Asi ide o druhé tehotenstvo

nikka2222
22. aug 2023

Ahojte dievčatá … ani si neviete predstaviť ako sa mi ťažko píšu tieto slova …
Nebudem chodiť okolo horúcej kase …
Vec sa ma tak , že máme úžasne skoro dva a pol ročne dievčatko, ktoré ide teraz nastúpiť do MŠ a ja sa pomaly vrátim do zamestnania.
S muzom sme obaja aktívni ľudia - radi športujeme , cestujeme …nie sme domasedi. O chvíľu nás čaká sťahovanie.
Dnes som bola pri doktorovi, lebo mi osem dni mešká menzes ( ale povodne som šla na preventivku).
Ešte nebolo nič vidno na sone,zobral mi krv a mám prísť znova začiatkom septembra.
Ide o to,že odkedy mi meškajú si prechádzam dvomi fázami - obrovská panika,strach a slzy a potom príde druha vlna zmierenie s tým čo možno sa stalo.
Poviem pravdu - uvažujem nad oboma možnosťami -ostať tehotná aj prerušiť tehotenstvo( ak sa potvrdí).
Viete mi napísať vaše skúsenosti v podobnej situácii ake ste zažili? Pripadne ake je to s dvoma deťmi…
Prosím …nechajte si moralizovanie, pripadne osočovanie za to čo som napísala …
Je mi naozaj ťažko a veľmi ma poteší si s niekým o tom napísať A získať nejaky uhol pohľadu

xsimonkax
22. aug 2023

Z uvedených dôvodov nie je ani jeden pre mňa taky, ze by som to riešila UPT. Ale pokiaľ sú to pre teba dôvody dôležité, tak každá možnosť je správna pokiaľ to ty sama tak cítiš. Nikto nemá právo Ta súdiť a zároveň Ti nikto neporadí. Musíš si ty sama zvážiť co je najlepšie pre teba a držím Ti silno palce aby si sa rozhodla správne.

lija22
22. aug 2023

toto predsa nie je ziadna "situacia" . Co panikaris? uplne vpohode cas na druhe dietatko. Ziadne prekazky nevidim. Cokolvek ale my povieme, ty sa rozhodnes ako uznas za vhodne.

mia_von_prag
22. aug 2023

Test si si robila? Ak mešká 8 dni, už by ti ukázal.
Úplne chápem tvoje pocity, mám už plánovaný počet detí a ak by sa mi to prihodilo, neviem ako by som to predychala.

mikadooo
22. aug 2023

@nikka2222 no ja to beriem ako prvotný šok. Daj si pár dní na predýchanie, počkaj na výsledky krvi, možno len zbytočná panika... Čím menej čerstvé to bude, tým racionálnejšie budeš uvažovať, neboj, ak to je naozaj tehotenstvo, rozhodneš sa proste správne a hotovo 😉.

babulkomale
22. aug 2023

@nikka2222
Ja ti tolko napisem, ze ked som bola bezdetna, este som vedela pochopit nejaku mladu 14 rocnu babu co ide na potrat, lebo nikdy nedrzala svoje dieta v naruci, nikdy nepocitila co to je byt mamou v celom rozsahu.
Ked mi kolegyna co mala dve deti povedala, ze keby otehotnela znova, ide na potrat, bolo mi z toho par dni tazko a uplne som ju zacala inak vnimat.
Ty mas ten dar byt mamou. Mne dve chcené planovane deti odisli, jedno som si musela mrtve porodit vo vysokom stadiu...
Dieta za to nemoze, ze zlyhala ochrana.

ivkav5
22. aug 2023

@nikka2222 ako už bolo spomenuté v komentároch nado mnou, je to tvoje rozhodnutie a nikto ťa nemôže za tvoje rozhodnutia a činy súdiť, resp. odsúdiť, no ak si náhodou dostala tento dar byť druhýkrát matkou, tak tie dôvody uvedené vyššie mi tiež neprídu naozaj dostatočne vážne na zvažovanie potratu….Nebudem ti tu písať o tom, koľko žien túto možnošt nemá, koľké by za to dali všetko, lebo by to vyznelo ako klišé, ale skôr ti poradím trocha vychladnúť, vyvetrať si hlavu a potom zváž poriadne, či ti cestovanie, šport, práca sú prednejšie ako život vášho nového bábätka ❤️ Ak sa raz človek nastaví pozitívne a chce, tak neexistujú žiadne prekážky, ver mi 🙂
Držím palce.

