icon

Aké sú vaše skúsenosti s veľkonočnou oblievačkou?

6. apr 2026

Keď už je ten veľkonočný pondelok 🥰🥰

katkaseiner
6. apr 2026

Pridavam sa k tym čo tento sviatok neznasaju. Ak sa da, ideme mimo domu, ak nie, sme doma ale uz k nam na šťastie nikto polievat nechodi. Este vlani sme s dcerou schytali aj vodu, ale tento rok uz nie. Fakt to nemam rada, nechyba mu to.

o__o
6. apr 2026

Nikdy som s tym nemala problem, u nas sa chodilo len trochu ofrkat vonavkou, vzdy som rada cakala spoluziakov 🙂 ale skoncilo to po 1. stupni zš

bomba36
6. apr 2026
@anonym_19923c

@anonym_autor je mi nesmierne ľúto ako táto tradícia zaniká. Nikto nevraví že vedrá vody a hádzanie do riek bolo cool, ja som vždy zažila len zábavné olievačky. Mám skvelé zážitky a mrzi ma že moje baby už toto nezažijú. Poznajú to len z telky a aj tohto roku čakajú, či príde aspoň jeden olievač. Vajíčka a eurá majú pripravené, aj maľované Vajíčka.
Hlavne že na Halloween nezabudne nikto, ale naše tradície sú trápne, že?

@anonym_19923c vypočuj si rozhovor s etnologičkou, aké boli skutočne tie pôvodné tradície. Len spitá sedlač to doviedla do podoby, akú viaceré poznáme z detstva a sme rady, že sa tomu v dospelosti vieme vyhnúť, prípadne sa pohybovať v spoločnosti uvedomelých ľudí.

anonym_6c8a4f
6. apr 2026

Len pekne pofrkanie vodou,korbacom jemne a hotovo.Ako deti,tak aj muz.Tak sme boli aj po rodine,babky,sestrenice,bratranci zase prisli k nam.A uz sme doma,a ideme oddychovat.Sviatky za nami,zajtra uz do prace.

citronove_koliesko
6. apr 2026

@anonym_autor muz so synom nas dve s dcerou symbolicky tradicne pofrkali vodou a dostali od nas coko zajacikov a ovecky. Tot nasa kazdorocna oblievacka. Nam to presne takto vyhovuje 😊

anonym_4fd715
6. apr 2026

Asi je rozdiel kde a ako sa šibe či polieva. U nás v meste (západ SK) sa vždy šibalo (symbolicky). Tradíciu oblievania sem dovliekli až východniari. Rovnako aj to slopanie alkoholu okolo toho som nikdy nepoznal. Ako decko som sa tešil z kindervajca alebo peňazí čo som si vyšibal. Ľudia čo k nám prišli šibať boli vačšinou deti alebo rodina, rodinní známi a tam nikto neoblieval, ani neslopal (už vtedy sa po meste presúvali všetci autom). Proste sa to brala ako príjemná návšteva.

Keď však vidím tie zábery v telke ako nejakí prislopaní dedinskí chlapci pospevujú a potom lejú na babu kýble studenej vody, alebo ju rovno hodia do potoka, tak nechápem. Tie ženy sú tiež teliatka, že sa na tom akože strašne bavia. Nedávno som sa bavil s jednou babou z nejakej zapadnutej východniarskej dediny a normálne som nechápal. Tá to rozprávala ako srandu, že ju tam hodili do suda s studenou vodou. Toto keby som urobil mojej manželke, tak mám ja asi konec 😀

princezna_bosorka
6. apr 2026
@anonym_19923c

@anonym_autor je mi nesmierne ľúto ako táto tradícia zaniká. Nikto nevraví že vedrá vody a hádzanie do riek bolo cool, ja som vždy zažila len zábavné olievačky. Mám skvelé zážitky a mrzi ma že moje baby už toto nezažijú. Poznajú to len z telky a aj tohto roku čakajú, či príde aspoň jeden olievač. Vajíčka a eurá majú pripravené, aj maľované Vajíčka.

@anonym_19923c ja neslavim ani Halloween, ale ano, tato tradicia je vo vacsine podani (necitlivych a ozratych chlapov) extremne trapna a casto aj bolestiva, takze zanika. A je to tak spravne.

mandzula
6. apr 2026

Nastastie uz dlhe roky ziadne, pre mna najtrapnejsia tradicia, ktora s tou povodnou uz vlastne nic spolocne ani nema. Pre mnohe decka je to len zarobkova cinnost a toto ja podporovat nemienim.

mandzula
6. apr 2026
@anonym_19923c

@anonym_19923c Ja zabudam aj na Halloween, nehovori mi vobec nic, a s radostou zabudnem aj na Velku noc. Je to takto ok?

