icon

Je v poriadku nechať deti v reštaurácii sledovať rozprávky?

28. aug 2024

Doma a ani nikde inde.... Iba v restike.

Ja sa priznam odkedy mu to nechavam, konecne sa viem najest a uzit si jedlo v restike. Predtym to bola katastrofa, skusali sme, vystrajal, neposedel, takze sme nikam nesli.

Doma pozera rozpravku iba na tv. Do 2,5r nepozeral ani tv.

Syn ma 3,5r.

anavixy
28. aug 2024

Uplne kludne ano, ked nie je detsky kutik a dieta neje/dojedlo/nie je hladne. Bez akejkolvek vycitky svedomia alebo starosti co si ludia naokolo pomyslia 🙂

ivanakal
28. aug 2024

Urcite nie.. ked nevie normalne v klude sediet, tak ho do restiky neber. Ani doma pri stole nesedime s mobilmi. Tak ked uz sa vyberieme do spolocnosti, tak sa treba slusne spravat a mobil na stol nepatri..

petamich
28. aug 2024

@ivanakal napr. na takej dovolenke bude jest chlieb na izbe dva tyzdne 🙂 a vobec to castokrat nie je o slusnom spravani ale o tom, ze sa chce najest aj ten rodic, moje dieta je najedene za 5 min. za ten cas si na dovolenke ani jedlo nestihnem nalozit, kedze najskor nakladame jemu, takze ak manzel napr. siel na celodenny vylet (co robime bezne, ze sa prestriedame), tak ano moje dieta obcas ten mobil dostane, aby som sa aj ja stihla najest, asi tak 5x do roka ale podla Modreho Konika uz som mater nehodna, co si nevie vychovat dieta a naucit ho ako sa spravat

betulinka1
28. aug 2024

Jasne a nemala som s tym problem ani ked sme niekde cakali 4 hodiny v cakarni u lekara aj v lietadle aj v aute na dlhých cestach. Aj ked som preferovala tablet. Teraz maju 10 rokov a nemaju a ani nepýtajú, lebo sa rozprávame, vedia ako sa maju v reštaurácii spravat. Ked mali 3,5 roka, tak samozrejme som pri nejakom čakaní dala dietatu tablet alebo elektroniku. Ja sama neobsedim a neznasam cakat, takze som celkom chapala to, ze nervózne hladné dieta, ma take iste pocity, len ja sa ovládnuť viem a dieta este nie.

rfrd12
28. aug 2024

Boze ako to len s detmi zvladali predosle genercie… asi boli hladni, alebo nikam nechodili?🙈🤣

dobryden
29. aug 2024

Nie.

deedol
29. aug 2024

Nie. Ked bol mladsi, vzali sme mu malu knizku alebo nejaky mini zosit a ceruzku. Obsedel aj pri tom, nemusel to byt mobil. Teraz ma 6r a uz obsedi aj bez, normalne konverzujeme 🙂

danielockazihlavka
29. aug 2024

Beriem hračky drobné,teraz jednu skladačku obľúbenú alebo vychytáme detský kút, ktorý ho už prestáva baviť,tak uvidím, čo do budúcna. Mobilu sa snažím vyhnúť.

ivanaks
29. aug 2024

Áno, keď bol syn mladší, pustila som mu rozprávku, kým sme čakali na jedlo (pri jedle sme ju vypli alebo aj nie). Ale teda nepíšem o žiadnej luxusnej reštaurácii, ale o grill baroch a pod. na dovolenkách.

jarmilaj
29. aug 2024

Zvlástne. Doma mobil k jedlu nepotrebuje

gab1sol
29. aug 2024

Teraz už nie, ale keď boli mladšie, tak áno - vyberali sme úmyselne reštaurácie s kútikom, prípadne sme im nosili pastelky a omaľovanky. Ale keď prišlo jedlo na stôl, dostali na tú chvíľu mobil s rozprávkou - aby sa najedli (doma bez mobilu). Potom sa opäť mohli ísť hrať do kútila (bez mobilu). Mne viac prekážajú deti, ktoré lietajú po reštaurácii, div nezvalcujú čašníka s jedlom v rukách, motajú sa popod nohy, či vrieskajú na celý priestor…

tiika
29. aug 2024

Všetko bolo už spomenuté. Tiež nepoužívame mobil v reštaurácii na zaujatie dieťaťa. Nejako sa zabavíme, keď je najhoršie tak sa s manželom prestriedame a keby bolo úplne na nevydržanie, to už pôjdeme radšej preč.

adrianap83
29. aug 2024

Syn 4,5. V restike nepoužívame, nosíme knižky, farbičly, nalepkove zošity, časopisy, atď. Niekedy aj mini autíčka, dinosaury.... Mame také reštauračné púzdro, v ňom veci, už ho len schmatnem a ideme. A hej, velmi sa s mužom neporozpravame 🤣 A zase nechodíme aaaaz tak často.
Doma ma občas TV, nie často a mobil vôbec, ani my s mužom. Tiež neviem, ako sa na to pozerajú v reštike, keď sme tam rozložení, ani v ateliéry 🤣 ale zase snažím sa, aby sme na stole nezavádzali.
Ale, vôbec to neodsudzujem! chápem, že niekedy sú proste situácie. Určite sa z neho nestane závislák, ak sa raz za čas chceš porozprávať s rodinou, kamoškou. Netráp sa tým💕

zorkahorka
29. aug 2024

Pri starsom, lebo nechcel jest a s mbilom ano. Druhy sn pekne papa. Vzd idem do restiky, kde sa maju deri kde zabacit, aby som sa najedla. Pripadne chodime dvaja, a tak ich ustrazime

btus
29. aug 2024

@yoxinka nápodobne aj my. Nič k stolu sa nedáva. Ideme jest a nie pozerať mobily. Tie sú dokonca niekedy v inej miestnosti.

majkakvet
29. aug 2024

Vy si uzivate pohodu a ostanim teciu nervy zo zvukov Pepa Pigu.

minesasubu
29. aug 2024

My chodime do reštík s detskym kutikom ( vacsinou na dovolenkach) avšak niekedy sa to nedá inak tak mu mobil pustime
ide o to že ked prideme syn 2r je v kutiku niekedy chce aby sme tam boli s nim ja alebo muž , ked pride jedlo ideme všetci jest kolko vydrzi tolko vydrzi ale aby sme dojedli svoje jedlo v klude to sa nedá takže po čase dostane mobil kym dojeme ak nechce ist do kutika , mne osobne je uplne jedno čo si kto mysli kazdy si vychovava svoje dieta ako chce podla mna su aj horsie veci
ja sa chcem najesť v klude , časom sa to zlepšuje a vydrži stale dlhšie
takže pre tvoj komfort mu ho kludne daj na tu chvilu ( u nas je to cca 15 minut)

