icon

Štekajúci pes u susedov: Ako riešiť situáciu?

1. sep 2026

Dá sa nejak riešiť takáto situácia? Bývam na dedine , susedia v dome vedľa mňa majú Borderkoliu. V pletivovom plote má (predpokladám) vyrezanú dieru na hlavu a myslím , že to je jej jediný kontakt s okolitým svetom. Nikdy som ich totižto nevidela na prechádzke. Fungujú tak , že ju vypustia na záhradu o 5 ráno keď vstávajú do roboty , takže huláka od 5 cca do 6:30 bez prestávky je to naozaj hulákanie , ten pes musí mať úzkosť a psychické problémy z toho , že nikam nechodí. Na deň ju zavrú do domu a keď sa večer vrátia z práce tak je aj vonku aj vnútri. Potom ju dávajú von pred spaním a to zvykne hulákať o 1 ráno cca pól hodinu a potom ešte okolo 3 ráno. Celá rodina nevieme spať je to už neúnosné , minule som im išla o pól 2 vnoci klopať , videla som že majú zapnuté svetlá, no ako počuli klopanie tak zhasli a neotvorili. Máte niekto skúsenosť že ste sa s nejakou oficiálnou sťažnosťou aj niekam dostali? A vyriešilo sa niečo?

anonym_3b0de6
1. sep 2026

Necitala som komentare, aj si na nieco prisla? Moj sused ma uz roky cca 5 psov, neskutocne sprostych,tiez niekam nechodia,max sem tam na dvor mimo voliery. V noci uz roky nespime ani v lete a otvorenym oknom,lebo bresu vkuse uplne v pohode pol hodiny,. A predstav si,ze tebe len jeden, mne niekolko... Nezmohla som nic. Nie su na retazi, maju volieru, starosta nic nezmoze,nik nic nezmoze..

anonym_e5e415
1. sep 2026

Je to v prvom rade povaha psa, my máme psíka nonstop opusteného na voľno na záhrade dakedy pol dňa preleži a neštekne ale akonáhle chytí podnet nejaké cudzie zviera (mačka, líška....) a zacíti to tak šeká nonstop...takže z mojej skúsenosti to není psychická vada psa kvôli tomu že je zavretý raz tam raz tam ale jeho samotná povaha...kolie sú psy ktoré majú v sebe stráženie areálu takže štekať bude na každý pohyb vonku mimo plota alebo keď niečo zacíti.
Mne ako majiteľovi psa by nedalo takto nechať v noci môjho psa štekať a budiť ostatných, je to veľmi netolerantné a určite sa to dá riešiť...v prvom rade skúste samotných susedov a s nimi sa dohodnúť..ak to nepôjde skúste sa obrátiť na starostu obce, políciu by som volila ako poslednú už nevyhnutnú možnosť

autor
1. sep 2026
@anonym_3efe37

My sme mali taký podobný problém na našej ulici . Dve susedky sa kosili medzi sebou . Však jasne všetci sme boli zvyknutí , že ráno o 5 kohút kokrha, pes breše atď.. no suseda mala dobermana a on štekal . Videl mačky , ježka tak štekal . Samozrejme druha suseda hneď vedľa mešťanka , ktorá by pomaly aj vtáčiky umlčala sa sťažovala , že jej to veľmi vadí 🤣ako chápem nie každý je na to stvorený . Ale behala ako matoha hore dole , že zabije psa sekerou . Nakoniec sa tak zvadili , že susedkin muž jej povedal , keď mu povedala , že jej vadí pes , že šteká - že nech ho naučí spievať a bude jej spievať 🤣 ostala zarazena a zároveň zahanbená pretože to nikomu v celej ulici nevadilo len jej a odvtedy bol kľud 🤣 a už je to rok od toho a požidila si aj ona psíka tak si havka už aj on a to je podľa nej už vporiadku 🤣 celkom úsmevne , keď si na to spomeniem .. každopádne nezrobite s tým absolútne nič .. pokiaľ sa nezoberie celá ulica a nepôjde sa sťažovať nespravíte nič .. v našom prípade nám to bolo úplne jedno, sme to ani neriešili a ani polícia s tým nič nenariešila. Pokiaľ vám pes nesedí pod oknom na vašom pozemku a nešteka vám do okna nezrobite nič a to sa môžete aj na hlavu postaviť

