Kde začať nový život: Bratislava alebo Košice?
Ak by ste chceli začať svoj život odznova 🙂 sama , s novými ľuďmi , jednoducho nový začiatok. Ktoré z týchto miest by ste si vybrali? Ak ste sama, bezdetná.
@margotka17
Pokiaľ ide o toho Fica, tak na tom niečo pravdy je, to musíš uznať. Stačí pozrieť výsledky volieb na západe a na východe. Moja mama žije na východe celý život, ale trpí tam hrozne pokiaľ ide o názory a politiku. Ona rozmýšla dosť out od the box, ale okolo nej 90% velebí Fica a spol. Ona to absolútne nevie pochopiť a snažila sa argumentovať, vysvetľovať … nič nepomohlo, už rezignovala. Ja žijem v BA vyše 20 rokov, lebo tak sa vyvinul môj život, ale keď prídem na východ a rozprávam sa s ľuďmi, tak amen tma.
@yoxinka no áno, vyhrával tu Fico, ale ten má svoju základňu v inej skupine ľudí a veľa starých dôchodcov. My tu na východe podľa neho, kde nič nie je, jeme z hlinených misiek s rukami ne? 🫣
KE su moje rodne mesto, mam to tu rada, stale tu mam rodicov, ktorych navstevujeme. Momentalne uz 20rokov zijem 100km po dialnici od BA. Ale ja mam aj BA rada aj ked je tu v takychto temach kopa hejtov na BA. S detmi sme tam sice nikdy nebyvali, len ako slobodni sme tam s muzom dva roky pracovali. Stale tam chodime do divadla, na koncerty, dame predtym veceru, mame tam svoju oblubenu restauraciu. Napriek tomu, ze KE sa mi pacia, uz by som sa tam zit nevratila. Pre mna je to uz moc na vychode akoby mimo diania. My mame naskok aj do CR. Ja keby som slobodna, bezdetna do 30r, zvazujem CR aspon na skusku, stale sa mozes vratit.
@margotka17
Prosím ťa, prestaň sa urážať, rozčuľovať a skús trochu s odstupom vnímať túto diskusiu.
@ivana11155
My máme 40, tri deti, ja som z východu, 20 rokov žijem v BA, Česko sme dlho zvažovali ale už sme douvažovali, berieme deti, balíme saky paky a odchádzame. Žije nám v Česku polovica rodiny a momentálna situácia v tejto republike spôsobila, že rozhodnutie odísť do ČR v nás dozrelo.
Z tychto 2 Bratislava. Kosice skapal pes. Niekto tu spomenul Prahu, tak tam uz vobec nie.
Bratislava zije. Velka moznost spolocenskeho, kulturneho a sportoveho vyzitia. Blizko Viedne a Budapesti. Ma aj vcelku dobru mikroklimu.
Ale aj tak tvrdim: doma dobre, ale vonku najlepsie. 🙂
@margotka17 trošku si sa.sekla ficovimi voličmi. Na východe ho volilo kopec mladých, starých.
Jednoznacne Bratislava. Clenita, pekna, stale tu mas co robit, si blizko diania, blizko do zahranicia, blizsie k moru, blizsie do Alp 😁, takmer ziadni spoluobcania. Na jar, v lete kopec moznosti co tu robit, kupka, jazera, nabrezie, v noci to zije v meste. O pracovnych moznostiach nehovoriac, tiez vdelavacich, kulturnych... Neporovnatelne pre mna
Zijem v KE, keby mám peniaze vyberiem si BA.
Sa tu len nacrtne problem " BA vs KE" a uz sa tu hadate ako deti o tatrovku v skolke...Vela volneho casu mate? 😕
Bratislava, ale keď nemáš záväzky išla by som skúsiť ČR, alebo Rakúsko.Najdolezitejsie je, kde budeš mať lepšiu prácu a lepšiu placu🙂už divadlo, pekná príroda, promenáda je len bonus
Ešte by som dodal že aj keď ani jedno ale keď už niekde v nich tak by som chcel bývať tam odkiaľ by som sa všade dostal do 15 minút bez auta - práca, kino, plaváreň, nemocnica/poliklinika, obchody, školy... Nič tak človeka nepoteší ako presvišťať na bicykli kde potrebujem a nezaziť všetky možné zápchy ľudí v autách 😊
Ale nemozte vsetci prist do Bratislavy..😂
Ved tu uz ani bratislavcania nie su pocut.
@margotka17 vzhladom na to, ako dopadli volebne mapy na slovensku a ake politicke nazory ma vacsina mojich priatelov a znamych na vychode (aj ked nielen tam), tak si stojim za tym, co som napisala. Moji rodicia a par mojich znamych vladnu koaliciu nevolili, ale z ich sirokeho okolia su asi jedini, co sa aj priznali, ze ich nevolia. Kosice su sice trochu liberalnejsie (modry ostrovcek v cervenom mori), ale tym, ze su stale obklopene tym cervenym morom, tak je tam vyssia pravdepodobnost cerveneho nazoru medzi ludmi.
No zabite ma za jedno aj druhé, ale v Bratislave sa nejak neviem cítiť nikdy dobre, ALE! chodím tam a vnímam, že sa to zlepšuje, žijem v Kosiciach, ktoré su krásne a mile atd., ale tiež vnímam, že sa to tu zhoršuje (stačí si každý deň otvoriť korzár a dvíha sa mi tlak, ale nemusím čítať, vidím a vnímam), vysoké ceny najmä nehnuteľnosti (avšak nielen), ak nerobiš v IT a pod. tak platy nič moc na tie ceny a ani tých pracovných možností nie je nejak veľa, mimo tejto oblasti. Čiže aj keď BA ja naozaj že nejak nemusím, ak by som si mala vyberať a rozhodovať racionálne, išla by som bývať do Bratislavy.
BTW, v Bratislave nebola korunovaná len Mária Terézia, bavíme sa o významnom a najmä oficiálne korunovačnom meste kedysi bývalého Uhorska 🙂
@hiro zijem presne v takej oblasti vsetko vrátane divadla do vzdialenosti 15 minut, na obed chodím domov napriek tomuto luxusu mi nevyhovuje spoločnosť mimo KE ak sadnem na vlak a idem k rodičom bez slúchadiel koli môjmu mentalnemu zdraviu z bytu neodídem. Strašná zadubenosť ako také škrečky furt toto iste dokola majú 400e dôchodky ledva prežijú chúďatká vsetko rozbité cesty železnicu nedokončia nikdy ale Rusi sú uuuuuuzastni.
@zeldia
No toto presne hovorí moja mama. Ona je opatrovateľka, takže veľa je v Rakúsku, ale doma v dedine, konec, presne ako píšeš, zadubení ľudia že ona nechápe. A topka sú tie oatrovateľky, že mladé baby, ktoré nechávaju doma malé deti a chodia rakúskym dôchodcom zadky utierať, ALE hlavne že vlásne Fico, lebo on robí konečne v štáte poriadok. Doma si nedokážu nájsť robotu a keď tak len za minimálku, ale hlavne, že tu nie je LGBTI. Moja mama ma vyrazené poistky po každej ceste do Rakúska a domov. Ona to nedokáže pochopiť, nerozumie, ako tu môžu ľudia byť tak strašne sprostí 🤷♀️.
Košice sú krásne mesto (ale za mňa je aj Bratislava krásna) avšak nechápem kto by išiel dobrovoľne bývať na východ? Tí čo tam už žijú a sú spokojní, chápem. Ale mať tú možnosť ísť kamkoľvek a reálne premýšľať nad východom?
Jedine ak by si bol troll s cieľom rozpútať hádky na tému zápas vs východ 😃
@yoxinka no toto je kapitola sama o sebe, muz mi povedal, že nerozumieme / nepoznáme ficodebilov, to je ako keby si mi hovorila o tých škrečkoch nic o nich nevieme, čo chcu a čo sa im ženie v hlavičkach. Najhoršie na tom je že nás to už nezaujíma už sme z debilov unavení. Kto ma vysvetľovať debilovi že čipy v 5g nie sú, ani plocha zem nie je, ani …. ani….
@stanulienkat Dajte peniaze na východ a neprídeme. Ináč sa tomu Bratislava nevyhne🤣
@gribka1 Veď Košice sú veľké mesto, východ je veľká oblasť, investície tam tiež idú na podnikanie, máte moznosti, predpoklady....
@stanulienkat Žiješ tu? Úbohé to tu je, platy smiešne, drahota skoro ako v Bratislave. Nevidieť žiadne napredovanie, neskutočná stagnácia.
Zila som v oboch. V Ke dlhsie. Vybrala by som si Ba. Je to moja srdcovka.
Keby som bola slobodna, bezdetna, idem ,,popozerat svet".
@margotka17 Blava je rieka, naštuduj a potom píš
@juliana1033 Aj ja keď počujem slovo Blava, tak mi to trhá uši a hneď viem, že to nie je obyvateľ Bratislavy.
To používajú mimobratislavskí, maximálne prisťahovalec, ak býva v BA.
@napetra
@juliana1033 drahé dievky,ja som slovo Blava počula už aj od Bratislavčanov. Takže to zbytočne prežívate
@tetapetra Od akých ? Tých čo sa prisťahovali z východu a označujú sa Blaváci ?
Ja som sa tu narodila, aj moji rodičia, aj starí rodičia boli prešporáci. ale v živote nikto nepoužil slovo Blava.
Bratislava bola trojjazyčná, rozprávalo sa slovensky, madarsky a nemecky, ale to slovo sa vôbec nepoužívalo.
Ja žijem na východe. Kebyže nie som v dedine s fakt krásnou prírodou a okolím okamžite odchádzame. Ľudia zadubenci, perspektíva zmeny k lepšiemu žiadna. Chýbajú tu pracovné miesta, kultúra, ceny nehnuteľností premrštené a absolútne odtrhnuté od reality v pomere k príjmom. Absolútna stagnácia celej spoločnosti. Ak by sa dalo, okamžite odchádzame. Žiaľ, nie je to možné z viacerých dôvodov. Na mieste autorky by som volila určite Bratislavu, v ideálnom prípade zahraničie. Česko však s príchodom Babiša tiež nebude žiadna výhra aj keď určite výrazne lepšie ako u nás fikko...
Ja zijem v Ke. Do Ba by som nesla. Radsej zahranicie

@lopka1313 aaaa, ešte žijem na dedine, bus mám každých cca 20 minút smer Prešov, VT, HE a aj vlak Prešov, Humenné. Bože, milujem východniarov, čo odídu do BA a hneď sú z nich blavaci jak oči. A nie, nie som proti blavakom, máme tam početnú rodinu.