Nakričali by ste na cudzie dieťa?
Sme na pohotovosti s podozrením na zranenie chrbtice. Na detskom ihrisku do syna na preliezke sotilo staršie dieťa a malý dosť nešťastne spadol a v chrbtici to riadne chruplo. Hneď na to som konfrontovala chlapca. Ma 9 rokov a klamal mi do očí,že nič neurobil, pričom som ho videla.Jeho mama tiež vraj nič nevidela, takze ten faganisko ešte robil klamarku zo mňa. Nekricala som, len som mu vysvetľovala, ze toto sa nerobi a jeho matka ho ešte obhajovala, že vraj je ešte maly a nechcel.Ako na toto reagovat? Moj mi plakal ako tur, tak sme hned sli na pohotovost a momentálne cakame, ale ja som hrozne frustrovana. Do kolkych rokov sa da akceptovat nevedomie dietata, ze moze niekomu ublizit? Moj syn ma totiz 4 roky a uz vie, ze sa na preliezke deti nestrkaju. S mamickou sa pozname, celkom si aj rozumieme, ale z tejto situacie som naozaj vyvedena z miery. Jej reakcia bola, ze jej mam napisat, ked prideme z pohotovosti a nic viac.Asi som sa chcela len vyrozpravat.
@83lenka83 tak ale toto už je na trestné oznámenie 😳 hrozne ma mrzí aki debili majú deti....
Dufam, ze syncek bude vporiadku. Drzim palce 🍀❤️
@maciatkolulu
keby si videla ako je to u nás niekedy na ihrisku tak okoktavies a rozum ti to neberie - keďže si normálna.
Ihrisko je rozdelené na 2 časti. Na jednej dokonca cedula s označením vekom - 7 rokov. Je tam minismiklavka, kolotoč, hojdačka- ta uzatvorená pre bábätka.
Nasackuju sa tam 10-12 roční a dávať pozor na tých trojrocnych? To vieš. Minule tam boli 15 rocne baby s učiteľkou zo školy doobeda. Každá mala minimalne 90 kg, áno boli tučné! Takychto 5 si ich sadlo na ten dedsky kolotoč s hamburgery, a ani za pána pustiť tam tie male deti. Oslovila som ich, že oni teda vystupovať nebudú a teší sú im ukradnuté a pri...e sa rehnili.
Isla som za učiteľkou aby ich poslala preč odtiaľ. Vies co mi pivedala??
Ze ci neviem ze aj 16 roční mladiství sa radi točia na kolotočiku a hojdacie na hojdackach! Pri zmienke o tabuli - deti do 7 rokov- povedala, že to preháňať a nič také tam nie je napísané 🙈 No je - čierne na bielom...
Ue zbytocne kazim dievčatám zábavu!
Opytala som sa ešte, či sú dievčatá retardivane alebo majú iné psychicke poruchy a sú z pomocnej skoly? Potom by som ešte "dievcata" pochopila ale nie ju ako ucitelku- lebo teda ze ona určite retarfovane nie je - aspoň nie papierovo 😏. Skoro ju slak trafil co so som si to dovolila sa s nou takto drzo baviť! No co, povedala som ešte- niet divu, pokial vy ako učiteľka mate retardovany prístup 15 ricnej zaseknutej v 5 rokoch, ze "diecata" sa chovajú rovnako debilne. Po opýtanie na akej škole to učí aby rám moje deti ani omylom nešli, a teda rafa by som sa porozprávala s riaditeľom o jej. hovani - ukončila "vylet" a odišli.
Toto sa mi tam stalo už asi zo 6x a už ma presla trpezlivosť!
Ďalší týždeň tam znova noci asi 2 triedy - s učiteľmi mužmi. Tie hnile baby zavesené na detských hojdackach poslali hýbať sa a hádzať lopty. Pindali ale museli! Chalani tiez hrali futbal a dostali sa v zapale hry na tu stranu ihriska pre malé deti. Lopta mierili na malé deti asi 4 tak som chytila doniesla im a poprosila, ci by mohli ísť na to ihrisko kde sú aj futbalové brány. Ospravedlnili sa mi, deti chceli loptu, chalani sa s timi 3-4 ročnými ešte aj chvilku porali a hádzali s nimi loptu 🙂.
Tiež mali tak 15 -16 rokov ale boli slušní a zlatí.Potom ešte aj ostatných spolužiakov zavolali na to futbalové ihrisko, aby tým malým neublížili.
Je to o prístupe.
@krkavcia_mater nie je to malý chlapec aby nepochopil, že nemá na oslave ,kde nepozna ani jedno dieťa a nie to ešte oslabenia, čo robiť.