@anonym_3efe37 noo , ale ja mám tiež psa a učím ju , aby nebola taká reaktívna, aj preto , aby neobťažovala štekotom susedov. Veď zas odtiaľ potiaľ , sme síce na dedine , ľudia si kupujú psov do domov , je to normálne , ale treba myslieť na to , že stále nežijú na samote , ale medzi ľuďmi tak by bolo na mieste trošku brať ohľad.
Oni ju nikdy ani nenapomenú , nerozumiem tomu , sú doma , pes hystericky huláka pól hodinu bez prestávky a oni to úplne ignorujú.

mogaa
1. sep 2026

@anonym_autor a ako dlho tam bývate? ako dlho majú susedia tohto konkrétneho psa? lebo to sú nemenej podstatné otázky....nemôžem očakávať že si kúpim dom a a sused so psom sa bude prispôsobovať susedom.....alebo že tam roky mám psa a zrazu príde sused že pes mu vadí lebo šteká....na dedine jednoducho majú ľudia bežne psov vonku a na dedine nemôžem očakávať že sused dá psa preč len preto že ten niekomu vadí....je to ako kohúť u susedov, ten tiež veľa ľuďom prekáža ale patrí k životu na dedine....pes jednoducho šteká ....ako si predstavuješ riešenie problému?

wolf_
1. sep 2026
@anonym_47d63e

@anonym_autor toto som mala ja dakedy u susedov. Oni spálňu vzadu a pes nonstop celú noc brechal. Bola upozorňovaná nonstop, nech niečo robí s tým psom a aj obecný policajti stále boli volaný. Nakoniec som jej dala návrh nech kúpi obojok proti štekaniu, to odmietla " pre týranie psa" ... nikto sa u nás doma nevyspal, jedného dňa už sa manželovi učiteľka detí sťažovala, že sú nevyspaté a to bola konečná. Išla som za starostkou a tá jej vysvetlila, čo je jej povinnosťou. Celé to dopadlo tak, že nakoniec musela psa utratiť. Konečne sa tri domy na okolí vieme vyspať.
Pes môže štekať, ale nie až tak, že ťa obmedzuje a nie v noci...

@anonym_47d63e veterinár určite legálne neutratil psa "lebo štekal a obťažoval tým susedov". To nie je legálny dôvod na utratenie a už vôbec nie, že "tak ho museli utratiť".
To neznamená, že takéto štekanie je OK. Nie je, nenávidím taký postoj majiteľov psov. Ale ak sa pes z tohto dôvodu utratil tak to nebolo legálnou cestou.

sisska96
1. sep 2026

No preboha, na dedine šteká pes a kikiríka kohút a kosia. Však život na dedine.

autor
1. sep 2026
@mogaa

@anonym_autor a ako dlho tam bývate? ako dlho majú susedia tohto konkrétneho psa? lebo to sú nemenej podstatné otázky....nemôžem očakávať že si kúpim dom a a sused so psom sa bude prispôsobovať susedom.....alebo že tam roky mám psa a zrazu príde sused že pes mu vadí lebo šteká....na dedine jednoducho majú ľudia bežne psov vonku a na dedine nemôžem očakávať že sused dá psa preč len preto že ten niekomu vadí....je to ako kohúť u susedov, ten tiež veľa ľuďom prekáža ale patrí k životu na dedine....pes jednoducho šteká ....ako si predstavuješ riešenie problému?

@mogaa keď už nijak tak aspoň dať psa na noc do vnútra , tak ako je cez deň celý deň vnútri ? Nenechať psa štekať vyše pól hodiny vkuse v dobe nočného kľudu niekoľko krát za noc ? Nastaviť inak to, kedy má priestor štekať? Podľa mňa je odveci, že cez deň keď sú všetci v práci a nikoho to neobťažuje , je pes zavretý dnu a vnoci keď chcú všetci spať aby mohli ísť normálne do práce je pustený a ignorovaný a spolu snim sú ignorovaní aj všetci susedia. Nikde som sa nezmienila že ho majú dať preč aj keď si to myslím , keďže sa oňho vôbec nestarajú.

anonym_24a0ec
1. sep 2026
@anonym_0c21c3

@anonym_autor psychické problémy z toho , že nikam nechodí. ???? 😂 My tiež máme psa na dvore a nechodíme na prechádzky, však na to má veľký pozemok

@anonym_0c21c3 myslíš ze veľký pozemok stačí psovi? Bože, a takýto ľudia majú psa🙄

anonym_980dc0
1. sep 2026
@anonym_606b43

prečo ideš do susedov o druhej v noci? To ani ja by som ti neotvorila. Neviem kto je za dverami a s akým úmyslom prišiel.
K susedom choď cez deň.

