Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
.ja si myslim jedno...nech si strajkuju kolko chcu..myslite si ze im vlada prida???..hahahaha...ved je kriza vela nezamestnanych , ludia marne hladaju pracu a za 500 Eur v hrubom by boli niektori stastny keby tu pracu mali...a ucitelia sa idu stazovat!!!..tak nech sa stazuju....ale myslim si ze aj ked je strajk od pondelka do odvolania...myslim si , ze nevydrzia dlhsie ako 3 dni pretoze to nemaju platene a predsa z niecoho zit musia a pochybujem ze pred vianocami si daju pokazit vyplatu...ucitelia stale len frflu ake su strasne deti , dnesna generacia, ohovaraju rodicov ako ich zle vychovavame, ze kedysi to bolo ine..tak nech si frflu..a je mi srdecne jedno ci im zvysia alebo nie...na to kolko robia hodin tyzdene a ze maju kopu dovolenky a nerobia vikendy a vkuse su prazdniny...tak neviem co este chcu!...a taktiez neviem co tu dristate o tom ako sa kazdy jeden ucitel pripavuje na druhy den...hahahahahahahahahah....otrepana fraza..nepripravuje, mam v rodine 4 ucitelov a ani jeden sa nepripravuje na druhy den doma...vsetko si robi v skole, skolke.......PS:...ked vam nezvysili prvy krat, myslite si ze zvysia druhy krat?...nie...tak isto dopadlo aj zdravotnictvo , naoko zdvihli a znova im to beru...tak sa trosku zobudte..
A o koľko môže taký učiteľ prísť za týždeň štrajku? O 100-150 eur? Podľa mňa stojí za to štrajkovať. A je celkom možné, že mnohým už ani tak nejde o zvýšenie platu.
Je úplne trápne, ako si deti musia nosiť do školy toaleťáky, papiere na prefocovanie, ako nemajú učebnice a od učiteľov sa ako samozrejmosť žiada, aby materiály sami vytvárali, písali, prefocovali - a na čom, keď nie je papier ani toner a stále od rodičov žiadajú na to peniaze? Však nech ministerstvo zariadi, aby rodičia nemuseli na takéto samozrejmosti prispievať a nech majú žiaci všetko, čo potrebujú. Pomaly už v tých školách nebudú mať ani na kriedy a budú písať prstom po tabuli.
V zahraničí je úplne bežné, že žiaci majú školské autobusy, že majú v školách podmienky na prírodovedné pokusy, že môžu vyrábať školské časopisy a iné tvorivé aktivity, majú normálne vybavené telocvične, a u nás? Školy porušili a milé deti dochádzajte si ako viete, ráno si prestupujte na dva utobusy alebo nech vás rodičia dovezú autom. Škôlky porušili tiež a milí rodičia, poraďte si ako viete, keď ste už tie deti chceli silou mocou mať, tak sa o ne postarajte, plaťťe si opatrovateľky a dajte na ne celý váš biedny plat. A to kde sme? Ja ako rodič tento štrajk podporujem a len dúfam, že potrvá dosť dlho na to, aby vláda čosi s tým školstvom začala robiť.
Danculík, aj my máme v rodine učiteľky. A všetky sa pripravujú na druhý deň. A nemajú prázdniny tak, ako deti, to sú povedačky. A na deti sa nesťažujú, ale baví ich to s nimi. Možno by si aj ty chcela také učiteľky pre svoje deti.
Však sa nechajme prekvapiť, čo bude. Sama som zvedavá.
@siska2027 no moja zlata ja sa nehnevam,ale kto tej ucitelke preda chlieb ..ked pojdu strajkovat predavacky??? a mimochodom mam kamosky ktore maju VS su ucitelky,ale BOHUZIAL nemaju pre nich miesto a preco ?lebo su tam stare pani ucitelky dochodkyne 😢 tak uz potom neviem co oni naucia moje deti ked maju zmyslanie este ked panovala Maria Terezia vsetky by som povihadzovala uz maju doma sediet pri peci a nie este nieco pozaduju! 😝 😝 😝 a ty si cloveka vazis podla vdelania ????krasa fakt ani sa necudujem,ze sa ludia strielaju ako macky!
