icon

Krst v Bratislave, keď nie sme manželia

nikolka912
7. máj 2018

Ahojte, viete mi poradit nejakeho farara,Faru, kde mi pokrstia dceru aj ked nie sme s muzom manzelia????

On je neveriaci, ja veriaca...nebude asi ochotny nieco kvoli tomu ani absolvovat..suhlasi len kvoli mne.

dakujem

nikolka912
autor
9. máj 2018

@rusalinka k bodu jedna ...ja uznavam Boha, krestanstvo ako vieru...ale nemyslim si,ze to ako sa spravaju vesekri cirkevni hodnostari je okej.....ale ja ich nemam pravo sudit....a vyjadrovat sa to k tomu anu nejdem,,..ani nic vysvetlovat..to je na dlho. Ten cas viem vyuzit efektivnejsie s dcerou. Len sa neprestavam divit ako ked sa tu idem poradit...zeny co sa nudia uz pisu,diskutuju, aky mam asi ja backround a podobne...urobila som opat chybu,ze som potom napisala svoj nazor....pretoze to je ako priliat vodu do ohna...

maminam, kt, napisaliradu...teda sa drzali diskusie dakujem pekne...ostatni, dakujem za nazory ale na to som sa nepytala.

Pekny den.

rusalinka
9. máj 2018

@nikolka912 chapem a naozaj to vysvetľovať nemusíš. Ono je to moje zamyslenie sa, na ktoré naozaj nikto, ani ty, nie je povinný odpovedať a ako som písala, ja tu nie som od toho, aby som to zisťovala a vyžadovala 🙂

barbara_lux
9. máj 2018

Diskusiu som necitala ale odpovedam za mna. Sestra krstila syna v Dubravke neboli s muzom zobraty ona nie je veriaca nema nic a on tusim krst, ja som im krstna mama a som neveriaca. Nikto sa ma na nic nepytal ani neriesil. Kostol vedla lidlu

ovrl
9. máj 2018

@barbara_lux tak toto je smutne. Naco potom davaju krstit dieta, ked sami veriaci nie su, a ani od krstnych neveriacich nemozu ocakavat ze budu dietatu aspon oni vzorom viery. Teda to by malo byt cielom krstu. Co od toho teda cakaju - pekny obrad, formalitu, lebo sa to patri? Krst nie je povinny... naco sa formalne zavazuju k niecomu co neplanuju dodrziavat?

janinque
9. máj 2018

Ja som davala krstit syna dokonca ako slobodna mamicka. Odporucam vyhladat salezianov, mne sa vyjadrili, ze krst nemá byt dietatku odopreny.

ovrl
9. máj 2018

@janinque ano, s tym suhlasim ze nema byt dietatku odoprety, ale sucasne by aj knaz mal poucit rodicov ze to nie je len tak, pekny obrad, zazitok - ale je to aj zavazok do buducnosti. Ak uz su rodicia neveriaci (a krst pre dieta chcu tak nejako "pre istotu, pre dobry pocit"), tak by tam mal byt niekto kto zaruci ze dietatu bude sprostredkovana viera, ukazany priklad - a ten niekto ma byt krstny rodic. No naco je taky krstny rodic ked je tiez neveriaci? Co dietatu ukaze? Nevravim ze nemoze byt dotycny dobry clovek, ale v pripade co spominala barbara_lux ze je krstnou svojej netere - ved uz je jej tetou, to je dostatocne blizka a dolezita "funkcia"... byt krstnym rodicom to nie je o tom ze sa budem moct teraz hrdit titulom "krstna/krstny", ale je to predovsetkym zavazok. To by mal knaz rodicov poucit... ze naozaj krstny rodic nema byt formalne vybraty nutne spomedzi najblizsich pribuznych, ale kludne to moze byt niekto vzdialenejsi, sesternica/bratranec, kamarat/-ka... niekto kto vieru aj zije a u koho dieta uvidi priklad. A neskor sa same rozhodne k comu sa prikloni.

barbara_lux
9. máj 2018

@ovrl odomna ako krstnej nemozu cakat ziadne vedenie k viere ani necakaju.. o krstniatko sa ale postaram a dam nu vsetku.lasku a vsetko co bude v zivote potrebovat. A to oni vedia.To je pre mna a snad asi aj pre nich dolezitejsie ako nejaky vymysleny ujo na oblohe.. a ano vacsina krstov aj svadieb v kostole je len fraška kvoli peknym fotkam. Keby len desatina z vas veriacich dodrziavala vase prikazania tak by bol svet jedno nadherne miesto.. bohuzial

barbara_lux
Odpoveď bola odstránená
maminecka2
9. máj 2018

Ja mam opacny nazor ako mnohe prispievatelky- podla mna krst je to najviac co moze rodic dietatu dat- to ze sa ocisti od dedicneho hriechu a ma moznost zit s Bohom aj s pomocou Ducha svateho, toto mu ozaj nemoze "ublizit" (ako bolo spomenute)...
Ja kvitujem ze ak aj rodic, na prvy pohlad zijuci svoju vieru mozno trochu "vlazne", ma snahu pri bytosti ktora mu bola zverena urobit vsetko tak aby to bolo najlepsie pre dieta. Dobuducna uz bude na dietati ako sa s vierou "popasuje".

@nikolka912 Na Dlhacoch je velmi ochotny farar, neverim ze by odmietol

terezka1947
10. máj 2018

@barbara_lux taak to su silne slova...

0silvia0
10. máj 2018

@barbara_lux prave tvoja odpoved je klasika konik. Pourazas, pozosmiesnujes, a napises klasika konik. Keby kazdy clovek vazil slova, to si predstav aky by bol svet krasne miesto.

nikolka912
autor
10. máj 2018

Ja som veriaca. Sestra...budúca krstna...rovnako ako ma všetky sviatosti...nie sme v kostole často ...to je pravda....ale veriaca sme ...A to je myslím základ

sasesoe
10. máj 2018

@nikolka912 do kostola nechodime preto, ze sme svati, ale prave preto, ze sme hriesni a potrebujeme lekara..

Cirkev pozna manzelstvo medzi 2mi katolikmi, katolikom a nepokrstenym i katolikom a inovercom. Ku kazdemu je potrebne nieco ine, napr dispenz od biskupa.

Krst dietata - staci, ze chce jeden rodic a jeden krstny rodic by mal byt "dospely krestan" tzn mat vsetky inicializacne sviatosti - krst, sv.prijimanie, birmovka, + mal by sa snazit zit podla prikazanni (napr nemal by byt rozvedeny, ci zit "nadivoko" a pod.)

Najlepsie ist za knazom sa porozpravat, lebo nejde o krasne parminutove divadlo, ale o zavazok kt na seba ludia dobrovolne beru a budu z neho sudeni...

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
barbara_lux
10. máj 2018

Dakujem ze ste mi dali zmazat komentar uzasne veriace 😘

ciusinka
10. máj 2018

@kathy93 Ak chces mat svadbu v kostole, tak ty nemusis byt ani pokrstena, ale tvoj buduci manzel musi mat sviatosti, v tom pripade sa ziada o dispenz (vynimku) u arcibiskupa a ty musis pred 2 svedkami prehlasit, ze nebudes branit vo vychove deti v katolickej viere. Ja som sa tak vydavala, moj exmanzel nebol ani pokrsteny a ja mam vsetky sviatosti a mali sme normalne svadbu v kostole. A krstni rodicia musia mat vsetky sviatosti, nestaci len krst, musia mat krst, prijimanie aj birmovku a ak zije krstny rodic v manzelstve, tak musel mat svadbu v ksotole, nestaci iba civilny sobas plus rozvedeny clovek nemoze byt krstny.

rusalinka
10. máj 2018

@barbara_lux Zmazala som ho ja aj s vysvetlením. Ten komentár nebol ničím prínosný, len urážal.

barbara_lux
10. máj 2018

@rusalinka koho? Pedofilnych knazov? A falosnych krestanov? Ci teba?

zuzanka.zuzu
10. máj 2018

baby a ako to je, keby ja sa chcem stať krstnou? rímskokatolíčka (krst aj prijímanie, birmovka už nie), manžel (asi) pokrstený (áno, nikto nevie či to bol krst alebo nebol alebo čo to bolo lebo akurát vtedy zomrela mojej svokre 20r.sestra takže v rodine sa na Boha odvtedy neverí), obaja sme manželia na úrade... dá sa? či mám si dorobiť birmovku? už som viac krát chcela takže by sa mi aj rátalo 🙂 alebo môže to byť aj tak, že krstným otcom bude niekto úplne iný než môj manžel?

marllik
10. máj 2018

@barbara_lux 1. aby si ich dietatko milovala a bola mu na blizku nepotrebujes titul "krstna mama" to mozes aj bez neho
2. krstny rodic nie je podmienkou krstu, mozu pokrstit i bez neho
3. Co krst nie je? Nie je to obycajna oslava prichodu dietatka a jeho mena. To mozte aj bez krstu.
4. Co krst je?
-dieta sa nim stava Bozim dietatom (podla Teba toho pana na oblaciku)
-zmyva sa mu dedicny hriech (ak si ateista, tak ti je to asi jedno)
-stava sa clenom Cirkvi (tej zlej zlej cirkvi) a rodicia sa zavazuju ze budu dietatko vies v sulade s jej vierou a ucenim

Ja plne respektujem ateistov. Poznam mnoho uzanych ludi, co su ateisti. No vysvetli mi, preco chcu byt teda krstnymi rodicmi,ci krstit svoje deti, ked krst je vylucne vec veriacich ludi a vsetko okolo toho ich irituje?