@anonym_606b43 neboj takí "hrdinovia " veľmi dobre vedia prečo niekto klope

autor
1. sep 2026
@sisska96

@sisska96 áno áno , presne takto to je ako hovoríš, ďakujem veľmi pekne za postreh ❤️ tak ja si teda zvyknem , veď už som 4 mesiace poriadne nespala, ja vlastne ani nepotrebujem spánok , možno sa nakoniec zmeníme celá rodina na netopierov 🙏🏼😊 dám vedieť

anonym_268d64
1. sep 2026
@sisska96

@sisska96 no preboha ? ty si citala s porozumenim ten prispevok ci len tak tlachas do vetra ?

wolf_
1. sep 2026
@anonym_e5e415

Je to v prvom rade povaha psa, my máme psíka nonstop opusteného na voľno na záhrade dakedy pol dňa preleži a neštekne ale akonáhle chytí podnet nejaké cudzie zviera (mačka, líška....) a zacíti to tak šeká nonstop...takže z mojej skúsenosti to není psychická vada psa kvôli tomu že je zavretý raz tam raz tam ale jeho samotná povaha...kolie sú psy ktoré majú v sebe stráženie areálu takže štekať bude na každý pohyb vonku mimo plota alebo keď niečo zacíti.
Mne ako majiteľovi psa by nedalo takto nechať v noci môjho psa štekať a budiť ostatných, je to veľmi netolerantné a určite sa to dá riešiť...v prvom rade skúste samotných susedov a s nimi sa dohodnúť..ak to nepôjde skúste sa obrátiť na starostu obce, políciu by som volila ako poslednú už nevyhnutnú možnosť

@anonym_e5e415 border kólia nie je pes, ktorý má v sebe stráženie areálu 🤷‍♀️😳

stranakovazuzana0
1. sep 2026

@anonym_autor úplne ťa chápem,ale žiaľ poradiť neviem. My máme tiež podobný problém,o 2 domy ďalej majú vlčiaka,ktorý vždy keď išiel niekto okolo štekal a išlo mi to riadne na nervy.Nevedela som,že môže prísť ešte niečo horšie a to,že k tomu vlciakovi pribudli ďalší 2 psi a teraz keď je to svorka,tak stekajú ešte viac.Okrem toho sa do susedstva prisťahovala pani,ktorá každé ráno medzi 5 až 5:30 venčí pred naším dom malého uškriekaneho psa,takže už stekajú 4.Este spomeniem,že okrem toho naši susedia chodia domov pred pol nocou a parkujú na dvore auto,kde vystúpia síce len dvaja,ale dvere buchnú aspoň 6x.spalňu máme žiaľ otočenú do ulice,takže všetky tieto hluky je strašne počuť a pokiaľ by som nemala celé leto zavreté na spalni okno,tak nespíme vôbec.Keby som toto vedela vopred,tak prusahám,že si hľadám pozemok na samote,kde by ma nič nerušilo.

anonym_268d64
1. sep 2026
@anonym_0c21c3

@13uzivatelka11 Nikdy v živote sme nenosili vonku a mali sme už aj viac psov aj rodičia aj starí rodičia, plus aj ostatní v rodine v rodinnom dome, a ani jeden nemá depresiu . Je to iba novodobá sprostosť

@anonym_0c21c3 podle odpovedi vy ste novodoba sprostost

sisska96
1. sep 2026
@anonym_autor

@sisska96 áno áno , presne takto to je ako hovoríš, ďakujem veľmi pekne za postreh ❤️ tak ja si teda zvyknem , veď už som 4 mesiace poriadne nespala, ja vlastne ani nepotrebujem spánok , možno sa nakoniec zmeníme celá rodina na netopierov 🙏🏼😊 dám vedieť

@anonym_autor Však pozatváraj okná ak ti vadia zvieratá. Hádam ani oni nie sú celú noc hore, keby bolo také hrozne ani oni nevedeli spať.

anonym_3b4a7b
1. sep 2026
@sisska96

@anonym_autor Však pozatváraj okná ak ti vadia zvieratá. Hádam ani oni nie sú celú noc hore, keby bolo také hrozne ani oni nevedeli spať.