Ani nemusime cestovat do Grecka zachvilu ho mame aj na Slovensku!!!! 😝 😝 Podme vsetci strajkovat,ked chuderky pani ucitelky neviziju zo svojho chudobneho platu fuuuuuj!!!! Druhe rodiny musia vyzit od vyplaty do vyplaty ..tak nech si ty nasi mudry ucitelia vazia to co maju ... 😠
jeden nazor z inej diskusie ;)
Nikto67
19.11.2012 | 22:37
Staci si precitat vcerajsi rozhovor dr.Staneka zo SAV.Penazi je dost,Aj na platy.To ze 4miliardy eur sa rocne ukradnu,tomuto statu nejak nikoho nesere....Nadavajme,zavidme lekarom,ucitelom,ze si chcu vydobyt vyssie platy.A co tak miesto zavisti,a nadavanie na tych co ze oni chu a za co! Co tak sa postavit a ist do ulic a urobit poriadok so zlodejmi?Hmmm.Tu sa hadajme a nadavajme jeden na druheho....ten ma telo,henten telo...Tak dobre,Ohnime este viac chrbty.Robme aj za suchy chleba aj vodu! PENAZI JE DOST!A este daco.Naco su nam potom tie grafy o najlepsom raste HDP v EU?Kde su tie prachy?Budu stale tvrdit,ze nemaju,Ale maju....Maju a vy to viete tak dobre ako ja
@marcovka1 , a prečo by nemali ísť štrajkovať aj predavačky? A čo keď v tejto našej skvelej krajine normálna a slušná žiadosť nič neznamená a človek za svoju prácu väčšinou nie je adekvátne ohodnotený, tak, aby z toho aj vyžil? Ja som dnes štrajkovo naladená, lebo mňa tiež v práci štvú, takže pre čo nie? Veď predavačky celé dni stoja, ani sadnúť si nemôžu, robia aj cez víkendy, narobia sa, tak prečo by nemali dostávať viac? A vôbec, prečo by každý, kto normálne pracuje, nemal dostávať toľko, aby sa uživil? Aj tá predavačka by mal dostať toľko, aby si zaplatila bývanie pre seba aj svoje deti a jedlo pre všetkých, ktorých živí. Ale v tomto štáte jej sám od seba nikto nič nedá, treba si to vyžiadať.
A že druhé rodiny musia vyžiť od výplaty od výplaty? A čo je to za život? To akože z nich si máme všetci brať príklad a byť ticho? To je hrdinstvo, nič nehovoriť, ochádzať záložne a požičovne a celý život prežiť v robote, dostávať málo peňazí a v starobe skončiť s dôchodkom pod psa? To si fakt myslíš, že ich za to bude niekto oslavovať, ako to zvládli a že toto ma má inšpirovať?
Nepáči sa mi, keď niekto hovorí, učiteľom netreba, tí majú dosť, však sa pozrite na iných chudákov, ktorí robia za 300 euro. Ja nepôjdem štrajkovať za predavačky, ani ony nepôjdu štrajovať za mňa. Ale podporila by som ich. Jednoducho, každý sa musí ozvať za seba. A tí učitelia sa navyše neozývajú len za seba, ale aj za naše deti. A ktovie, možno sme sa ešte predtým mali ozvať my rodičia.
