icon

Falošné tehotenstvo

21. okt 2021

Prosím hneď na začiatok, aby ste ma neodsudzovali a keď nemáte nič k téme, tak sa ani nevyjadrujte, pretože nás to trápi celú rodinu a nič na tom nie je na smiech.

Moja sestra má po 40ke a s mužom sa jej od 25ky nedarilo otehotnieť. Obaja odmietali ísť na vyšetrenie, či sú zdravotne v poriadku a snažili sa na vlastnú päsť rôznymi alternatívnymi metódami, my sme sa im do toho nikdy nestarali, ale samozrejme je to moja sestra, v slabých chvíľkach sa mi chodievala vyplakať a snažila som sa jej byť oporou v zúfalých stavoch až amokoch. Kompenzovala si to niekedy až prehnaným staraním sa o cudzie deti kamarátok a susedov. Sama začínala byť zmierená s tým, že deti nikdy mať nebude, až kým nám zrazu jedného dňa neoznámila, že je tehotná, my sme sa tešili a oslavovali spolu s nimi, že sa to konečne podarilo, aj keď sme boli dosť v šoku, že tak náhle, ale neriešili sme. Sestra to hovorila snáď každému koho stretla ako úplne prvú vec po pozdrave, začala maniacky nakupovať oblečenie, výbavu, kočík, aj keď si išla niekam sadnúť tak pomaly vystrčila človeka zo stoličky, že ona je tehotná. My sme to rešpektovali, bolo jasné že to bude dosť prežívať. Stále si hladká brucho a vymýšľa mená a pomaly aj škôlku zajednáva. Prichádza však ale. Jediný dôkaz o jej tehotenstve je fotka testu v mobile, ktorý mi ukázala, odmieta ísť na moju radu k lekárovi a nepočúva ani našu mamu, že potrebuje vystaviť tehotenskú knižku, že ona vidí že jej brucho rastie a nikto sa v nej nebude špárať. No houby, vyzerá presne tak isto ako pred 5 mesiacmi, keď nám o tom že je tehotná povedala. Niekedy akoby na to sama zabúdala, zapáli si alebo vypije v piatok večer s kamoškami fľašu vína, skákala s padákom z lietadla. Naozaj sa o ňu bojíme, aby jej načisto nepreskočilo a nezačala si vypchávať falošné brucho alebo niekomu nedajbože neukradla dieťa. Znie ako ako z amerických filmov a v živote by mi nenapadlo, že toto budem s mojou sestrou raz riešiť, aby ste si inak nemysleli, sestra má 2 VŠ vyštudované a je starostkou dediny, čiže ľudia sa z nej smejú a ukazujú si na ňu poza jej chrbát, do očí len ňuňu ako sa má bábo v brušku, jej poslanci ju chcú zosadiť za psychickú nespôsobilosť. Ja už naozaj neviem čo s ňou, nedokážem s ňou nakupovať vecičky a preberať UM, keď viem, že nie je v poriadku a nikomu z rodiny ani okolia sa to nezdá, nevieme však, či sa jej máme natvrdo spýtať, či si vymýšľa, aby jej to ešte viac neudrelo na mozog. K psychológovi ju určite nedostaneme, keď nechce ísť ani za svet ani na gynekologickú prehliadku, kde by to celé prasklo.

Neviem čo tu od toho celého vlastne čakám, asi som sa potrebovala vyrozprávať, lebo už som to nedokázala v sebe dlhšie dusiť, samozrejme to narušuje aj všetky ostatné vzťahy v rodine a všetci okolo nej hovoria potichu a len jej prikyvujú, ako keby bola smrteľne chorá a nechceli si ju pohnevať, a to ju ešte viac udržuje v jej úlohe, až sama niekedy pochybujem o tom, že si to iba vymýšľa, taká je presvedčivá, ona tomu proste verí.

Strana
z2
lalenka33
21. okt 2021

Keď je toto naozaj reálny príbeh, tak nechápem, načo vy, ako rodina a hlavne teda jej muž čakáte lebo toto nieje na psychológa, ale psychiatra. Hlavne, keď vo veľkom kupuje výbavičku. Neviem si predstaviť, ako v takomto psychickom stave dokáže zastávať funkciu starostky. Lebo je rozdiel, keď si žena nahovára príznaky tehotenstva 5 dní po sexe a rozdiel, keď 5 mesiacov žije v tom, že je tehotná a nakupuje výbavičku. Sestra je očividne na tom veľmi zle a mali by ste zasiahnuť kým je čas lebo to môže dopadnúť veľmi zle. Čo spraví o 4 mesiace? Ukradne niekde dieťa a povie, že porodila doma?

