icon

Ako zdravíte a oslovujete svokrovcov?

lumimi
3. júl 2011

mám takú otázku lebo chcem vediet či som divná ja alebo manželovi rodičia - takže ked zdravíte niekoho napr. tých svokrovcov, oslovujete ich za pozdravom? napr: "Dobrý den, mama."?

dulkagabulka
11. jan 2012

Čo sa tyka oslovovania mužovych rodičov, ked som sa vydala, chapala som to vtedy tak, že kedže sme sa my dvaja akoby spojili v jedno, jeho rodičia su aj moji a moji su aj jeho...Trvalo to chvilu a prvykrat to bolo naozaj zvlastne vyslovit, ale začala som ich oslovovat mama a otec a moj muž tak oslovuje mojich rodičov.
Samozrjeme, že ked boli deti male, sem tam ubehlo aj babka a dedko.

Ked máme s niekym blízky vztah, vzdy ho OSLOVUJEME nejako...oslovenie v rozhovore je podla mna vyrazom blizkosti, či úcty , pritom dotčnému možeme aj vykat.
Niekoho neoslovovat mi pride prinajmenšom zvlaštne. Teda, pravu povediac, nechcela by som sa dožit toho,aby ma moji zatovci či nevesta nijako neoslovovali

Myslim, ze v normalnej rodine s normlanymi vztahmi sa ludia nejako oslovuju. Nechodia okolo seba ako nejaki cudzi. Či si už vykaju, alebo tykaju, ale oslovenie patri k normalnej zdravej komunikacii a vyjadruje naš vztah / v pripade neoslovavania naš ne-vzah/ k oslovovanemu.

Možno mate ešte male deti, vtedy si človek neuvedomuje, akym prikladom je svojim detom,ktore sa v dospelosti potom podobne budu spravat k nam či rodičom svojich partnerov.

🙂

katana11
11. jan 2012

hmmmmmmmmmmmm ... no je to ozaj o vstahoch moja svokra "mama" je odo mna odost starsia 35r. A ked som ju po svadbe oslovila teta, tak mi hned naznacila ze aka som ti ja teta 😨 a na to mi moj mm povedal ze u nich sa oslovuju mama-otco 😕 pride mi to tiez divne, ale viac menej je to starsia generacia a radsej oslovit mama alebo stara mama ako tykat starsej osobe a aj z ucty by som to nevedela...ale pokial nemusim neoslovujem 😀 max dobry-dovi 😉

kuratko
11. jan 2012

ja to mam take srandovne. byvame v podstate u svokrovcov a ja svokre tikam a svokrovi vykam.. proste svokor sa neponukol ze by som mu mohla tikat tak ked pridem do miestnosti, pozdravim ahoj, dobry den :D

renca3
11. jan 2012

aj ja svokre tykám a svokrovi vykám. i ked to tykanie mi je neprirodzene. pokial sa da neoslovujem, ked sa o nej rozpravam so svagrovcami, hovorim "mama", "otec". aj to mi je teraz divne.

danuska111
11. jan 2012

ja hovorím, keďže, je babka, nie moja , ale môjho dieťaťa, ale to iba v prípade, že o nej hovorím, inak ju neoslovujem, vždy to vyriešim nejako tak neurčito, bez oslovenia, mamou mi nikdy nebude, tak jej teda ani hovoriť nemôžem

michaela80
11. jan 2012

Moj manzel tykal mojim rodicom uz pred svadbou a vola ich otec mama a mne to svokrovci navrhli hned po svadbe... a v pohode ich oslavuj mama otec 🙂 🙂 🙂 ale ked o nich hovorime bud ja alebo muz tak pouzivame svokrovci ,svokra a tak.... Akurat som volala svokre ze: No mami mala uz spinka tak okolo tretej si mozes ju vziat vonku na prechadzku. 😝 😝 😝

radlinka
11. jan 2012

haha som sa zasmiala 😉 obom vykam a inak to ani nebude 😀 vidime sa raz za rok, takze je mi to v podstate jedno. 😉 Mama je len jedna, takze svokra bude vzdy len matkou mojho manzela babkou takze ju nemienim nazyvat MAMA. 😀

poisonblu
22. feb 2012

ja vobec neviem, ako mam svokrovcov oslovovat..takze zatial nijako, ked nieco chcem, tak pridem za nimi...minule som to tak riesila s manzelom a on sa rovno mamy opytal, ze ako ju mam volat...a ona, ze ako mi pride do ust :D no super...a ked sme sa minule bavili, tak sa moja svokra pytala svojej dcery, ze ako ona vola svoju svorku, tak svagrina odpovedlaa, ze nijako ju neoslovuje..:D ale svokre nejak nezaplo, ze ani ja ju...uz sa neviem dockat, ked budeme mat dieta, a budem ju oslovovat starka :D

mariabilla
22. feb 2012

Oslovujem babka a dedko a vykam im.

aaddeelliinnaa
22. feb 2012

neoslovujem..a ked uz musim..tak babka,dedko..na nic lepsie som neprisla 😀

katka1981
22. feb 2012

Ja tak trapne, teta a ujo.

marthuska
22. feb 2012

baby, citam tu vase prispevky a pripadam si ako z ineho sveta. svokru volam mamicka a svokra oco, a niezeby mi to niekto takto prikazal, tak to citim a hotovo. moja mama a oco mi budu vzdy najblizsi (po manzelovi a dietati), ale tito su hned na dalsom mieste v mojom srdci. tak to je a tak to hadam aj ostane. prajem vam, nieze aby ste zmenili oslovenie, to je hovadina. aby sa vam zlepsili vztahy, ktore isteze nie vasou vinou su take.

