icon

Čo sa deje so svetom? Nezmyselné tragédie a rodiny v smútku

22. dec 2023

Bože čo je toto za svet? Niekto odpravi 14 mladých ľudí šmahom ruky , bez príčiny , niekto pokazí život mnohým rodinám , odhliadnuc od toho ,že sú sviatky , ako je toto možné?
Normálne mi je z toho zle , od včera na to myslím ..
Ja som človek ,ktorý dokáže pochopiť aj mikrospánok, veľa veci sa stane, dokážem pochopiť aj samovraždu,ak je neriešiteľná situácia , toho 15 ročného chlapca nie, to bola riešiteľné situácia ..tiež som bola veľmi šikanovana a viem že sa to riešiť dá ...
Mam 2 malé deti a zas sa bojím o ne ,o kúsok viac ..😔

gab1sol
22. dec 2023

@stanulienkat ja pracujem na Hodžovom námestí. Protesty aktuálnej opozície ma nijako nezasahujú, ľudia sa pokojne zhromaždia a ostatných nechajú žiť si svoj život. Ak ide o protest aktuálnej koalície, radšej si dávam vždy HO, aby som nešla ani okolo. Mám z tých ľudí strach, ako po žene po mne za bieleho dňa vykrikovali oplzlé poznámky… A nie je to len moja skúsenosť…

annm81
22. dec 2023

@egonsk Čože??? Dnešné filmové a knižné rozprávky sú omnoho miernejšie v zobrazovaní násila a omnoho viac vyzdvihujú súcit s inými. Rozprávky bez jasného delenia dobra a zla, kde by jedinou pointou bolo fyzicky ublížiť inému a to dokonca bez toho, aby bolo akokoľvek povedané, že to spôsobuje bolesť (Tom a Jerry, Vlk a zajac, Road Runner) dnes už fakt nefičia.
Neviem, ako si prišiel na to porovnanie, jedine že by si to myslel ako ironiu.

bluka2
22. dec 2023

Baby, ale ja niekedy vidim povedzme 8 ročne deti sa hrať na tabletoch brutálne hry, proste zabíjanie s kopou krvi (napríklad naposledy na recepcii hotela), skoro mi padla sánka. Potom tie internetové výzvy škrtiť sa a pod., …. radšej by som pustila Tom & Jerry (nepúšťam!) ako toto

zitaje
22. dec 2023

@bluka2 myslím si, že je dnes oveľa väčšia diverzita v tomto, ako za nášho detstva. AJ čo do výberu, aj čo do množstva. Jedna matka pustí mierne rozprávky 20 minút denne, iná nechá hrať dieťa brutálne krvavé killovačky celé popoludnie. A tak to potom aj vyzerá.

stanulienkat
22. dec 2023

@zitaje A zase sme skončili pri rodine ... Najviac kto ovplyvňuje deti je rodina, výchova a škola.

zuzanazu85
22. dec 2023

Napríklad rozprávka Červená Karkulka, neviem či teraz dakde videla rozprávku,že hovoriaci vlk desí malé dievča v tmavom lese a nakoniec zožerie babku ,sú v nej podprahovo ukryté klamanie,prenasledovanie,kanibalizmus azda. Aspoň mňa dakedy niektoré rozprávky desili 🤭

vanilkovazmrzka
22. dec 2023

Mozno keby ludia investovali svoje poburenie do toho, ze sa vo vsetkych filmoch striela hlava nehlava, namiesto toho, aby boli zhnuseni, ze sa tam pobozkaju dvaja ludia rovnakeho pohlavia, mozno potom by na tomto skaredom zlom svete vyhravala laska nad nenavistou.

majla87
22. dec 2023

@stanulienkat suhlasim, je to rodinnym zazemin, detstvom bez lasky a pozornosti a nedostatocnej vychovy.
Ale suhlasim aj s tym, ze rozpravky a hry mozu dieta tiez ovplyvnit. Novodobe rozpravky (nemyslim take co pozname este z naseho detstva) su naozaj jemnejsie. Hry krvave su, ale kedysi sa chalani hravali s pistolami a strielali sa. Tam to ako vyrazny rozdiel nevnimam. Rozdiel je v tom, ako su tie krvaky detom vysvetlene od rodicov.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
majla87
22. dec 2023

@chodec15 niesme ani zdaleka lepsie vychovani.

zmrzlinka2021
22. dec 2023

Autorka,

ale toto je človek a vzdy v spolocosti je skupina ludi, ktora s tým nemá problém. Takto to bolo vzdy, od pociatku sveta. Spomen si na holokaust - 6 milion zavrazdenych ludi. Ludi davali do plynovych komor. A napr. dnes sa najdu ludia (fasisti na SK v politickych stranach), ktorí vôbec tomu ani neveria 😉

Nepripustaj si to - taký je zivot. Dnes zijes, vecer ta moze sprepacenim niekto odbachnut na ulici.

