icon

Drahý život na Slovensku

4. apr 2023

Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor

radkaradix
4. apr 2023

@liv1 najrelevantejsia odpoved a uplne suznie s mojim nazorom ;)

annm81
4. apr 2023

@panonia Toto je zas zaslepený článok z druhej strany. Kým ohľadne bezpečnosti má pravdu, tak pri zdravotníctve len spolovice a kapitola o faloši je totálne mimo. Mnohé veci sú také, aké sú, z logických dôvodov. Áno, v Európe je super hromadná doprava, lebo je všade blízko - absolútny opak obrovských poloprázdnych US. Porovnáva Nemecko, kde sa pohodlným vlakom a rozumným busovým prípojom dostane aj do tej najzapadnutejšej diery, oproti USA, kde je MHD len niekde a skoro všade len pre socky, čo nemajú strach z prepadnutia? Má pravdu, je to v Európe lepšie. Porovnáva USA a Slovensko? Vlaky v katastrofálnom stave, väčšina staníc, aj vo veľkých mestách je taká, že človek sa štíti čohokoľvek sa dotknúť, diaľnice kapitola aká nemá vo vyspelom svete obdobu, cyklocesty komické.. o ohľaduplnosti na cestách ani nehovoriac. Nemám pocit, že sa na Slovensku môžme potľapkávať, ako sme na tom dobre, pokiaľ ide o dopravu. A to s parkami a lesom je neuveriteľný blábol. Koľko slovenských miest má udržiavané veľké mestské parky na nejakej úrovni? Ako sa správame k národným parkom? V tom sa od US môžu učiť všetci. Keď idem na túru v Európe, prisahám že takmer niet miesta, čo nie je označkované výkalmi a obrúskami - to sa ti v národnom parku v US nestane. Tiež sa tľapkať po pleci, že my sme ekologickí, a Američania nie? Len nech sa ide pozrieť na typické slovenské divoké skládky. Jediný dôvod, prečo si Slovák nevezme k nákupu 5 tašiek je, že je to spoplatnené - stačí si spomenúť na doby, kedy to bolo zadarmo. Slovensko je na tom kvalitou života zhruba tak ako US - v niečom sme lepší my, v niečom oni, niet dôvodu cítiť sa nadradene nad Američanov. Okolo seba máme dostatok krajín, kde by sme sa mali inšpirovať a až dosiahneme úroveň toho, čo dosiahli iné krajiny v podobnej geopolitickej situácii a v podobných prírodných podmienkach, potom sa môžme chváliť, kam sme to dotiahli.

taty
4. apr 2023

@liv1 nie nemusí mať na mňa čas , ja som im pralinky dala , slušne sa pozdravila a šla som preč . Ale keď si pozrieš Facebook, Slovenské fóra,Instagram tak už obraz ako taký máš aj keď na Slovensku nežijes.

jsbb
4. apr 2023

Na Slovensku, ak nemáš vlastny byt bez hypo, ale platíš úver, alebo nájom, tak je strasne draho. Ceny potravín sú tu takmer toľko co v zahraničí a práce je tu malo a za nízku mzdu. Ja keby mam riešiť bývanie, na Slovensku by som neostala.

tiezjedna
4. apr 2023

@saxana000 pomenovala si to naprosto správne👍

ahhola
4. apr 2023

@anjelicek26 to v DE s tymi Dárečkami z 2015 je vám sveta zit🙋‍♀️

ahhola
4. apr 2023

@annm81 vy sväté juesej... Ekovojny vo Viet., Kórei,Líbyi...
My neekologicki EÚ sme si aj nordstream odpálili...😄
Ako to prorokovala nulandova v 2014💥

