icon

Hrozí tehotenstvo?

adenka
16. apr 2019

Ahojte, v prvom rade chcem podotknut ze nemam 17, mam 2 deti a co to uz teda o tehotenstve viem.
Avsak stala sa nam s manzelom cez vikend nehoda, zlyhal kondom. Bola som prave 6DC. Mavam pravidelny cyklus 29-30 dni, obe deti sa nam zadarili na cca 14-15ty den.
Dnes je posledny den kedy mozem uzit Postinor,ale celkom sa ho bojim. Myslite ze je mozne ze by som mala plodne dni a otehotnela? Hlien nebol ziadny, ovulacne testy od vcera skusam a su negativne. 3tie dieta v ziadnom pripade nechceme.

Strana
z2
laladua
16. apr 2019

@adenka tak uzi ak sa bojis sak nic take sa ti nestane, tabletka sa moze uzit dva x za rok, mozne to je a nemusi byt.. .:(

mimer
16. apr 2019

Tak ked nechces dieta a nemas istotu..uzi tu tabletku.. 🤞

adenka
autor
16. apr 2019

@laladua citala som ze to dost hormonalne rozhadze telo. Aktualne mi vsetko funguje ako hodinky, bojim sa toho ze sa budem pol roka davat dokopy

miku1
16. apr 2019

@adenka Ja som raz v živote musela užiť túto tabletku a absolútne žiaden problém som kvôli tomu nemala.

mimer
16. apr 2019

@adenka neviem co je lepsie..davat sa pol roka dokopy alebo "ak nahodou" ist na potrat? Nic nieje iste..

adenka
autor
16. apr 2019

@mimer to je pravda... presne preto vaham druhy den...

adenka
autor
16. apr 2019

@miku1 dalsi cyklus bezal uplne normalne?

miku1
16. apr 2019

@mimer Ja si tiež osobne myslím, že radšej užiť tabletku ako potom zvažovať potrat.

miku1
16. apr 2019

@adenka Áno, všetko bolo úplne v pohode.

adenka
autor
16. apr 2019

@miku1 vdaka, citala som veru kadeco

mimer
16. apr 2019

Neviem zeny..ale nic nieje iste..ani antikoncepcia v tabletkach,teliesko..proste ked sa ma stat,stane sa..spermie si cestu najdu..ale ked uz..uzila by som tabletku v tvojom pripade a neriesila co bude po nej,lebo ty mozes byt uplne iny pripad ako ostatne zeny,tak si to radsej ani neprivolavaj..

nika3136
Autor odpoveď zmazal
nika3136
16. apr 2019

@adenka Ahoj.
Je veľká pravdepodobnosť, že ak neprebieha/la ovulácia, nie je šanca na otehotnenie. Nikdy to však nie je na 100%. Pracujem v lekárni, tableta môže narušiť cyklus, nemusí, nestretávam sa s tým až tak často (ale tiež netvrdím, že nikdy). Na tvojom mieste by som ju užila, nakoľko nechceš v žiadnom prípade otehotnieť.

adenka
autor
16. apr 2019

@nika3136 a podla teba je lepsi escapelle alebo postinor? Su inak bezne dostupne?

laladua
16. apr 2019

@adenka ja som si to tiez par x za zivot dala a nic take sa mi teda nestalo 🙂

laladua
16. apr 2019

@adenka a rozhodeny organizmus je isto lepsie ako interupcia nie?

adenka
autor
16. apr 2019

@laladua urcite ano ☝️

nika3136
16. apr 2019

@adenka Obsahujú tú istú účinnú látku, v tej istej koncentrácii, len ich vyrábajú odlišné firmy a nesú odlišný názov. Účinok je však taký istý. Ak hľadáš niečo iné, existuje aj ellaOne, môžeš ju užiť do 120 hodín (5 dní). Štúdie ukazujú vyššiu účinnosť oproti Escapelle

nika3136
16. apr 2019

@adenka
Záleží od lekárne, niečo z toho budú mať určite. My sme mávali Escapelle aj EllaOne

adenka
autor
16. apr 2019

@nika3136 dakujem krasne za rady. Predpokladam ze neziaduce ucinky budu asi tiez podobne, tak uvidim co budu mat. Ak obe tak si hodim mincu...