zmrzlinka2021
22. dec 2023

@vanilkovazmrzka

Problem je, ze ludi vzdy viac spaja nenavist, ako laska, resp. ucta, respekt, tolerancia. Aj reklama telekomu nastavala velmi vela ludi, lebo ich zrkadlila. Nie je podstatne, ci si stastna, podstatne je splnat poziadavky inych. A ak to neurobis, si súdena, je ti ublizované. A v tomto sa naslo vela slovakov a sloveniek - je pre ncih prirodzene starat sa do zivota druhým ludom, spravat sa agresivne - a tato reklama na to poukazala

stanulienkat
22. dec 2023

@zmrzlinka2021 Áno, reklama chcela na toto poukázať, bohužiaľ Slováci si z toho vyberali len slovo spermie.😁

zmrzlinka2021
22. dec 2023

@gab1sol

Vsetci tu vieme, ze jarjabek je "stara era" zalozena na neucte, nerespekte, agresivite.

Ja verim, ze je tu este vela slovakov a sloveniek, ktore miluju tuto krajinu a nedaju si ju rozdrancovat sucasnou vladou. Je to velmi zle a zaciname sa vzdalovat od zapadoeurospkej civilizacie, vrátane CR.

Netreba sa báť, zlu sa treba vzoprieť.

zuzanazu85
22. dec 2023

@zmrzlinka2021 Čo sa týka tej reklamy zmrzlinka,myslím ,že niektorí ľudia len nechceli počúvať na Vianoce o spermiach, ináč som veľmi tolerantná 😏

liv1
22. dec 2023

@gab1sol podobne sa na to pozeram. Mam pocit, ze nasa spolocnost sa covidom a tymi extremnymi nazormi aj vyjadreniami v mediach zacala radikalizovat. Ako jedni, tak druhi. A obrovsky ale obrovsky podiel maju na tom politici pocas covidovej doby, sialene opatrenia a taktiez media.

zmrzlinka2021
22. dec 2023

@stanulienkat
a preco mame reklamy na dámske vlozky a tampony?

Inak slovaci su taky sranda narod... pre mna taky sposob vyskumu, ako sa budu vyvijat 😀

zmrzlinka2021
22. dec 2023

@zuzanazu85
A ja nechcem pocuvat o jeziskovi, kedze vieme, ze je to len klamsvo na deti. A preco take reklamy chodia?

Spermie su normalne slovo. Ak to slovo neikoho poburuje, problem je v nom, ze obvykle ma nejaky sexualny problem

stanulienkat
22. dec 2023

@zuzanazu85 vieš čo?? Keby ľudia na to neupozorňovali, ja by som to asi ani nezaregistrovala, ani by to nikto neriešil. Slovo spermia nie je nadávka, je to ako slina, ako moč, pot, stolica... Pred pár rokmi zakázali reklamu na zubnú pastu, kde sa do umývadla vypľúvali krvavé sliny. Zevraj to ľudí poburovalo, je to na hlavu koho už toto mohlo poburovať? Mnoho ľudí má krvácanie z ďasien, nebola to ani menštruačná krv, ani krv z hemoroidov, ani nič podobné. Proste Slováci sú pápežskejší od pápeža.

diewcatqoo
22. dec 2023

Nasilie je stare ako ludstvo samo. Vzdy v kazdej dobe sa nasli psychopati, ktori mali radost zo zabijania. Cim viac ludi je na planete, tym viac je aj takychto ludi. Zaroven prichodom internetu sa takito ludia mozu zoskupovat v anonymite, zdielat skusenosti a ovplyvnovat sa navzajom, co ich este viac posmeli, aby dielo vykonali.
Btw, co sa tyka rozpravok, vyrastla som aj na rozpravke Happy tree friends, kde si zvieratka usekavali koncatiny a nijako ma to nepoznamenalo.

lenkakravcova
22. dec 2023

Deje sa to pretože:
1.) je ľahký prístup k zbraniam (agresor vraj vlastnil zbraň LEGÁLNE - kto mu také niečo typu samopal vôbec predal??? Toto mi hlava neberie)
2.) psychické a psychiatrické problémy sa stále riešia zametaním pod koberec, a potom to časom vybuchne, napríklad aj takto
3.) morálne spoločnosť rieši blbosti miesto hodnôt - ľudia nemyslia na to, že môžu každý deň zomrieť, ale na to, ako najviac zarobiť, kde čo získať..