fion22
4. apr 2023

Slovensko je široký pojem, záleží od toho kam na Svk by si sa vrátila, aké máš vzdelanie, akú možnosť zamestnania by si tam mala... napr. my chodíme k rodine na stredné Slovensko, malé mesto...no a na jednej strane nám príde život tam taký rodinne založený, jednoduchší, nie v zlom slova zmysle, pomalší stereotypný, že všetko má svoj čas a miesto. No ale veru atmosféra je taká ponurá až smutná a jedným slovom život je tam nedôstojný... aj keď človek ťažko pracuje, práca nie je zaplatená, a zase keď niekto dobre zarobí, nemá na výber nejaký vyšší štandard alebo lepšiu kvalitu. Potraviny sú drahé a nekvalitné, pýtame sa známych či si niekto aj kupuje tú "zvädnutú" zeleninu/ovocie ...a že to len vedúca chce, aby sa najskôr minula tá "zvädnutá" že potom doplní dobrú (ktorá medzičasom tiež zvädne). Ľudia sú zamračení, mm hovorí, že sa až bojí na niekoho pozrieť. Témy rozhovorov sa točia okolo chorôb, návštevy lekárov. Božechráň ak niekoho v práci povýšili. Ľudia nie sú veľmi šťastní, a sú vzťahovační, konštruktívna kritika neexistuje...ak máš možnosť, choď domov na Svk na dlhšie, aspoň 2 týždne a uvidíš...my tak ako sa tešíme tam, tak sa tešíme aj domov, a nie raz sme si povedali, že život tam si nevieme predstaviť.

annm81
4. apr 2023

@ahhola Keď niekto spomenie Nuland, už vieme ktorá bije... práve dnes ale s konšpirátormi a dezolátmi nemám náladu konverzovať...

ahhola
4. apr 2023

@annm81 iste, vieš svoje.
Peacemaker 🕊️🕊️🕊️ aj s Hunterom B.
Kam stupi uss bota, tam dobre je▪️

elmivelmi
4. apr 2023

@fion22 co su to kvalitne potraviny a hkavne kde ich kupis,v Bille,Tescu?No ja neviem ale to mas asi jedno,myslis ze kupis kvalitne maso v Rakuskom obchode?Ja neviem ale tie potraviny su asi vsade rovnake.V Amerike je kvalitnejsie?Tam zasa nekupis poriadny chlieb ,jes polotovary,ludia nevaria ,obedy hranolky ,pizza a suche polotovary,to sa ti zda ok.Maso ak chves kvalitne naozaj kupis ale na farmach a hlavne bio,takych kde sa kravy nedokrmuju ale zeru len seno,tak ako by to malo byt,nedokrmuju sa obilim ani kukuricou,ci zemiakmi.A su take farmy aj na sk si predstav.

autor
4. apr 2023

@katkaseiner
@tosomja
Prepáčte zle som sa vyjadrila 3000 mi ostáva po uhradení nájmu - na stravu výlety a ostatne výdavky môj príjem je cca tých 4500+-

terezka1947
4. apr 2023

Keď to tu tak čítam,nezaváňa to tu trošku povysenectvom?všetci na Slovensku sú takí a takí a ja som ten naj,nedocenili má,závideli,odišiel som a som Max šťastný?
Lebo pokiaľ mne by niekde vadilo byť,odišiel by som,nepísal by som ani na slovenské fórum. Lebo je tu kopa nenávisti,závisti a hlúposti.
Neverím,že život v zahraničí má iba svetle stránky.
Presne tak ako nemá Slovensko iba negatíva.