@marcovka1 stale to hovorim, nie su schopni si urobit poriadok medzi sebou a maju jedine stastie, ze ucia deti, cize drzia v sachu rodicov, cely narod....ja som za, nech sa im zvysi plat, sak im to zaplatie my.....vyssie odvody atd....rada si zaplatim .....ale za kvalitu....a ze narod si nevazi pracu ucitela????chyba ucitelov.....do dnesneho dna ma zdravia rodicia deti a to boli romovia...dileri, byvali vazni.....vacsinou....cize kazdemu to co mu patri.....ucitelstvo to je poslanie.....je to krasne povolanie , skor konicek.....a nahorsie je na tom to vsetkom, ze kopec sikovnych absolventov PdF UK v Ba nema miesto v skolstve, lebo je tam kopec dochodcov....a niekto z ucitelskych odborov povie, ze je len malo ucitelov na uradoch prace.....ale preco????lebo mlada generacia snad buducich ucitelov necaka a nepyta od statu,ale zacne makat mimo odbor a zisti, ze je to tam celkom fajn a detom sa venuju v kruzkoch, cez vikendy a pocas letnych taborov atd.....mohli by im dat ovela viac, ale neda sa.....stari ucitelia sa drzia svojich miest ako stari komunisti koryta....a kto na to doplaca????my vsetci...dakujeme ucitelia...ale zelam vam to zvysenie, lebo dufam, ze s nim bude spojenia aj zvysenie kvality vyuky deti a vasho pristupu k nim...dakujem 🙂
@danculik A kto ti brani, vystudovat VS a ist ucit? Na ucitelsky smer dnes uz zial zoberu hocikoho, takze mas sancu aj ked robis zakladne pravopisne chyby 😉 a uzijes si ten kopec "prazdnin" a nerobenia cez vikendy
A potom zistis, aka je realita 😎 - ake tie deti skutocne (ne)vychovane su.
Ked sa na to pozriem, tak pribuda deti, ktore nemaju zakladne navyky slusneho spravania z domu- nevedia sa pozdravit, podakovat alebo o nieco poprosit. A vsetko beru ako samozrejmost. Cest vynimkam.
Dobry ucitel sa pripravuje na svoje hodiny poctivo, moznoze len takych vo svojej rodine nemas.
Ja som sa rozhodla, ze uz si zo svojho platu, nebudem kupovat ziadne navyse knihy a materialy/ pomocky na vyucovanie, pretoze ani ta upratovacka neupratuje so svojimi cistiacimi prostriedkami, ani kucharka si nenosi vlastne noze a hrnce, nehovoriac o tom, ze by v skolskej jedalni varila zo svojej vlastnej zeleniny ci masa, ktore vybrala doma z chladnicky. Taktiez si nemozem ako niekto odpisat z dani kopirku, tlaciaren, PC- hoci to k svojej praci potrebujem a ani cestovne.
Nie som za strajk, myslim si, ze je zle nacasovany a nesuhlasim s tym, ze sa to vsetko toci len okolo penazi a nic sa nehovori o debyrokratizacii, zmene obsahu osnov atd. Ale som presvedcena o tom, ze dobri! ucitelia si zasluzia vyssi plat, len treba nastavit objektivne kriteria merania kvality vykonavanej prace (u vsetkych zamestnancov statu nielen u ucitelov).
Co sa tyka tejto diskusie, mam pocit, ze cim konfrontacnejsi a "jednoduchsi" nazor, tym slabsia gramatika a stylistika. Tak taki urcite nebudu drzat ucitelom palce.
Hm, a to fakt máte pocit, že k vašim deťom sa učitelia správaju zle a že je všade taká nekvalita? Lebo my máme asi šťastie. V našej základke sú fakt milí učitelia, mnohí to s deckami fakt vedia. Táto naša škola má napríklad dobré výsledky v matematike, hoci inde je to asi neobľúbený predmet. A tiež mi to nepríde samozrejmé, určite to tá učiteľka musí mať premyslené a držať v triede nejakú latku, aj mať zorganizované vyučovanie. Popoludní kopec krúžkov, deti môžu chodiť aj na viaceré, organizujú aj rôzne exkurzie akože zážitkové učenie, škola je zvonku pekná ako nikdy doteraz, hoci nenmajú veľa peňazí, učitelia vedú deti k tomu, aby aj okolie nejako vyzeralo, stále tam s nimi hrabali, sadili... Dokonca aj staršie učiteľky sú ešte stále akosi vo švungu a vedia ich motivovať. Máme jednu, ktorú decká milujú, na prírodovedu. Fakt, keď si ich predstavím konkrétne, tak tieto učiteľky by som isto podporila. Asi je to individuálne.
@karkulka1 , asi máš pravdu.
