Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@simca06022011 raz bude musiet - ale to sa musia trosku zmenit aj obcania...takyto stav je trvale neudrzatelny...
@sisaha keby len vo vlade... vsade su same zbytocnosti 🙂
@sisaha vieš, ja sa ani nedivím, že za učiteľmi nestojí celý národ. hlavne robotníci, ktorí majú väčšinou minimálne mzdy a vlastne oni sú tým pilierom ekonomiky. keby oni začali štrajkovať, potom by sme všetci my, ktorí žijeme len z toho, čo oni vyrobia, boli v ....... keď to niekto zoberie aj z tejto stránky, tak potom mi nič iné neostáva, len mu dať za pravdu.
ale držím vám palce a dúfam, že sa to aj v školstve pohne tým správnym smerom.
@renab to je to, o com hovorim. Robotnici tiez mozu ist do strajku, len tam je problem, ze nemaju spoločne odbory. Ak by sa zastavila vyroba na par dni, tak by to tento prehnity stat velmi rychlo pocitil... Vsetko je to len o odvahe a vzopreni sa tomuto blbemu systemu.... škoda, ze niektorím ludom stačia psie oči niektorých politikov v telke a budu im davat nekonecne sance na zlepsenie
A aj podnikatelia mozu ist do strajku, to budu potom plne ulice a nebude praca a nebudu sluzby ani nic ine...
argumentovat tym ze ja mám vysoku skolu a chcem vyssí plat dokázu všetci. dnes ma vysoku skolu uz kazdy 2 clovek, hlavne tí ktorí studuju dialkovo. vsetci chcu pridat, všetci chcu viac, ale kde na to vziat peniaze???? aj mna by potesil vyssí rodičovsky príspevok, ale stojím nohami pevne na zemi a hlavne niektorym ludom v nasom státe chyba pokora a vdačnosti aj za to čo dostávaju. u nas zeny v závode doplácaju do minimálnej mzdy, a su radi ze maju robotu, minca má vzdy 2 stranky
Každý z vás má čiastočne pravdu. Týmto štrajkom však nejde len o tých 10%, ide o to, aby sa téma ŠKOLSTVO konečne otvorila, aby sa niečo začalo riešiť, aby sa rodičia zamysleli, atď.
Učiteľské povolanie je nedocenené. Učila som niekoľko rokov na výberovom gymnáziu. Každý večer som zaspávala so skriptami. Učivo bolo náročné. Bolo však úžasné učiť deti objavovať...
Ale stalo sa mi aj, že som upozornila žiaka, že sa nemá hrať pod lavicou s mobilom, lebo mu ho vezmem a dám až jeho rodičom a keď som mu išla ten mobil vziať, tak som zistila, že sa "hral" s niečím úplne iným. A čo poviete obnaženému pubertiakovi?
Práca s ľuďmi všeobecne je náročná a s deťmi dvojnásobne.
Nesúďte teda a nehodnoťte niečo, čo ste nezažili. Každý má právo štrajkovať, každý má právo ísť robiť niečo iné. Účtovníčka, učiteľ i robotník.
Ja som po pár rokoch odišla. Nechýbajú mi "prázdniny", nechýba mi nič z učiteľských vymožeností, ktoré tu dookola opakujete. Nemala som žiadny problém si nájsť novú prácu. A viete čo? Nedá sa to absolútne porovnať!!!! Byť učiteľom je veľmi náročné a ja sa hlboko skláňam pred dobrými učiteľmi, ktorí zostávajú svojej škole verní aj napriek atmosfére a podmienkam, v ktorých pracujú.
@sisaha tento prehnity stat by to nepocitil rychlo. Ten kto by to pocitil rychlo by bol chudak robotnik. V lepsom pripade by ho majitel disciplinarne potrestal- hrube porusenie pracovnej discipliny a mal by nizsiu vyplatu, V tom horsom by dostal padaka. A deti treba z niecoho zivit. Je to zacarovany kruh. Navyse, robotnici zväcsa pracuju v sukromnej sfere a tam presne ako pises odbory nie su. Takze ak sa ich 5 a 1/2 z firmy postavi na namestie SNP je to na prdlajs. A nerealne je cakat, ze sa takto spoja vsetci robotnici v sukromnej sfere (nemaju kontakty, nemaju spolocne "vedenie", niektori maju mozno aj slusne platy, tak naco by sa zapajali a ohrozovali svoju rodinu a bla bla....).