terezka1947
4. apr 2023

@jamimo súhlasím s mnohým,čo si napísala.
To,čo som písala o veciach "zdarma" som písala trošku s nadsazkou. Verím,že svokra si toto zažila a určite nie je jediný človek,čo sa o niečo úprimne snaží a je mu to takto "sprijemnovane".
Ale nemyslím,že je to o národnosti,je to o skupine ľudí,jednotlivcoch,atď.
Slovensko nemôže byť porovnávané s vyspelejší mi štátmi aj celkom s praktických dôvodov. Vždy tu bolo niečo,kvôli čomu generácie začínali od začiatku. Dosť sme boli ako narod zdeptany a oklamny. No a ešte sme sa nenaučili žiť slobodne,veriť si....sme malá krajina,kde každý každého pozná,je za niečo vďačný,atď.
Niečo funguje,niečo nefunguje a niečo ešte len začne fungovať.
Hrdosť som myslela ako pohľad na to všetko,čo sme si za cca70r zažili a znovu obnovili krajinu. Niekoľkokrát niekým zničenú. Naposledy komunizmom. Lebo ten našej krajine viac vzal ako dal.
Ešte potrvá,kým sa niektoré veci zmenia,aj ľudia v mnohom zmenia. Ale neznamená,že sú všetci zlí,hlúpi,neschopní.
Myslím,že na toto,na tú odhodlanosť môžme a máme byť hrdý. Že sa nevzdávame.
Keď si tak vezmes,aj na ľudí ako tvoja svokra môžme byť hrdí. Ľudia,kt.sa tu snažia žiť a posúvať deti ďalej,či pomáhať rast krajine ako takej tiež možné byť hrdí.
Môžme byť hrdí aj na ľudí,ktorí odišli za hranice a robia Slovensku dobré meno.
Že máme toho kopu,čo nejde?bohužiaľ....
Ako všetky postkomunistické krajiny okolo.
Sme horší?lepší?otázkou je,s kým sa porovnávame a v čom
Hrdí si môžme ľahnúť do nemocnice,lebo ešte stále sú tu kvalitní lekári. Ale ...sú aj takí,čo ich na miesto dostal otec. Asi ako všade inde. Máme darované postele?pomáhame si navzájom?áno...je to tiež tak.
Môžme hľadať len to zle,nadávať..ale máme aj čo ponúknuť.
Snáď aspoň v Tom sa zhodneme,že neschopak bude neschopakom doma a rovnakým neschopakom v zahraničí. A keď tento človek bude iba kydať,je to ozaj vzorka niekoho,koho názor mám brať vážne?
Nechcem sa rozpisovať a zamotávať sa,lebo sa chcem narýchlo k všetkému vyjadriť.
Neplánovala som nikoho uraziť,chcem len príspevkami upriamiť pozornosť aj na to,že nie je všetko tu zle a za hranicami dobre.

slniecko5
4. apr 2023

Ja som asi z iného Slovenska, ale nám je tu dobre, fakt dobre..🙂

jamimo
4. apr 2023

@terezka1947 ďakujem za slušnú a peknú odpoveď. Ja ti úplne rozumiem ako to cítiš a vidíš, tak ako rozumiem aj ja svojmu pohľadu na vec a skúsenostiam. Myslím, že diskutujem slušne, nikoho neurážam, nenavážam sa. Jedna múdra myšlienka hovorí: ak chceš zmeniť svet, začni od seba. Ja som to aj skúsila s nadšením pre dobrú vec. X krát! Vieš čo sa mi dostalo? Pohŕdanie, výsmech, vulgarizmy... Taký jemný príklad, krátko po návrate. 1. Sme na nákupe v Lidli. Chlap za nami pri pokladni bol vyvalený na nákupnom vozíku, narážal môjmu partnerovi do členka. Povedal mu: prosím Vás, mohli by ste mi prestať búchať do členka s tým vozíkom, bolí ma to. Reakcia: čóó ty kk-tko, sopliak zasr.. tý poj vonku na férovku. Až ma pri srdci pichlo od smútku, kam sme sa to vrátili. 2. susedia majú väčšie plemeno psov, 2 kusy, niekedy aj 3. Bytovka (2 vchody, malý pozemok) okadená jedna radosť. Poprosila som susedu, či si to môžu po sebe zbierať, že im kľudne budem odkladať plastové vrecká z pečiva. Odpoveď : Nech sa starám o seba, že som akási múdra. Ja: Pani suseda, ak je to v poriadku, tak nech sa vám vyse. ú v strede obývačky. Odvtedy ma neodzdraví. Však ok, nezrútim sa z toho 3. Nasadila som pred panelákom kvetiny (kúpila všetko za vlastné, nevadí, chcela som skrášliť okolie) Suseda fajčiaca na balkóne vyhadzuje ohorky rovno do toho záhona. Poprosila som ju, či by nemohla ohorky hádzať doma do plechovky napríklad. Vieš čo mi povedala? Že nech si nemyslím, že ak zasadím kvety, že sa ona z pani doktorky pos.. rie a poslala ma do p... Odvtedy sa nezdravíme. Apropó, kvetiny nestihnú ani vyrásť, prídu technické služby mesta, vysekajú ich, neobídu ich, veď načo aj...? 4. Triedenie odpadu. Všetci sa tu hrdia ako milujú prírodu, Tatry...Sused upratoval pivnicu... V koši na sklo, plné zaváraniny. Však uhorky v skle patria do skla, či zas len ja tomu nerozumiem a som divná? Zhodou okolností som umývala vchod, tak som ho videla. Pýtam sa trošku s "humorom" Pán sused a čo tie zaváraniny v tom skle? On: Noačo! Však si platím a aj tak to zmiešajú. dokopy. Mykla som plecom a povedala : keď myslíte...? Dovidenia. Tieto príklady sú len také light. Ostatné ani nejdem spomínať. Prepáč, mne už toto všetko hlava neberie🤔Verím že ma chápeš, život okolo ma ešte nepresvedčil o opaku. Pekný večer prajem.

