Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@dai ĎAKUJEM !!! Aspoň niekto, kto pochopil môj názor na tichý štrajk a kto vidí, že tomu všetkému okolo problémov v školstve "trochu" rozumiem ...... 🙂 Považujem sa za empatického človeka, ktorý si prešiel takmer 20 rokov práce hlavne s dospelými ľuďmi a ktorý dokáže komunikovať (nie sa "baviť" @sorciera24 😉 ) na inteligentnej úrovni dospelého človeka .... no tu tá debata je o trošku inom ... ☹
@sorciera24 sohlasim s tebou, sama som ucitelka, bolo nam povedane ze mame setrit, ze ani murari nedostavaju kazdy mesiac plat! ten priemerny plat co uvadzaju v ZA kraji mam asi za 2 mesiace...Pomocky si kupujem zo svojich penazi. Neche sa mi to tu citat cele, ani nemam cas,
Požiadavky učiteľov
Štrajkom chcú školskí zamestnanci povedať nie návrhu štátneho rozpočtu v kapitole školstva, nedostatočnému mzdovému ohodnoteniu zamestnancov a škrtaniu výdavkov v rezorte, ktorý podľa nich pomáha spoločnosť vyviesť z krízy. O štrajku rozhodli odborári koncom augusta. Okrem nízkych platov sa zväzu nepáči návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Odborári požadujú, aby platy odborných a pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Reálne platy školských zamestnancov by v roku 2013 mali podľa odborárov porásť minimálne o 10 percent. Podľa lídra odborového zväzu Pavla Ondeka platy niektorých nepedagogických zamestnancov nedosahujú ani minimálnu mzdu.
Okrem toho odborový zväz požaduje posilniť štátny rozpočet na roky 2013-2015 v kapitole školstva. Systémovo by sa podľa ich požiadaviek mali zvyšovať aj finančné zdroje investované do školstva tak, aby podiel HDP bol do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ. Od štrajku odborový zväz očakáva ústretovosť zo strany vlády SR, aby sa vážne zaoberala súčasnou nepriaznivou finančnou situáciou v školstve a podhodnotením rezortu, vedy a výskumu.
Ahojte,
len sa chcem s vami podeliť o môj nový poznatok.V utorok sme mali rodičovské združenie..teraz som na MD a tam,kde som robila,chodí moja dcérka..p.riaditeľka aj predseda Rady školy nás oboznamovali so situáciou a po vypočutí mi bolo do plaču ☹
Štrajk mali,dnes je škôlka zatvorená,učiteľky si berú neplatené voľno..aby ste vedeli,to nie je len o platoch,upratovačka v banke má vyšší plat...robia prácu navyše bez osobných príplatkov,slovo odmeny už nepočuli dobrých 7 rokov..na dôchodok odchádza 1 zamestnanec aj to si čerpá dovolenku,nikoho nového neprijímajú..jej prácu bude robiť školníčka,ktorá je aj kurička a ešte jej pribudlo pomoc v kuchyni a 1 x taká istá plocha upratovania ako mala doteraz..ked ochorie,nie sú peniaze na zástup a neverím ,že sa nájde niekto,kto bude robiť toto za minimálnu mzdu..a to že nebude pomáhať kde je plný počet detí s obliekaním a atd to už nehovoriac o bezpečnosti... o odpratovaní snehu v zime a údržby okolia...pani učiteľky sú už ako "dievčatá pre všetko" všetky pomôcky si nosia z domu pretože peniaze nie sú,ani na čistiace prostriedky a jediné čo majú sú výkresy na kreslenie..ostatok by bolo treba a nieto z čoho...p.starosta sa vyjadril,že nech si rodičia hľadajú sponzorov a že škôlka im je len na príťaž a ako za trest 😖
no pekne..ale samozrejme všetci ticho a nikto mu nič nepovedal...že on tie peniaze musí dávať na škôlku,ktorá ani nezarába,iba ide do mínusu a takto by to mohlo ísť do obce a najradšej by bol,keby sa táto budova prenajala.. 😢
pritom je plný počet detí..a obe vnúčatá mu chodia do škôlky...