jajanka31
29. aug 2024

Za mna: je to kazdeho osobna vec.autorka nechapem preco to riesis. Ty netusis ake dovody maju ludia. Mozno su 1.x v restauracii po 2 rokoch.
Mozno chodia casto a uz to vzdali.
Mozno nic ine nepomaha.
Mozno ich to 2rocne dieta nepocuva.
Chcela by som vidiet ako dietatu do 3 rokov vysvetlite ze ked nebudes pekne ticho sediet druhy krat uz nepojdeme...ma to tak akurat na haku ci pojde ci nie. Ak si niekto zaplati 2000 za dovolenku a chce tam nieco ochutnat zjest tak musi dieta zabavit aj hodinu. Lebo bufetove stoly su o tom. A ked su 2ja dospely a jedno dieta tak my s manzelom sa este aj striedame. Nikdy ho nenecham v restauracii ani na minutu bez dozoru. Ani v hotelovej restauraciu. Mohlo by ujst alebo by ho mohol niekto vziat. Teda pokial si dvaja samostatne nalozia( niekedy su aj rady plus pitie) nakrmit dieta a potom seba. Nieco trva.
Mozno niekto cestuje cez krajinu a zastavi sa na obed lebo musi. Ved aj dospely clovek ak chce byt zodpovedny tak sa musi najest.
Mozno to dieta je podvahu lebo sa narodilo a malo kilo a rodicom je jedno ze je len ked pozera mobil. Hlavne nech je a nech pribera lebo je pod tabulkou a ma 2 roky a vahu ako rocne.
A nik si nerobi dieta aby mu bolo na obtiaz.. dovodov je vela preco to ludia robia ci nerobia. A moze to byt kazdemu jedno.
Fakt je ten ze kazdy ma zlozvyk aj dospely vela aj si to uvedomuju a malo kto s tym nieco robi. Dieta len pozera rozpravku, ktora je mozno aj naucna. Restauracia s detskym kutikom vobec nezarucuje ze dieta v nom bude a zas ja som tiez nenechala same dieta do 3 rokov ani v kutiku. Ja osobne som videla aj take dieta ktore behalo od detskeho kutika k stolu hore dole za kazdym sustom medzi ludmi, casnikmi. To tiez nie je ok. Este horsie nez sediet za stolom a pozriet rozpravku.
Ono je fakt diskutabilne kedy na vas ludia pozeraju viac ci vtedy ked sa dieta hodinu vrti krici, place, sem tam nieco hodi, cy si ho prekladate z ruky do ruky, mozno nieco rozbije, vyleje, atd alebo sedi a pozera do mobilu. V konecnom dosledku to vsetkym zucasnenym vyhovuje a pri tom sa kazdy nad tym pozastavuje kruti hlavou a nechape preco to dieta pozera do mobilu. Mozno aj preto aby ste sa aj vy v klude najedli.
Kazdopadne je mi uplne jedno ako to zvladali niekedy bez mobilov. Ich tiez netrapi ako to zvlada dnesna generacia s mnohymi vecami o ktorym sa im ani nesnivalo a ktorym sa neda vyhnut ani keby ste zili na samote. Je uplne ina doba, dnesna generacia ma uplne iny zivot, ine starosti, ine priority atd..
Taketo porovnavania su nerealne.
Majte pekny den

jajanka31
29. aug 2024

@majkakvet mne tecu nervy napriklad ze vsade na slocensku sa na letnych terasach fajci. Proste nefajciar si nema kde von v lete sadnut. Tiez ma obtazuje ked niekto telefonuje stylom ze ho pocuva 20 minut cela restika a topka je este na reproduktor ved aby sme poculi aj druhu stranu.
Ps: myslim ze kazdy rozumny rodic tu rozprqvku stisi pod uroven bezneho hlasu.

domak2
29. aug 2024

S dcérou som mohla sediet aj v kláštore ta by sa prehrala aj so slamkou hodinu, synovi dám hádam aj virtualnu realitu keď bude treba 😅 už sa to lepší ale ako 2,5 ročnému by som mu isto nevysvetlila ze teraz tu bude pekne sediet a čakať.

sasa1310
29. aug 2024

@vilma7 ja si poslednú dobu všímam matky s kočíkmi a 90% jednou rukou drží kočík a druhou čumí do mobilu. Odtiaľ to potom tie deti majú. Ja som tiež alergická na to, keď sedíme v reštaurácií a rodinka vedľa všetci na mobiloch pomaly už od batoľaťa.
@zuzanka.zuzu ani my nikdy nerobíme. S pubertiakmi sedíme za stolom a rozprávame sa. Nemajú potrebu vytiahnuť mobil. jedine vyťahujeme telefon a príde na niečo reč a nevieme presnú odpoveď napr. tak jeden vygoogli a prečíta všetkým odpoveď. Inak nie.

