icon

Ako zvládnuť návrat do práce po materskej?

yennn
21. nov 2012

V nadvaznosti na tuto otazku https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/ako-ste-zvladli-navrat-do-prace/
dovolujem si vytvorit diskusiu, predpokladam ze nie som jedina, ktora ma velke obavy z navratu do prace, takze by sme sa o svoje pocity mohli podelit. Taktiez, ak by sa uz pracujucim maminkam chcelo podelit o tipy, rady, namety - ako to nakoniec zvladli, verim ze mnohym by to pomohlo.
Ako po psychickej stranke, ako po organizacnej. Viem si predstavit davat si budik na 5.00 aby som sa stihla osprchovat a upravit, prichystat ranajky a vobec. Ale co potom? Niekde som citala ze kriza v partnerstve nastavajuca po narodeni dietatka sa precenuje - vacsia vraj nastava po navrate zeny do prace, manzel ocakava rovnaky servis, lenze ona ma na to minimalne o 8-9 h menej. Zmenilo sa rozdelenie prac vo vasej domacnosti? Alebo ste si naordinovali 30-hodinovy den? 🙂

Admini prosim prosim, nezruste mi temu. Dakujem. 😉

epelino
21. dec 2013

@siska53 mam pocit,akoby som tvoj prispevok pisala ja.riesim presne to iste,len s tym rozdielom,ze ma to caka uz od januara.a bojim sa velmi..

siska53
21. dec 2013

@epelino tak drzim paste,nech to zvladnes a daj potom,vediet,ako to vnimas ty a dietatko.

ivanka8485
21. dec 2013

Ahoj holky, já nastupuju po dvou letech rodičovské dovolené. Malý má teď v prosinci dva roky a já 2. 1. nastupuju. První měsíc asi jen na 6 hodin a pak na 8 hodin. Hlídat ho budou babička (tchyně a vystřídá občas moje babička). Naštěstí obě vitální, takže snad to zvládnou, i když to bude velká změna pro všechny. I když je zná, tak být s nima dvě hodinky nebo celé dny je rozdíl, že... ale zase si říkám, bude doma, ve svém, tak snad ho to tak stresovat nebude a já mu vždy z práce něco donesu. Chci, ho ráno nachystat, dát mu snídani a pak pojedu, manžel chodí domů koelm 15 hod. a já bych po té šestihodinovce měla být o půl třetí doma, ale jak půjdu na plný, tak to bude tak v 17 hod. Máme taky náklady, hypotéku, aj... prostě je doba taková. Bojím se, dnes uspával odpoledne manžel, přitom odpolední spánek byla naše chvilka s malým, kdy jsme se tak nějak tulili a lechtali a tak... no trošku jsem to obrečela, ale život je takový, prostě to msuíme dát. Já si říká, že když budu ve stresu já, bude i on to ze mě cítit..... Vařit budu večer a uklízení mi zabere dvě hodiny týdně, to budu v sobotu (to nechám vaření na manželovi).

mirkva
22. dec 2013

@epelino no malinka je bud s manzelom, alebo s mojim otcom..prip.so svokrou..

epelino
22. dec 2013

@ivanka8485 Drzim ti palce.. mna to tiez caka, hoci idem po troch rokoch a maly uz je v skolke.. tak to nebude snad taky sok prenho. ale mne manzel s domacnostou absolutne nepomoze takze neviem ako to budem zvladat, lebo u nas je po kazdom dni hrozny neporiadok co maly narobi a treba aj navarit, lebo v skolke toho vela nezje.. a zas vecer ked zaspi asi nebudem vladat robit vsetko. ☹

ivanka8485
23. dec 2013

No my doma si musíme role v domácnosti trošku rozdělit, já nehodlám odpoledne naskočit na další směnu, spíš se chci mazlit a hrát s prckem, abych mu ten čas odloučení vynahradila. Až našetřím, tak si koupím myčku a snad i ten průběžně vysávající automatický vysavaček, aby bylo doma čisto. Pere pračka, suší sušička, tak to snad taková hrůza nebude a navařeno je tak za hodinku. Maluju si to, že 🙂 Ale já musím, jinak bych byla ve stresu a to nechci.