katkaseiner
4. apr 2023

Tak mi to príde že si sa prišla len pochváliť...vôbec tá nezaujíma čo je v SR 😉

terezka1947
4. apr 2023

@jamimo chápem....

slniecko5
4. apr 2023

A inak zaujímavé je, že najväčšie odporkyne Slovenska, žijúce v zahraničí, trávia svoj čas na slovenskom fóre ✌️😀.

tiezjedna
5. apr 2023

@slniecko5 čo je na tom zaujímavé? Mne to príde skôr logické. Že má človek výhrady voči niečomu neznamená, že ho iné veci nezaujímajú a nestojí o interakciu...

taty
5. apr 2023

@slniecko5 a prečo by nemohli ísť na slovenské fóra? To že povedia čo sa im v zahraničí páči a čo im vyhovuje , a zároveň povedia že škoda že na Slovensku to nemáme, ešte neznamená že to je urážka Slovenskeho národa. Včera som čítala článok v novinách že idú zaviesť službu pre lekára na pohotovosti, ktorý bude jazdiť pred sanitkou k pacientovi. Toto som písala ja pred desiatimi rokmi že by bolo fajn . U nás to tak funguje , sanitka zbytočne neberie pacientov do nemocnice a zároveň aj pacient má istotu že ho sanitka nechá doma lebo si myslia že mu nič nie je . Rovnako dúfam že raz aj na Slovensku bude rodinný lekár. Už teraz je nedostatok pediaterov , a mnoho pediatrov už je vo veku kedy su penzisti ale robia stále lebo nemá kto . Bolo by to zlé keby si ty mala rodinného lekára , ktorý príde ku tebe domov keď ste chorí a vyšetrí ta tam ? Keď chodíš len ku jednému ktorý pozná vás všetkých a vie aké máš problémy či alergie ? Nemusis sa rozhodovať či v horúčke pôjdeš najskôr k pediatrovi a potom ku svojmu obvodnému ? Pozri ja som ešte mala deti keď pampersky neboli a plienky sa vyvarali . Potom prišli pampersky. Mám snáď tvrdiť že len bavlnená plienka je dobrá, lebo ja som to tak mala ? Nie . Rovnako sme sa smiali so svokrou že raz príde doba keď kočík bude sám hojdat deti . No a vidíš už je aj taký . Svokra je prababka a hovorí že za ten čas od jej deti sa to všetko úplne zmenili . Je to zle ? Nie ,nie je , len sa treba posunut v pred.Mas možnosť výberu a to je fajn . Ja rada sledujem čo je na Slovensku nové . To že poviem čo v zahraničí funguje a čo na Slovensku nie alebo čo sa zmenilo a čo nie ešte neznamená že Slovensko nie je moja rodná krajina. Moje deti plynule hovoria, píšu a čítajú po Slovensky. Keby si ich počula ani nevieš že žijú a vyrástli v zahraničí. Ja chodím voliť na Slovensko. Keď bola finančná zbierka prispela . Slovensko ako krajina sa mi páči ale rovnako musím povedať že sú aj veci ktoré sa mi nepáčia .