1 starký vymaľoval zadarmo jedáleň a farba tiež nestojí 1 €...ani na tú farbu nebolo..
o oknách nehovoriac..treba ich vymeniť,nie sú peniaze,ale na kúrenie navyše tiež nie..pritom tie okná by si na seba zarobili..už sa menia 6 rokov..najhoršie je,že za projekt,ktorý nakoniec neschválili išli peniaze do vzduchu a za to už mohli byť aspoň pár okien vymenených..a tak budú zasa naše deti v zime.. 😖
@monikamajova taka situacia je aj u nas. na nic nie su peniaze!
@monikamajova nuz ale tu to vyzera skor na zle hospodarenie zo strany starostu, riaditela ZS... Inak ja tiez nechapem, ked mali vsetci moznost vypracovat projekty pre financovanie z eurofonfov, preco tak neurobili, pripadne zacali, ale nedokoncili, alebo odflakli, a tak neziskali nic.. zial nas narod je ako tie "hulakajuce telce", mysli si, ze ked nieco niekde povie, ze to staci. Ale nie, treba to urobit ako celok, jasne, zrozumitelne, a nie sa len donekonecna stazovat na to, co nemame. Treba hladat riesenie, a nie vsetko bojkotovat..
Ahojte mamičky, asi ma odsudite, ale som vyštudovaná učitelka a nepodporujem štrajk za vyššie platy. Prečo? velmi rada by som bola na mieste pani učiteliek a robila aj za 400 euro, lenže neviem si nájst robotu. Pani učitelky, kt. sa tak rozculuju si drzia svoje pozíciie, /hovorim hlavne o tých v rokoch/ a my mladí sedime doma na riti (Ps: Vyštudovalo nás v odbore 25, zamestnali v obbore 3!
@monikamajova no tak sa treba stazovat na obecnom urade... toto je chyba zriadovatela a jeho priorit... my sme mala dedina a mame skolku peknu aj s ihriskom... ano my rodicia chodime raz rozne to drevene ihrisko a preliezky natierat ale to je ok... vsetko cistucke vymalovane... malovanie a pod robia tiez rodicia ale farby kupuje normalne obec....
na cistiace prostriedky na pitny rezim, pomocky na vytvarku, atd... sa samozrejme skladame ale tak je to vsade... rovnako aj na aktivity ako je divadielko, a pod. toto je uplne bezne v hociktorej skolke...
@janetta20 aku mas aprobaciu? ... nas vystudovalo 13 a robime vsetky - 2 vsak mimo odbor, ja som napr. nikdy nemala problem si najst pracu
@zuzanockamt Slovenský jazyk a lit. a etická výchova...nie je to však len o mojom odbore, ale asi aj o kraji, kazdopadne u nás bezne učia 70 ročné pani učitelky...
@monikamajova No....ja viem, ze je kriza a chudoba...ale existuju aj sponzorske dary.....alebo nech sa rodicia zlozia na okna.....murar, alebo nejaky rodic cez vikend namontuje, vymeni......na farbu sa zlozia rodicia, a nejaky rodic vymaluje..vsak je kopec remeselnikov, zivnostnikov...vsak to robia pre svoje deti........podla mna toto nie je uloha statu....ani VUC a starostov.....su to nase deti.....
@maznacik007 takto to ma fungovať...... 🙂
@janetta20 ja mam SJL a MAT 🙂
@zuzanockamt Tak to bude urcite aj tým...matikári su žiadaní, rovnako ako angličtinári a nemcinári...je Vás totiž málo 🙂
@zuzanockamt akde sa studuje prosim ta takato kombinacia???
@monikamajova presne ako pisu baby - vy ako rodicia mozte tlacit na starostu aby zmenil priority, druha vec je ze anozaj na obnovu skol sa dali brat peniaze z eurofondov - by ma zaujimalo ci niektora z vas, co tu prispievate, napisala aspon jeden projekt, ci vase skoly poziadali o peniaze... mozno som to tu uz pisala, neviem - mam kamarata, super ucitela - napriek tomu ze na ich skolach su ucitelia rozni, tak skola funguje tip top - hlavne vdaka nemu - spracoval viac projektov vdaka comu skola ziskala financie z EU - je krasne obnovena, nic nemusia platit rodicia, ucebne su vybavene technikou...
detto otazka sponzorov - v kazdej dedine sa najdu podnikatelia - to fakt nepomozu skole kde chodia ich deti? sa mi nechce verit... moj brat financoval zateplenie celej skolky kde chodi jeho dcera, pretoze ho riaditelka o to poziadala, kedze vedela ze sa pohybuje v tejto sfere - chcela zato zaplatit len nejaku zlavu... nakoniec sa to podarilo zadarmo...