zeytin
23. dec 2013

Ja som nastupila od 1.12. Starsia 3 rocna mi chodi do skolky od septembra a mladsia 2 rocna do jasliciek od decembra. Decka to znasaju super, su radi v skolke, aj ked sa zaciatky neobisli bez slziciek. Ja som zatial v stadiu, ze si chodim do prace "oddychnut" 😀 😀 😀 A domacnost? Vstavam nieco pred 6tou rano, aby sme sa stihli vychystat. Veci na oblecenie si pripravujem vzdy vecer den vopred. Snazim sa byt nechat upratany, ked sa vratime z prace a zo skolok, tak uz nevarim, ved vsetci mame teplu stravu v praci/v skolke... veceru mame iba "studenu". Uzivame si detureniec, kym ja spracem, muz sa venuje detom... Da sa to vpohode zvladat 🙂 Ale urcite to chce cas, aby sme sa vsetci prisposobili novej situacii... tak verim, ze casom to bude este lepsie.

epelino
23. dec 2013

@zeytin Tak to je super, ze to tak dobre zvladate. A deti ako zvladaju take skore vodenie do jasli a skolky? dufam, ze aj my to zvladneme, aj ked u nasho maleho s papanim v skolke je to bieda, takze budem musiet varit aj doma este, ale rozmyslam, ze si spravim zasoby do malych misiek do chladnicky. 😉

zeytin
24. dec 2013

@epelino No, skore vstavanie im absolutne nevadi, ja mam take ranostajky... Oni su cca uz od 6tej hore kazdy den... mladsia niekedy este skor. Eliska /starsia/ tiez nechcela zo zaciatku papat... ale potom zistila, ze ak sa nenapapa, nic ine nedostane... A po cca 2 tyzdnoch mi zacala jest polievocky, maso... cokolvek, co je na obed v skolke, dokonca papa aj tu nechutnu drozdovu pomazanku, ktoru by som ja osobne ani do ust nedala... A ucitelky mali tiez spravny pristup, aj ked sa mi to zdalo trochu krute, ale jeden den, po mojom suhlase jej povedali, ze ak nezje obed, nedostane olovrant... a ani nedostala. A to bol ten zlomovy den, odvtedy papa vsetko 🙂 Detom netreba ustupovat 🙂

epelino
25. dec 2013

@zeytin Pravda je, ze niekedy detom netreba ustupovat, ale toto by na nasho neplatilo lebo nechcel jest nic, ani obed,ani olovrant, takze jedol az doma. To mi pride take cudne, ze ak nezjes obed, nedostanes olovrant 😕 ale hlavne, ze to zabralo. nas maly uz papa, ale dost malo, podla toho co maju, ale vacsinou zje bud polievku alebo druhe, obe je prenho vela na obed.

martina28p
25. dec 2013

Baby,asi si užijem aj pár uštipačných slov,ale ja sa toho fakt bojím ☹ starší bude už školák a mladší nastúpi do škôlky až ako 4 ročný,takže mám čas na to myslieť cca 2 roky,ale už teraz nad robotou premýšlam a neviem,ako to bude...prácu som mala,ale skončila mi počas prvej materskej,tak som išla hned do druhej,bývam na dedine,som závislá od autobusov a práca v mojom okolí je len bud na 3 smeny v automobilke alebo robiť u nejakého číňana poprípade lidl a pod....čo som si povedala,že v žiadnom prípade,ale viem,že človek si v terajšej dobe nenavyberá,ale toto fakt nechcem,muž robí od skorého rána do večera,takže z jeho strany pomoc nebude,svojich rodičov mám daleko ale bývam so svokrovcami síce v jednom dvore osobitne,ale na nich spolah nemám,,,,možno tak 3hodinový by som predýchala,ale zas deti budú predsa vačšie....no svokor je mimo,je po mozgovej operácii a v hlave má zmatok,tokže to nič a svokra je zas na nervy a príde mi psychicky nejaká divná,akoby jej niekedy preplo,to vidí aj môj muž....chlapcom pomaly nič nepovie,neupozorní,ale ked niečo starší urobí,tak mi povie,že je šibnutý,,,,ale to je zas o inom....bojím sa kde nájdem prácu,ja by som robila aj na čiastočný uvazok najradšj,nejaká skrátenná doba,brigáda,stačí mi aj platovo nižšia,ale kde takú zohnať,stále myslím na to,že okrem mňa je tu tisíce mamičiek,ktoré by niečo také chceli....proste sa fakt toho obávam,aj ked je to daleko,no moje myšlienky na tom stále pracujú....

