Prehnaný strach o dieťa
V mojom okolí žijú manželia,ktorí dlhé roky nemohli mať dieťa...Nakoniec sa podarilo a majú krásneho synčeka. 🙂 Chlapček je zdravý,krásny...nič mu nechýba-má toľko lásky...Raz som sa s nimi náhodou stretla u doktorky.Môj vtedy 6-mesačný synček bol chorý a aj ich malý.Na tom by nebolo nič zvláštne,no akonáhle vstúpili do čakárne plnej chorých deti-čo bol aj ich syn-boli zhrozený,že ich syn musí čakať aj napriek tomu,že má zvýšenú teplotu...Samozrejme všetky detičky boli choré a mali aj tú teplotu..aj môj malý mal teplotu...No ak nie som na rade-logicky čakám. 😅 Boli tam samozrejme aj menšie detičky.. 😅
Matka tomu chlapčekovi v kuse núkala čajík..cumeľ..jeho otec automaticky vyberal z tašky teplomer-merali mu teplotu...to sa opakovalo dookola...až kým sa neotvorili dvere k sestričke 😨 Vtedy ich malý začal tak hrozne plakať,že nikto nechápal čo sa deje.. 😕 Obaja ho začali čičikať..túliť si ho-no bol to krásny pohľad 😵 Obaja rodičia boli zhrozený,že ich dieťa plače..Takto sa to opakovalo pri každom otvorení dverí. 😨 Zhodou okolnosti došiel rad aj na nás a nich.No pri sestričke trebalo tiež čakať-no to už malý neplakal-ale reval..nebolo počuť slovka..Matka bola taka zhrozená,že jej syn plače,že plakala s ním a po chviľke sa k ním pridal aj ocino-oni plakali-a my sme len pozerali 😀 Bolo to naozaj smiešne..vidieť takto bez dôvodne plakať dospelé osoby..Medzi tým-matka odišla radšej preč na chodbu,aby sa malý odreagoval-lebo vraj bol v strese..Po chvíľke ak už boli na rade-zase zacal malý revať a zase matka odišla na chodbu..Sestrička gúľala očami 😀 a my tiez.. 😅 Potom nám opísala ako prebieha každé jedno vyšetrenie-každá ich návšteva doktorky..Malého doktorka počúva-len v náruči matky-lebo ináč by to bolo pre malého stresujúce.. 😕 A pri povinnom očkovaní plakal maly-plakal otec a plakala mama 😢 😔
Minule som s nimi strávila dve hodiny u doktorky...musela som to tu napísať...No ani neviem ako to pomenovať-ved usúdte sami..No podľa mňa je to prehnaná výchova..či skôr prehnaný strach o dieťa..Príde niečo vážne v živote,ako sa zachovajú?Zrútia sa.... 😒
A ešte jeden pohľad - mám malé dieťa, ale vždy sa snažím konať tak, aby som svojim správaním, či správaním môjho dieťaťa neobmedzovala druhých. Dlhý plač je pre mňa obmedzovanie a z čakárne by som určite vyšla trošku von, aby som zbytočne s malou neznervózňovala druhých - ako mamičky, tak aj druhé deti.
Snažím sa to robiť aj vonku - napr ak idem niekde do cukrárne, snažím si vybrať takú, kde je "všeobecný hluk", nie kaviarničku s 3oma stolmi. Beriem ohľad na to, že nie každý má rád malé deti, resp. nie každému je detský plač príjemný.
@minewka Presne toto podla mna chcela @nela82 povedat.A ja s nou suhlasim,nikdy by som neplakala pred svojim dietatom aj ked by mi povedali neviem co.Ja mam byt pre nu oporou a nie uplakanou vystresovanou troskou...Co si potom ma mysliet to dieta?Je jasne ze to dieta je vystresovane na 100% ked rodicia placu uz len pri banalnom vysetreni.Neviem si predstavit co budu robit ked bude rast...Teda priblizne viem...To dieta bude psychicky nevyzrete,a nemusi skoncit najlepsie...Neprajem to nikomu to nie...Len tiez poznam par takych prehnane "uzkostlivych"rodicov a viem ako dopadli tie deti.A neviem ci autorka chcela rozoberat konkretnu rodinu,podla mna to bol len priklad nespravnej vychovy a riesia ich tu vsetci iny,nie ona.A riesia autorku namiesto toho aby tu diskutovali o nazore na vychovu.
mozno stacilo zacat inak..bez konkretneho prikladu a poukazania na tuto konkretnu rodinu..vtedy by bola cela diskusia o inom...takto nabrala od zaciatku uplne iny smer..co je fakt skoda..
existuje nejaký správny model výchovy ?