Tém chlapec je známy, ako aj jeho sestra na celom sídlisku ako provokatér a nevychivane dieťa, keďže ho vychováva pomaly ulica.
Nevidím dôvod pozývať každé dieťa na oslavu, len preto ze ono možno chce. A apropo to ani nebola oslava môjho dieťaťa.
@krkavcia_mater ten chlapec ako.aj jeho sestra provokujú pravidelne iné deti. Žiaľ. Mater doma, nezaujíma sa. Ale viem, reagovala som prehnane, mala som si dať zavolať jeho matku.
Ponaučenie aj pre mňa.
To je 9 rocny! Keby to urobil 3-4 rocny, mozeme sa bavit, ze ci si to uz uvedomuje atd, ale takyto agresor, co soti do o 5 rokov mladsieho dietata, si zasluzi... minimalne nakricat. Viac asi nezmozete.
@simona1306 ale v zápale hry do niekoho drgnut alebo sa s nim zrazit, lebo neubrzdim, predsa nie je úmyselne sotenie do mladšieho dieťaťa.
Nemá starší mladšieho sacat. Na druhej strane už som písala, že xkrat som bola svedkom, keď malé dieťa dali na preliezku určenú väčším deťom, tam sadlo a balo sa pustiť dole. A sedelo a sedelo a blokovali ostatné deti a miesto, aby ho rodič vzal dolu čakal. Ak išlo o súrodencov ti sa postrcili dolu jedna radosť.
Neviem, ja fakt si neviem predstaviť 9 ročného čo naschvál soti 4rocneho z preliezky.
Na druhej strane rastie generácia deti, ktorej je vsepovane, že môžu robiť čo oni chcú a uznajú za vhodné a nemusia sa nikomu prispôsobovať. Toto je potom výsledok. Nedokážu počkať, tolerovať iné deti.
@luciferka93 dve ženy z desať tu na fóre. Nemyslím celé Slovensko, alebo nechápem čo tým chcel básnik povedať(ty). Keď je okej, že dospelý človek napadne dieťa, prečo nie je okej, keď dieťa napadne dieťa. Deti všetko odkukávajú od dospelých 🤗 Najskôr sa treba pozrieť na seba, nastavujú nám krásne zrkadlo.
Uvediem jeden príklad- áno v usa je to často pritiahnuté za vlasy, ALE!
Nedávno bol súd policajta. Dieta v škole spoluziak sikanoval. Policajt išiel do domu dietata, ktoré sikanovalo. Otvoril otec, pri rozhovore o co policajtovi išlo bol otec vlastne príklad pre syna. Policajt povedal, že jeho syn vlastne za nič nemôže, lebo muvdava otec blby príklad. Policajt zmlatil otca, syn to videl *už bol starsi, nemal 5 rokov).
Otec zavolal políciu, opísal situaciu (prečo dostal od policajta). Ten, ktorý bol zavolany k činu, dostal potvrdenie od "nasilnika", a odišiel. Akcia reakcia, jednoducho videl spravodlivosť vykonanú, nemal čo riešiť. Sudca sa zachoval podobne.
Ja nepochopím to milučke vysvetľovanie takymto veľkým ZDRAVYM! deťom bez dg, pokial ubližujú druhym. Neviem sa zabránilo chovat? Ale prasi domov taky fúkať aj moje dieťa, pokial by sa tak stalo. A ja by som teda plakala na tom ihrisku tiez, keby to nedaj Boh urobi moje dieťa inému! Pri predstave následkov by mi bolo hrozne. A veru by som rozmýšľala kde som zlyhala! A nue obhajovať ho ešte kristapana! Deväť rocne dueta vue bohovsky dobre vyhodnotiť ci je dobre a co nie. Toto obhajovali tu nechápem skutočne a nemám preto štipku porozumenia. Zlyhala vychova, gény to je jedno co. Ale keď už sa také niečo stane, tak sa ospravedlniť ja pre pána q nie ze ved on nič neurobil a je čistý anjelik! Tepla by som do výsledkov od dr. Jedna kamoška ma syna ako z divých vajec ake pokial ide o ihriska tak on dáva veľký pozor a hlavne na tých malých a to bol 8 rokov sám! Teraz mavzrovna 9 a toto by ani v zapale hry neurobil.
Ďalšia ma syna s adhd, vylúčili ho z 2 základných škôl! Casto napádali fyzicky menšie deti - keď ho provokovať ale aj tak. On to vždy aj priznal. Raz takmer hrozilo, že podajú druhy rodicia aj trestné oznámenie ale tam aj to dievča pochybil a nebolo to celkom podľa jej opisu a učiteľ to bohudik videl. Takže chalan sa ken bránil, lebo prvé zautocilo to dievča.