krehka
25. dec 2013

Ahoj , já už som tu raz o kurzoch pre mamy na materskej zdarma písala..sú presne šité pre podobné prípady ako ty...čo nevedia , čo po materskej..aké to bude, či to zvládnu a ako zosúladia rodinu a prácu...nechceš to skúsiť? je to zdarma.. poradia ti ako si vybaviť živnosť, ako zostaviť biznis plán, ako organizovať čas medzi rodinu a prácu..ako nakopnůť vlastné podnikanie a a možno i rekvalfikovať a časom ponúkať aj sama kosmetické alebo masérske služby..nechty, masáže, kosmetika to by mohlo šlapať aj na dedine nie? možeš byť pánom svojho času a pracovnú dobu si organizovať po svojom..ja som písala o konkrétnom kurze (Podpora podnikateliek v odbore zdravotníctva , farmacie a péči o telo) ale je kurzov je pre mamy na materskej hromada...sú dotované z ESF(EU) a teda pre mamy zdrama, a pohlídajú ti zdarma aj deti..o tom konkretnom ti napisem aj viac (krehka@yahoo.com) ale kludne si vygoogluj aj ine..drz sa a pekne sviatky..katarina

viva02
25. dec 2013

@krehka Ahoj, posles aj mne k tomu pls. nejake info? Ja som nasla kurzy pre matky na MD vacsinou len take, ktore su v Cechach.

iva_kucerova
25. dec 2013

...tohle jsem neměla číst.....já nechci do práce!!!!!! Prachy nic moc, dojíždět 30 km a dvakrát týdně dělat do 17:00......no nevim nevim, asi to moc nepůjde...Bohužel, v téhle době si vybírat nemůžem. Buď chceme mít z čeho žít, nebo nemáme z čeho žít🙂

hehena
25. dec 2013

já nad tím přemýšlím dost často. teď pracuju z domu, vlastně jsem pracovat nepřestala. občas je to nárazové, občas je to na full time, kdy musí pomáhat muž, jinak by to nešlo. ale kdybych musela do práce klasicky, tak vůbec nevim, jak to budeme dělat. sehnat půl úvazek v mém oboru je spíše sci-fi, takže bych byla doma nejdřív v 6 a babičky, či jiné rodinné hlídačky tu vůbec nemáme. všichni daleko. bylo by mi to líto, i kdyby hlídali ty babičky, ale nějak by se to dalo, s mojí mámou je náš starší šťastnej.... ale prostě bych byla v klidu. ale kdo by je za našich normálních okolností vyzvedával ze školky, školy... to fakt nevim... mě by zajímalo, jestli je tu někdo, kdo taky nemá nikoho, kdo by mu s dětmi pomohl, vyzvedl, dovedl domů, postaral se odpolední program, jak to děláte???? máte chůvy?

krehka
27. dec 2013

@viva02 ahoj, ja som koordinovala prave jeden v cechach, ale podla mna ked si hodis do googlu kurzy pre mamicky na materskej dovolenke, vypadne ti nieco