...mne sa zdá prehnaná starostlivosť nie správna výchovná metóda...a im starostlivým sa možno zdá môj benevolentnejší prístup maximálne nevhodný a možno nezodpovedný,v ich očiach som možno necitlivá matka ktorá nereaguje na plač dieťaťa
...tak ako ste tu niektorá napísala : 100 ľudí,100 chutí ....každý máme na to iný názor a nikdy sa nezhodneme 😉 ...zalovme v pamäti,koľkokrát sme sa pochytili s najkamoškou pri "chválení sa" šikovnosťou nášho dieťaťa pre nejakú hovadinku, napr: prebaľovať pred dojčením je lepšie ako po ňom 😉
Zbezne som si to tu presla....a rada by som prispela rekapitulaciou....
1. som rada, ze nechodim k pediatrom na Slovensko. Co su toto za sposoby, aby ohovarali pacientov pred pacientami? To je fakt sedliacky pristup....to este potrva, kym sa toto zmeni
2. @nela82- mas pravdu- bohuzial aby dvaja rodicia plakali,ze dieta ma teplotu, alebo soplik...to je naozaj prehnane- kludne to moze vyustit, ze chlapec sa neskor stane "samotar", lebo ho rodicia nikde nepustia do kolektivu.... Aj prehnana starostlivost moze sposobit krute nasledky
3. Dievcata, ktore ste boli nahnevane, ze tu nela82 spominala konkretny pripad- a co je na tom? Je to sice podla mna "odveci tema" ( nic zaujimave a nove mi neda, cisto iba klebetna diskusia 😒 ) ale tak ako tym rodicom nepomozeme, tak im ani neublizime...... Ze sa tu porozpravate o prisernej uzkostlivej starostlivosti nie je az taka velka veda... pokial nam nela82 neda osobne informacie o rodicoch mena, bydlisko a pod....tak sa nic nedeje...vsetko je anonymne
4. debaty o vychove by som vsak preniesla na nejaku "inteligentnejsiu diskusiu", ktorych je tu otvorenych pomerne vela 😎
@bodka13 toto si dovolim povedat,nedovolila by som si zneistit si dieta keby neviem ako bolo. 😉 Ja som pre nu vzor,clovek ktory jej ma byt oporou a vzorom.3rocne dieta uz chape velmi vela veci,nebavime sa tu o babatku.Pred mojou 6mesacnou dcerkou som plakala asi tak ked mala mesiac...Ale pred starsou by som nikdy ziadnu situaciu nedramatizovala...Snazim sa jej vysvetlit ze sa nema coho bat,ze ja som pri nej a vzdy budem nech sa deje cokolvek.Keby som pred nou plakavala tak neviem ake by to bolo na jej psychiku.No dobre urcite nie.Citala som clanok raz o mamine ktorej dietatko zomieralo na rakovinu a ona pisala ze NIKDY neplakala pred malou,vzdy sa vyplakala inde a inokedy.A muselo to byt pre nu velmi tazke ale bola pre malu jej oporou az do konca.A to je podla mna zdravy pristup.Ako by bolo asi tomu dievcatku keby ta matka vkuse pri nej plakala??Cim by jej tym pomohla?Takze dovolim si povedat ze nikdy 😉
keby bola chcela autorka ohovarat dotycnych rodicov, tak verim tomu, ze by uviedla informacie, z ktorych by bolo jasne, ze by sa boli mozno aj oni sami nasli, pripadne ini ludia by vedeli o koho ide. poukazuje len na nieco, co si vsimla pri navsteve u lekara - ved ktora z nas, ked niekde caka, tak nesleduje okolie a ludi?
baby, nehadajte sa .......myslim, ze kazda z nas, v niektorych veciach, vychovu svojho dietata prehana a ani si to neuvedomuje, ale kazda z nas to robi pre svojho drobca podla svojho najlepsieho uvazenia a podla svojich citov
tiez si myslim, ze ohovaranie vyzera uplne inak ako toto tu.
@nela82 ja viem co si tym chcela povedat.
len je hrozne lahke hned zaskatulkovat ineho rodica ked sa nechova tak ako by sme asi my danu situaciu znasali.nevies ako dlho bolo ich dieta takto chore,ci neboli s nim celu noc hore a neboli fat velmi unaveni,ci neriesia nejake ine veci,co ich ako partnerov trapia(hocijake rodinne,pracovne veci) ,ci to proste nebolo uz na nich vela a mozno sa uz citili zle,ze na nich vsetci hladia s uzasom a este aj sestricka s dr si poza chrbat vymienaju velavravne pohlady,mozno mali toho dost a trosken im praskli nervy a poplakali si s dietatkom.a mozno za tym nie je nic a su to len uzkostlivi rodicia co na svoje dieta cakali riadne dlho a teraz je pre nich jeden soplik koncom sveta.fakt takzo sudit,resp nehodno nikoho sudit.
ja si myslim,ze vsetci sa snazime vychovavat svoje deti co najlepsie ako vieme.chceme im ist prikladom,naucit ich si vazit veci,postarat sa sami o seba...no nie vzdy nam dobry umysel vyjde.niekedy porobime chyby.iste ani tito rodicia netuzia pri svojom dietati vyzerat ako trosky,ktore rozhadze sebemensia blbost,no mozno si nevedia pomoct a konaju tak ako to citia.