@mogaa
@anonym_268d64
@sisska96 dedina je plna zvukov, zijem v jednej. Ano stekaju psy, kohut kikirika, macky jacia ako zbesile. Ale to ste nezazili psa, ktory brese celu noc. Tu sa nikto nestazuje, ze pes v noci zastekal, lebo popred plot presiel clovek, pec, macka. Tu je problem to, ze ten pes zacne a neprestane - a to je riadny rozdiel. Ja mam psy, sused ma psy, suseda ma jedneho - zastekaju a je pokoj. Vacsinu noci ich nepocut. Ale oproti je vlciak, ktory nic nerobi, len steka - cele dni, cele noci. A to naozaj nechces. To nechce nikto. A to, ze je clovek na dedine neznamena, ze nieci pes, ci tam bol 15 rokov alebo ho doviezli vcera, bude svojim neustalim stekotom obtazovat ludi a vsetci to budu trpiet. Taky velky pes ako borederka ci vlciak dosahuju hlucnost kosacky - keby ti sused rano o piatej, alebo v noci behal kosackou po dvore - asi by sa ti to nepacilo. Tak preco trpiet psa? Kazdy majitel je zodpovedny za svojho psa a mal by psa vychovavat - pod vychovu spada aj bezdovodne neustale stekanie. Takze tie sproste keci o dedine a zivote tam si strcte viete kam.

@sisska96 mas velmi skreslene predstavy o dedine - v dnesnej dobe to nie je dom na dome, niektore domy su v predu, niektore su situovane vzadu pozemku. A ked pes sedi pri brane, kde v pravo aj v lavo su domy a panicek ma postaveny dom 40 metrov vzadu, tak ano, ten ten stekot nepocuje. Zato susedia si jeho psa uzivaju naplno. Nezazila si, tak sa tu neodbavuj svojimi mudrostami - lebo dedina. A milujem - zavri si okno - to si uz uplne zabila.

anonym_268d64
1. sep 2026
@sisska96

@sisska96
@sisska96 zobrala sis lieky dnes ? kebyze pomohlo
zavtorit pkna asi by sem autorka nepisala o radu ,ci ?
ale ajtak byt cele leto ked je 30+ se zatvorenym oknom za to
ze sused si poridil psa o ktoreho sa nestara je docela extrem nemyslis ?
co si ma vybezonovat pod domom bunker este ? a ak nemas dislexiu a precitalas prispevky tak aj vies ze jej nevadia zvierata ale hluk od polnoci do 6 do rana kazdu jednu noc

anonym_f216b7
1. sep 2026
@anonym_3efe37

@anonym_47d63e ehm , dúfam , že to nemyslite vážne že ste nakoniec dosiahla toho , že utratili psa aby ste sa mohli spokojne vyspať 🤣😅👌🏿 vy ste navrhla obojok proti štekaniu podľa mojej úvahy zrejme ten čo kope a prečo ste si vy potom nedali štuple do uši ?????? Či to neni už ono ?

@anonym_3efe37 Ano, my totizto pracujeme a chceme sa vyspat, rovnako nase deti. Vase psiska nikoho nezajimaju.

anonym_7f66fa
1. sep 2026

Ja som to riesila,po prve na obec oficialne podat staznost pisomne,druhy krok je policiatreba mam ked tak video s casom kedy steka.
Paragraf 127 na ten sa odvolaj.My mame klud pusti ho cez den na desat minut a to vydrzime a protistekacia budka je zevraj dobra vec.

mk1111111111
1. sep 2026
@anonym_0c21c3

@13uzivatelka11 Nikdy v živote sme nenosili vonku a mali sme už aj viac psov aj rodičia aj starí rodičia, plus aj ostatní v rodine v rodinnom dome, a ani jeden nemá depresiu . Je to iba novodobá sprostosť