luciah187
22. aug 2023

@nikka2222 ja som otehotnela, ked mal syn rok. Tiez trochu sok, ale nastastie som sa spamatala rychlo, narodilo sa nam nadherne dievcatko, skvela partacka pre syna. Ja som jedinacik, viem, ake to je smutne, takze som bola rada, ze to syn nezaziva. A navyse, uz mame aj 7 mesacneho, tretieho do partie. Praca ta pocka, ak si financne a zdravotne ok, tes sa. Prve mesiace prejdu raz dva, aktivni mozete byt aj s babatkom. Dnes uz je tolko moznosti. Najskor si urob test a potom zisti, co muz na to. Verim, ze sa rozhodnes spravne.

luciah187
22. aug 2023

@nikka2222 jaj a neboj sa, ze nezvladnes. Starsiu budes mat vacsinu casu v skolke, najdes si system raz dva. Uvidis, ako ti dcerka bude pomahat.

nikka2222
autor
22. aug 2023

Ďakujem Vám zienky za Váš čas …som si všetkého vedomá ..všetko o čom píšete … beriem to ako dar ..sama mám v okoli priateľku, ktorá nevie otehotnieť a tak veľmi by som jej to dopriala.
Fyzicky sa necítim na druhé tehotenstvo, to je fakt…ani nevravim, že ak sa potvrdí tehotenstvo, že pojdem na potrat …len píšem čo všetko je možné ..
Nechcem tu ani rozoberať prečo načo ako a pod …
Pomohlo by mi prečítať si vaše skúsenosti s druhým tehotenstvom.

nikka2222
autor
22. aug 2023

@luciah187 ďakujem Ti za Tvoje slova a klobúk dole pre Vašou rodinkou 🙏 máte môj obdiv, naozaj.
Testy mi ešte nič neukazujú, ani dnes na sone nebolo nič vidno, zajtra mám volať kvôli výsledkom krvi a ísť opäť na začiatku septembra k doktorovi …
Ja som v šoku odkedy mi neprišla menstruacia a raz plačem, potom som s tým ok ..a takto sa to u mňa strieda zatiaľ … už si pripadam ako nejaky maniodepresik 🫣 ( tým nechcem nikoho uraziť, len mi lietajú neskutočne nálady teraz ☺️)

babulkomale
22. aug 2023

@nikka2222 chces skusenosti s hocijakym druhym tehotenstvom z pohladu ci bolo planovane alebo z akeho pohladu?
Alebo zdravotne?
Lebo ci ti pomoze vediet ako som sa tesila a o dieta prisla a zas som sa tesila a zas on prisla a konecne zasa a uz to bolo ok a k starsiemu pribudol mladsi, to neviem aky by malo zmysel.

nikka2222
autor
22. aug 2023

@babulkomale mrzí ma čím si si prešla …určite to bolo veľmi náročné obdobie
Nie, ja som to skôr myslela tak, že ako zvládate starostlivosť o dve deti, lebo ja aktuálne malej snažím venovať naplno , dávať jej maximum zo seba a aj preto je vo mne ten strach ako všetko dokáže človek zosúladiť …seba, rodinu, domácnosť, deti, prácu …akože viem že každá to máme inak, lebo máme každá iné situácie … ale pomohlo mi aj to, že som napísala čo mám v hlave aktuálne..

luciah187
22. aug 2023

@nikka2222 chapem, teoreticky ti moze z roznych pricin len meskat menstruacia. Ja na tvojom mieste, ak ti mozem poradit, by som sa najskor snazila upokojit. Stres neprospieva nikomu a nicomu. Pockaj, ako vyjdu neskor testy a co ti povie lekar. Podla toho uvidis, aky z toho budes mat sama pocit. Nasledne uvidis, ako sa k tomu postavi manzel. Az potom by som rozmyslala o nejakych rieseniach. Ale mat dve deti urcite nie je ziadna nesplnitelna misia. Samozrejme, je to narocne, zvyknut si, zladit sa, ale ono sa to vsetko utrasie. Hlavne pamataj - ako sa k tomu postavite vy s muzom, tak sa k tomu postavi dieta. Ak sa budete tesit, bude sa tesit aj dcerka. Mozno si to este neuvedomuje, ale po case mozno sama bude chciet surodenca. Vsetko sa vyvrbi, hlavne pokoj a rozvahu.

lienka.7
22. aug 2023

@nikka2222 je inak strašne keď matka napise, ze jej dieta bude prekážkou 🤦‍♀️
A prekážkou čoho? Z akého dovodu by si musela byt kvoli druhému dietatu domased?
Ja som tiež "plánovala" iba 1 dieta, druha sa nám proste postastila, a ani na minútu ma nenapadlo sa jej zbaviť paneboze 😔 mam rozdiel 20 mesiacov medzi nimi a nemenila by som. Nie je nič krajšie keď jej staršia povie moja si a da jej pusu.