simsalabim
6. apr 2026
@13uzivatelka11

@anonym_19923c podľa mňa je to naozaj zvláštne, prečo by mali chlapci chodiť zo šibačky domov nabalení sladkosťami a eurami a dievčatá majú z toho čo? Maju sa tváriť šťastné že su celé mokré? Ženy tu píšu že zrazu chcú chodiť baby šibať aj spolužiaci.. no keď je mama dvoch dievčat napríklad a dovalia sa obom všetky spolužiaci, to aby polovicu výplaty dala len pre šibačov.. som zvedavá či by sa chlapci hrnuli, aj kebyže dostanú len maľované vajce a nie eura.. ja som ani ako malá nemala rada tieto tradície, prezliekať sa xkrat za pár hodin a ked sa dalo, od cca 12tich som chodila v pondelok radšej ku koňom sa schovať.
V tomto sa mi fakt skôr páči americká tradícia hľadania vajíčok a nie, nie som ani fanúšik Halloweenu.. a teda rozmýšľam, ked je to oslava zmŕtvychvstania Krista, kedy on hovoril že muži majú na jeho oslavu šibať ženy? A to teda sama mám chlapca, áno, šibať chodí symbolicky, čokoládu dostane, ale veľmi dúfam že ho to dlho baviť nebude

@13uzivatelka11 nie je to oslava zmrtvychvstania. To je v nedelu. Pondelok je pohansky sviatok, ktory sa cirkvi nepodarilo vykorenit - korbac=falus, voda=vies co asi. Vajicko ponuknute mladou zenou ako symbol vzniku zivota. Preto sa povodne zucastnovali iba nezenati a sli k nevydatym. Nie k dievcatkam, nie k babkam… casom sa k tomu pridalo akoze zdravie a vrtkost a neviem co este.

1sally12
6. apr 2026

Posledné roky už chvalabohu žiadne🙏 ako dieťa som to neznášala 😤 povinne čakať na spolužiakov, bratrancov, nechať sa otĺcť a ešte im za to zaplatiť🙄

belllinka
6. apr 2026
@januska12323

Našťastie k nám nikto nechodil ani nechodí. Neviem si predstaviť aké hrozné musí byť keď ťa niekto nasilu obleje, ty máš ešte nebodaj menštruáciu a máš sa tváriť ako ťa to teší. Symbolické pofrkanie vodou alebo voňavkou je v poriadku ale je mi úplne jedno keď to vymizne.

@januska12323 a co ma menstruacia s oblievanim vodou? Aky vidis problem?

mandzula
6. apr 2026

Prave som stretla znamych s malym chalanom. Suril rodicov, nech uz idu, ze si ide vysibat 50 €. Tolko k tym slavnym tradiciam.

mandzula
6. apr 2026
@belllinka

@belllinka Zrejme nehovori o pofrkani vodou, ale o tom type, ze skoncis vo vani ci obliata kyblami vody.

belllinka
6. apr 2026
@mandzula

@belllinka Zrejme nehovori o pofrkani vodou, ale o tom type, ze skoncis vo vani ci obliata kyblami vody.

@mandzula i tak nechapem. Tak ta obleju kyblom. A?

mandzula
6. apr 2026
@belllinka

@belllinka Pri mojich kramoch a vlozke by mi po namoceni velkym mnozstvom vody mozno krv tiekla aj po kolenach.

simsalabim
6. apr 2026
@belllinka

@belllinka stalo sa mojej kamaratke - skoncila v potoku. Komplet premocena, vraj bolo vidno vlozku cez latku a krv z vlozky presiakla na nohavice vzadu a pomedzi stehna. Kym dosla cez par ulic dediny domov, zazila si velku hanbu. Podavam dalej, ako mi to bolo povedane.

belllinka
6. apr 2026
@simsalabim

@belllinka stalo sa mojej kamaratke - skoncila v potoku. Komplet premocena, vraj bolo vidno vlozku cez latku a krv z vlozky presiakla na nohavice vzadu a pomedzi stehna. Kym dosla cez par ulic dediny domov, zazila si velku hanbu. Podavam dalej, ako mi to bolo povedane.

