icon

Som zlá matka, keď dávam dieťa na víkend k starým rodičom?

michala11111
27. júl 2014

Ahojte rada by som sa zverila s mojimi pocitmi. Ide o to, že odkedy má moja dcérka 8 a pol mesiaca (teraz má 10mes.) stále ju dávam k mojej mame na víkend, zvyčajne v sobotu a prídeme pre ňu v nedelu poobede. S mužom si vždy urobíme vlastný program, ideme sa kúpať, večer von, alebo tak. Proste nám to vyhovuje byť bez nej sme len my dvaja všetko je jednoduchšie ideme kam chceme, prídeme kedy chceme...... Ale na druhej strane mám výčitky, že ju neustále takto odkladáme, totiž aj teraz pôjdeme na 5 dní na dovolenku bez nej a všetky mamičky s ktorými sa bavím ma nechápu idú s deťmi k moru, na dovolenky, ich deti nikdy neprespali u starých rodičov a tú sú aj o rok staršie ako naša. Pritom malú sme chceli s mužom sme boli spolu predtým 8 rokov, ja mám 27 on 33 čiže nie je to nečakané dieťa sme sa na ňu tešili, len nejak nás to s ňou moc nebaví....... Som hrozná.................

soniatko
27. júl 2014

@michala11111 ja by som tiez brala taky oddych. aj ked mam rodicov 5 min od domu, este ani raz u nich mala nespala a bola som bez nej max. 5hod, aj to vtedy, ked som mala vyvrtnuty clenok a nemohla som chodit s malou von. to bude na 1 strane asi tym, ze som na malu velmi naviazana/ani ona nie je tak naviazana na mna ako ja na nu, nema problem ist s hocikym, aj cudzym/ lebo som s nou naozaj 7dni v tyzdni. muza niekedy mala nevidi aj cely den,. a zasa na druhej strane aj tym, ze moja mama nerespektuje, co poviem, preto nasim zatial malu nedavam na dlhsie. nemyslim, ze je to az tak odsudeniahodne, ako napisali niektore maminy tu predo mnou. kazdej z nas by dobre padol taky oddych a ked je spokojna mamina, je spokojne aj dieta. mozno robis lepsie, ako my, kt. sme s detmi stale. niekedy sme z toho podrazdene a prenasame to na dieta. ty sa odreagujes, vypustis paru a ked si ides pre malu si urcite oddychnuta a vysmiata. podla mna si len trosku nespravne sformulovala uvodny prispevok. 😉

seahorse27
27. júl 2014

Aj mna zarazilo, ako bez emocii opisujes situaciu v rodine...ze ta to s malou nebavi, ze vam to vyhovuje byt bez nej. Je velmi fajn, ked mas kam dat obcas dieta...ale toto mi uz pride prilis casto, este je mala a potrebuje predovserkym mamu. Tiez som obcas nechala moju malu v tomto veku s mojou mamou na pol dna - ked som isla na nakupy alebo s kamoskami von, ale nebolo to vobec pravidelne, stalo sa to raz za cas. Raz sme dokonca s manzelom isli na 5 dnovu dovolenku bez nej a tak strasne mi chybala, ze to ani opisat neviem. Uz sme to viackrat neurobili...Ja viem, ze kazda rodina je ina, vasa mala si uz urcite zvykla na tento "rezim" , ale mne osobne to pride uz prilis. Nezalezi na veku, ale podla mna este nie ste uplne zreli na dieta..dieta, to nie su len usmevy a srandicky, su to aj starosti a neprijemnosti, s ktorymi by sa zrely rodic mal vediet vyrovnat...

lady511
27. júl 2014

@michala11111 ešte ti napíšem niečo,,nidky som si nemyslela že to urobím..pretože som bola ako každa matka rada že mi babo konečne spí,,že si oddýchnem,,umyjem mastné vlasy,nalakujem nechty,,umyjem riady atd,,ale ked moj robil mimo SR povedala som mu niečo vraj velmi krásne,,lebo vedel aké to mám tažké sama s dietatom cez týžden,,rodičia preč,,len ja a mala,,povedala som mu že som tu taká sama že ani nechcem aby šla mala spat že chcem sa s nou hrat stále 😀 🙂 ..nikdy som si nemyslela že to poviem,,lebo ked bola mimi a zaspala bolo to pre mna ako vykupenie..ale teraz?...je pre mna spoločníčka,,narozpráva také veci že človeku až rozum zastáva,,má taku iskru a silu v jej krásnych očiach že ked sa niekedy hrá s babikou (akože jej dava papat) rozplačem sa ked sa na nu dívam,,aká je krásna a aké mam štastie že ju mam,, 😉

katarinamarkova
27. júl 2014

@michala11111
hmmmm.....ja som sice za to ze maminka nemusi byt s mimcom 24/7 ale pardon:
- to si akoze cakala, ze dieta nebude pistat? deti placu pistia - je to ich sposob reci lebo este nepoznaju slova
- ze nebude rano vstavat skor ako by sa tebe chcelo?
- nebavi ta zodpovednost? kto iny ako matka by mal byt za svoje dieta zodpovedny?
prapac ale v tvojom veku si mohla cakat ze dieta nie je nezivou babikou a je to zodpovednost na cely zivot, a ze bude pistat a plakat a vstavat skor ako o 11 tej pred obedom.
stale som nazoru ze dieta s matkou nemusi byt non stop. ale odkladat ho z pocitu ze ta nebavi je krute.
z prveho prispevku som pochopila ze ta nebavi- mozno cez vikend si chcem trosku oddychnuta byt sama sebou venovat sa manzelovi, co by bolo pochopitelne a super.
ale teba ocividne nebavi byt matkou.

lea162
27. júl 2014

Nejak ma to s.nou nebavi? To ako.Mozes.take.nieco.vypustit z ust..Ty.si ten.najdolezitejsi clovek na.svete.pre.tvoju dcerku.. Ona dycha a zije pre.teba! Este nema.ani.rok. Citi sa.byt sucastou teba... Az od roka si ZACINA dieta.uvedomovat ze je samostatna jednotka.. Dietatko je v strachu uzkosti ked.pri.tebe nieje dlhsie. Kazdy vikend????!! Cely vikend.???
Ano.Ja.som.tu v UK sama a nemam komu deti zverit a tiez.by sa.mi zislo par.dni pre.seba ale Vsak.by mi nedalo spavat predstava ze to dietatko zaspava bezomna... Co ma v tej hlavicke na.co.mysli. Kam.som.sla? A ty.nemas problem.sa ist kupat, nakupovat, uzivat si?!
Sorry toto je moc. Aspon ze mas vycitky. Ak.by si nemala nemam problem.povedat ze zeny ako.si ty si nezasluzia mat deti. Mam 23! Mala som 20 ked.som Otehotnela. jedna dcerka ma 2.5 nebola planovana ale ked.uz tak sme sa potesili. Druha ma rok a bola planovana.. A ja nechapem ako.Moze jedna.dospela zrela zena.po 8 rocnom vztahu mysliet ako 17 nastka ktorej.sa smyklo!
.

sissy27
27. júl 2014

@mamulienka30 no zistíš onedlho aj ty 🙂 pre niekoho je rodičovstvo jediná náplň a absolútny zmysel života, pre niekoho prirodzenou súčasťou, kedy vidí nie len pozitíva ale aj negatíva (možno trošku nadsadený výraz, ale nechce sa mi hľadať vhodnejší 🙂 ) vidíš, ty si 3-4x do mesiaca zaplatíš opatrovateľku (to aby si aj za toto nedostala virtuálnym kameňom do hlavy, že necháš deti cudzej žene a ešte aj zaplatíš, len aby si bola bez detí 😅 ) a ona dá dieťa 3-4x do mesiaca svojej mame (lebo ako píše, nie je to úplne každý víkend, takže takto nejak zhruba to vychádza)... aký je v tom rozdiel? finančný a malá je stále v rámci rodiny 🙂 je tu kopec mamičiek, ktoré bývajú so svokrovcami či rodičmi, tam sú deti s babkami viac ako hociktoré iné a nikto nepovie že"zlá mama" ... každá tu za jej slovami (nebaví nás, mrnčí...) hľadá pomaly krv na podlahe, ale ruku na srdce - ktorej z nás to prišlo úžasné, keď dieťa pol dňa mrnčalo, vzdorovalo, a podobne? fakt mi chce niekto tvrdiť, že si to dokonale užíval a vychutnával a bolo to strašne senzačné a želal si, aby to nikdy neskončilo?