Len si myslím, že v tejto situácii je možno lepšie štrajkovať, ako nerobiť vôbec nič a len stále na niečo slušne upozorňovať a každý sa na to zvysoka vykašle.
A keď tak nad tým rozmýšľam, ja by som chcela, aby si učiteľka môjho dieťaťa dopĺňala vzdelanie, aby si kupovala ďalšie pomôcky a nové materiály, ako to robíš ty - a keď navyše má na to chuť, takú učiteľku treba podporiť. Však doba sa stále mení a deti potrebuju vedieť aj nové veci. Veď to by malo byť pre učiteľa samozrejmé, či nie? Aj preto sa mi zdá dobré učiteľov podporiť.
A inak, keď si len predstavím, koľko sa človek narobí doma s vlastným dieťaťom, a ešte keď sa učitelia trápia v škole s celkom cudzími deťmi... na to treba fakt nielen odvahu a nadanie...
Lauritka, dobré 🙂.
mna by , mile mamicky, zaujimalo, podla coho si tvorite nazor a podla coho sudite nejaku skupinu ludi, ci povolani (napr. ucitelov a ich pracu), ked ste ju nikdy nerobili? fakt ma zaujima, ze podla coho si tvorite nazor? dakujem za odpovede 🙂
@sorciera24 take nevies? :P. nazor podla:." lebo jedna babka povedala..." 😀 😉 😉
@sorciera24 podla vlastnej skusenosti....ked som o 13,30 potrebovala podpisat opraveny posudok na ziaka uz som nikdy triedne ucitelky nenasla.....skola bola mrtva....ale nehadzeme vsetkych ucitelov do jedneho vreca....su ucitelia spickovi a su ucitelia lajdaci a lenivci....ale to je vsade... 🙂
@sorciera24 ja si nazor tvorim podla skusenosti- vlastnej. Su ucitelia dobri, aj zli. Su skoly vyborne, priemrene aj katastrofalne. A preto nie som za pausalne zvysoavnie platov ani navysovaniu ktorejkolvek skole a som uplne proti tomu, aby o financiach na skoly rozhodovali VUC-ky. Som za to, aby sa z nasich skol vytratili podpriemerni, arogantni a skostnateni ucitelia rovnako ako dochodcovia. Pacilo by sa mi, aby kazda skola mala kvalitny manazment (riaditel rozhodne nemusi byt ucitel, skor naopak) a aby sa na nasich skolach zaviedlo hodnotenie ucitelov aj celej skoly (napriklad by boli body za monitor, cistotu, kvalitnu jedalen atd). A taketo hodnotenie by bolo verejmne pristupne rodicom a samozrejme od hodnotenia by zaviselo i tom,. kolko peniazkov skola dostane. Nie som apriori proti strajku, len si myslim, ze sa nim nic nedosiahne a ak ano, iba to, ze problemy budu mat rodicia a ucitelia. Ti prvi za to, ze nemaju kam dat dieta a OCR im vezme nielkoklo eur z vyplaty, ti druhi za to, ze im to tiez vezme par eur z vyplaty. Cela koncepcia skolstva je zla a ten kto by ju mohol zlepsit je vlada. A ta je tiez na milu rozmilu 😝 😀 Ale sediet na zadku a cakat, ze sa nieco zmeni tiez nic neriesi.
Podľa mňa štrajkujú tí, ktorí niesu ocenení za svoju prácu. Nemyslím len finančne. Ak by učitelia mali taký plat aký majú teraz a vážili si ich žiaci, rodičia. Vedeli by, že ich prácu niekto ocení, možno by ani neštrajkovali. Pre mňa bol učiteľ, PÁN UČITEĽ, ktorého sme si vážili.
Štrajkovať by mali ísť všetci, aspoň by sme si vážili prácu toho druhého.
Keby štát lepšie hospodáril, všetkým by nám bolo lepšie. A žiaľ, Slováci sú typickí tým, že si závidia a iba frflú. Radšej dajme svoje dane na nový futbalový štadión v BA, aby nemuseli neučitelia závidieť učiteľom trápnych 10%.