3petka
29. aug 2024

len vo vynimočných prípadoch. Keď sa chcem naozaj najesť v kľude alebo aby sa on najedol v kľude ale môj má len 1,5 roka.

jajanka31
29. aug 2024

@sasa1310 a ty si co myslis ze ta matka vo podla teba cumi do mobilu co robi? Napadlo ta niekedy ze mozno pozera letaky( jeden lidl letak 70 stran) robi nakupny zoznam, plati ucty, kupuje mozno prave plienky, pridava inzeraty, hlada veci na inzertnych portaloch aby nieco kupila lacnejsie, mnohe odpovedaju na maily lebo popri tom "bezstarostnom" kocikovani este aj pracuju a potrebuju prijem. Mozno hladaju prave resriku s detskym kutikom kam pojdu na obed.. a tych veci moze byt milion ale to si asi starsie generacie nikdy neuvedomia ze proste dnes je taka doba, vsade sa clovek musi registrovat,prihlasovat vsetko sa riesi cez internet. Tak to proste je. A tiez nie kazdy to moze robit inokedy mozno inokedy to dieta nespi alebo proste treba robit ine veci. Ja tiez na prechadzke s kocikom a nepozerala po vtacikoch ale nieco riesim. A po novom mazem fotky v mobile lebo pri malom dietati ich mam realne za rok aj cez 1000 a pouzitelne su tak 35% nebudem skladovat na disku 1000 fotiek ked nozem len 350.. toto napriklad matky v minulosti vobec neriesili. Nehovoriac o kopec dalsich xy veci..

iwesska
29. aug 2024

Nie,pretoze teraz ti uz bez mobilu v ziadnom stravovacom zariadeni nebude sediet. Ako si naucis,tak mas🤷‍♀️ Normalne mi minule dekel odstrelilo,ked cca 8mes.babu nasypali v Mc Donalde na pultik stolicky hranolky s nugetkami a pustili k tomu rozpravku🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

kamagma
29. aug 2024

Ano, inak sa kludne nenajem,nech si kazdy mysli co chce..

lalala94
29. aug 2024

@jajanka31 asi tak nejako. Ja napr. cez deň s deťmi používam mobil minimálne, telka u nás nejde, ale keď som vonku a prvá dcéra sa začne hrať na ihrisku aj sama (väčšinou ma tam potrebuje stále, ale už má chvíle, kedy motyka vystrelí a pekne sa pohrá), druhá je v kočíku a díva sa na staršiu sestru, tak sedím na lavičke a niečo si zvyknem na tom mobile pozrieť. Pre okolie musím vtedy podľa týchto názorov pôsobiť ako mater roka, ktorá sa deťom vôbec nevenuje, pritom opak je pravdou. 😀 Neviem no, ja to extra neprežívam, snáď si môžem tiež na tom mobile niečo pozrieť, keď sa dieťa hrá samo a nemusím mu robiť nonstop animátorku.

A k téme: dcére mobil ani tablet v reštaurácii nedávame, väčšinou to skončí pritom, že sa s manželom prestriedame (druhá dcéra ešte nerieši).

sasa1310
29. aug 2024

@jajanka31 mne je jedno čo robí. Príde mi to choré tlačiť kočík napr. na Obchodnej ulici, kde si rada, že ťa električka neprejde a kukať do mobilu a písať. ja som sa s dieťaťom rozprávala

kathhii
29. aug 2024

Ahoj, pokiaľ je v reštaurácii detský kútik tak nie, deti to ani nenapadne pýtať...
Keď v reštike nie je kútik a vyčerpali sme všetky možnosti zabavenia,tak pustím rozprávku, ale nerada...

taktotedanie
29. aug 2024

No ako vidim drviva vacsina zien tu ma maximalne vychovane deti, ktorym staci omalovanka a ceruzka 😂
Tvoje rozhodnutie chape len matka s neposednym dietatom, ja chapem

pandorra
29. aug 2024

Chodime casto do restik. K jedlu telefon nedavam, ale urcite im ho dam, ked sa chcem s niekym aspon chvilu porozpravat a najest sa v klude. Vycitky preto nemam, je to kazdeho osobna vec. Inak tuto na modrom koniku, asi relevantna vzorka nebude, kedze nikto nedava telefon, pritom uz len na ranajkach detom pustaju rodicia k jedlu rozpravky, aby sa deti najedli. Tuto to vsak bude kazdy jeden zapierat.