luciah187
22. aug 2023

@lienka.7 prosim len nesudme, nepozname, nevieme, poradime a pomozeme

babulkomale
22. aug 2023

@nikka2222 tak pracu nebudes musiet zosuladit ked ta nic netlaci, mozes sa venovat detom naozaj naplno, pokial si milujuca mama, vsetko casom do seba zapadne, najdes si sposob ako fungovat.
Mas okolo seba nejake starsie zeny, stare mamy, tety...mna ich zivotne priklady vzdy velmi povzbudili.
Jedna ovdovela v patdesiatych rokoch, ziadne pridavky, ziadne davky ,nic...makala a vychovala sama tri deti.
Druha ovdovela po prvej svet.vojne, isla pracovat zarovno s chlapmi, vychovala styri deti sama.
Ani jedna sa uz nevydala, dali to. To su pre mna celebrity.
Dve deti v dobe aku zijeme nie su nic, mame pracky, susicky, kuch.roboty, pomale hrnce, rury s casovacmi, roboticke vysavace, auta, pediatrov...
Ja vazne nevidim dovod nezvladnut dve deti...
Vzdy si chcela len jedno?

bolarazjedna
22. aug 2023

Ja si myslím, že stresujes zbytočne.... Ak ti mešká 8dni mentes a testy más negatívne, tak pravdepodobnosť tehotenstva je veeelmi mala... Ale keby predsa si tehotná, tak si predstav, že v brušku to dieťatko bude raz tiež také krásne a úžasné, šikovné, ako tvoja prvorodena, len mu musíš dat šancu.
Mate sa radi s manželom, ste finančné zabezpečení, ak chceš, môžeš popri RD aj pracovať. .... Kamarátka aj sestra sa sťahovali do domu v 37.tyzdni tehotenstva, ako tiež nechapem ako, ale všetko sa dá.
Myslím si ze obavy sú u každého na mieste, ja budem mat 20 mesiacov medzi deťmi, tiež sa bojím aký bude ten prvý rok.

luciah187
22. aug 2023

@babulkomale ja som inak chcela vzdy len jedno, lebo som si myslela, ze sa nezvladnem venovat viacerym naraz, presne ako pise autorka, ze som sa chcela venovat jednemu na 100%. A teraz mam tri, ma tie deti tak naplnaju, nevidim zmysel uz takmer v nicom inom. A zabudla som, ze aj oni sa sebe vedia krasne venovat, ze pritomnost rovesnika tak blizkeho je neskutocne prinosna.

jaskolka
22. aug 2023

Skus si to rozobrať... Reálne čoho sa bojíš?
Te nemôžeš úst do prace? Ze budete musieť "sedieť doma"? Ze opäť budeš v kolotoči plienok, dojčenia, neprespatych noci? Alebo ako to zvládneš s dvoma deťmi? Finančné problémy?
Co z toho je tvoja najväčšia obava?

nikka2222
autor
22. aug 2023

@lienka.7 kde som napísala, že je PREKAZKOU?? Nepletme si tu tvoju domýšľavosť a nevkladaj mi slova, ktoré som nepoužila

sense
22. aug 2023

Myslím si ze je to eln ten prvotný sok... Keďže výsledky ešte nemáš.... Keď budeš mat à budeš tehotná tak potom to rozoberať z mužov, zvážiť pre a proti a ty sa potom rozhodni podľa seba... Pretože následky budeš znášať len a len ty