@marcovka1 ja som nepovedala, ze si cloveka vazim podla vzdelania, ale ze si vazim kazdu profesiu a to je dost rozdiel.!!! Ale asi to nebolo pochopene spravne ....s tym s tebou suhladim, ze stare damy z archaickych cias by uz mali ostat na penzii a venovat sa vnucencom.
A ked vidim aky ludia maju postoj k ucitelom skoda slov a casu 🙄
ahojte 🙂 trošku od veci nakolko sa chystá ešte jeden štrajk a to štrajk záchranárov 😉 prosím pospíšte túto petíciu čím viac podpisov tým asi viac sa v ZDZS uvedomia 😉 dakujem http://www.peticie.com/stop_zniovaniu_platu_zac...
Och nás na základnej škole učiteľka matiky bila pravítkom po prstoch,aj učiteľ je len človek a nie poloboh,môj piatak nesmie ani len perom zaškrípať na hodine slovenčiny 😉
vieme si vôbec predstaviť čo by sa stalo, keby začali štrajkovať smetiari, žumpári, pekári, dojičky..... ale nie na jeden deň, aj na mesiac. Ľudstvo by malo problém, a vtedy by sa začalo niečo riešiť celoplošne.Tu ide skôr o tých zmrdov čo sedia v Bruseli, to sú top zlodeji. Učiteľom, sestrám a pod nepomôže 1 či 3 dňový štrajk, aspoň mesiac by bolo treba aby sa niekto tam hore spamätal. Aj to by museli byť všetci za jedno. Takže týmto sa nič nevyrieši, akurát si človek sám sebe narobí kvantum problémov. 😒
Asi pred tromi dňami som tu písala, že štrajk učiteľov nie je dobrá vec, lebo všetko so všetkým súvisí a tým, že niekto bude musieť zabezpečovať deti doma - bude chýbať napr. šofér autobusu, ktorý má niekoho ďalšieho dopraviť do
práce či na štrajk, predavačka, u detských lekárov sa budú vypisovať OČR-ky a choré deti budú čakať?
Pritom každý vidí, že ekonomika t.č.padá - t.j. tí ktorí robili doslova na učiteľov sú hromadne prepúšťaní, každý vidí, že podnikateľom sa znižujú príjmy z nižšieho odbytu a učitelia si myslia, že teraz je ten správny čas zvýšiť im platy, dokonca aj sudcovia.
Kríza je v pokročilom štádiu a riešenia sa nachádzajú ťažko nielen na Slovensku.
Ja si myslím, že vláda v rámci svojich možnosti hľadá riešenia a pridávať problémy takýmto chaosom nič nevyrieši, všetky veci sa nedajú vyriešiť naraz, ani získať väčšie výplaty štrajkom, skôr by si malo školstvo urobiť väčší poriadok
vo verejnom obstarávaní, aby im tam neunikali peniaze. Ale veľa je aj v ľuďoch samych, aj v učiteľoch a niektorí by tam vôbec nemali byť, pretože keby boli platení podľa toho, čo naučia, tak by mali ešte nižší plat ako majú.
Ale ono to nikdy tak nebolo, aby všetko bolo iba dobré a nikdy sa ľudia k tomu ani nedopracujú v žiadnom systéme,
vlády sa menia a ľudia zostávajú stále takí istí. Možno to bude nakoniec tak, že každý bude musieť začať sám od seba, ak už nie je nato neskoro. Pripadá mi to tak, že každý má vysoké nároky, ale svojou prácou neodvádza až také vysoké hodnoty, žeby nakoniec nato vyšlo. Tak sa to naučili a zmeniť ich bude ťažké. Tým sa ukáže, že táto hospodárska kríza nie je len ekonomická.

@tessinka presne tak, Slovaci si to mozu dovolit.. ved na to maju 😀 Aj pomaly najdrahsi benzin na svete. yupiiii. 😝
tvarime sa ako keby tu bolo druhe svajciarsko 😀
a legendarne Fickove slova: " my zobrat nebudeme "----- 😅 tomu nasvedcuju.