elly23
16. apr 2019

Užila som ju dva krát a vždy rovnaký scenár, krámy do týždňa, potom dva mesiace nič, vyvolavacky a pol roka rozhádzané cyklus... Tiez zlyhala ochrana

adenka
autor
16. apr 2019

@elly23 tohoto sa bojim 😫

nika3136
16. apr 2019

@adenka Z mojich skúseností a taktiež výsledkov nežiadúcich účinkov a účinkov by som odporučila práve EllaOne. Escapelle časom klesá na účinnosti a ako píšeš, dnes je posledný deň. Ak budú mať len Postinor a Escapelle, rozhodni sa podľa ceny. Nežiadúce účinky sú rovnaké, ale vždy je to naozaj v nízkych percentách (nik však nezaručí, že nebudeš patriť medzi tie menej šťastné). Medzi najbežnejšie po užití patrí najmä nevoľnosť, s odstupom času to môže byť porucha menštruačného cyklu či špinenie (obvykle to prejde do cca 20tich dní). Držím palce, všetko dobré.

frota3
16. apr 2019

Nie som zastankynou tych tabletiek, no vyzeras zodpovedne, proste aj taketo veci sa stavaju. ak si si ista, ze uz ziadne dietatko mat nechcete, tak si ju proste kup. Nebudes prva ani posledna

adenka
autor
16. apr 2019

@frota3 no zial, stalo sa 😞. Nikdy predtym som to nemusela riesit, a naozaj si davam velky pozor. Ale niekedy situacia prekvapi. Tretie dietatko naozaj nie, ani vek ani nase podmienky uz to proste nedaju.

adenka
autor
16. apr 2019

@nika3136 este jedna otazocka, nie som zastanca HAK ale tentoraz ju ozaj zvazujem. Myslis ze nasadena HAK od dalsieho cyklu by mohla byt rirsenim ako to dat znova do normy?

stanik_67
16. apr 2019

@adenka na antiku sa opytaj lekara, ale skor by som pockala aspon tri mes, ale mozno to nebude problem, skor by som na tvojom mieste zvazovala IUD - teliesko

adenka
autor
16. apr 2019

@nika3136 studujem ellaone a pisu ze posuva ovulaciu. Nie je potom presalen bezpecnejsi escapelle? Podla vsetkeho ovulaciu som este nemala ale zas kebyze toto viem na 100% tak neriesim ani ziadnu tabletku

nika3136
16. apr 2019

@adenka
Čisto na teoretickej úrovni.
Cyklus sa po užití núdzovej antikoncepcie rozhodí z dôvodu jeho účinku. Zasahuje do ovulácie, preto je potrebné užiť ju čo najskôr po styku.

V SPC sa píše:
"Aj keď použitie ulipristalacetátu ako núdzovej antikoncepcie nepredstavuje kontraindikáciu ďalšieho používania pravidelnej hormonálnej antikoncepcie, liek ellaOne môže znížiť jej antikoncepčný účinok (pozri časť 4.5). Z tohto dôvodu môžu ženy, ktoré chcú začať používať alebo pokračovať v používaní hormonálnej antikoncepcie, používať hormonálnu antikoncepciu aj po užití lieku ellaOne. Odporúča sa však použiť ďalšiu spoľahlivú bariérovú metódu až do ďalšej menštruácie."

Čiže nie je problém napríklad aj s užívaním po podaní tejto tablety či nasadením od ďalšieho cyklu (dovtedy sa samozrejme opäť treba chrániť, po 5tich dňoch už nemá účinok). Pri užívaní HAK budeš mať pravidelnú menštruáciu. Na čo je ale dôležité prihliadať je fakt, že po vysadení budeš späť tam, kde si teraz. Cyklus sa môže obnovovať taktiež dlhší čas, plus je to hormonálna liečba. Môžeš popri užívaní pribrať, môžeš mať po vysadení zhoršenú pleť atď.
Ak ste rozhodnutí, že ďalšie dieťa nechcete, nad HAK by som považovala. Nemusí to byť len tabletová forma, zváž aj náplaste či vaginálny krúžok.

nika3136
16. apr 2019

@adenka
Na tomto princípe fungujú všetky tablety "po". Nepôsobia ako abortíva a teda ak už k oplodneniu došlo, nespôsobujú potrat a sú neúčinné

Strana
z2