icon

Je možné zvládnuť financie rozvedenej matky so školákmi?

15. jún 2025

Vie v dnesnej dobe rozvedena matka s dvomi skolopovinnymi detmi (10, 13r) vyzit z prijmu 2100/2200€ ( je v tom vyzivne). Pricom len hypo bude minus 450-500€. Vdaka

tilly
15. jún 2025

Predpokladám, že sa rozvádzaš a spolu ste mali oveľa vyšší príjem a teraz v podstate klesneš na životnej úrovni. Ja som uvažovala podobne pred časom. Mala by som tiež cca 2000, ale bez hypotéky alebo nájmu našťastie. A tiež som rozmýšľala ako by sme to dali a zvykli si na nižší štandard. U nás sa to nakoniec urovnalo a zostali sme spolu.
Neboj, to dáš, ten príjem nie je zlý, len sa budete musieť uskromniť z toho, čo ste zvyknutí. Ešte by si sa mohla dohodnúť s ex, aby platil deťom krúžky a oblečenie a potom by to išlo v pohode.

bonboniera
15. jún 2025
@sara07

@bonboniera zaleží od mesta u nás su to 3 mesačné kaucie vopred + po prepočitani sa ti oplati viac hypoteka ako nájom , u nás nech to akolkovek prepočitaš je to rovnaké alebo rozdiel 50 € čo je zanedbatelne , ked si zoberieš že raz to bude tvoje
osobne keby sme tu mali najomné byty ma ani nehne niečo riešit ako hypoteka na nehnutelnost

@sara07 nepochopila si na co som narážala. Je jedno či ta vyjde viac mesačne hypo alebo nájom, ked nespĺňas podmienky na hypo tak nemáš na výber. Predpokladám ze o tom hovorila @lenkakravcova - ak autorka spĺňa podmienky ns to aby dostala hypo tak na tom bude dobre 🙂 @tilly

maciatkolulu
15. jún 2025

Takže keď dáš dole hypo 500 eur, ti zostane koľko? 1600...aha,keď dáš aj 600neur na ostatné náklady,čo je fakt vysoká suma ostáva ti 1000,to je málo? Potom ja neviem,čo sa slováci tlačia do zahraničia. Jedine teda,že si žila nad bežný slovenský priemer pred rozvodom. To potom chápem,dve súkromné školy á800 eur jedno dieťa atď ...ale pokiaľ žiješ bežný život. Tak si buď troll,alebo....sa na sk zmenili pomery. A vacina žije z 2000 eur na trojčlenný rodinu po odpočítaní nákladov,čo je fajn.

sara07
15. jún 2025
@bonboniera

@sara07 nepochopila si na co som narážala. Je jedno či ta vyjde viac mesačne hypo alebo nájom, ked nespĺňas podmienky na hypo tak nemáš na výber. Predpokladám ze o tom hovorila @lenkakravcova - ak autorka spĺňa podmienky ns to aby dostala hypo tak na tom bude dobre 🙂 @tilly

@bonboniera lenže podmienky sa ti kludne môžu časom zmenit ked ti schvaluju berieš hypoteku a neskôr

sara07
15. jún 2025
@maciatkolulu

Takže keď dáš dole hypo 500 eur, ti zostane koľko? 1600...aha,keď dáš aj 600neur na ostatné náklady,čo je fakt vysoká suma ostáva ti 1000,to je málo? Potom ja neviem,čo sa slováci tlačia do zahraničia. Jedine teda,že si žila nad bežný slovenský priemer pred rozvodom. To potom chápem,dve súkromné školy á800 eur jedno dieťa atď ...ale pokiaľ žiješ bežný život. Tak si buď troll,alebo....sa na sk zmenili pomery. A vacina žije z 2000 eur na trojčlenný rodinu po odpočítaní nákladov,čo je fajn.