@mpg to kde si videla učitela z ošpeciálnej školy o dvanástej domov ísť? rada by som vedela, podám si tam žiadosť 😀 inak ja som pred materskou učila na špeciálnej škole ťažko mentálne postihnuté detičky. kolkí z vás by to robili - od 7.00 do 15.00 za 420 v čistom s 2 vyštudovanými výškami? a 100 eur som precestovala. a poobede som nesedela doma s vyloženými nohami, ale sa pripravovala na další den, studovala odbornú literatúru ... nerobila som to pre peniaze, ale z lásky k deťom. peniaze nikdy neovplyvnovali moj postoj k deťom. a po materskej to budem robiť naďalej, lebo ked vidím, že vdaka mojej snahe sa to dieťa naučí aspon základnej samoobsluhe, odučím 10ročné dieťa od plienok, tak ten pocit víťazstva je na nezaplatenie.
@svatava ja ako špeciálny pedagóg som nikdy neučila roky rokúce to isté tak isto bez akejkolvek prípravy poobede na další den. každé dieťa je iné, iné je jeho postihnutie, treba to prispôsobiť a ked vidím, že tude cesta nevede, musím najsť inu cestu, ako ho to naučiť. a myslíš si, že to nie je ubíjajúce, že pol roka učím dieťa množstvo 1 ale "vďaka" jeho postihnutiu to nie a nie pochopiť. a nemôžem to predsa vysvetlovať pol roka len s kockami 😖 naša škola je mlada, sukromná, ale penazí nemá, vačšinu pomôcok si dokonca musime vyrábať sami - pracovné listy, krabicové úlohy. a nie je to výroba na bežiacom páse, musíme sa vžiť do kože a do myslenia toho postihnutého dieťaťa, či pochopí, či dokáže spraviť to čo sa od neho v tej úlohe žiada.
je to na dlho, nebudem to tu rozpisovať, len mi je lúto akú majú mienku niektorí rodičia o učiteloch. a ústava každému zaručuje právo na štrajk. ak nie sú spokojní pekári, predavačky, atď, treba sa fakt spojiť a ukázať prasiatkam pri válove, že už toho beztrestného prežierania sa z našich penazí stačilo.
v pondelok uz zase,tento rok toho vela nepreberu ako budu dohanat ucivo?uz teraz dostavaju za ulohu az 20prikladov z matematiky a dve strany pisat z matematiky na domacu ulohu preberaju to rodicia s detmi doma 😝 😝 😝 😝 😝 😝 pisem za maleho ucivo domace ulohy nestiha to a place 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠
teraz tej strajk az do odvolania 😲 co to znamena??a platim skolu vzdy na cas a co mam z toho?? doma psycho decko reve je druhak, vela uciva na vikend 😠 😠 😠 😠 😠 😠 trpia len rodicia a deti nikto iny 😕 😕 😕 😕
@elisadavinci tak klobuk dole....ved ja vzdy napisem , cest vynimkam..... 10 rokov v SZS s detickami od HPMP az po TMP s telesnym postihnutim....cize viem ako to funguje a ako fungovali mnohi ucitelia....CEST VYNIMKAM.....a ke pracujes v SZS a splnas kvalifikacne poziadavky, tak nechapem, preco nemas vyssi plat, ved tabulky nepustia.... 🙂
a odpovie niekto??ako dozenu ucivo?? mam dieta druhaka v striedavej je to velmi tazke ☹ ☹ ☹ ☹ velmi trpy ☹ ☹ cely system je v zadku,v piatok ho nechavam doma ked strajk tak poriadny hlavne ze si na budovu skoly vycapia rodicom s kocikmi vstup zakazany 😠 ako len mozu tak nam stazuju aj pristup do skoly ved je to skola kvoli detom a nie proti detom 😢 😢 😢 kolko berie pedagog za doucovanie na hodinu napr.matematika??ved to ako promocia to ucivo,priatel ma vysoku ekonom a rozmysla nad matematikou pol hodinu co ja s 5 mesacnou dcerkou na materskej ako mam stihat ucit syna??ked starajkuju vytlaci triedna slovencinu matematiku neurekom priklady zadanie pred asi neviem akeho inteligenta nechapem 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ako keby som ani do skoly nechodila taka som tupa z tej matiky ked im pocas ucenia zozity nechava v triede aj pracovne neviem co preberaju a zosity ktore nosi domov obsahuju len vysledky 😠 😠 😠 😠 nemam ani paru co preberaju stale tam chodim a pytam sa ako ujeta 😠 😠 😠 😠 😠 to je cisty ustav ta skola 😅 😅 😅 😅
@peta_petruska cest vynimkam 😕 ale moj syn ma triednu staru babku a ta ked kladie otazky tak utekam kade lahsie 😒
detom diktuje diktat a pouziva slova ktore ja nepoznam 😲 posiela deti k skolskemu psychologovi bez toho aby o tom rodicia vedeli a diagnozu im hada hra sa na mudr. to je co???kona rodicovske len aby oznamila ze je strajk 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Ucitelia, fandim Vam a drzim palce, myslim ze inak ako strajkom sa veci dalej nepohnu!!