Ta jeho mama ale nikdy nebola tak blba, slepá a debilne, ze by sa ho zastávala a obhajovala. Vzdy sa ospravedlňoval a vysvetľovala dookola, ze to nesmie. A musí rátať s tým, že raz môže prísť aj starší brat a zbyt jeho! Ona mu veru v škole nepomôže. On ma zial aj iné dg okrem adhd. Je vlastne zverený do jej starostlivosti od rodinnej príbuzné. Kamaratka ho lubi ale ma s nimhrozne trápenie.
Rodicov, ktorí sa smejú pokial ich dieťa ubližuje druhym - ci uz skriabe alebo bije - tak tým by som takú platila ze by nechápali! A potom by som sa zasmiala aj ja. Možno by im došlo. Ved to nie je normálne aby sa jedna mater rehotala keď jej nevychovany spratek v jeho veku siahol 1,5 rocne dieta po hlave hrablami! Tam ona potrebuje reč svojho kmeňa, aby jej to došlo. No a všetci svätí by museli pro takej stať, keby to videl môj muž. A kludne by mohlo ísť aj o cudzie dieta, ktorému sa ubližuje, nie o vlastne.
Tu predsa v takom momente nepomôže pedagogický plnohodnotný dohovor! Dieťa, ktoré ubližuje treba vziať stranou alebo domov a nie zjednodušená situaciu, - ale Majko toto sa nerobí! Náš malý ma 4 roky, keď je unaveny, he protivny. Teraz najnovšie začal škrábať! Stretli sme spolužiaka zo skolky, tento rok už je prvák. Pozdravili sme sa, opytala som sa ako sa mu v škole páči a jeho mami ako sa má. A môj ho z nicoho nič poškrabaniu. Ok, nie ze do krvi ale skoro ma porazilo! Vypadala som mu ze sa to nerobí a jemu by sa to tiež nepáčilo keby ho Jack tak škrabanec! A to ten naš "krpec" je o hlavu a pol menší a 15 kg ľahší.
Ani by ma nehlo mu pene vysvetľovať ako sa to nepatrí, on vie že to nesmie a je to zle.
@sim_mi Na mňa keby niekto navrieskal ja by som sa zľakla a efekt by to malo 100%ntný.:D Ale dnes už fakt neviem čo na tie deti zaberá.
@janage Nevieš si predstaviť 9 ročného? Za mojoch čias na ZŠ už na prvom stupni končili bežne v raditeľni, 2jky zo správania o pár rokov neskôr v polepšovniach, vyhodení zo školy.
Chápem to, emócie, ale to je tak všetko, čo vieš spraviť. Chápem aj tu frustráciu.
@sapa20
áno musíš. Ja som za pochopenie deti do veľkej miery ale bohatstvo nie pri násilí! Pokial ma moje 2-3 rocne dieťa slahne (uvedomujem si, že je unavene), tak ho nezhukam. Je ozaj male. Ale pokial nemajú sedliacky rozum dospelé osoby a berú Zdrave! 9 rocne deti ako maličkých, ktorí nevedia rozoznať dobre a zle - to chytám fakt nervy. Toboz telata pubertalne! Tu ja som proste oko za oko zub za zub - rodic - k rodičovi. Teda nie ze to 9 rocne vytrieskam! Aj keď teda raz som chuť mala, tam som na nich len naziapala. Riadne nahlas, chcela som aby sa ich mater postavila. Keď prišla mlada sefra, pytala som sa kde ma ten 12 rocny matku, bud ho z oueskovikq odvedie ona alebo jej ho totiahnem zaujíma po tráve!
Hádzali do môjho 2 rocneho piesok a nafavali do sorostych. Počuli ma všetci- videli tych parchantov ako sa chovajú, takže akurat boli na mojej strane.
Až keď sa môj muž postavil, s5acilo ze na nich zazrel (ma cez 2 metre), prišiel k nim a len im ukal prstom aby vypadli! Bez slova, bez dotyku, len zazrel na nich. Pratali sa blesku rýchle. Pozoroval a čakal ci ma pocuvnu. Keď nie zakročiť týmto spôsobom.
Myslíš ze ich asociácia mater s tatkom sa postavili?? Ani sa neobzreli. A to som ich 3x upozornila slusne a potichu.
Aké piticaj také vráť. V takýchto prípadoch neobliekam slušnosť ale obranu a v prípade núdze kludne aj protiútok, nemám problém. Stále teda píšem o dospelých, nie detoch. To dosiahnutie zausi - len som chcela dosiahnuť aby sa jeden s rodicov priznal k tým svojim nevychovancom. Už viac na to ihrisko neprišli.