@maciatkolulu jedným z dôvodom môže byt že v zahraniči si z tej istej sumy môžeš dovoliť viac kupit, alebo odložit
a z hrubej mzdy ti štát zoberie menej ako u nás, z tej istej hrubej dostaneš v čistom viac
prečo by mali živit tento rozhadzovačny moloch a čičikať sa že je to v poriadku

tilly
15. jún 2025
@bonboniera

@bonboniera už chápem. Ja som to brala tak, že hypo už má
Ospravedlňujem sa @lenkakravcova zle som ťa pochopila.

bonboniera
15. jún 2025
@sara07

@bonboniera lenže podmienky sa ti kludne môžu časom zmenit ked ti schvaluju berieš hypoteku a neskôr

@sara07 ok, tretíkrát sa mi nechce písať to iste lebo vidím ze hrach o stenu

iv007
15. jún 2025

Uskromnite sa, ale zvladnes to💪 Pripojim sa k tebe, ze ked idem do obchodu tak som hrozne nahnevana kam sme sa ako krajina dostali. Platy su zobracke a ceny svajciarske. Je smutne, ze pracujuci clovek musi sledovat akcie a rozmyslat ci pojde do restiky alebo navari doma. Drzim Ti palce💙

abbey1
15. jún 2025
@sara07

@maciatkolulu jedným z dôvodom môže byt že v zahraniči si z tej istej sumy môžeš dovoliť viac kupit, alebo odložit
a z hrubej mzdy ti štát zoberie menej ako u nás, z tej istej hrubej dostaneš v čistom viac

@sara07 Bola by som opatrná s tým vyjadrením, koľko ti vezme štát v zahraničí. Plus bývanie je často neporovnateľne drahšie a o vlastnom môžu v tom zahraničí ľudia často len snívať. Aj v tom zahraničí už to je bohužiaľ inak než bývalo.
Plus výdavky na škôlku, školu pre deti je pre Slovákov niečo nepredstaviteľné, keďže tu sú to platby také akože a už to sa nám zdá veľa.

maciatkolulu
15. jún 2025
@sara07

@sara07 to vážne? Asi si nežila v zahraničí...skús to a zarov,zaplať dane a zaplať náklady a potom napíš bližšie informácie💪

matkahelka
15. jún 2025
@maciatkolulu

@maciatkolulu 600€? na ostatne naklady? inkaso, obliekanie, cestovanie, strava pre 3 ludi v sume 600€ a este napises, ze to je vysoka suma?

maciatkolulu
15. jún 2025
@matkahelka

@maciatkolulu 600€? na ostatne naklady? inkaso, obliekanie, cestovanie, strava pre 3 ludi v sume 600€ a este napises, ze to je vysoka suma?

@matkahelka skús prečítať poriadne a potom reaguj a rovnako to skús prepočítať. 🥴

matkahelka
15. jún 2025
@lenkakravcova

Keď máš na hypotéku, tak určite. A keď nie, tak pôjdete do nájmu.
Ale osobne si myslím, že sa ti tak 300€-500€ mesačne ešte bude zvýšať.

@lenkakravcova majitelia bytov sa budu priam trhat, aby samozivitelke s 2 detmi prenajali byt. a ak opomeniem tento fakt, na SR je lacnejsie platit si hypo ako byvat v podnajme.

matkahelka
15. jún 2025
@maciatkolulu

@matkahelka skús prečítať poriadne a potom reaguj a rovnako to skús prepočítať. 🥴

@maciatkolulu to skor ty skus este raz precitat to, co si napisala. ja pocitat viem. ty si napisala, ze ak da dole na ostatne naklady 600€, co je fakt vysoka suma, zostane jej 1000€.

vroni
15. jún 2025
@matkahelka

@matkahelka, nepísala o strave. A teda sorry, 600 euro na inkaso, oblecko, ostatné náklady (mimo stravy) musí v pohode vychádzať. Keby mala tisícku hypo, tak to chápem. Ale s týmto príjmom je to fnukanie na vysokej úrovni.

maciatkolulu
15. jún 2025
@matkahelka

@maciatkolulu to skor ty skus este raz precitat to, co si napisala. ja pocitat viem. ty si napisala, ze ak da dole na ostatne naklady 600€, co je fakt vysoka suma, zostane jej 1000€.