Jedine, co ma na nasom skolstve stve a zaraza je ten absurdny pocet VS, kopa z nich je fakt zbytocnych a chrli kopu nezamestnatelnych absolventov, kt. nie su a nikdy ani nebudu uplatnitelni na trhu prace. A nikdy ani v oblasti, ktoru vystudovali, pracovat nebudu, hlavna vec ze uz takmer kazdy bude mat diplom a ohanat sa nim. A podotykam, ze na ich studium prispievame vsetci. Ja som na VS nastupovala pred 10 rokmi, poctivo som si na zadku odsedela 6 rokov denneho a narocneho studia, vtedy este na VS chodili vacsinou len gymnazisti a ludia z OA, ale v dnesnej dobe sa na vysku bez problemov dostane a prejde nou aj trojkar z ucilista, aspon ja mam taky pocit.
@sisaha ja si dovolim nesuhlasit co sa robotnikov tyka... vies problem je ze pracu robotnika dokaze vykonavat kazdy - aj ja a aj ty...
vies co sa stalo ked strajkovali robotnici vo fabrike mojej mamy? je to uz nejaky ten rocik, boli akurat prazdniny - no, nestalo sa nic -islo o pracu za pasom pritom... za pasy sa postavili ekonomovia, veduci a stala som tam napr. aj ja ako studentka VS - pretoze zial ta praca je preto tak malo ohodnotena lebo na nu nepotrebuju ziadnu kvalifikaciu a na 99% ju dokaze vykonavat kazdy... Samozrejme ze je spravodlive ze cim vyssia je tvoja kvalifikacia a lepasia tvoja prax, cim viac si pre firmu nenahraditelna tak tym budes aj lepsie ohodnotena...predpokladam ze toto vedia vsetci rodicia a vsetci nerodicia - cize je na nas ako sa k tejto informacie postavim - ked budem na sebe makat a zvysovat si kvalifikaciu, bude moja praca aj viac ocenena, ked dam svojmu dietatu kvalitne vzdelanie a sama ho budem ako rodic viest k tomu aby si vzdelanie vazil, tak bude aj ono raz lepsie ohodnotene...
ja preto chcem aby moje deti ucili kvalitni pedagogovia, ktorych pracu robotnik napr. urcite nezastane - a ak su kvalitni tak nech dostanu zato aj zaplatene
@peta_petruska plne s tebou suhlasim a tiez sa sklanam pred naozaj DOBRYMI ucitelmi. Len skoda, ze ich je tak strasne malo a do strajku bezia hlavne ti, ktori si to zvysenie platov ani nezasluzia! Suhlasim, ze ucitel by mal by autorita a ludia by si ho mali vazit. Ako volakedy. Ale volakedy aj lekarnik nieco znamenal a dnes je to len obycajny predavac, ktory vsak musi mat specialne vzdelanie. Alebo zdravotna sestra. Ktora zo sestier uz teraz nema vysoku skolu? A porovnajte si za kolko pracuje, v akych podmienkach a kolko casu stravi v zamestnani.
Kazdy ma pravo na strajk, ale uvedomte si, co sposobujete rodicom, ktori nemaju deti kam dat. Chodia do prace, mnohi z nich pracuju 12 hodin denne kratky - dlhy tyzden. Kam maju dat deti? Nie kazdy ma starych rodicov, resp. svojich rodicov. Nie kazdy ma tu moznost byt s detmi tak casto, ako by chcel. A nie je to len vina rodica, ze deti sa nevedia spravat, ze vyvadzaju hluposti, aby si ich niekto vsimol a podobne.. Dnesna doba nuti ludi pracovat v takych smenach, casovych rozvrhoch a podmienkach ako by volakedy nerobil nik. Viac casu v praci, menej s detmi. Menej casu na vychovu = spratek, ktory nevie, co od dobroty, pretoze tu nie je nik, kto by ho usmernil.
