Negatívna skúsenosť s kontrolou nákupu v Lidli
Poprosim o nazor. Dnes som urobila nakup v Lild za 33 eur. Normal nakup, nic velke. Zobrala som si blocek, otvorila som si nim tie dvierka, nepipala som. Pracovnik sbs (clovek ktoremu chybala vacsina zubov) vyziadal kontrolu mojich tasiek. Spytala som sa preco, odpovedal, ze mam vacsi nakup. Zavolala som si veducu - ze no prepacte, to je standard postup a on uz chytil vela zlodejov. Ostala som ako obarena. Vravim, ze ak ma obchod pravo kontrolovat tasky z dovodu, ze mam podla nich vacsi nakup, nakupujem tu posledny krat. Ja chapem, ze sa zvysili kradeze. Ale buzerovat cloveka, co tam minie mesacne stovky eur a ponizovat ho na predajni za nic? Opakujem, nebol dovod, nepipala som, otvorila som si dvierka vlastnym blockom
Do tej predajne chodia rozni ludia aj z dcerinej skoly, bolo to extremne neprijemne
Mam pocit, ze akoby sme boli opat v sociku...Samozrejme som podala staznost, ale nepride mi normalne nahodne kontrolovat tasky a vsetko vykladat, lebo pan mal pocit, ze mam vacsi nakup. Vsimla som si jeho spravanie uz v minulosti s inymi ludmi. Povedala som mu, ze sa budem stazovat, na co arogantne odpoved, ze nie som prva
Stalo sa mi to raz v Tescu, tiež som nepípala, otvorila si bločkom. Skontroloval blok a poprial pekný deň. Nechápem prečo je potrebné z toho robiť takú strašnú kovbojku...
@mircalla No kedze mame zakony, ake mame, tak sa vo velkom rozmohli kradeze v obchodoch. Kedze zakon predajcov nechrani, musia sa sami :(
@subartic On mi ich vyslovene zobral a zacal vykladat. Lebo moj nakup bol podla neho vacsi. Iny dovod nemal. Dakujem za jedinu normalnu odpoved
@marianarem Ja to chapem, ale nech si riesia bezdakov a podozrive individua, nie niekoho, kto tam pravidelne nakupuje a je slusny clovek
@subartic ...
Pracovník SBS v obchode má právo chrániť majetok, vidieť, či máte pri sebe kradnuté veci, a zabrániť poškodeniu, ale nemôže vás prehľadávať bez vášho súhlasu; smie použiť zrak a hmat na kontrolu, či nemáte ukradnuté tovary, a môže vás zadržať v prípade podozrenia z krádeže do príchodu polície (v medziach nutnej obrany a krajnej núdze), ale iba v záujme ochrany majetku.
Osobná prehliadka: Nesmie vás (bez vášho súhlasu) vyzliekať, prehľadávať vrecká oblečenia, ani rozopínať tašky (môže sa pozrieť do otvorenej tašky).
@doriiis no presne , nemôže ťa nútiť ukazovať čo máš v taškách . Nemá na to právomoc. Je to obyčajný človek , nie výkonná moc.
Stalo sa mi to raz v Tescu, tiež som nepípala, otvorila si bločkom. Skontroloval blok a poprial pekný deň. Nechápem prečo je potrebné z toho robiť takú strašnú kovbojku...
@janai1 On mi vylozil vsetko z tasiek, keby skontroloval blok, ok
Tie tasky mi vyslovene zobral a zacal to tam vykladat a porovnavat s blockom kazdu polozku. Za mna je toto moc. Opakujem, otvorila som si blockom a nepipila som. Kebyze to tak nie je, nepoviem ani slovo
Tie tasky mi vyslovene zobral a zacal to tam vykladat a porovnavat s blockom kazdu polozku. Za mna je toto moc. Opakujem, otvorila som si blockom a nepipila som. Kebyze to tak nie je, nepoviem ani slovo
@mircalla ... Tak si mala zavolať políciu ty. Že podľa teba koná sbs-kár nezakonne
@doriiis no presne , keď odmietna zavolá políciu , ale asi tak ... no povedzme skoro nikdy. Čo povie polícii , mala väčší nákup ?
@subartic Ja som neodmietla. Nemam co skryvat. Ale tento typek uz x krat obtazoval ludi v tejto predajni, najma cudzinov a videla som aj situacie, ze volali policiu, lebo odmietli. Odmietli z principu.
@mircalla skoč si za právnikom, nech ti spíše sťažnosť . Lidlu pohroz medializáciou .
@subartic Ja som neodmietla. Nemam co skryvat. Ale tento typek uz x krat obtazoval ludi v tejto predajni, najma cudzinov a videla som aj situacie, ze volali policiu, lebo odmietli. Odmietli z principu.