@anonym_0c21c3 nosit nemusis, staci vencit

mk1111111111
1. sep 2026

Pozname, zvyknes si. Hovori to inteligencii suseda, Chudak pes zato nemoze, ale my to pocuvat musime

anonym_63cc8f
1. sep 2026

Chuda borderka.Sama mam borderku a viem, ze pre toto plemeno rozhodne nie je dostatocne to, ze sa "vybeha na pozemku". Mame pozemok viac ako 3500m2 a aj tak som s mojou chodievala kazdy den aspon na hodinu do lesa. Borderka, co nie je dostatocne unavena (a behanie po zahrade toto plemeno ani zdaleka neunavi) sa stava problermovou, pritom su to take uzasne, inteligentne psy. Ja som mojej svojho casu kupila protistekaci obojok, ked mala obdobie, ze sa mi rozstekala. Tie su predsa rozne. Moj vydaval pistivy zvuk, vibraciu a mal asi aj 100 urovni elektrickeho impulzu. Zvycajne jej stacilo, ze sa ozval zvuk a velmi rychlo sa naucila byt ticho a nestekat. Impulz som najprv vyskusala na svojom predlakti, aby nebol bolestivy, len mierne neprijemny. Skor take brnenie. Nikdy by som jej vedome neublizila ale osvedcil sa mi napriklad vtedy, ak behala po poliach a uvidela srnu a zajaca. Bez neho by sa nedala odvolat, aspon spociatku nie. Co chcem povedat, ze riesenia sa daju najst aj pre ľudí, co nemaju cas odnaucit psa brechat (lebo okrikovanim psa sa stekanie neodnauca).

anonym_0c21c3
1. sep 2026
@mk1111111111

@anonym_0c21c3 nosit nemusis, staci vencit

@mk1111111111 ani venčiť. Na to má dvor, aby tam behal

sisska96
1. sep 2026
@anonym_268d64

@sisska96
@sisska96 zobrala sis lieky dnes ? kebyze pomohlo
zavtorit pkna asi by sem autorka nepisala o radu ,ci ?
ale ajtak byt cele leto ked je 30+ se zatvorenym oknom za to
ze sused si poridil psa o ktoreho sa nestara je docela extrem nemyslis ?
co si ma vybezonovat pod domom bunker este ? a ak nemas dislexiu a precitalas prispevky tak aj vies ze jej nevadia zvierata ale hluk od polnoci do 6 do rana kazdu jednu noc

@anonym_268d64 a oni a susedia vedia spať, len autorka nie ?

betulinka1
1. sep 2026

@anonym_autor u nas to iste ale nastastie sa sused aspon trochu snazi, ze ked zacne stekať dava ho dnu. Vyrastal vnutri v dome o mala, velky pes. Vonku na dvore mu proste prepne a kludne steká ako sibnuty. To s nim chodi aj na cvicak aj von. To je skor problem toho, ze väčšinu zivota je zatvoreny v dome a potom vonku nevie co so sebou. Chod sa s nimi porozpravat normalne cez den. Ze ci by sa s tym dalo nieco robit, ze nech ho aspon ucia na fuj aby bol vonku ticho. Pes sa to vie naucit. Ziadny normalny pes nebude stekať len tak. A nazor ako tu padol, ze pes nemusi chodit von lebo ma dvor 🙈🙈🙈 to je uplne sialene, ze este take nieco napise niekto v roku 2026. Ale

anonym_e5e415
1. sep 2026
@wolf_

@anonym_e5e415 border kólia nie je pes, ktorý má v sebe stráženie areálu 🤷‍♀️😳

@wolf_ no keď si to vezmeš z toho hľadiska že stráži ovce na salaši a vyštekáva ich, je to pastiersky pes..takto som to myslela...a inak takmer každý pes si stráži svoj areál 🙂

wolf_
1. sep 2026
@anonym_e5e415

@wolf_ no keď si to vezmeš z toho hľadiska že stráži ovce na salaši a vyštekáva ich, je to pastiersky pes..takto som to myslela...a inak takmer každý pes si stráži svoj areál 🙂

@anonym_e5e415 borderka pri svojej práci (aj to je pasenie a v podstate nie stráženie stáda ako také) málokedy "vyštekáva".. jej práca je práveže tichá.. zameraná na prácu s tlakom, s "okom" a skôr keď už tak štípe zubami, ale nešteká. Borderka má hlboko v sebe pasenie, nie stráženie.