Mnoho ucitelov sa uz ani nesnazi deti zaujat, aby sa nieco nove naucili. Nehovorim, ze je to lahke. Ale vsetko je len tak tazke, ako si to sami urobime.
Prajem prijemny den.
@mirip povedala som že obdivujem učitelky a ich prácu s terajšími deckami, to fakt klobúk dole. Ale, vieš koľko je v dnešnej dobe zamestnaní kde začneš pracovať o 7.00 a tie dvere na kancli zatvoríš o 20:00? nadčas nepreplatený, vlasy zo stresu šedivé, a prídeš domov a to ti ešte zvoní telefon že treba hento a tamto urobiť lebo je ráno o 8:00 kontrola a ak sa sekneš tak do minúty je výpoveď? /a to ešte aj s poznámkou, že ak máš niečo proti, tam je personálne prídu robiť korejci/. to bol len chabý príklad z administratívy /nebavím sa ale o štátnej či verejnej správe, tam to tak ozaj funguje, zabuchnem dvere po 8hodinách a mám fajront/. Susedu mám zamestnanú v pekárni, robí tiež od rána do večera, lebo majitel neprijme ďalšie, a tiež nepríde domov a má fraj. Osobne neverím tomu, že teraz sa štrajkom niečo vyrieši, akurát decká budú mať neplánované prázdniny a rodičia starosti, lebo to v zamestnaní ozaj nefunguje tak, že si len tak prídeš do práce a povieš, že si berieš voľno na neurčito, lebo nemáš kde nechať svoje školopovinné deti/ a hlavne nie ak ste v práci všetky také a je uzávierka či koniec roka/. Akurát si takýmto postojom v dnešnej dobe /úmyselne píšem v dnešnej/ narobíte finančné starosti, a vezmem krk na to, že v prípade dlhšieho štrajku pôjde poisťovňa po väčšine učitelov, či si zaplatili tie odvody, ktoré im zamestnávatel nezaplatí. A rozhodne sa z školstva bude pre vaše väčšie platy prepúšťať. Potom sa znova bude horekovať. Lekár a učiteľ sú minimálne povolania, ktoré sa nevykonávajú pre peniaze, ale pre poslanie. Aspoň tak sa prisahá pri odovzdávaní diplomov, či nie? A len na margo, to čo si uviedla ten plat, nemáš ho zlý, teraz sa bežne aj v BA dáva plat 600 eur v hrubom a môžeš mať aj 10 vysokých, neovládaš 3 svetové, nemáš široké lakťe a známosti, nedostaneš plat aký sa rád prezentuje v médiách. Nebudem sa ale hádať, s tým štrajkom ja osobne nesúhlasím, lebo nič nevyrieši, ale to je čisto môj názor. A znova opakujem, skláňam hlavu pred každou schopnou učiteľkou, a rovnako aj pred inými povolaniami, bez ktorých by tento svet neprežil.
rodičia,normálne môžete ísť na OČR,len treba doniesť od riaditeľa školy potvrdenie,že škola štrajkuje a nemá náhradný program pre deti,týka sa to detí do 10 rokov...len škoda,že vedenie škôl o tom asi málokde vie a neupozorní rodičov
@lea641981
a preto treba okrem iného aj platy zvýšiť, aby mal takéto učiteľky raz kto nahradiť...
@maruska24 nie je to celkom tak ako vravíš...ja som si nedávno pýtala na pohovore 1000 eur v hrubom a nemali s tym problem...a neovladam ani jeden svetovy jazyk poriadne, nemam siroke lakte, ani znamosti...Jedine co mam, je prax, skusenosti, dobre vystupovanie.. A ver, ze v byvalej praci mi po 8 hodinach padla a dlhsie som tam nebola... Ja nezijem preto, aby som iba robila, ale robim preto, aby som zila...Takze odtial, potial. SAmozrejme s vynimkou vynimocnych situacii, ked treba naozaj v praci potiahnut aj dlhsie.. Ale to je zase ohodnotene odmenami.