rhodesian
22. aug 2023

Bez akéhokoľvek moralizovania, tu je moja skúsenosť s druhým:
Mala som väčší vekový rozostup medzi deťmi.
Tehotenstvo bolo náročné, zvracala som od nevidím do nevidím, veľa času strávila v nemocnici na rizikovom, so starším mi na šťastie pomáhala starká.
Tehotenstvo za mňa jedna hrôza, v 23tt to vyzeralo že asi o bábätko prídeme, ďalšie týždne v nemocnici.
Hroch +18kg na konci, po pôrode depresia, plač, dieťa nespalo NIČ a to myslím naozaj nič. Za noc 20-30x bola hore, ja som teda nespala vôbec, koliky ju potrápili tiež. Je extrémne bojazliva, do pol roka odmietala aj vlastného otca, dnes už sa to upravuje postupne ale stále musím byť tam , ak odídem na WC a nechám ju napr. S babkou tak je krik, rev, panika. Do dnes nespi, a to už ma 15m, v aute nechce sedieť ani za svet takže výlet 0 bodov a to som predtým so starším behala kade tade.
Ale úprimne? Je krásna, je zdravá, je úžasná, milá a keď príde za mnou, dá mi "bočku" (rozumej pusu) a pritúli sa, deň je hneď krajší a všetko zlé zabudnuté. Starší ju miluje, hra sa s ňou, pomáha ako sa dá. Je to také naše slniečko ktoré každému vyčaruje úsmev, miluje zvieratká a tanec ❤️
Takže za mňa je to naozaj neuveritelne ťažké obdobie, veľkú časť z neho som si odplakala, ale verím že taka nebude vždy a výlety ktoré dnes absolvovať nemôžme, si možno o rok? Dva? Päť? Vynahradíme v plnej zostave 🌹
Môžeš mať úžasné dieťa ktoré bude spať, milovať jazdu v aute, bude spoločenské a kde ho posadíš tam bude s kýmkoľvek, môžeš mať také ako mam ja.
Rozhodnutie je samozrejme na tebe 🙂

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikka2222
autor
22. aug 2023

@rhodesian ĎAKUJEM! 🙂 komentár zo života matky som potrebovala a prosila on.

nikka2222
autor
22. aug 2023

Zienky, prosím Vás, to že som spomenula, že je možnosť ísť dať aj ukončiť tehotenstvo NEZNAMENÁ , že tak aj urobím ..napísala som aké sú možnosti ..to je cele ! Prosím Vás … 🙏🙏🙏
Priznala som sa Vám s tým aké emócie sa u mňa teraz odohrávajú aj keď nemám ešte nič potvrdené …že ma raz zaplaví pocit, že som s tým zmierena , že budeme mať dve detičky a potom príde chvíľka extrémneho šoku a strachu z toho čo bude ..lebo sa snažím robiť veci v živote najlepšie alo viem. Tak isto sa starám aj o našu milovanu dcérku a dávam jej všetko čoho som len schopná.
Prosím nerobte zo mňa nejakú vrahyňu , bezcitnu..bezcharakternu …lebo to tak nie je a z niektorým komentárov som naozaj smutná …
Niekedy je mlčať zlato

mamusa123456789
22. aug 2023

Neboj sa, ze nebudeš mať čas, ved staršie bude v škôlke a všetko budeš hravo zvládať, keď si trosku zvykneš... Uz som to tu pár krát písala suseda ma manžela z 10 deti a zvládajú to, kúsok od nás býva jedna rodinka co ma 6 deti, nezahod ten dar, určite to nejako zvládnete 🍀

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikka2222
autor
22. aug 2023

@jaskolka nie .. nemám problém ani s plienkami, ani s podobnými vecami, ktoré nás MOŽNO čakajú, lebo ešte neviem, či je to iste …skôr sa bojím toho ako sa dokážem venovať dvom deťom. Malej teraz dávam naozaj celú seba a užívam si to. Ako som si užívala tehotenstvo, tak si maximálne užívam chvíľky s ňou s je mi smutno, že už nám ide začať kolobeh - MŠ a práca. A iste, je iné živiť a užívať si život s jedným dieťatkom nez s dvoma, lebo každému by sme mu chceli dať všetko čo môžeme

rhodesian
22. aug 2023

@nikka2222 nemáš za čo. Naozaj nerozumiem tomuto moralizovaniu. Ak sa raz žena necíti na ďalšie tehotenstvo tak by to mal každý rešpektovať a je úplne jedno z akého dôvodu. Nikto ho za teba nevynosí, neporodí a ani nevychová a reči štýlu " budú kamoši, partaci" a bla bla bla... mame v rodine 3r chlapca ktorý keď vidí moju malú tak žiarli, snaží sa jej ublížiť, sáče do nej... a to mne hovorili ze mame veľký vekový rozdiel (7r) že sa nezahraju. A pritom sa hrajú tak krásne, viem že keď potrebujem uvariť starší už vie dat na toľko pozor že sa nemusím báť 🤷‍♀️
Určite sa rozhodni podľa seba. Nie podľa muža, nie podľa mamky, susedky alebo anonymu na MK.
Muž bude v práci, mama má svoje a niekto z MK ti asi ťažko príde pomôcť keď budeš vyčerpaná (česť výnimkám).
Držím palce aby tvoje rozhodnutie bolo správne a prinieslo ti šťastie 🌹

luciah187
22. aug 2023

@nikka2222 kazdopadne daj vediet, ako to dopadlo a ak by si chcela popisat ci poradit nieco konkretne zo zivota, fungovania … kludne do spravy.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre