8 ročný vekový rozdiel jedináčikom a druhým dieťaťom

oknibukaj
22. nov 2021

Dievčatá,

prosím Vás, ktoré máte osobne skúsenosti. Ako hodnotíte 8 ročný vekový rozdiel medzi jedináčikom a druhým dieťaťom? Vedia si k sebe vôbec ešte nájsť cestu alebo je to už "stratené"?

Ďakujem za každý názor.

denkatn
22. nov 2021

zalezi od teba, ci ak si nebudu sami vytvarat vztah, ci budes s tym nieco robit. je uz na to literatura ako riesit surodenecke vztahy a pise ze rodicia to vedia velmi ovplyvnit.

matapo
22. nov 2021

...ja mam dve deti s 2,5 rocnym rodielom a potom k nim prisiel surodenec a medzi najstarsim a najmladsim je tiez 8 rokov. V pohode, ale inak situaciu vnima chlapeca inak dievca. Dcera bola od sameho zaciatku nadsena, milovala a miluje svojho maleho braceka nadovsetko, vedia sa spolu vyhrat, nech sa hraju akokolvek a on ju teda s radstou nasleduje a poslucha 🙂 Starsi syn ho bral zo zaciatku ako zataz ako niekoho kto mus stale berie mamu ale postupne sa to zlomilo. Najmladsi uz bude mat pomay 4 roky a uz su spolu riadna trojka, vedia sa spolu zahrat vsetci, vedia s aj riadne pobit vsetci, vacsinou sa este stale hraju spolu, a celkovo vsetko co robim robim vacsinou so vsetkymi detmi, nech ideme kdekolvek, nech robime cokolvek robime to spolu. Drzia spolu ci su na kupalisku, ci su na turistike, ci v zoo, ci v hoplandii, vyhraju sa spolu na dovolenkach, lyzuju spolu, sankuju sa spolu,...zapadli k sebe, takze ak ich budes viest od zaciatku tak k sebe tak budu partaci. Ak k nim budes pristupovat stale individualne tak sa si uz cestu k sebe nemusia najst zvlast ak je starsie dieta chlapec, predsa len pre tie dievcatka je maly surodenec ako taka ziva babika 🙂 a najdu si k nemu cestu hned.

elizabet173
22. nov 2021

@oknibukaj môžu sa mať veľmi radi a môžu sa len tolerovať, vzťah vôbec nezávisí len od vekového rozdielu. Určite aj ty poznáš veľa súrodencov s vekovým rozdielom dva, tri roky, ktorí sa nemuseli už v detstve, alebo aj keď sa spolu hrávali ako dospelí si nevedia prísť na meno a súrodencov, medzi ktorými je aj väčší vekový rozdiel, dokonca majú rôznych otcov a zbožňujú sa. Ja poznám súrodencov, kde starší je adoptovaný, po vyše desiatich rokoch sa mu narodila sestra, vždy sa mali veľmi radi, už sú dospelí a vzťah majú stále krásny. Závisí najmä od vás, aby ste neuprednostňovali žiadne z nich

anjelicek26
22. nov 2021

Tak rozdiel je to na vztah kamaratsky ci medzi detsky privelky... ale deti mame ako rodicia v prvej rade kvoli sebe a nasmu rozhodnutiu, nie kvoli tomu, aby druhe dieta malo surodenca, nie? Tiez teraz budeme mat velky rozdiel medzi detmi a najmladsim, ked sa v lete narodi... ale ten rozdiel ma nenapadlo riesit... skor to bude pre mna pohodove, ze uz su samostatni a ja sa mozem venovat babatku.

pininka1
22. nov 2021

Medzi mnou a sestrou je 8 rocny rozdiel, ona je starsia a niekedy to ozaj bolo dost markantne, napr ked som mala ja 12 a ona 20, ale postupne sa to zacalo vyrovnavat, mozno preto ze som vzdy mala starsich kamaratov, v partii som bola vzdy najmladsia. Kto s tym mal skor velky problem bola moja mama. Najradsej som mala vycitky typu,ze sestra nemohla pozerat tv lebo ja som chodila skoro spat, no ved ja som sa pytala vtedy na svet,ze ano. Osobne by som ale taky rozdiel medzi dvoma detmi mat nechcela, hlavne ak by bol prvy chlapec. My sice mame medzi najstarsim a najmladsou 10 rokov, ale medzi nimi je este jeden brat.

paulinamajerova
22. nov 2021

@oknibukaj my mame 7 rocny rozdiel. Od kedy som bola druhykrat tehotna vela sme sa s prvorodenym rozpravali o babatku, kupoval s nami veci prenho, skladal s nami postielku, pripravoval v podstate vsetko na prichod babatka, tesil sa ked kopal v brusku, fotky z ultrazvuku tiez vkuse pozeral, ako prvy povedal, ze to je chlapec a to sme este pohlavie nevedeli. A ked sa narodilo babo, tak syn to zobral az ukazkovo, je to jeho velky brat, hocikedy mi povie, ze on ho postrazi, nech si oddychnem, ze je tu aj on a on mi pomoze.. Joj tak sa lubia obaja uz teraz, maly ma 7.5 mesiaca. Pomaha naozaj so vsetkym, pohraju sa spolu, vsetko mu ukazuje, odmalicka ho chcel krmit, aj um mu chcel urobit 😅 asi to zavisi od povahy dietata, skor si myslim ze ked starsi pride do puberty a mladsi bude za nim vkuse behat, tak vtedy zacne byt problem 😅

jana_eyre_2
22. nov 2021

Ja mám skúsenosť trocha inak zloženú - mám troch starších súrodencov - o 11r, o 9r a o 7r starších.. keď som bola mala rozumela som.si najmä so strednou sestrou, s bratom som sa tiež hrávala.. keď som bola v puberte tak s nikým. Najstaršej sestre sa narodila dcera, keď som mala 9r a bývala s nami - premna bola moja neter ako ďalšia sestra a mala som ju veľmi rada.. kým som bola dieťa rozumeli sme si a hrávali, až v puberte sa všetko zmenilo..

Teraz sme všetci súrodenci v spojení aj spolu s neterou, myslím že ako dospeli si máme stále čo povedať, síce sa nevidame tak často ako pred pandemiou, máme sa stále na koho spoľahnúť.. rodičov už nemáme a stále spolu vychádzame..

takže aj vacsie rozdiely medzi deťmi sú samozrejme fajn, všetko závisí od okolností, povahy, prístupu rodičov.. moji súrodenci majú aj väčšie rozdiely medzi deťmi (12r, alebo 16r) a deti spolu pekne vychádzajú..

nika1971
22. nov 2021

mam 7 rocny rozdiel dvoch chlapcov...momentalne maju 16 a 23...a povedala by som, ze su v pohode...rozumeju si, ked boli mladsi sa nebili...vedia sa dohodnut, ked treba pomahaju si...

lilly2303
22. nov 2021

@oknibukaj ahoj ja mám taký vekový rozdiel medzi mojimi. Malá síce dosť ťažko prijala že bude mať súrodenca, ale keď mi začalo rasť bruško tak sa začala strašne tešiť, nevedela sa dočkať kedy sa narodí, stále sa vypytovala že či už. Zatiaľ ti neviem povedať aký budú mať vzťah keď budú väčší, zatiaľ má malý len 2 mesiace a malá sa od neho ani nepohne 🙂 akonáhle zaplace už beží za ním, podáva mu cumlík alebo sa mu prihovára. Minule si ho už chcela zobrať so sebou do školy 😂

martaniana
22. nov 2021

Učite je to v pohode, my máme tak chlapcov 9 ročný rozdiel a starší sa vie aj pohrať s malým, pomôže keď treba, jasné že má už iné záujmy ale aj tak sa majú radi, stratené to určite nie je , určite to bude obohatenie nie len pre vás ale aj pre staršie dieťa. ja som bola tiež so sestrami s takým podobným rozdielom a som rada že ich mám . Ked budú dospelí ten rozdiel nebudú vôbec cítiť v ničom.

allie458
22. nov 2021

Ja mam o 7 rokov mladsieho brata a musim povedat ze to bolo zo zaciatku velmi tazke a ako dlhorocny jedinacik som to zle znasala. Casom sme si vsak k sebe nasli cestu a teraz je moj brat moja najblizsia osoba a mame velmi silny a dobry vztah, som fakt rada ze ho mam je mi najblizsi clovek, skoda ze neviem svojemu detskemu ja povedat ze to tak bude hh usetrila by som si kopu nervov. Takze stratene to urcite nie je ! Ten starsi bude niekedy nahradzat rodica ked bude treba strazit a podobne ale to nie je zla skusenost. Mne osobne tento aspekt nikdy nevadil.

elizabet173
22. nov 2021

@oknibukaj ešte ma napadlo, že ja mám sesternice, medzi najstaršou a strednou je 8 ročný vekový rozdiel a medzi strednou a najmladšou tiež, ako to mali v detstve až tak veľmi nedokážem posúdiť, som vekovo rovesníčka s tou najmladšou, ale teraz majú krásny vzťah všetky tri, spolu doopatrovali rodičov, pomáhajú si navzájom, chodia spolu na dovolenky, Vianoce trávia vždy spolu aj s rodinami.

zuz_ka
22. nov 2021

Medzi mojimi deťmi je až 12 ročný rozdiel. Keď som prišla z pôrodnice syn dosť žiarlil lebo zrazu nebol stredobodom a mala som menej času na neho ale našli si cestu k sebe majú sa radi. Synček k nemu stále behá do izby, občas sa spolu pohrajú.

annm81
22. nov 2021

@oknibukaj 8 ročný rozdiel je podľa mňa už priveľký na to, aby si dúfala, že sa spolu budú hrať rovnocenne ako súrodenci s 2 ročným rozdielom. Skôr by som ich vzťah budovala práve na tom veľkom vekovom rozdiele. Staršiemu by som dala pocítiť, že on je už ten veľký chlap. Nie v zmysle, že teraz sa mu už nebudem toľko venovať, ale v zmysle, že postúpil na vyššiu úroveň. Zapojila by som ho do príprav na bábätko rovnako ako manžela - nech aj on navrhne meno pre dieťa, nech on vyberie prvú hračku. Delegujte na neho niektoré povinnosti, ale aj práva. Dajte mu pocítiť, že ho ako rodičia považujete za skoro seberovného, že rešpektujete jeho názor a že pri rozhodovaní o rodinných veciach sa môže plnohodnotne vyjadriť. Nech ako veľký chlap dostane nejaké nové právo - právo ísť neskôr do postele, právo dostávať vreckové, čokoľvek čo vám bude vyhovovať. Od malička by som tiež učila mladšie dieťa, že staršieho súrodenca musí počúvať rovnako ako rodičov. Tak medzi nimi môže vzniknúť pekný vzťah založený na tom, že starší je pre mladšieho súrodenca učiteľ aj ochranca. A až bude bábätko rásť, nechala by som im istý priestor na ich vlastné sprisahanectvo proti rodičom.

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mimuska125
22. nov 2021

@oknibukaj ahoj ja budem mala medzi deťmi 13 rokov rozdiel takže som tiež zvedavá, ale verim v to že syn bude rad,že nieje sam.A bude z neho veľký brat ☺

janickacrazy
22. nov 2021

@anjelicek26 jej, ty budeš mať ďalšie bábätko, gratulujem 😍

kamatopo
22. nov 2021

@oknibukaj ja mám 12 ročný a majú veľmi dobrý vzťah. Ak teraz prišli z nákupov. Starší braček zobral slečnu kúpit darček k včerajším 10 narodeninám 😂😂😂

dankabetka
22. nov 2021

Ahoj, ja mam sestru o 7 rokov mladsiu, bohuzial za mna je toto uz velky rozdiel. Ked sme boli deti ja uz v puberte a ona este v skolke. Ked ja uz na vyske ona na zakladke. Tolerovali sme sa, teda ja ju, a aj ju mam rada, ale ze by sme sa spolu hravali alebo robili nieco spolu si veru nepamatam a to si ju pamatam od prveho dna co prisla z porodnice. Teraz sme uz dospele a nase vztahy su fajn, ale ako deti to proste neslo.

ailiba
22. nov 2021

@oknibukaj môj muž má o 6 rokov mladšieho brata a kým neboli dospelí, tak nemali dobrý vzťah. Môj muž s nim musel stále pomáhať, veľký rozdiel, rozdielne záujmy. Podľa mňa je to iné, keď je staršie dievčatko, ale zas nemusí byť. Všetko záleží od povahy deti, nastavení rodiny. Na druhu stranu, mamička ma viac času na mladšie dieťa, staršie už je samostatne.

annm81
22. nov 2021

@ailiba Myslím, že tam veľa urobia rodičia. Ak je starší v istom zmysle sluha, čo všetko musí, lebo on je ten starší, ale súčasne nič nemôže, lebo je ešte decko, potom to dopadne pocitom krivdy. Treba to vyvážiť a staršiemu dať oproti menšiemu aj privilégiá.

julia204
22. nov 2021

rozdiel 6 rokov chlapec 2013 a dievcatko 2019 a v pohode , uvidíme neskôr 🙈...na sestričku sa velmi tešil strážil ju ako nikto aj ked spala chodil hlasit každé jej povzdychnutie, otocenie, ucil ju stvornozkovat aj lakal aby sa pustila sama chodiť... veľmi dcérku ťahá dopredu, uz vie mala napočítat ukazatna rucicke do 5 na rozne predmety..

acrobaleno
22. nov 2021

Ani súrodenci s malým vekovým rozdielom si k sebe nemusia nájsť cestu. Je to veľmi individuálne a hlavne závisí na rodičoch ako to staršie dieťa na príchod súrodenca pripravia. A je jasné, že s vekovým rozdielom 8 rokov to bude iné.