janinah
27. júl 2014

koľko rokov má tvoja mama? cca 50? to mám aj ja a kebyže mi každý víkend prišlo na krk malé dieťa,hoc vrelemilované,tak by ma švihlo...iné je strážiť dieťa-vnúča,lebo jeho mama sa učí,pracuje a iné je strážiť ho preto,lebo jeho rodičia chcú byť sami bez neho a užívať si....aby raz to dieťa neľúbilo babku viac ako mamu /a nie preto,že tam často chodí,ale pre matkin postoj,že dieťa ju nebaví/

doty1
27. júl 2014

ja osobne nebudem riešiť či si alebo nie si zlá matka, na to si musíš odpovedať sama a podľa mňa tu nemá nik nárok ti niečo také zodpovedať. My sme sa tiež na malú tešili, rodila som nakoniec až ako 35 ročná, môj muž mal 52. Tiež sme mali obdobia na prd, prvýkrát som vypadla von s priateľkami po 16-tich mesiacoch. Malá bola uplakaná, v noci hore 12-15x, rána nám začínali o 4,30, muž v práci od rána do večera, starká postráži keď nutne treba, do roka som ju odvláčila ako opica, kľud bol keď sa jej rozprávalo, ukazovalo, spievalo, a hlavne nosilo. Tak som nosila a chodila s ňou všade kam bolo treba. Na nákupy, na úrady, vyriešiť pracovné veci, ...
Vieš, Gerlach ti neutečie, ani more nevyschne, ale dieťa vyrastie a ujde to tak strašne rýchlo....

mamulienka30
27. júl 2014

@sissy27 - no je v tom velky rozdiel, ze moje deti spia, ked sa ideme najest ci do kina ;) A virtualny kamen nech si hodia, mne je jedno 😀 Milujem moje deti ako kone, mozno aj preto, ze nevzdoruju, nefrflu a nevymyslaju az tak, aby ma to hadzalo do vyvrtky, alebo mam proste dostatocnu davku flegmatizmu, aby som ostala kludna a poriesili sme to ako civilizovane osoby a nie ako diktator a utlacovany 😝 Mna byt matkou proste bavi a ospravedlnovat sa za to rozhodne nebudem ;) A kludne tvrdim, ze nechcem, aby moj maly z toho "narocneho" obdobia vyrastol, aj ked mu rastu zuby, blbo spi a jaci za kazdu somarinu v takych tonoch, ze si usi clovek musi zakryt, holt asi bude operny spevak 😀

1marianna21
27. júl 2014

Vidíš dobre že máš výčitky,lebo sama cítiš,že to co robíš, nie je dobré...Čo si čakala,keď ste malú plánovali,že bude vstávať o 10h?že buee každý deň usmiata a spokojná,že bude ticho ležať v kočíku kým ty a tvoj muž spĺňate svoj program? Toto sú také hlúposti čo si napísala. .naozaj,ale naozaj nejsom za to,že žena po pôrode je odkázaná na 24/7 byť stále so svojím dieťaťom..a ja to nechápem ako..bože veď môj malý ma také hnusne obdobie teraz,hádže sa o zem,trieska a aj tak ho nikam nedavame aj keď už fakt nevládzem. .a večer keď zaspí,okupem sa,nalakujem opilnikujem nechty,upracem čo je rozhadzane, umyjem riad,pomilujem chlapa s hajde spať. .Ráno ma zobudí blabotanie malého, áno spala by so.
M dlhšie. .ale..aj to raz príde 🙂

broskilinka
27. júl 2014

ja nebudem sudit ale ta podporim vo vikendovych volnach, tie su niekedy na nezaplatenie!!!! osobne si neviem predstavit 5 dni bez mojho syna, asi by som umrela od zialu a hrozne by mi chybal!!!!!... ale to som ja!

godyna
27. júl 2014

Podla mna je fajn ked ma kto dieta postrážiť a ty si môžes odfuknut a zresetovať (ja to šťastie nemám a niekedy mam pravdu povediac toho dost/ som unavena nevyspata...ved to poznáte..) co sa mi moc ok nezdá je ten prístup ze ak je dobra tak je to fajn ak ma muchy tak ju odparkujem . Princíp " lásky za odmenu" to si neviem predstavit . Ale zase mam jednu ex kamosku a ta si svoje dieta brala od mamy iba na víkend ...a to som dodnes nepochopila

werka_t
27. júl 2014

no mozno trochu mimo temy.....minule tu bola diskusia, kde mamicka pisala, ze ju nebavi hrat sa so svojim 2-rocnym dietatom...a vseeetky mamicky jej pisali v style: to je normalne, nic si z toho nerob, ani mna to nebavi.....No a tu zrazu opak: ako moze niekto napisat, ze ju to nebavi s jej dietatom?

andrejta
27. júl 2014

@michala11111 ticho závidím 😉

aaaaandrea
27. júl 2014

@michala11111 ja na tom nevidim absolutne nic zle ....
Ste s nou cely tyzden travite s nou cas tak preco ju nedavat na vikend i k babke nech si zvyka i na ine osobky ako si pisala mladsiu sestru a starych rodicov...a hlavne ked je tam stastna a este i v peknom prostredi...
To ze ste s manzelom cez vikendy sami urcite prospieva i vasmu manzelstvu a to ze ste vy dvaja spokojny speje i k spokojnosti vasej dcerky ... 🙂
Uzivaj si to 🙂 este sa nachodite na vyletiky s dcerkou, a ked vyrastie bude z toho mat i zazitky 🙂 nielen fotky 🙂

michaelkanr
27. júl 2014

@werka_t no lebo je to rozdiel. Ani mna vsetky aktivity nebavia s malym, ale neodkladam ho preto k babke. Z pisatelkinych slov citit, ze dieta k babke nedava primarne preto aby si oddychla, ale prave preto ze ju to snou nebavi. Tiez je rozdiel 8 mesacne a dvojrocne dieta, ktore uz ma aku taku vazbu na rodicov vytvorenu a pochopi, ked mamina musi na chvilu odist, 8 mesacne to nechape...

sissy27
27. júl 2014

@mamulienka30 veď jej 8mesačné tiež spí 🙂 aspoň spomína spánok 3x denne plus v noci a aj to, že ju uspí a potom idú von 🙂 celý týždeň sa malej venujú obaja 🙂 mne to nepripadá, že dieťa nejako zanedbáva... a ja napríklad dodnes s láskou spomínam na čas strávený so starými rodičmi, boli to tie najkrajšie chvíle 🙂 samozrejme, nepamätám si, čo bolo do tých 2-3 rokov, viem, že sme u nich aj chvíľu bývali, potom sme bývali neďaleko od nich, a ja som šťastná, že som s nimi strávila toľko času koľko som strávila 🙂 príde obdovie, keď rodičia aj starí rodičia "budú strašne trápni" , takže z môjho pohľadu prečo im nedopriať ten spoločný čas teraz, keď je to prínosom pre všetky strany? 🙂
a poniektoré už aké psychoanalýzy tu dávajú, že je bezcitná a neviemčo, tak to už sa len smejem...

gilmorka
27. júl 2014

@michala11111 kazda matka sa boji o svoje dieta, pockaj ked bude mat vysoke horucky, ked bude chora, ked bude odmietat tekutiny, hnackovat, vracat. Vies aka som bola vydesena? Ale som matka a musela som to zvladnut aj ked som mala hrozny strach.
Ze vstava skoro? ano, je to tazke, nevyspis sa, ale zas o mesiac sa to mozno zmeni, deti sa menia stale a aj rezim si menia. A stale vravim ze kto planuje deti nech rata s tym ze sa min.dva roky nevyspi.
Ze je umrncana? Mozno zubky, mozno povaha. Syn bol mrncadlo od narodenia, stale mu trebalo spievat, rozpravat, hrat sa, venovat. Ranajkovala som behajuc s nim v nosici, inak sa nedalo. Spaval 40-minutovky, v noci 10 krat hore. Dcerka bola lepsia, ale ako mesacnej u nej zacal dojcensky strajk, dojcila som ju 4 mesiace len v spanku a dalsi rok som jej mlieko odsavala. Nechcem aby ma niekto za to chvalil, robila som co som musela, co som vedela a co som pokladala za spravne z mojho pohladu. Mat deti znamena obetovat sa pre ne. Samozrejme ze ak mas pomoc, je to lahsie, to ale neznamena dat dieta niekomu, nech sa stara miesto teba. Ale ked ste babo planovali, na to si nemyslela, ze sa budes musiet starat? Ze babatka placu, nespia, su nervozne, vymyslaju. Pockaj ked zacne rozpravat a presadzovat si svoje, kolko bude treba potom trpezlivosti a nervov.
Je mi luto, vela mamiciek sa do teba pustilo ale s tym si musela ratat ked si zalozila tuto temu. Mozno si len potrebovala pocut resp.precitat si to, co si si aj myslela a bala sa priznat si.
Je najvyssi cas dospiet, mas dietatko a si matkou. A byt matkou je ta najkrajsia ale aj ta najtazsia vec na svete, tym myslim snazit sa byt co najlepsou matkou. Si zodpovedna za zivot svojho dietata, za jeho vychovu.

dendy1
27. júl 2014

@michala11111 a kedy je s ňou jej otecko? predpokladám, že cez týždeň pracuje a cez víkend je malá preč !?
toto sa mi nezdá ako správny základ dobrých rodinných vzťahov. raz do mesiaca ten víkend nepoviem....ale každý víkend? Dovolenka je podľa mňa pre rodinu...

natalka13
27. júl 2014

Aj teba odkladali kazdy vikend rodicia niekam?
Divny zvyk, jasne ze ist do kina a starzi babka je normal, aj nejaky ten welness raz za cas,ale kazdy vikend bez dietata? Dovolenka bez dietata? Naco ste ho mali?

petinka18
27. júl 2014

dufam ze ti toto raz tvoje dieta oplati ked budes stara babka 😉 ta supne do starobinca a povie ze nema naladu lebo si umrncana a furt nieco chces.......ja ta nebudem odcudzovat,je to kazdeho osobna vec ako vychovava svoje deti,len by si sa mala zamysliet nad tym ze to malinke odkladas svojim rodicom ako psa...je to tvoje dieta a ked uz raz mas dieta musis sa stym vyrovnat ,uz to neni len o tebe a tvojom muzovi...ale je to o vas o vas 3ch..a co si si myslela ze ked budes mat dieta bude ticho sedet a ani sa nepohne? 😀 ono ti este len ukaze

betunka39
27. júl 2014

Ja osobne by som take male nenechavala na 5dni.bala by som sa.Ale to son ja.Ty mas inu povahu a myslim.ze na tom.ze ju nechavas cez vikendy u mamy nie je nic zle.Nie si urcite o nic hkrsia mama.ako ta ktora odide aj na dva-tri tyzdne.alebo aj dlhsie do zahranicia .aby zarobila a svohe deti necha u starych rodicov.Tie tu nikto nepksudzuje.tak sa tym netrap ani ty.Ze ta mala nebavi.nuz ono to casom pride a ked sa bude chciet paradit a s tebou lakovat nechty a malovat sa tak az vtedy pichopis a nebudes ju chciet dat od seba na dlhsiu dobu.lebo ti bude chybat.Byt mamou je niekedy tazke.ale da sa to pistupne naucit.len vsetko treba s laskou robit.