Je to hrozná tragédia. :( Boh nech posilní rodiny zosnulých a prijme duše študentov, ktorí umreli mučeníckou smrťou.

zuzanazu85
22. dec 2023

@stanulienkat ale ja som to nepísala,že by som ja mala s tým problém, zasmiala som sa na tom .Myslím to tak,keď to napr.počula starká, starký,babka, dedko.

domka222
22. dec 2023

Čo je toto za svet? Nie svet ,to ľudia.

vevesh
22. dec 2023

Viem, ze sa tu moj nazor nestretne s pochopenim, ale na vine je aj tabuizovanie zbrani u deti a mladeze. Deti sa bud nehraju so zbranami vobec, lebo su fuj fuj. Alebo drihy extrem -aj hraju sa s nimi hraju, ale bez vychovy (rozumej vysvetlenia okolo). Moje deti videli zbrane a drzali ich aj ako male v ruke (nenabite podotykam), ale presli si celym kolom vysvetlovania od toho, na co sa zbrane pouzivaju - ze ako deti sa ich nemozu dotnkut a ani mat. S hrackarskymi sa mozu hrat, ale ozajstne ta oberu o zivot a tym padom niekto pride o milovanu osobu. Co je prispustne pri hrani a co moze sebe/inemu ublizit. Ze zbrane sa pouzivaju na obranu a nie na utok, pomstu. Ze sa nimi lovi obziva a nie zo zabavy ludia. V zapadnej kulture je toto tabuizovane a vsetci si myslia, ze je to len tymi "krvavymi pc - hrami", ale tam sa kdesi stratil ten vyznam a vysvetlovanie, na co vlastne zbrane clovek ma a vlastni a vela deti to berie ako hracku. Spolu so snizenim eq tu mame potom takych "strelcov" a kulturu obdivu masakrov.

liv1
22. dec 2023

@lenkakravcova bavila som sa o tom s mojou mamou - psychologom. Uplne prvotny dovod je v drvivej vacsine tychto pripadov tyranie toho cloveka v detstve. “Moznosti” je vela, alkoholizmus, tyranie, nestaranie sa, opustenie matky, bitky, nenavist, ponizovanie v povodnej rodine.
V dalsom bode sa mylis. Sledujem to na CT, kde hovorili o tom ako tomu mohli predist a ze nemohli. Ten clovek je uplne ale uplne cisty. Teda bol. Jedine co opomenuli, ze si za kratky cas zaobstaral legalne viac zbrani.
@vevesh mas pravdu, ja osobne absolutne nesuhlasim. Vacsina deti /masovych vrahov mala pristup k zbranim v detstve a uz mali s nimi nejake skusenosti.

lilitela
22. dec 2023

Bolo to tu aj pred tym, vdaka mediam sa o tom ale dozvieme. Takisto hra rolu omnoho lahsia dostupnost k zbraniam s yvsokym fatalnym dopadom. A rodina a vychova za to nie vzdy moze, kazdy clovek ma v sebe rozne pudy, aj schopnosti vyhodnotit co je a nie je spravne. Skor si myslim, ze je to o nejakej osobnostnej poruche.

Mna osobne prekvapuje, ale to akurat potvrdzuje moj nazor o moznej poruche, ze castokrat tito prezivsi kriminalnici dalej na sudoch pehlasuju, ze su nevinni, alebo ze sa tak citia. Tak zabijes cloveka, nech je to akokolvek a tvrdis, ze si nevinny? Strasne by som chcela vidiet do takeho mozgu a poznat tu schopnost takehoto sebaklamu, bars aj zo strachu, ze prestanes citit zodpovednost za smrt druheho cloveka a povies, ze za to nemozes.

zitaje
22. dec 2023

@liv1 no ale mali prístup ku zbraniam bez náležitého vysvetlenia a výchovy, nie? Práve o tom to je, zbrane by nemali byť až také tabuizované, ALE, a toto je rovnako dôležité, treba to dostatočne vysvetliť, opakovane a vždy podľa veku a chápania dieťaťa.
Podobne ako treba hovoriť o šikane, o bitkách a pod.

tiika
22. dec 2023

@egonsk vieš tie rozprávky, filmy, veci sú jedna vec; no a ti rodičia, ktorí sa majú starať o to, čo dieťa robí, čo pozerá, sú druha vec.
Tu prvú vec ťažko ovplyvnime, a je mi nedobre, čo je v tejto dobe možné pozerať, aké hračky kupovať… ale preto oveľa viac na to ako rodič dbám. A samozrejme, ze sa nedá všetkému vyhnúť, to však nie je výhovorka na to, aby som sa o to nestarala a neriesila to.

annm81
22. dec 2023

@vevesh Ak by to tak bolo, potom by sme videli jasný rozdiel medzi krajinami, kde ľudia pristupujú k zbraniam omnoho liberalnejšie ako u nás. A ten rozdiel tam vidieť je - absolútne v prospech krajín, kde sa deti bežne so zbraňami nestretávajú.

liv1
22. dec 2023

@zitaje nie, hovorim ze mali pristup k zbraniam - ucili ich strielat otec/dedo, atd. Vela krat boli fotky deti so zbranami. Nie ze ich rodicom ukradli, ale ano aj take pripady boli.
@annm81 presne tak. Jedinou vynimkou, absolutnou ke Svajciarsko, kde vojenskym vycvikom prechadzaju aj zeny a zbrane tam maju vsetci. Ale to je kompletne ina mentalita, iny svet