tundra
1. sep 2026

@anonym_autor skus oslovit majitelov pocas dna a vysvetlit im,ze vas to rusi.Pokial,sa situacia nezmeni,mas moznost podat staznost na ou.
Mysli na to hore spomenuty § 127.
Občiansky zákonník (§ 127 – Susedské práva)
​Ide o najdôležitejší právny nástroj pri susedských sporoch. Podľa § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí:
​„Vlastník veci sa musí zdržall všetkého, čím by nad mieru primeranú pomery obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, tienením, rušením pokojného bývania...“
Aplikácia na psa: Ak pes neustále, nadmerne oroduje, šteká alebo kňučí v noci, ide o preukázateľné rušenie pokojného bývania nad mieru primeranú pomerom. Susedia sa môžu domáhať svojich práv na súde, prípadne podať žalobu na ochranu pred imisiami (hlukom).
V ramci priestupku:
Priestupkový zákon (Zákon č. 374/1990 Zb. o priestupkoch)
​Priestupok proti verejnému poriadku: Ak majiteľ psov ignoruje sťažnosti a nechá psa úmyselne alebo z nedbalosti rušiť nočný kľud, môže byť jeho konanie klasifikované,ako priestupok proti verejnému poriadku alebo občianskemu spolunažívaniu.
Na Slovensku platí všeobecná nočná doba od 22:00 do 06:00 hod. Hoci zákon o priestupkoch neobsahuje explicitne slovo „pes“, nadmerný hluk (vrátane dlhotrvajúceho štekania), ktorý narúša nočný kľud, je postihnuteľný.
Je zaujimave,ze vo Švajciarsku, tento problem nie je.V obci s cca.1000 obyvatelmi,psov nie je vôbec pocut,napriek tomu,ze je ich tu celkom dost.
Mozno, je to tym,ze kazdy majitel psa, musi absolvovat povinne kurz,ovladania psa.Organizuje sa to cez ou a plati si to majitel sam.
Inac 4 mesiace,toto trpiet,je celkom dost,neviem preco ste suseda, neoslovili hned na zaciatku problemu.Drzim palce,pri rieseni problemu.

anonym_8a1387
1. sep 2026

@anonym_autor tiež máme v blízkosti psa čo stále breše. je to pes zlodeja, čo nás okradol. Mne pes nevadí, mne vadí ten zlodej.

komir63
1. sep 2026
@tundra

@anonym_autor skus oslovit majitelov pocas dna a vysvetlit im,ze vas to rusi.Pokial,sa situacia nezmeni,mas moznost podat staznost na ou.
Mysli na to hore spomenuty § 127.
Občiansky zákonník (§ 127 – Susedské práva)
​Ide o najdôležitejší právny nástroj pri susedských sporoch. Podľa § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí:
​„Vlastník veci sa musí zdržall všetkého, čím by nad mieru primeranú pomery obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, tienením, rušením pokojného bývania...“
Aplikácia na psa: Ak pes neustále, nadmerne oroduje, šteká alebo kňučí v noci, ide o preukázateľné rušenie pokojného bývania nad mieru primeranú pomerom. Susedia sa môžu domáhať svojich práv na súde, prípadne podať žalobu na ochranu pred imisiami (hlukom).
V ramci priestupku:
Priestupkový zákon (Zákon č. 374/1990 Zb. o priestupkoch)
​Priestupok proti verejnému poriadku: Ak majiteľ psov ignoruje sťažnosti a nechá psa úmyselne alebo z nedbalosti rušiť nočný kľud, môže byť jeho konanie klasifikované,ako priestupok proti verejnému poriadku alebo občianskemu spolunažívaniu.
Na Slovensku platí všeobecná nočná doba od 22:00 do 06:00 hod. Hoci zákon o priestupkoch neobsahuje explicitne slovo „pes“, nadmerný hluk (vrátane dlhotrvajúceho štekania), ktorý narúša nočný kľud, je postihnuteľný.
Je zaujimave,ze vo Švajciarsku, tento problem nie je.V obci s cca.1000 obyvatelmi,psov nie je vôbec pocut,napriek tomu,ze je ich tu celkom dost.
Mozno, je to tym,ze kazdy majitel psa, musi absolvovat povinne kurz,ovladania psa.Organizuje sa to cez ou a plati si to majitel sam.
Inac 4 mesiace,toto trpiet,je celkom dost,neviem preco ste suseda, neoslovili hned na zaciatku problemu.Drzim palce,pri rieseni problemu.

@tundra Nemyslím si, že tento priestupok z hľadiska zavinenia by bolo možné nazvať úmyselným, nakoľko je viac než isté, že majiteľ psa žiadny úmysel "škodiť" susedom neprizná. Zavinenie z nedbanlivosti by bolo priechodnejšie, §§ 3,4 ods. 1, písm. a), b) Zákona SNR č. 372/1990 Zb. v znení neskorších predpisov.