karotky
27. dec 2013

@hehena ,............................my také nemáme funkční babičky.Ale naštěstí máme MŠ ve vedlejší ulici,manžel má zaměstnání 3.ulici od baráku,prac. dobu 7-15:30,takže odvádění a vyzvedávání dětí z MŠ obstarává on,protože mě bus do práce jezdí už ve 4:55 a domů se dostanu kolem 16.hodiny.Za půl roku si u zaměstnavatele zažádám o zkr.úvazek,protože starší syn začne chodit do 1.třídy(bude muset chodit do družiny-nedá se svítit ☹ )a psaní úkolů s ním,bych manželovi nesvěřila. 😀 Uklízení,vaření a praní prádla nechávám na víkend,v pondělí žehlím a ty další dny také vařím,protože manžel nemá v práci možnost stravování-leda tak za své 😝
Jinak návrat po MD(byla jsem doma 7 let 😅 -počítám do toho i kontrolku kvůli rizikovému těhotenství)do práce jsem zvládla celkem v pohodě.Vrátila jsem se tam v půli letních prázdnin,manžel si musel kvůli klukům vzít 4 týdny dovči(naštěstí má fajn zaměstnavatele a pružnou prac. dobu,takže si kluky vzal s sebou do práce,když šéf potřeboval nějaké smlouvy,faktury,udělat výplaty apd.),takže jsem nemusela marně shánět hlídání,v klidu jsem si zvykla na práci(měnila se mi pozice),v září si mladší syn začal zvykat na školku(v srpnu jsem si stihla nadělat půl týdne volna a na zbytek jsem měla nárok na dovču)a ten starší dostal odklad,takže se dá říct,že to vyšlo tak,jak nejlépe mohlo. 😉
Jsou třeba rodiče,kteří dělají ve stejné firmě na vícesměnný provoz a musí se ze stejného důvodu vystřídat-jeden chodí na ranní směnu,ten druhý na odpolední a vidí se jen o víkendech.Když prostě babičky z nějakého důvodu nefungují(buď nemůžou nebo se jim nechce),musíme je zasuplovat my.Dá se to zvládnout,ale je to dost náročné-jak časově,tak fyzicky.I tak je to pořád lepší,než kdyby jeden z nás byl bez práce,protože by nám to hodně ovlivnilo domácí rozpočet 😒 Navíc jdeme dětem příkladem-alespoň ví,že peníze nedostáváme zadarmo,ale musíme si je vydělat 😉

epelino
27. dec 2013

@karotky Tak to super zvladate, hlavne, ze manzel pomaha. ja si neviem predstavit, ako by moj manzel vychystal maleho a zaviedol rano do skolky 😠 ja mam problem maleho zobudit o 7 h a aby sme na 8 h stihli do skolky, ale uz budeme musiet chodit skor.... a s tymi domacimi pracami som sama zvedava, ako to bude, ale snad ked nebudeme 3/4 dna nikto doma, nebude taky neporiadok, ci?

hehena
27. dec 2013

@karotky no tak nakonec to máte zařízené dobře, díky manželovi. jak říkám, naštěstí zatím pracuju z domu, takže tohle řešit nemusím. ale i to, co te'd mám, mi občas stačí, když je velká zakázka tak pracuju často celou noc až do rána, takže o složitosti toho všeho něco vím. každopádně kdybychom pracovali klasicky, tak moje i manželova pracovní doba je do 6 minimálně! proto se ptám, jak to řeší ostatní (neb ta doba může klidně nastat a velmi rychle) a či se jim chůva vůbec vyplatí... já bych si tu musela ubytovat jedině mojí mámu a to se zas obávám, jak bysme to všichni zvládli psychicky, neb se úplně jednoduše nesneseme a přeci jen další dospělec ve společné domácnosti, to dobrotu nedělá asi nikdy...

karotky
28. dec 2013

@epelino ,..................manžel na děti pouze dohlédne,aby se ráno najedly(čaj mají uvařený a připravený ode mě),oblékly a odvede je do MŠ.Oblečení jak na ven,tak i do školky,věci na kroužky a plavání jim chystám každý večer a ještě mi musí po probuzení každé ráno volat,že vstali-jednou se stalo,že zaspali a manžel je do školky poslal bez snídaně.Hned ten den odpolko to na něj napráskal starší syn 😀 a tak manželovi nezbylo nic jiného,než se k tomu doznat.Tenkrát mě vytočilo,že mi nezavoval,protože bych mu řekla,ať jim tu snídani vezme do školky,protože tam běžně děti snídají,když je tam někteří rodiče odevzdávají hned po otevíračce.Není to sice ideální,ale nic jiného nám nezbývá,tak se občas zapojit musí.Je rád,že mám práci a nemusí celý měsíční rozpočet táhnout jen ze svého platu.Takže jeho nutí spíš situace,než aby to dělal sám dobrovolně 😀 Chlap když musí,zvládne všechno 😉
S tím ne/pořádkem doma-je pravda,že za těch pár minut ráno a pár hodin odpoledne,děti moc bince nenadělají.Jsou unavené ze školky,takže jsou rády,že jsou doma a moc nezlobí 😉
@hehena ,......................tak to si budete muset rozmyslet,jestli se Ti vyplatí být od rána do večera v práci+platit paní na hlídání nebo se nechat zaměstnat na zkr. úvazek.Nám se od září bude vyplácet do druhé,protože manželův plat dělá 2 třetiny našeho měsíčního příjmu,takže u mé výplaty to nebude tak razantní úbytek.Navíc vím od kolegyň z práce,jak je teď náročný 1.stupeň ZŠ a nechci svého syna zanedbat v přípravě na školu,dokud mě potřebuje.Naši tyto starosti nikdy neměli-mají babičku,která s nimi doteď bydlí a když si s námi nevěděli rady(odvody/vyzvedávání z MŠ,ZŠ-nepamatuji se,že bych pravidelně docházela do družiny,jezdila někam na prázdniny nebo na tábory a o svých sourozencích ani nemluvím),zasuplovala je ona. 😉