@medda_beda no v mojom okolí taký čo by to urobil naschvál nie, fakt neviem.
Autorka ako?
@janage Ja som takých mala aj 20 na kope chválabohu ich mal na zodpovednosť niekto iný.Ja som už len ošetrovala rozbitú hlavu.Naschvál si aj do hlavy niečo hodia, vysmievaju sa, oslovujú sa vulgárne.
Ja som už videla kadečo.
@janage ale ved toto sa udialo na preliezke, tak ake ze rychlo utekam a neviem zastavit ? A ked uz, ten starsi chlapec videl, ze tam je mladsie dieta, tak skrotim svoje vasne a davam pozor .... ja teda narozdiel od teba poznam take deti, ktore naschval ublizia, a vlastne im to nie je ani luto ... mala som tu cest, ako som uz spominala vo svojom komentari
@simona1306 u nás deti hrali naháňačky tak, že mohli aj na preliezku vybehnúť a smyknut sa dolu v rámci hry.
A áno v mojom okolí som takéhoto zakeraka nestretla.
Mamička písala, že sa zbežne s druhou stranou pozná, predpokladám, že teda ide o beznu rodinu, o prvý incident a doteraz problém nikdy medzi chlapcami nebol. Neregistrovala ho ako problémového.
V každom prípade 4rocakovi držím palce nech je v poriadku.
Mne ako dieťaťu sa stalo toto, spolužiak ma ždurol a ja som preletela cez lavicu a spadla na chrbát, strašná bolest do dnes si to pamätám, nemohla som sa poriadne ani postaviť ani dýchať a cca mesiac som doma ležala. A to mam ešte k tomu od malička iba 1 obličku... pamätám si že mama toho spolužiaka mojej tiež povedala nech dá potom vedieť a niečo sa mi matne zdá že u nás bola aj zazvoniť na ďalší deň, že ako mi je že nemohla ani spať.
No našťastie to nedopadlo až tak zle, ale teda bolesti chrbta mávam riadne niekedy, bola som aj u neurologa a z výsledkov to uzavrel - stará zlomenina 🤷♀️ a nikdo nerieši moju bolesť, tým chcem povedať že ten pád môže mať následky aj za pár rokov... ja by som tiež keby je to moje dieťa nakričala.
@biba_18 keby len prváci. V neterinej škôlke sa riešila šikana asi keď mali 5 rokov. Hnusne sú tie deti, čím ďalej tým viac.
@luccija
ten park je veľký, pekný a v jednej časti je aj miesto na futbal. To chápem, že idú tam. Ihrisko v tej skole majú bytové.
Len ide o prístup debilnej ucitelky. Ona čumím do mobilu, ma klud. Chlapi učitelia boli v pohode a vlastníkmi rozumu aj ti ti chalani. Len tie vypálené prasnice drzé nie. Sorry, ja na to proste nemám slov, 15 rokov, maju mat postavu ako lusk ale s ich životným štýlom a blbostou nemám pre ne štipku porozumenia.
@lucia13022023
tiež som zažila. Potom pocula ich matku povedať par viet. Falošná ulisna a bolo jasné po kom to tie dcerenky majú, už v skolke. Des a hrúza.
Autorka ako ? Je malý ok ?
Ano vynadala. Ale pre buducnost,ak uvidis ze do chrbta buchol,sotil a pocula si chrupnutie,nehybat s dietatom ale volat rzp🙏Mozes viac ublizit ako pomoct
Násilie nesmie byť nikdy akceptované. Argumenty, že nemám právo kričať na cudzie decko a pod sú úplne scestné. Prvoradou úlohou rodiča je nielen starať sa o svoje dieťa, ale ho aj chrániť.
@dannieja presne a najmä nesmie byť oplacane dospelou osobou 🤷

Včera sa vozil syn s kamarátom na kolobežkách a robia všelijaké kúsky. Môj akurát kľačal na kolobežke a pomaly šiel dopredu a ten kamarát za ním. Neviem, čo sa mu nepoľúbilo, ale rozbehol to kolobežkú ručne, pričom na nej už nestál, ale naschvál ju tak sotil dopredu a rovno zozadu do syna a buchla mu tým železným do kostrče. Ja som sa náhodne práve pozrela, videla som to celé. Hneď sa zvalil na zem a plakal, mal to celé červené. Tak som nabehla za nimi a nakričala naňho a do očí mi tvrdil niekoľko krát, že on nechcel a nič neurobil. Niektoré decká sú fakt vymleté a robia zle naschvál a na to sa nemienim prizerať a akceptovať to s úsmevom na tvári. A nie, nie je to tým, že sú ešte “malé". Tento fagan má osem a môj syn má 7 a nikomu neubližuje.