vanda323
21. okt 2021

@h2 Ja si myslím že je to tá psychika, no nechcem súdiť autorku alebo jej rodinu, len sama seba sa pýtam prečo, prečo ju v Tom nechávajú, veď sa treba hlavne na rovinu porozprávať s manželom, také veci to niesu sranda! Môže sa stať niečo ozaj vážne

autor
22. okt 2021

Ďakujem za Vašu podporu,
ja sa sama seba pýtam tiež tieto otázky každý deň, u nás v rodine má každý svoju verziu a bavia sa na nej poza jej chrbát a myslím si, že ani naši rodičia si neuvedomujú alebo skôr nechcú priznať, že je to vážne, radšej jej do očí všetko odkývu a potom sa trápia, žiadnemu rodičovi by nebolo ľahostajné, keby sa toto deje s jeho dieťaťom, ona je inak v poriadku, normálne inteligentne reaguje, v práci okrem týchto klebiet iný problém nemá, čo som sa nenápadne popýtala úradníčok v jej kancelárii, tak administratívu majú v poriadku, povinnosti nezanedbáva, len má rozložené tehotenské čaje po stole a malé topánočky zavesené a keď príde téma deti, tak to na ňu príde a nedá sa zastaviť, zrazu len vzdychá že jej puchnú nohy, bolia ju kríže a je veľká a nikde sa nezmestí (čo teda nie je pravda). Ďalšia vec je, že ak by tehotná bola, tak dieťatko potrebuje vyšetrenie či je všetko v poriadku a nemôže sa tak nezodpovedne správať, čakala som že keď sa to konečne podarilo, tak bude prehnane starostlivá a nie úplný opak, ani jeden extrém nie je správny. Pred 3 týždňami bola sama na vlastnú päsť na dovolenke v Egypte, ženy nechcite vidieť v akom strese bola naša mama, keď nám to oznámila pred odletom. Napadlo nám aj že či nejde riešiť adopciu/náhradnú matku alebo hocičo iné možno niekde do krajín s inými zákonmi, ale fotky aj videohovory sedeli. Švagor bol vždy taká povaha skôr na srandičky a pri vážnych veciach zmizol a uzatvoril sa do seba, ale ak to bude ďalej takto pokračovať a nebudú žiadne dôkazy, tak to asi skúsim cez neho, len si to nechce nikto zobrať na seba, všetci majú plné ústa konšpirácii a keď príde na vec, tak sestre nič nepovedia a bojím sa, že nakoniec budem za blázna ja, ale cítim že to nie je s ňou v poriadku a teda keď si to všímajú aj cudzí ľudia..

autor
22. okt 2021

Stále sa vo mne bije to, že to nie je moja vec, ale primárne ich ako manželov a majú si to riešiť navzájom, ale na druhú stranu dokelu je to moja sestra a neznášam to dobre keď sa o nej hovoria takéto veci, viem ako po tom dieťati túžila a že sa správa mierne povedané zvláštne, ale ako ona nemá dôkaz, tak ani ja nemám žiadny dôkaz že si vymýšľa.

maciatkoe
22. okt 2021

Tato prihoda mi pride ako od Ellie. A ten jej manzel nie je ovela vyssi od tvojej sestry?

lalenka33
22. okt 2021

Autorka aký dôkaz potrebuješ ešte aby si uverila, že si vymýšla? Ktorá žena, ktorá by sa roky snažila o dieťa by nebeźala k lekárovi aby mala potvrdené, že je dieťa zdravé? Aby nemala fotku z ultrazvuku? Sorry, ale príde mi nereálne, aby inak normálne fungovala v práci, plnila si povinnosti a zároveň bola tak psychicky chorá, že si myslí, že je v 5 mesiaci. Fakt čakáte nato kým niečo vyparatí alebo to fakt píše chorá ellis, ktorá v duchu škrtí ľudí.

autor
22. okt 2021

Neviem, kto je Ellie ani ellis.
@maciatkoe nerozumiem, čo má výška s mojím príspevkom, švagor nie je vysoký.
@lalenka33 očividne s týmto nemáš skúsenosti a nestalo sa ti, že sa tvoj blízky človek, ktorého poznáš ako vlastné topánky začal správať čudne, a môžem ťa ubezpečiť, že keď niekto nie je v poriadku, tak nezačne skákať po stole a polievať sa benzínom a nezmení celý svoj život zo dňa na deň, ľudská psychika je nepredvídateľná a pokojne sa niekto môže správať zvláštne iba v jednej veci, aj keď keby to sama nezažívam, tak by som možno tiež takto reagovala, aj keď nemám vo zvyku súdiť cudzích ľudí a útočiť namiesto rady. Je to veľmi krehká záležitosť a nemôžem dospelého svojprávneho človeka nasilu odvliecť na psychiatriu. Je mi to celé ľúto a neskutočne ma to trápi.