@matkahelka ano,presne,keď odpočíta fond opráv,elektrinu ,plyn,telefóny,vodu,kúrenie,čo rozhodne nebude 600 eur,zostane jej 1000,to je malo na stravu,oblečenie,lieky? Alebo čo tých 1000 eur dá na šetrenie,ci kam sa ti tisícka stratila? 🤣. Naozaj som bola v Tom,že na sk je to horšie,ale ako vidím,radosť žiť.

sara07
15. jún 2025
@bonboniera

@sara07 ok, tretíkrát sa mi nechce písať to iste lebo vidím ze hrach o stenu

@bonboniera prečo by sa mala vzdat hypoteky, skutočne nerozumiem čo jej nájom ulahčí,
čo by jej ulahčilo je zniženie splátky na hypoteku

sara07
15. jún 2025
@abbey1

@sara07 Bola by som opatrná s tým vyjadrením, koľko ti vezme štát v zahraničí. Plus bývanie je často neporovnateľne drahšie a o vlastnom môžu v tom zahraničí ľudia často len snívať. Aj v tom zahraničí už to je bohužiaľ inak než bývalo.
Plus výdavky na škôlku, školu pre deti je pre Slovákov niečo nepredstaviteľné, keďže tu sú to platby také akože a už to sa nám zdá veľa.

@abbey1 su rozličné sadzby ale stále sme na tom najhoršie
pomer platba a rozsah čo za to dostanem ,tieto nožnice sú u nás otvorenejšie, netreba brat len to že platia viac,
mám kamošky aj v zahraniči konkrétne škôlky platia viac ale dostanu toho podstatne viac
máme skutočne neprimerané odvodove a danove zataženie k tomu čo dostaneme , však máme na to analyz neurekom ..
osobne mi vadí že v diskusiach momentálne sa berie že na vine je len a iba autor
neviem ako ty ale ja zdražovanie citím, danovy bonus chyba
a postoj vy šetrite, vy rozmyšlajte, vy sa uskromnujte ,vy sa zmierte mi vadí

betulinka1
15. jún 2025

Podla mna ano. Celkom Dobry štart. 2100€ -500€ hypo 200€ réžia byt. Cize ti ostane v cistom 1400€. 400€ odloz kazdy mesiac a s 1000€ krasne zaplatis vsetko pre 3 ludi v domacnosti.

pribinak
15. jún 2025
@sara07

@pribinak zaleží kde v takej blave ani nie ,na vychode alebo pri lučenci je kralovna

@sara07 vyžije aj v BA. Čo myslíš že tu každý otočí 3.5 litra mesačne? Aj tu robia ľudia za tisícku

bonboniera
15. jún 2025
@sara07

@bonboniera prečo by sa mala vzdat hypoteky, skutočne nerozumiem čo jej nájom ulahčí,
čo by jej ulahčilo je zniženie splátky na hypoteku

@sara07 ja vôbec nechápem o čom hovoríš … fakt to radšej nechajme tak

dadis
15. jún 2025
@vroni

@matkahelka, nepísala o strave. A teda sorry, 600 euro na inkaso, oblecko, ostatné náklady (mimo stravy) musí v pohode vychádzať. Keby mala tisícku hypo, tak to chápem. Ale s týmto príjmom je to fnukanie na vysokej úrovni.