snopkulka
27. júl 2014

Smutne smutne smutne..... ☹ ☹ 😒 😔

celasapremenim
27. júl 2014

@michala11111 prepac, ale ja som toto s detmi nerobila, neodkladali sme ich na vikend, naopak, tesili sme sme s ana spolocny program, nepoviem raz za cas, ale toto normalne nie je
pytala si sa, tak ti odpovedam
je to cele zle a podla mna by ste mali zmenit postoj k dietatu a rodicovstvu

guinevre
27. júl 2014

@michala11111 Nie, nie si zla matka. Ked sa stari rodicia o nu pekne staraju, ten jeden den,m teda noc v tyzdni nie je ziadny problem, podla mna je to lepsie, vy si trosku oddychnete a uzijete si ten cas sami, a dieta sa nauci byt aj medzi ludmi, je ok ze nejprv sa nauci byt sama so starymi rodicmi, neskor dojde skola atd. Ja som tiez prespavala u babky, u strinky, aj so sesternicou sme sa vyblaznili, takze ziadny problem 🙂

kvetinka4
27. júl 2014

@michala11111 poradim ti, ze zacnite si budovat vztah s dietatom. jasne, ze je normalne, ze chcete mat aj cas len pre seba a je to aj spravene. druha vec je vsak ze treba to vyriesit kompromisne. zrejme dcerku nekojis, kedze spava u starkej, ale uvedom si, ze dietako je male len raz a vsetko-naozaj vsetko, co s nim robis aj nerobis ho ovplynvi. jasne, ze teaz t oasi az tak nevnima, ale skus si predstavit seba, keby si to zazivala ty, keby tvoji rodicia nechceli stravit vikend s tebou, pretoze by to s tebou bolo tazsie a ich by to nebavilo. ak to takto bude pokracovat dalej, tak si nikdy s dietom nevytvorite ziadne spomienky. vzdy tu bude nejaka teta na hranie, stara mama bude lepsia ako mama a ty sa tou pravou matkou ani nestanes.

celasapremenim
27. júl 2014

@guinevre myslim si, ze dietatu by mali rodicia venovat aj svoj volny spolocny cas, nie je ok, ze je kazdy vikend odlozena prec

hradnapani
27. júl 2014

@michala11111 myslim, ze vacsina z nas by prijala mat moznost aspon raz za cas nechat dieta u starych rodicov a nabrat druhy dych. Ale mam pocit, ze u vas je to nejako pricasto, resp. ze je to akesi riesenie, ked si s naladou vasej dcery neviete poradit. Nechcem strasit, ale bude aj horsie, ked pride obdobie vzdoru - a to uz nejako riesit budete musiet a nie tym, ze malu poslete k babke, nech to "vyriesi" ona.
ale do istej miery ta chapem. Mna tiez prekvapilo a stale prekvapuje, ze to nie je take jednoduche, ako som si kedysi myslela. Je to ovela narocnejsie, ale na druhej strane ma to velmi vela naucilo. Ale netreba zatvarat oci a uprednostnovat iba svoje pohodlie.

miskap2111
27. júl 2014

@michala11111 nečítala som všetky diskusie, ale podľa mňa nerobíš nič zlé. Moja staršia dcéra, do jedného roka, bola častokrát s mojimi rodičmi, svokrou, či sama s manželom. Ja som totiž ešte študovala a do školy som dochádzala 350 km, takže som sa nevedela vrátiť na "otočku". A keď som sa učila na štátnice, tak bola bezo mńa 2 týždne, lebo som potrebovala kľud na učenie.. Teraz má dcéra 23 rokov, je múdra, šikovná a ľúbi ma- nijako netrpela, ani neutrpela tým, že bola často bezo mňa. Samozrejme, keď som bola s ňou, tak som sa jej vždy maximálne venovala a zahŕňala láskou, ako to má byť. Pre dieťa je doležitá hlavne láska a pozornosť. Ak to tvojej dcérke nechýba, tak má všetko, čo má mať, aj keď s vami nie je cez víkend.

macamac
27. júl 2014

@1marianna21 wauuu
nedá mi....klobúk dolu
bravúrny príspevok !!!!
v dnešnej dobe u tak mladej maminy...človek by nečakal tak zrelý názor
nuž, každý sme iný....niekto dozreje na rolu rodiča skôr...iný nikdy 😝
do bodky zdieľam tvoj názor 😉 🙂