icon

Strava a výslovnosť v škôlkach - Trnava

31. jan 2023

Dobrý deň, do nástupu do škôlky ešte mame čas no snažím sa prejsť si ich, urobiť prehľad.
Aká je strava v škôlkach ? Viem že niektoré škôlky ponúkajú detickam same sladené čaje, sirupove vody, sladke natierky veľa bieleho pečiva. V skratke, lacné potraviny s nízkou výživnou hodnotou. Rada by som svoje dieta umiestnila do škôlky, kde je strava pestrejšia a kvalitnejšia a kde deticky dostávajú aj cistu vodu nie len sladené nápoje, respektive najlepšie len čistú vodu.
Ocenila by som ak by mi niektora mamička možno poslala jedálny lístok na tyzden kde by som videla rozloženie stravy 🙂

Druha otázka sa týka reči a výslovnosti učiteliek v materských škôlkach. Po správnosti by mali rozprávať spisovne po slovensky no zaujima ma, či to aj naozaj tak robia alebo vo veľkom vypravajú po Trnavsky a potom deti nevedia správne rozprávať ?

Strana
z2
beata_k
Autor odpoveď zmazal
danieladugard
31. jan 2023

@beata_k ale nie, ty prepac, nevedela som, tu tie komentare niekedy blbo vyzneju na oboch stranach 🫣 aj tebe☺️

loginexistuje
31. jan 2023

v prvom rade musis svoje dieta do skolky dostat takze zacni tam kam ptrite podla TP ak chces sukromnu tak do niektorych je poradovnik tiez
za mna odporucam besst.sk aj pristupom aj stravou atd len si teda pozri ci cenovo je to v tvojej kategorii😉

noemi155
31. jan 2023

@danieladugard v škôlkach to funguje tak,že vlastne jedlo si môžeš prinášať v prípade alergií a intolerancii
Inak nie
Taktiež zo škôlky nemôžeš jedlo brat domov spolu s doetatom
Iné je,keď náhodou ochorie a prides si potom vyzdvihnúť obed s obedarom
Aspoň u nás to tak funguje…

zuzx
31. jan 2023

Ja ti môžem poslať do správy jedálny lístok z kúzelné škôlky. So stravou som tam spokojná, mávajú jedlo z kvalitných surovín, mäso z farmy a tak.

kate_cs
31. jan 2023

@rachel36a sama viem, že niektoré súkromné škôlky v Trnave berú jedlo od tej istej kuchyne ako štátna škôlka. Či aj účtujú rodičom takú istú sumu, ako v štátnej, to neviem…
Autorka, v škôlkach majú deti hlavne čistú vodu a nesladený čaj. V rámci štúdia som bola na praxi vo viacerych škôlkach a vždy bola čistá voda a nesladený čaj. Áno, bieleho pečiva je veľa, ale čo iné na desiatu? Podľa mňa chlieb s pomazankou a zeleninou je fajn riešenie.

sissik
31. jan 2023

Meduska ma vlastnu kuchynu. Ked tam chodili nase deti, varili uzasne. Ci su tam tie iste kucharky neviem, za 7 rokov sa veci mohli zmenit. Myslim, ze riaditelka z kvality neupusti, ak by aj nahodou ta najuzasnejsia kucharka odisla do dochodku. Skolne je vysoke, ale stalo to za to.

katka0123
31. jan 2023

Z teba budu mat na rodicku radost. Zial, skolky limituje celoslovensky pevne dana hodnota stravnej jednotky. Aj keby chceli, nemozu to navysit. Caruju. Skor by som sa zamerala na to, aby malo dieta pozitivny pristup k strave. Pani kucharky sa snazia. No ked maju deti napocuvane z domu negativne komentare, absorbuju nazor rodica. Normy su v pohode, citala som ich. Cerstvu zeleninu, ryby, alebo nejake hogo fogo bio, proste doplnis doma. Usi neodpilis. 🙂 Hlavne nech je dietko stastne a zdrave. Klud, kucharky su vacsinou zlate, aj ucitelky. Staci im verit. Vela stastia!

79viktoria79
1. feb 2023

sirupove vody sa uz roky v skolke nepodavaju,aspon neviem o tom,bud caj alebo cistu vodu

basska_b
1. feb 2023

@lyci Inak tomuto textu tej skolky Meduska sa hovori copywriting, umenie pisania reklamnych textov na webstranku. Su to nic nehovoriace frazy, ktore zneju dobre, ale viac by napovedal zverejneny jedalnicek.

marzuz89
1. feb 2023

Na eskoly.sk si mozes pozriet jedalny listok akejkolvek skolky ci skoly na SR. Od desiaty po olovrant. Pani ucitelky s detmi vseobecne rozpravaju spisovne, aspon co ja viem, ale ak chces, aby tvoje dieta rozpravalo spisovne, tak treba zacat doma. Necakajme od skolok to, co maju deti ucit rodicia. Ja mam silny hovorovy prizvuk aj slovnu zasobu, ale vlastne deti ucim iba spisovne, nijako inak sa s nimi nerozpravam. Ked pocuje ine varianty slov, normalne si povieme, co znamenaju. Uc deticky spisovne doma a bude to fajn. Rec je pestra, tak nech vnimaju a rozumeju aj inemu.

autor
1. feb 2023

@marzuz89 dalujem pekne za radu ohľadom tej stránky. Nevedela som že taká vôbec existuje 😇
to samozrejme doma učím, veľa komunikujeme, čítame nahlas knížky ale take malé dieta nemá ešte dostatočnú slovnú zásobu, stále sa učí a preto nechcem aby v skolke pochytila používanie nespisovných slov či úplne zle skloňovanie, doma rozpravame pekne a spisovne a aj v reči používame mäkčene 😄 čo v Trnave absolútne, tu sa ľudia neobťažujú ani len správne skloňovať (tým nechcem nikoho uraziť) ale nárečie si nechajme na doma keď už je nevyhnutne ho používať 🤗 na verejnosti by sme mali rozprávať spisovne aspoň v rámci možnosti a hlavne na miestach kde sú malé deti, ktoré sa učia 🙂

koniarova
1. feb 2023

A ako chceš ovplyvniť, ako sa bude baviť s ostatnými deťmi? Nie všetky budú hovoriť spisovne. Sirupové vody sa už 100 rokov nedávajú v žiadnej škôlke

79viktoria79
1. feb 2023

tomu nárečiu sa nevyhnes,deti aj v skole hovoria nárečím, sme TT a nijako sa to neda ovplivnit,pohybuju sa v skupine kde tak hovori každý,ked chodili do skolky, rozprávali spisovne,v skole uz aj vselijake slova, ktorým som ani ja nerozumela 😃,nechaj dieta zit,doma sa s nim rozpravaj spisovne a vybavené

zuzik72
8. feb 2023

@basska_b Maju vzdy zverejneny jedalny listok a varia tam neskutočne dobre ☝️🙏 to vam mozem zarucit 😊

Strana
z2