nasa sukromna skolka ma tiez viacerych sponzorov - riaditelka robi tvrdi marketing, poriada stretnutia kde prezentuje skolku, ziada prispevky... ja viem ze toto robit sa mnohym protivi - ved sme intelektuali, nie nejaky zobraci, nie? 🙄
zial vaecsina firiem, ludi takto funguje... musi ak chce prezit
@maznacik007 maznacik vy vobec pracujete?necitala som celu diskusiu ale vsimla som si vas na zaciatku..na moj vkus mate az prilis vela casu..ze na konovi sedite od rana do vecera..🙂
@tatianka.g ja som ju studovala na PgF UMB v BB 🙂
@zuzanockamt len mi to prislo divne, ja som MAt Bio - prirodne vedy a prisla mi zvlastna kombinacia prirodnych a humanitnych vied spolu ...este som o tom nepocula 🙂
@janetta20 No a práve o tom to je, nedostatok peňazí, tak preto sa im oplatí zamestnať dôchodkyňu - dohodárku, za ktorú sa nrmusia platiť odvody ako mladú učiteľku. Aj preto tento štrajk. A ja mám rovnukú aprobáciu ako ty a miesto som si našla, v podtate v troch školách ma ,,potrebovali". 😉 Aj keď viem, že Lučenec a okolie, to je fakt ,,hladová dolina". 😒
@tatianka.g neviem, preco by to bolo divne 😉 ... su aj anglictinari s matikou ... ale stretavam sa stale s takymto udivom 😀 ... je nas malo ... ale zase nemam problem s uväzkom a ani s pracou 🙂
@zuzanockamt no dva hlavne predmety toje do uvazku urcite super, neviemlen mi to prislo nezlucitelne a nic v zlom
@bonnie1 ja nemam normalne zamestnanie v zmysle pracovnej doby(momentalne lebo v podstate som stale na RD ale teda jasne mam zamestnavatela) ale ano pracujem z domu a mam dane to co mam urobit ...niekedy musim ale cakat na sucinnost... od inych resp. teda na podklady... ale dnes celkovo oddychujem dost ma boli hlava... ale ako neviem ci sa musim spovedat zrovna inym prispievatelkam ale v pohode...
dnes ma napr. oslovili potrebuju surne lektora na jeden kurz... tak akurat aj rozmyslam ci to zoberem ... 😅
@zuzanockamt Moja spolužiačka z výšky mala takúto aprobáciu a zvláštne je to len za to, že len posledné roky je ,,dovolené" si predmety kombinovať ľubovolne, teda aspoň na UKF v Nitre. 😉
@jaruska8 my sme si to nemohli lubovolne kombinovat, tato kombinacia uz bola dana ... zacala som studovat v roku 2000 a koncila v 2005 a ked sme my nastupovali do prvaku, tak akurat koncili prvy piataci s touto kombinaciou
@zuzanockamt Akože to len za to je trochu zvláštne, že humanitné a prírodovedné vedy dokopy, isto si šikula a to nemyslím ironicky, to muselo byť ťažké štúdium. 😉
@babulka1978 Neviem, prečo by som sa mala skladať na niečo, čo je a aj ostane vlastníctvom a inventárom v škôlke, škole, na hociktorom pracovisku. Súhlasím s tým, že vo veľkej miere úspech v naháňaní peňazí závisí od schopností riaditeľa. Nie som proti prispieť na materiál na kostýmy na vystúpenia, toaletný, mydlo, pomôcť vymaľovať preliezky, plot.... ale OKNÁ??? Práve aj o tom je ten štrajk, aby sa napr. mali z čoho opraviť aj budovy, pretože to sú už väčšinou väčšie investície a na tie sa peniaze veľmi ťažko hľadajú už v dosť priškrtenom rozpočte a nie všade sú sponzori štedrí.

Aj v Grecku strajkuju, nepretrzite...Aj ked su v bankrote....Ludi to nezaujima, chcu zit dostojne. Politici to pokazili, politici nech to napravia!
Pred nastupom na MD som ucila 7 rokov, no naozaj neviem, ci sa do skolstva este vratim. Aj ja musim z niecoho platit ucty.