ja osobne som bola strasne mudra predtym ako som mala dieta a s kamennym vyrazom v tvari som tvrdila,ze to ci ono moje dieta nebude ci bude,no ako som dieta mala tak som na narokoch polavovala postupne.aj mal cumlik,aj som ho uspavala na rukach,aj po nom hracky ja spracem,aj ho nahanam po byte s lyzickou a nenutim jest za stolom...spravne to nie je,snazim sa to riesit,no nejde to hned.a zlym rodicom by som sa za to iste nenazvala. 😉
@nela82 no presne pre ten tvoj uvodny prispevok sa diskusia trosku zvrhla..keby nedas presne konkretny pripad a este ludi, ktorych poznas, tak by to bolo mozno ine...nebolo jasne, ze chces riesit vseobecne vychovu ale konkretne tychto ludi...dufam, ze ziadna moja znama neriesi moje vychovne postupy takto mne za chrbtom 😉 vobec neprispievam do takychto diskusii, ale toto mi nedalo...este raz napisem, ze netusime co ta rodina preziva,tak ja osobne sa necitim nato aby som hodnotila ich vychovne postupy 🙂 a nemam ani nic proti tebe, neber to v zlom prosim ta 🙂
Prečítala som celú diskusiu a napadlo ma len jedno.
@nela82 Keď už chceš tak strašne diskutovať, prečo si sa nepozhovárala priamo s nimi? Povedala si v tej čakárni niečo tým rodičom? Alebo ste ich začali preberať s inými maminami, až keď zatvorili dvere čakárne? Ľahko sa diskutuje na nete, že? Povedať svoj názor do očí, to je umenie. Netvrdím, že sa chovajú správne, ale poznáte sa, tak na nich mali byť adresované tieto poznámky.
čo ja viem, náms aodarilo babatko počať bezporblémovo a ked plače u doktorky, tak mám tiež slzičky na krajíčku :D
@luciferkax ja si myslim, ze maloktory rodic sa pozera s kamennym vyrazom na svoje dieta, ktore srdervuco place..a je jedno z akeho dovodu.
@nela82 tak teda tiez nechapem co tym chcel autor povedat, celu diskusiu som necitala reagujem len na uvodny prispevok. Ked moja dcera dostala alergicku reakciu a mala po celom tele strasne flaky a mala az fialove nozky (pritom ked sa na to spätne pozriem tak to "nic" nebolo, resp. nic take vazne). Tým pádom že som nevedela čo to je, či to nie je niečo veľmi vážne, plakala som s ňou. Plakala som strašne keď som ju počula ako strasne ale strasne place ked jej brali krv, poslali ma prec z ambulancie nemocnice, nemohli jej asi napichnut zilu. Ty vôbec netušíš čo je za tým, kto sú tá rodina a čo prežili. Ešte si asi v živote zažila málo, pretože ak by nie, istotne to sem nenapíšeš dokonca ako diskusiu. 😔
@koniarova ...no a ja zase pre zmenu nechapem co ty tu robis... 😲 Ci mas pocit,ze teraz nie si na nete a neprispievas svojim nazorom? 😀 😀 😀 Ak si si precitala celu diskusiu...tak mam este jednu otazku-cize ani ty nechapes pointu tejto diskusie,ze??Nevadi-ja som sa nesla vyzalovat na niekoho..ani ohovarat-to by tu toho bolo az-az-nemyslis? 😀 😅

Chápem, čo si tým chcela povedať..ak by prvé 3 príspevky boli v inom duchu - nebola by celá debata v tom istom tóne 😀 ..jeden začal..a už to išlo.
Ja osobne sa snažím, aj keď som vystrašená na smrť, pred dieťaťom zachovať kľud. Môj strach, obava a úzkosť sa prenáša na neho. Je to hrozne ťažké. Ak cítim, že to nevydržím, vystriedam sa s mužom. Snažíme sa v tomto dopĺňať.
či čakali na dieťa dlho, alebo nie - nie je to ospravedlnenie.
Nestotožňujem sa s "bedákavou" výchovou typu - jáááj, booože, to je hroznééé, strašenéééé, atď..
Som si vedomá, že dieťa niečo bolí, je mu zle, je choré - ale snažím sa ho maximálne ako viem upokojiť (plačom ho neupokojím), objať, hladkať, dohovárať, že bude dobre. Ak ide nejaké vyšetrenie, injekcia - upozorním ho a snažím sa pripraviť, čo ho čaká - a aj keď je to smiešne, aj u svojej dcéry už teraz od mala.
Prehnane úzkostliví rodičia a vyhrotené a prehnané správanie - čo plač oboch rodičov u lekára pri bežnom detskom ochorení je - dieťaťu, čo sa psychického vývoja týka, neprispieva.
Ak by som videla u obvodného lekára plakať oboch rodičov, pretože ich dieťa plače a ešte mu ani nič nerobia - asi by som si v duchu niečo o ich zdravom rozume pomyslela - bez ohľadu na to, ako dlho na dieťa museli čakať.