slniecko5
5. apr 2023

@tiezjedna
@taty
Pointa bola inde.

taty
5. apr 2023

@slniecko5 a aká teda je tá pointa? Lebo písané bolo že ťa zaujíma prečo tie mamičky chodia na slovenské fóra , tak som ti napísala prečo ja chodím . Síce nie som odporkyna Slovenska ,ale pár veci mi vadí .

slniecko5
5. apr 2023

@taty v skratke, lebo som busy.
Asi máš/máte potrebu zdieľať svoj čas so slovenkami, lebo sú ti blízke mentalitou. Inak by si tu nechodila. Takže zahraničie áno, ale netvarme sa, že tam ste doma. Bola som tiez, viem o čom hovorím.

bluka2
5. apr 2023

Tazko povedat. Ak dokazes mat na Slovensku nejaku lepsiu pracu nez tu nekvalifikovanu, napriklad vyuzit slove znalosti anglictiny, mas peknu komunikaciu a dokazes to niekde predat - da sa o tom rozmyslat. Mozno mas nieco ponuknut, co si sa naucila v zahranici a nema to kazdy. Ak ostavas v nizko kvalifikovanej praci, mozes sa vratit a povedzme dochadzat do Rakuska, ak sa ti chce. Inak si neviem predstavit nejaky super zivot v krajine, kde platy predavaciek a spol. su take ako su a ceny potravin pomaly drahsie ako v zapadnej europe.

ahhola
5. apr 2023

@taty jojoj.... Sanitku s lekárom obnovia a kedy ju zrušili,, však to bol štandard do roku 2000 určite, ked doktor z pohotovosti vyrazí do terénu, bude zase chýbať tam, nie, ci nejakého zvesia zo stromu, zatiaľ????
Rodinných dochtorov pretlacal tuším Carnogursky hneď v 1989...uz vtedy mi bolo proti srsti vyšetrenie doma s rodičmi a pubismi, to sú teda nápady, to kto ušetrí co, ked doktor príde do domácnosti, však si to skus ti predstaviť k cudzím ľuďom, nie hneď osadníkovm, ale zrovna nejakým sockam... Ľudia majú aj malé byty, kde sa roztiahne s brasnou, neviem ľudia, kam chodíte na tie romantické predstavy z 19.storocia a keďže téma začala o usa, tam charita obsadí telocvičňu a trhajú zuby celý deň tým, co si to nemôžu dovoliť... Poľná nemocnica v najbohatším štáte zemegule, ale vlastne rodinný lekar, príde raz ročne ako dratenik zo Slovenska do Ciech🙃🤕😄

taty
5. apr 2023

@ahhola tak u nás to funguje a ja som za toto šťastná , že nemusím na pohotovosť alebo do čakárne keď napríklad mám črevnú chrípku alebo sme celá rodina v horúčke . Mám to odskúšané aj na Slovensku aj v Belgicku a teda viac mi vyhovuje mať choré dieťa v posteli ako tri hodiny v čakárni

annm81
5. apr 2023

@slniecko5 Tak nám to prosím vysvetli, kde teda bola tá pointa? Uvedomuješ si, že máme vlastný štát len preto, že sa nám oň postaral zahraničný Slovák? Tiež to bol odporca Slovenska, lebo si dovolil odísť a navrhovať zo zahraničia nejaké riešenia? Vavro Šrobár a vlastne všetci Hlasisti, čo mudrovali zo zahraničia, ako zmeniť Slovensko. Martin Kukučín, Ivan Krasko, František Kollár, Milan Hodža... to boli podľa teba všetci odporcovia Slovenska? A čuduj sa svete, napriek svojmu odporu si aj v zahraniči udržiavali kontakt s rodnou krajinou a jazykom.

slniecko5
5. apr 2023

@annm81 bozemoj, to je emócií..
Prečítaj si vysvetlenie vyššie.
Z mojej strany všetko. Utekám.

annm81
5. apr 2023

@slniecko5 Chápem, proste prázdne kecy, ktoré nedokážeš obhájiť jediným argumentom...