@mircalla ja by som odmietla a nech volajú políciu . Mňa nebude kontrolovať nejaký starý chlap čo si honí ego, lebo mám veľký nákup . A tiež by som volala právnikov s ktorým pracujem .
@really8 Prezeranie tašiek spotrebiteľom predávajúcim je svojvoľným aktom predávajúceho. Žiadny predpis obchodníkom nedovoľuje kontrolovať zákazníkovi obsah jeho nákupnej, či inej tašky. Ani pred vstupom do predajne, ani vtedy, keď zaplatil a z predajne odchádza. Ak tak urobí neoprávnene, zasahuje do osobnej imunity zákazníka - občana.
A?
@mircalla precitala si si to cele?
@mircalla skoč si za právnikom, nech ti spíše sťažnosť . Lidlu pohroz medializáciou .
@subartic To mi za to nestoji, ale poslala som staznost do Lidla. Ak to planuju robit kedykolvek, tak som tam skoncila. Pre mna otazka principu, nakupujem aj inde. A presne je to typek, co si honi ego a obtazuje ludi pravidelne. Sam povedal, ze nie som prva, co sa ide stazovat, zjavne si to uziva
Takze toto neslo o to, ze si robi svoju pracu, su tam aj ini normalni sbskari, ale tento konkretne vyslovene nahodne obtazuje lebo sa mu chce
A problém je aký?
@anonym_8a3e19 panicka sa citila ponizene.
Preto zacina svoj povysenecky post so zatvorkou a poznamkou o zuboch. A jedina "normalna odpvoed" je podla nej taka, kde jej clovek pritakava. Darmo jej tu 49 ludi z 50 povie, ze je mimo a kontrola je opravnena a nechapeme (aj ja osobne) jej straaasne rozhorcenie.
Autorka predstav si ze aj ovela vacsi nakup je uplne v poho dovod na kontrolu. Vies preco? Lebo ked niekto bude chciet kradnut, medzi 40 polozkami lahsie tu jednu ukradne, ako medzi 2. A nemas na cele napisane ze si bezuhonny clovek. Predstav si, ze predavacky a sbskarov to potom stoji zivobytie, ked je problem.
Zelam Ti do noveho roku cim menej takych jesitnych ludi na okoli ako si Ty.
@really8 z mojich skúseností ide o zamestnancov Lidlu .
@subartic to neviem posudit. Nikdy som si to nevsimala ani neriesila. Kazdopadne mne to ponizujuce nepride. Velakrat nas uz kontrolovali napr v kaufe ked sme nakupovali rovno so skennerom. Skontrolovali a isli sme dalej. Nic ponizujuce, nic pre co by som sa musela zavzdusnovat
@anonym_8a3e19 panicka sa citila ponizene.
Preto zacina svoj povysenecky post so zatvorkou a poznamkou o zuboch. A jedina "normalna odpvoed" je podla nej taka, kde jej clovek pritakava. Darmo jej tu 49 ludi z 50 povie, ze je mimo a kontrola je opravnena a nechapeme (aj ja osobne) jej straaasne rozhorcenie.
Autorka predstav si ze aj ovela vacsi nakup je uplne v poho dovod na kontrolu. Vies preco? Lebo ked niekto bude chciet kradnut, medzi 40 polozkami lahsie tu jednu ukradne, ako medzi 2. A nemas na cele napisane ze si bezuhonny clovek. Predstav si, ze predavacky a sbskarov to potom stoji zivobytie, ked je problem.
Zelam Ti do noveho roku cim menej takych jesitnych ludi na okoli ako si Ty.
@anonym_9bb804 Na anonym bezne nereagujem. Ale nie som ok, ze mi daky smradlavy, bezzuby sbskar drzo vytrhne tasky z ruky, lebo si honi ago a ako jediny v tej predajni to robi pravidelne. Za to, ze ty a tebe podobe si nechaju srat na hlavu, to je tvoj problem. Fico a spol. potrebuje takychto poslusnych, co si nechaju vsetko
Ma pravo kontrolovat tasky, ked ma podozrenie na kradez, nie preto, ze mam 2 tasky. Ako dovod uviedol to druhe
Chapes, ci stale nic? Keby mi povedal, ze sa mu daco nezda, este by som to akceptovala.
@anonym_9bb804 Na anonym bezne nereagujem. Ale nie som ok, ze mi daky smradlavy, bezzuby sbskar drzo vytrhne tasky z ruky, lebo si honi ago a ako jediny v tej predajni to robi pravidelne. Za to, ze ty a tebe podobe si nechaju srat na hlavu, to je tvoj problem. Fico a spol. potrebuje takychto poslusnych, co si nechaju vsetko
Ma pravo kontrolovat tasky, ked ma podozrenie na kradez, nie preto, ze mam 2 tasky. Ako dovod uviedol to druhe
Chapes, ci stale nic? Keby mi povedal, ze sa mu daco nezda, este by som to akceptovala.