@fidka79 tvoje deti ešte do školy nechodia,ak tam nastúpia,tak možno zmeníš názor,môj syn je prvák a jeho učiteľky obdivujem a ich robotu by som nerobila ani za 1000 eur- len ustrážiť 20-30 prvákov,aby sa neprizabili,nepomlátili,nepolámali a ešte ich popri tom aj učiť- klobúk dolu a popozeraj sa po nete a v tlači kde všade sa míňajú naše peniaze, len tá srandička s jednou zdr. poisťovňou čo nás bude stáť 😠 takže naša slávna vláde nech rozdeľuje peniaze ako treba a nie od buka do buka
@fidka79 ak mas v rodine taketo nanic ucitelky, ani sa necudujem, ze mas taky nazor.....ako keby boli len take ucitelky......je to mozno len tretina, co uci prvy stupen a ymslim, ze maju aj tak dost roboty (aspon tie, kt. chcu deti naucit...tie tvoje to asi nebudu...)......inak zeny, co ucitelky v MS?...tie tu nik nespomenul...podla mna maju najmenej penazi a najviac sa namakaju....
@fidka79 čo sa týka tých prázdnin, tak to učitelia nemajú majú dovolenky tak ako každý a ako aj ty iba s tým rozdielom že ty a iné povolania si môžu zobrať dovolenku priebežne počas roka keď potrebujú a učitelia hold prd dovolenku si môžu zobrať len vtedy ked majú deti prázdniny...tak neviem prečo učiteľom každý závidí prázdniny, skús si to jeden kalendárny rok, že celý rok budeš robiť a nevezmeš si dovolenku a všetku do posledného dňa si vyberieš ce$z prázdniny a budeš na tom rovnako ako učitelia. tak nechápem tú závisť? Ako môže niekto závidieť prázdniny???? Tak ako aj vy aj učitelia majú rodinu a vy ked potrebujete vezmete si k deťom OČR alebo dovolenku ked je to potrebné....učitelia si ale počas šk. roku dovolenku nemôžo zobrať
Pridam sa aj ja na jednej strane aj kebyže nechcem tak musim ist do strajku nakolko o tom rozhodlo vedenie skoly, ciže pridem o dost penazi ratam tak -100e, a na druhej strane si myslim že je strajk opodstatnený pretože tie platy su biedne moj priklad : ukoncena vysoka skola pedag. zamerania nasla som si miesto vychovavatelky v skd a moj plat ktorý mi pride na ucet je 360e 😀 sranda nie?v triede mam 30deti, každodenna priprava, a plus dozory a suplovanie aby mi vobec vysiel mesacný uväzok, a staci že mate v triede nejakých 3 "grazlov" na ktorých nepomaha absolutne nic a chodite domov tak vyšťavene že len lahnut a spat ☹ možte mat pohovory s rodicmi že dieta je take a take ked rodic vidi že jeho dieta vonku niekoho bije tak pride za nim a ho pohladi po tvári????dalsie dieta vkuse niekoho mlati a nadava do debilov tak co zalepite mu usta?dalsie urobi nieco a v y to vidite a to decko vas ide presviecat že to som zle videla že to urobil ten druhý?klame do oci akoby sa nechumelilo(podotýkam jedna sa o prvakov)prosto pri tých 30detoch sa to neda zvladat a este minister vytiahne statistiky že je vela ucitelov, to by , ma zaujimalo skade to vyhrabal, mu zavesim na krk mojich 30detí a som zvedava ci by po 10minutach nezutekal,no a mohla by som tu pisat kopec veci preco si ucitelia zaslužia viacej penazí, tot moj nazor 😎

@sisaha Myslim si,ze cely narod stoji za ucitelmi.....ale budme zase realisti...nemoze stat dotovat a zivit take masu skol a ucitelov....lebo mnohe skoly su nenaplnene- zbytocne,mnoho ucitelov - dochodcov ....atd.....cize treba to zredukovat a ucitel bude mat krasny plat a ja mu ho zelam,lebo praca s detmi je velmi narocne...ucitel je psychicky velmi vycerpany ak odvadza svoju pracu zodpovedne a zasluzi si aj tu dovolenku,vsetko.....cize doprajeme ucitelom....stojime za nimi,ale zase treba si upratat vo svojom rezorte.... 🙂