@vroni Ja mam 2 deti a mesacne necham 600 eur len kauflande..ty nezijes na Slovensku? Za byt platim 270 eur + hypo. A take bezne veci ako drogeria, lekaren, zdravotna starostlivost (zubar, hygiena, strojcek), kozmetika/kadernik, cestovne, platenie auta, poistky..Absolutne niektore netusite, co znamena zit sama a ajw vydavky s tym su spojene

sara07
15. jún 2025
@dadis

@vroni Ja mam 2 deti a mesacne necham 600 eur len kauflande..ty nezijes na Slovensku? Za byt platim 270 eur + hypo. A take bezne veci ako drogeria, lekaren, zdravotna starostlivost (zubar, hygiena, strojcek), kozmetika/kadernik, cestovne, platenie auta, poistky..Absolutne niektore netusite, co znamena zit sama a ajw vydavky s tym su spojene

@dadis tiež ako pozerám čo sú to za čarodejnice

lenkakravcova
15. jún 2025
@matkahelka

@lenkakravcova majitelia bytov sa budu priam trhat, aby samozivitelke s 2 detmi prenajali byt. a ak opomeniem tento fakt, na SR je lacnejsie platit si hypo ako byvat v podnajme.

@matkahelka nevravím nikde, že na tom podnájme to bude mať ľahšie alebo lepšie. Len keď nezvládne splácať, tak nebude mať inú možnosť.

sara07
15. jún 2025
@lenkakravcova

@matkahelka nevravím nikde, že na tom podnájme to bude mať ľahšie alebo lepšie. Len keď nezvládne splácať, tak nebude mať inú možnosť.

@lenkakravcova bude mat inu možnosť, požiada banku o zniženie splátky vyšky hypoteky , jednoduché, banky to robia bežne,

luccija
15. jún 2025

Keď rátam 2200 mínus hypo je 1700
energie, strava, mobily, cestovné, poistky cca 900 aj viac?a to rátam stravu 600 a energie 350 to ani nevyjde všetko za 900 musí to byť viac
Vyžiť určite využijes nebudeš rátať každé euro, ale nie všetko sú len poplatky mesačne povinné platby...ty vieš či majú krúžky, koľko date do oblečenia, či majú intolerancie, okuliare, šošovky iné drobné výdavky,poistky za auto, lieky, ktoré sa vždy nakopia a dajú slušnú sumu.

autor
15. jún 2025
@dadis

@dadis presne toto su tie male skryte vydavky ktore pre samozivitelku nie su prijemne a mozu neprijemne prekvapit- vylet v skole, zubar (100€ je norma), lieky, proste tie € sa veeeeeeeelmi rychlo rozkotulaju, u nas len kopcek zmrzliny stoji 2€. Takze tak

dadis
15. jún 2025

Lahke to nie je, ale nejako sa mi vzdy vzdy dari vsetko vyriesit. Inflacia za posledne 3 roky potrapila vsetkych, no na 2 platoch sa to vzdy nejako jednoduchsie vykompenzuje, nez pri 1 zivitelovi v rodine. Ale vzdy si poviem, ze su to len peniaze, boli aj budu, dolezitejsie je zdravie a pocit naplnenosti zivota. Tak aj ked niekedy bolo tych peniazkov pred vyplatou pomenej, snazila som sa neopustat..ten odobraty danovy bonus ma potrapil na prelome rokov, ale dokazala som to vyriesit. Takto si viac verim, ze zvladnem aj tazke situacie v rodine..minuly rok som naraz platila jazykovy pobyt dcere, synovi vodicak, do toho mi prisiel 800 eur nedoplatok za byt a nejako som to dala..

chestnut
15. jún 2025
@sara07

@sara07 toto pravda nie je, v zahranici das na odvody viac plus vsetko stoji o dost viac, ani v zahranici nie je med lizat, to si len kazdy predstavuje lahko

sara07
15. jún 2025
@chestnut

@sara07 toto pravda nie je, v zahranici das na odvody viac plus vsetko stoji o dost viac, ani v zahranici nie je med lizat, to si len kazdy predstavuje lahko

@chestnut ja si to nepredstavujem , ja o tom ako čo platia,neplatia ako sa maju reálne kecam s ludmi čo tam žijú
nieje tažké si pozrieť zistit aku sadzbu by si dostala na svoj momenátlny plat kdekolvek na svete , nieje tažké si pozriet kolko by si napr platila za prenajom bytu tu a tam, za tu istu poziciu kolko dostaneš v danej krajine tu a tam v hrubom a čistom
prepáč ale matematika proste nepusti