@mircalla co tu furt motas fica a smer?
Myslim, ze uplne normalna vec. Ziadna verejna potupa sa nekonala ( iba v tebe, ostatnym je to jedno). Proste ta najodne vybral, lebo si mala vacsi nakup a moze sa stat, ze niekto samoobsluzne pokladne zneuzije prave tak, ze si nieco nenamarkuje, necha niekde bokom vo vrecku ci sacku a potom uz len da do zaplateneho ked to vezme z vahy a ide cez turniket s kodom. Priste si nikto nezasadol na teba ako taku!
Ja nakupujem casto v Lidli este sa mi to nestalo, ale nakupujem aj v Alberte a Kauflande so skenerom a tam som tiez uz mala niekolkokrat kontrolu, ci mam vsetko nablokovane. A nie nestazujem sa, ze ma pravovnik "sanuje" ze ci mam v kosiku.
Doba je zla a ludia kradnu
@wiliam3royal a kam chodia ine lepšie vyššie vrstvy nakupovať?
@anonym_8a3e19 do zahranicia...
@mircalla No kedze mame zakony, ake mame, tak sa vo velkom rozmohli kradeze v obchodoch. Kedze zakon predajcov nechrani, musia sa sami :(
@marianarem To mas uplnu pravdu, kedze mame zakony ake mame....
A opat sme pri Ficovi. Pride mi chore, co sa stalo s trestnym zakonom
Nestalo sa mi to nikdy v YEME, Kaufe, Tescu ani Bille. Asi dnes bezna prax, pri kazdom druhom nakupe ti zhabu tasky
@doriiis Tak ty ako spravna smeracka mas taketo praktiky rada, chapem. Absolutne nemyslitelne v zahranici bezdovodne.
@mircalla
Trepes uplne normalne kontroluju aj vonku dnes ma kontrolovali v Kauflande a idem sa z toho posrat, povedala nahodilo musia kontrolovat a necudujem sa ze kontrolovali hystericku tetku.
@subartic to neviem posudit. Nikdy som si to nevsimala ani neriesila. Kazdopadne mne to ponizujuce nepride. Velakrat nas uz kontrolovali napr v kaufe ked sme nakupovali rovno so skennerom. Skontrolovali a isli sme dalej. Nic ponizujuce, nic pre co by som sa musela zavzdusnovat
@really8 je to zamestnanec Lidlu , nie je označený žiadnou SBS službou . Do lidlu chodím pravidelne . Žiadna profesionálna strážna agentúra nevezme takto chatrných mužov na stráženie.
Neskutočne nadradene sa správaš ... smradľavý, bezzubý sbs-kár? ... a keby Ti vypadla peňaženka, nevšimla by si si to a tento istý sbs-kár by Ťa upozornil, že Ti vypadla, tiež by bol smradľavý a bezzubý? ... no a čo, tak Ťa skontroloval ... mňa už x-krát len tak námatkovo skontrolovali a nerobila som z toho drámu ... v podstate je mi to jedno, je to ich robota ... na sebe popracuj, hanbu len sama sebe takýmto správaním robíš.

@really8 Prezeranie tašiek spotrebiteľom predávajúcim je svojvoľným aktom predávajúceho. Žiadny predpis obchodníkom nedovoľuje kontrolovať zákazníkovi obsah jeho nákupnej, či inej tašky. Ani pred vstupom do predajne, ani vtedy, keď zaplatil a z predajne odchádza. Ak tak urobí neoprávnene, zasahuje do osobnej imunity zákazníka - občana.
A?
@mircalla ... A ďalej si nečítala, všakže?
Iná situácia je v prevádzkarňach, ktoré si zabezpečia na stráženie svojho majetku súkromné bezpečnostné služby.
V súlade s § 64 ods. 2 zákona č. 379/1997 Z. z. o prevádzkovaní súkromných bezpeč-
nostných služieb a podobných činností ... v znení zákona č. 225/2000 Z. z., sú osoby, vykonávajúce strážnu službu v prevádzkach určených pre styk so zákazníkmi, oprávnené presvedčiť sa, či ten, kto vstupuje do objektu alebo na strážené miesto, alebo z neho vystupuje, nemá pri sebe alebo na sebe predmety pochádzajúce z protiprávnej činnosti súvisiace s chráneným objektom alebo osobou a tieto mu odobrať.
V súlade s výkladom tohto ustanovenia zo strany Ministerstva vnútra SR sa pod realizáciou oprávnenia rozumie kontrola tašky, inej batožiny, prípadne prekontrolovanie voľne prístupných odevných zvrškov. Nejde však o osobnú prehliadku. Spôsob presviedčania sa nemôže taxatívne vymedziť, ale je podmienený konkrétnou situáciou.