorciera24
9. sep 2012

@maznacik007 ved prave, ked sa pretrieduje a bude nahodou pretriedovat.....tvoja teoria uplne zlyha, ostanu ti, kt. su tam najdlhsie (lebo by bolo blbe ich vyhodit.......)...vyhodia maldych, sikovnych, tych, kt. chcu tu pracu robit......cize myslienka mozno fajn, ale je to len myslienka...kt. presne an tomto zlyha.....preto sa musi skolstvor adovo zmenit, od zakaldov....nie ze takto nieco vytrhneme z kontextu a to nieco aj tak skonci ako to predosle.....lebo system je tak blbo nadstaveny.....(inak sorry, ale ako byvaly ucitel by si mala chapat.....ze cim vyssi pocet ziakov v triede, tym nekvalitnejsia vyucba....)...ono sa proste neda zachranovat len jedno....ale ked mam v triede 34 ziakov a na seminari napr. 19....to sa neda porovnat......
mne len nad tebou rozum zastava, ze si bola ucitelka a toto nechapes...a vidis ho, sama si odisla....hmm...preco....(asi si nebola dostatocne ohodnotena za to vsetko, co si robila....hm?)

macamac
9. sep 2012

@maznacik007 ja som proti zvyšovaniu počtu žiakov v triedach
ako - nech mi nikto nehovorí, že pri počte napr. 30 žiakov sa dá výučba porovnať s tým, keď v inej triede je ich o 10 menej

to by neprinieslo preriedenie učiteľov smerom " najlepší zostanú" 😅 to je utópia

a netreba argumentovať tým, že aj za našich čias nás bolo v triede 32-35
lebo za našich čias nebol nejaký indivindy prístup, učilo sa systémom-prečítame si učivo z učebnice, trošku-ak súdružka učiteľka vedela, k tomu doplnila, napísali sa poznámky na tabuľu a prepísali sme si ich do zošita, prípadne nám ich diktovali
nepamätám sa na žiadnu didaktickú hru ani nejaké oživenie hodiny

ak chcem učiť aj formou hry a nielen v laviciach- na to mám vzadu veľký koberec a poviem vám, už teraz pri počte 18 žiakov sa tam akurát vmestíme. veľa vecí sa dá robiť v skupinkách na koberci-časti hodiny, na hudobnej aj celá hodina /tanec, hra na nástroji,.../ atď. takže s 30-timi žiakmi by som to robiť nemohla-a osobne by mi to chýbalo.

sú preč časy, keď sa sedelo 45 min. v laviciach, ruky za chrbtom, ústa zalepené a socíkovská disciplína.

moderný učiteľ učí inak 🙂 😉