rusalinka
10. máj 2018

@barbara_lux a myslíš, že tento ďalší tvoj koment je prínosnejší ako ten predchádzajúci, ktorý som zmazala?

rusalinka
10. máj 2018

@zuzanka.zuzu ak budeš mať birmovku tak by to už bolo ok. Akurát bude problém s tým, že ste zobratí "len" na úrade. Keby ste boli v kostole, tak je to všetko ok. Krstný rodič môže byť jeden alebo aj viacerí a nemusia to byť manželia. Takže ty ako krstná mama a niekto iný ako krstný otec, nemusí to byť tvoj manžel 🙂

mata1988
10. máj 2018

urcite sa najde vela takych, co ti dieta pokrstia, nie ste ojedinely pripad. a mam v rodine ludi ktori boli presne v rovnakom postaveni ako vy a obalka vsetko vyriesila.. a ku krstu ako takemu..ja som bola pokrstena, lebo vsak, to sa musi a za krestanku sa nepovazujem, nehlasim sa k nim a kebyze sa da, svoj krst by som zrusila..neverim v dedicny hriech a pre mna podobne nezmysly..nabozenstvo ( ziadne ) z nas lepsich ludi nespravi a ani nas nespasi..vsetko je na nas/ v nas.a ako sa hovori, co si zasejes, to budes zat.. a okrem ineho tu sami vidite, co dokazu ludia kvoli nabozenstvu ..urazat, netelorovat iny postoj/vieru, ako je ta ich...pricom by stacil nadhlad, tolerancia a akceptovanie inych postojov, ako su tie nase..

terezka1947
10. máj 2018

@mata1988 krst sa sice zmazat neda,ale da sa vyciarknut z matriky pokrstenych,teda de facto z katolickej cirkvi,cize....mas moznost,nie je to nic komplikovane.

zuzanka.zuzu
10. máj 2018

@mata1988 a nie je ti to úplne jedno či si alebo nie si pokrstená, keď na to ty sama aj tak neveríš? to čo je za hovadinu? však never a maj na háku či v nejakej knihe pokrstených si alebo nie si zapísaná.... ale asi tak jedno ti to nie je že 😉
@rusalinka no tak do kostola toho môjho nedotiahnem 😀 aj keď viem, že on by nemusel mať nič (kamoška si teraz brala nepokrsteného, ktorý na náukách povedal že kde to má podpísať lebo on na tie obláčikové kraviny aj tak neverí 🙄 no a teraz sú zosobášení v kostole 🙂)

ale zaujímalo by ma ako si viem dorobiť birmovku? ako deti sme museli každý týždeň počas celého roka na náboženstvo (tuším 3 absencie boli povolené) a v kostole sme zbierali pečiatky po každej omši 😒 toto teraz určite robiť nebudem, nie som decko a pre birmovku som sa rozhodla z vnútorných dôvodov, nie aby mi niekto kontroloval dochádzku... neviete kam treba ísť sa informovať? čo treba urobiť? ďakujem

terezka1947
10. máj 2018

@zuzanka.zuzu chod za fararom....ono,aj dospeli zvyknu chodit na tie nauky pred birmovkami,ale zase je to ine...vela zalezi od fara ako to vymysli a ako ta zapoji do pripravy.

ovrl
10. máj 2018

@marllik krasne napisane, takto nejako som to chcela aj ja no nevedela som sa vyjadrit tymi spravnymi slovami.

gennara
10. máj 2018

@xxxkatka "tak ten kto plati by mohol mat aj narok na nejake sluzby danej organizacie ci? Odhliadnuc od duchovnej stranky..." :D :D toto čo je za argument prosím ťa, z mojich daní sa platí aj šport a v rádovo oveľa väčších sumách, ako idú peniaze na platy duchovných. Iné peniaze z daní cirkvi neplatíme. A ja som v živote na žiadnom športovom podujatí nebola a vôbec ma nezaujíma. Odhliadnuc od mojich záujmov, aspoň jednu futbalovú loptu mi mohli poslať :D

0silvia0
10. máj 2018

@zuzanka.zuzu ja som si dorabala birmovku aj 1. sv. prijimanie. Mozes sa pripojit aj k mladym pripravujucim sa na birmovku, ale vo vacsich mestach su pripravy aj specialne pre dospelych. Treba sa informovat na farach v tvojom meste.

xxxkatka
10. máj 2018

@gennara nikto ti brani ist na sportove podujatie? Nepustili ta na stadion? 😀Ten co ide dat dieta pokrtit si nepyta sviecku (v tvojom pripade loptu), pyta si sluzbu (sluzba je futbalovy alebo iny zapas, krst, svadba, birmovka...). Ved nech je odluka cirvki od statu a je vybavene.