epelino
28. dec 2013

@hehena
@karotky Najidealnejsie je, ked jedna z babiek byva blizko a moze pomoct.... u nas bude tiez na zaciatku vodit maleho, kym si ja trosku zvyknem a 3x tyzdenne bude vyzdvihovat manzel, dvakrat svokra.. ja budem chodit o 16-17 h domov 😖

hehena
28. dec 2013

@karotky v mém oboru nikdo na zkrácený úvazek nezaměstnavá, to je opravdu sci-fi představa. a myslím si, že to je tak ale u většiny, že je to spíše štěstí, když tohle zaměstnavatel umožní...

hehena
28. dec 2013

@epelino no to je právě náš problém... jedna babička bydlí 2 hodiny cesty a druhá momentálně bydlí až v německu, takže tohle by byl u nás právě ten problém. njn. holt se budeme muset smířit s tím, že pokud se naše pracovní situace změní, tak budeme muset mít opravdu paní na hlídání...

karotky
28. dec 2013

@hehena ,.................záleží na tom,kterou firmu ne/zasáhla fin. krize.Většinou se propouští nebo se zkracují úvazky.U nás se mají příští rok vrátit 2 kolegyně z MD,práce bylo letos o hodně méně,než když jsem tam před 7mi lety končila,tak si myslím,že by mi mohli vyjít vstříc.Kdyby ne,tak bysme to také museli zvládnout. 😉
Ale fakt si neumím představit,že bych někde dělala do 16:00,pak jela hodinu domů,tam rychle udělala večeři a nutila prvňáčka,ať si s radostí dělá úkoly na 2.den.On mi totiž ještě v poledne spí,tak doufám,že to do září stihne odbourat,aby mi pak při tom psaní a učení neusínal. 😝

jankastubka
30. dec 2013

@krehka dobry den, vedeli by ste mi prosim poslat link na kurzy pre mamicky, ktore spominane. Velmi ma to zaujima a zatial som nic podobne nevygooglila. Dakujem

krehka
30. dec 2013

chcete Slovensko ci Cesko?

sense
30. dec 2013

@ladywitch26 zijem vo svajciarsku a tamm je materska len 14 tyzdnov cize tri mesiace, takze je to este menej ako v irsku

luy
30. dec 2013

Vrátila som sa do práce a je to pre mňa des !!!!! Keby sa dalo navždy ostávam doma.Malá je večne chorá,v škôlke týžden a mesiac doma,kedže nemôžem na očr tak je mala s opatrovateľkou,som s ňou,len ked ma teplotu,alebo sa neodvážim ju dat inému v stave ochorenia,zatial som čerpala dovtedz starú dovolenku,a v práci nehundrali,len preto,že ju musím vyčerpať,ale bolo mi naznačené,že žiadna očr !!! deti cítia,že nie som s nimi,po práci domácnosť,záhrada a iné,som večer KO,úplne skončil spoloč. život nikam nevládzeme ísť.Takže ja som si od septembra nezvykla 😝 😝 😝

viva02
30. dec 2013

@krehka Ano, googlila som a vacsinou su tieto bezplatne kurzy pre mamicky v Cechach. Ja by som mala zaujem o kurz v Bratislave. 🙂

epelino
31. dec 2013

@luy Och, bojim sa, ze budem na tom podobne. a aku mas pracovnu dobu? vodis malu do skolky ty? a tiez nemas v blizkosti babku, ktora by s nou mohla byt v case choroby? verim ti, je toho vela.. najma ked je chora...