@simsalabim ja neviem, to uz su take extremne scenare 🙂

gab1sol
6. apr 2026
@belllinka

@belllinka tiež mám 2 dni taký menzes, že kedy ma len posadili do toho potoka, alebo by na mňa vyliali takých 10 vedier (ako v aktuálnom videu na IG na thisisslovakia), tak skončím ako spomínaná slečna. A nemusela by som ísť ani cez niekoľko ulíc, necítila by som sa dobre ani pred samotnými šibačmi.

simsalabim
6. apr 2026
@belllinka

@belllinka vsetko sa moze zdat byt extremne, kym sa to nestane tebe 🤷‍♀️ Jej sa to stalo a nebolo to prijemne. To, ze sa to tebe zda extremne, na tom nic nemeni… Tak, ako niekto moze mat extremne silnu menstruaciu, extremne zlu menopauzu alebo extremnu hnacku z bazoveho sirupu… a ty nie. To vsak nijako nemeni to, ze niekto to tak ma.

mandzula
6. apr 2026
@belllinka

@belllinka Su, ale stavaju sa. Svagrinu so zapalom pluc smarili do potoka a tyzdne sa nevedela vystrabit. Zbytocne im vravela, ze je jej fakt zle. Pripeceni debili, ale "tradicia" bola dolezitejsia.

simsalabim
6. apr 2026
@mandzula

@belllinka Su, ale stavaju sa. Svagrinu so zapalom pluc smarili do potoka a tyzdne sa nevedela vystrabit. Zbytocne im vravela, ze je jej fakt zle. Pripeceni debili, ale "tradicia" bola dolezitejsia.

@mandzula moja prastara matka kvoli umrtiu na zapal pluc dievcata po kupacke na Velku noc zakazala zaciatkom 20.storocia vstup kupacom do domu. To bola velka drzost v tej dobe a v dedine ju roznasali kazdorocne v zuboch. Asi od nej si tu nechut k tejto tradicii potom niesla moja starka, a potom aj moja mama a aj ja a moje dievcata…

mandzula
6. apr 2026
@simsalabim

@mandzula moja prastara matka kvoli umrtiu na zapal pluc dievcata po kupacke na Velku noc zakazala zaciatkom 20.storocia vstup kupacom do domu. To bola velka drzost v tej dobe a v dedine ju roznasali kazdorocne v zuboch. Asi od nej si tu nechut k tejto tradicii potom niesla moja starka, a potom aj moja mama a aj ja a moje dievcata…

@simsalabim Chapem. Svagrina vzdy v pondelok utekala k nam, aby sa vyhla takymto pritrtom.

anonym_a46bd4
6. apr 2026
@anonym_19923c

@anonym_19923c jeto trapna tradicia, nemala som to rada, cakala som trapne nanpoliatie a potom akoE mam dat zato eura? Toto je jedna z najtrapnejsich tradicii na sk. A halloween tiez neoslavujem ani valentina

ivanakal
6. apr 2026

Vzdy som to mala rada. Sibanie, oblievanie, zapisovala som si kto prisiel 😀 Brala som to ako srandu, a aj to bolelo. Nemam z toho ziadnu traumu, nie som precitlivela..Muz so synmi chodi sibat, ale teda len po najblizsej rodine, babky, krstne.. skoda ze tento zvyk pomaly zanika.

iwesska
6. apr 2026

Neviem ani,ze je Velka Noc,pre mna je to den volna. Nic specialne sa nevari,nepecie.

januska12323
6. apr 2026
@belllinka

@belllinka je ti naprd, máš kŕče, čakáš kedy budeš musieť ísť znova na záchod, pri horšom pohybe pretečieš a teraz prídu debily, odtiahnu ťa do kúpeľne, na dvor alebo niekde inde, poriadne oblejú, zabávajú sa a ty len trpíš aby ťa stihli pustiť kým neuvidia krv a nebudú sa ti vysmievať ešte mesiace v škole. Na konci ich máš pohostiť a poďakovať... Prehnané? Okrem vody sa mi to ako decku stávalo bežne a nebolo to vôbec príjemné.

belllinka
6. apr 2026
@januska12323

@belllinka je ti naprd, máš kŕče, čakáš kedy budeš musieť ísť znova na záchod, pri horšom pohybe pretečieš a teraz prídu debily, odtiahnu ťa do kúpeľne, na dvor alebo niekde inde, poriadne oblejú, zabávajú sa a ty len trpíš aby ťa stihli pustiť kým neuvidia krv a nebudú sa ti vysmievať ešte mesiace v škole. Na konci ich máš pohostiť a poďakovať... Prehnané? Okrem vody sa mi to ako decku stávalo bežne a nebolo to vôbec príjemné.

@januska12323 tak ja neviem kde zijete, ale ked mi je blbo, lahnem do postele a nepustam debilov do baraku

mandzula
6. apr 2026
@belllinka

@januska12323 tak ja neviem kde zijete, ale ked mi je blbo, lahnem do postele a nepustam debilov do baraku

@belllinka U mojej svagrinej to bolo o tom, ze pred dedinou nebolo pripustne debilov nepustit, lebo by ich potom ludia v kostole na kopytach roznosili. V zadubenych mentalitach bezna vec - dolezitejsi bol nazor dediny ako nazor, dokonca zdravie dcery. Aj taki kreteni su.

januska12323
6. apr 2026
@belllinka

@belllinka ja tiež nie ale niektoré dievčatá proste nemajú na výber