pimpulienka
22. feb 2012

Tykám a oslovujem krstnym menom, ale iba keď ho treba použiť..

vi3ka
22. feb 2012

marthuska vobec nie si z iného sveta, proste keď to tak cítiš, tak to tak aj povieš.
ja napr. tiež svokrovcov nijako neoslovujem, vždy tak neurčito. keď o nich hovorím, tak mama/ oco, ale inak zatial nijako. nejak mi to neide na jazyk, proste to tak necítim. a pritom svokra nie je zlá, vychádzame spolu dobre, ale necítim to tak, aby som jej hovorila mama. skor babka ju oslovujem, ak už musím. ale manžel volá mojich rodičov mama/tato a vyká im a ja svokrovcom tiež.

hadassah
22. feb 2012

svokra si vynútila tykanie a asi na štvrtý krát sa jej to už podarilo, lebo mi to vykrúcanie bolo už trápne a jej nedošlo, že to nechcem. Osobne by som ale preferovala vykanie aj naďalej, pretože by mi vyhovoval odstup.

leila13
22. feb 2012

no ja sa snažím osloveniu vyhýbať... 😅

nikuskacucuka
22. feb 2012

mne bolo po svadbe povedané,že si mám vybrať,či ich budem volať otec a mama,alebo krstnými menani.tak ja som si vybrala krstné mená a vykala som im,lebo nechceli,aby sme si tykali.po asi roku mi bolo povedané,že som zlá,lebo ich nevolám otec a mama,ako sa to patrí každej neveste,ale menami,tak zas som to musela zmenil,no ich postoj ku mne sa zial nezmenil vôbec.MM mojim rodičom tyká od začiatku a volá ich po mene

kvojtanikova
22. feb 2012

my s manzelom volame rodicov babi/dedo a vykame, tiez som bola v rozpakoch kym sme nemali deti ale kedze sme sa vlastne brali z dovodu tehotenstva velmi rychlo bolo toto oznacenie opodstatnene🙂

betyna8
22. feb 2012

ja svokrovcom vykám a nikdy som ich neoslavila mama,tata-tiež sa mi to nehodi. Našťastie mi to celkom vyriešilo tehotenstvo-brali sme sa len dva mesiace pred porodom ,tak sme hned nabehli na oslovenie starký a starká,najprv síce svokra hovorila,že sa cíti ako taka starena,ale tak teraz to hádam už nerieši a ak ano,jej problém 😀

katarinnak
22. feb 2012

Ja mam vybornych svokrovcov a oslovujem ich mama a tata (su poliaci). Mne na svadbe svokra povedala, ze ju mozem volat mama....a mne to prislo strasne mile od nej. Oni mne a muzovi hovoria "deti" co je pre mna takisto dojemne 🙂

yashmin
22. feb 2012

ja si myslim moja mama je moja mama a muzova mama je jeho mama nie moja.preco by mal moju mamu on oslovovat mama alebo naopak....este ze moj muz zastava presne ten isty nazor ako ja... moja mama mu povedala ze ju ma ohlasovat po mene alebo babka ale moji svokrovci by chceli aby som ich oslovovala mama otec ale oni su rodicia mojho muza a nie moji tak nech ich tak oslovuju ich synovia ja ich neoslovujem nijak pockam kym sa otocia ked nieco potrebujem... 😀 je to totalne trapne ohlasovat svokrovcov mama otec ...

zuuuzana7
22. feb 2012

ja tykam a oslovujem po mene, pride mi to ok 🙂 potykali sme si na nasej svadbe 😉

ewisam
22. feb 2012

Ja mam mamu jednu a tak svokre, ked ju uz musim oslovit hovorim Teta, tak ako kym sme neboli svoji 🙂 Mne mama dohovarala, ze by som jej mala vraviet "mama" tak som jej naznacila ze tu mam iba jednu. To iste moj muz

kacsik
22. feb 2012

Snažím sa osloveniu vyhýbať :D ale keď je to nevyhnutné, poviem Teta a Ujo , na čom sa obaja vždy strašne rehocú :D

salma22
22. feb 2012

mne svokra povedala aby som ju volala mama ale som jej povedala ze mam mamu len jednu a volam ju po mene potykali sme si na zaciatku vztahu s jej synom-drahym a zas jej manzela-svokra volam ujo

moniciak
22. feb 2012

Ja tiež ujo a teta 🙂 Nemám s tým problém avykám im oni mi samozrejme tykajú a tak je to aj s mužovou stranou 🙂

karamel
22. feb 2012

babina mohli by ste.....dedko prosim vas.....

anniera
22. feb 2012

ja som ich od začiatku volala "mama" a "otec", oni mi tykali ja im vykala a odkedy máme deti tak "babka" a "dedo" akurát že dedo nám už žiaľ umrel a ja už vôbec nemám koho osloviť menom "otec" lebo nemám ani svojho 😢

prettybaby
22. feb 2012

dobry den teta a ujo - trapne.....ale nekomentujem. Manzel mojej mamine tyka a hovori jej menom. Ale uz to zacina vadit, nakolko ked pocuje moj starsi syn, ze poviem, svokre teta, alebo Dovi, tak on to opakuje. Neni to torsku odveci? a podotykam, svokrovci si s druhou nevestou (manzelovho brata zenou) tykaju.....hmmmm ako si to vysvetlit? ci radsej asi nevysvetlit...

lady511
22. feb 2012

mi sme to ani niako neriešili,,skrátka svojej svokre vikám,,nenavrhla mi aby som jej tikala takže oslovujem Dobrý den,,a moj mm taktiež viká