ankare
22. okt 2021

Fuuu, ťažká situácia... Chudina sestra... 😢

maciatkoe
22. okt 2021

Tu Ellie tesilo ak chlap bol ovela vyssi ako zena. A tiez tu pisala anonymme take divne veci. Tak si mi ju pripomenula. Som myslela, ze zase ona pise.

lalenka33
22. okt 2021

A ako inak to chceš/chcete riešiť ako psychiatrom? Psychické choroby sú tie najhoršie aké môžu byť. A fakt to môže dopadnúť veľmi zle. Mám známu, ktorá má psych.problémy a pri jednom svojom záchvate takmer zabila svojho syna. Našli sme ho ležať medzi autami v kaluži krvi. Odviezla ju sanitka rovno na psychiatriu. Inak je to úplne ,,normálna" bežná žena na ktorú by nikto nepovedal, že jej niečo je. Dokonca pracovala v škôlke. Rodina videla, že sa s ňou niečo deje, ale pristupovali k tomu presne ako vy. Tvárim sa, že nič nevidím, aby som nebola za tú zlú. Nemôźem dotiahnuť dospelú ženu k psychiatrovi. A dopadlo to, ako dopadlo. Preto ti píšem, že to treba riešiť, kým je čas. Lebo psychicky chorý neliečený človek je nebezpečný pre seba aj pre okolie. A podľa tvojho opisu je tvoja sestra na tom veľmi zle.

ilovepizza
23. okt 2021

Velmi narocna tema. Ja by som sa v prvom rade naozaj snazila spojit so svagrom, nech ti narovinu on povie, ci cakaju dieta alebo nie. Lebo ze to vyzera vselijako a o sestru sa bojis a v pripade, ze tehotenstvo nie je pravda, ale ona mu veri, je potrebne jej pomoct. Ked mu zavolas, ked bude na tyzdnovke, hadam to nevyblaboce sestre. Je to jeho manzelka a neverim, ze by mu na nej tak nezalezalo, ze bude aj on strkat hlavu do piesku.
V kazdom pripade za psychologom by som isla aj sama a porozoravala by som mu, co sa u nas deje a ako treba postupovat, aby ste jej pomohli. Takze kludne aj sama chod a zistuj, dopytuj sa. Taketo vazne problemy mozu naozaj dopadnut velmi zle, ci uz unosom cudzieho dietata(tu by ma inak zaujimalo, ci niektora v jej okoli nie je tehotna a sestra nahodou to dieta nepovazuje za svoje), ublizenim na zdravi niekomu inemu, ale aj sebe. urcite by som to nepodcenovala..

Inak k tomuto sa mi vybavila jedna cast nejakeho serialu, kde daky “mastickar” liecil neplodnost parov a po dakej dobe zacal tymto parom, resp zenam tvrdit, ze su tehotne, ale ze nech nejdu k lekarovi, lebo toto dieta nevidno na utz a tehotenstvo moze trvat aj roky. Akoze bol to serial, ale ked navstevovali vselijakych liecitelov, mozno daky taky sa nachadza realne aj na Slovensku.

So sestrou si sa nerozpravala o tom, ze ako je mozne, ze sa im po tolkych rokoch zrazu podarilo? Ci nahodou nenavstevovali dakeho liecitela pripadne nejake lieky ci nebrala?

veverickav
29. okt 2021

Ahoj, ako to cele pokracuje?

autor
29. okt 2021

@veverickav
Ahoj,
nakoniec ste ma presvedčili a aj trošku vystrašili, a so sestrou som išla na kávu, nepovedala som jej síce, že si myslím, že klame, lebo je to vážne obvinenie a nechcela som sklamať jej dôveru, ale povedala som jej, že sa o ňu bojím a mala by ísť naozaj k lekárovi, či je dieťa v poriadku. Na moje prekvapenie bez nejakého zdĺhavého presviedčania súhlasila a ja teraz čakám, že kedy pôjde a ako to všetko dopadne.

lilope
5. dec 2021

Potvrdilo sa to tehotenstvo nakoniec?

Strana
z2