Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
@sisaka a prečo by Boh ako osoba zároveň musel konať a rozmýšľať ako ľudia? Teda v istom zmysle verím, že áno, pretože verím, že sme stvorení na jeho obraz, jemu podobní. To však neznamená, že Boh rovnako vyzerá, On nás nekonečne presahuje, ani to neznamená, že máme rovnakú moc. Ale ide skôr o schopnosti ako: tvoriť, milovať, slobodne sa rozhodovať, prežívať smútok i radosť.
Avšak v istom zmysle nie je ako ľudia, nie je ako bohovia v gréckej mytológii, so zlými vlastnosťami, súperením a pod.
Ak by bol však len energia bez vôle, citov, schopnosti milovať, komunikovať... asi by to bolo pre mňa čosi, ako keby vlastne ani neexistoval. Myslím, že by ma to nenaplnilo a asi nikoho. V nás je čosi (verím, že od neho), čo nás vedie k túžbe po naplnení, ktoré môže dať len osoba v istom zmysle ako človek, i keď v inom zmysle nekonečne presahujúca človeka. Jeho nekonečnosť je pre mňa zároveň zárukou, že vo večnosti sa určite nebudem(e) nudiť.
@jaron jedno druhe nevylucuje. Boh nam umoznuje poznat ho a to prave cez seba samych, ked nami prestupuje a ked hladame v sebe odpovede na rozne otazky... nie je to energia bez vole a citov, naopak, je to cista energia, ktora nam umoznuje nielen zit ale aj prezivat. Boh nam nedava univerzalny navod na zivot, dava nam iba silu spravne tuto energiu vyuzit....
To, ze sme stvoreni na jeho obraz nemusi znamenat vylucne fyzicnost.
@jaron to je tvoje ponimanie boha, vychadzajuce z nabozenstva, ktore formuje tvoj pohlad a nazory. Ja neinklinujem k ziadnemu nabozenstvu, nemusim sa drzat toho, co konkretne nabozenstvo hlasa, nemusim chapat boha tak, ako mi to prikazuje nabozenstvo, nemusim sa povinne modlit, navstevovat chramy a dodrziavat vsetko to, co si ludia v danom nabozenstve nastavili a to zdoraznujem, ze ludia. Podla mna je uplne nepodstatne, ako clovek vnima boha, ovela dolezitejsie je zit v laske, konat a sirit dobro a lasku a duchovne rast. Kaslat na formu, dolezity je obsah. Keby sa ludia nesnazili presvedcit jeden druheho, ze predstava toho ich boha je ta jedina spravna, keby ludia nekladli vacsi doraz na formu ako obsah, hned by to na tomto svete inak vyzeralo.
sme stvorení na jeho obraz, nie čo sa týka výzoru, ale rozmýšľania, vlastností. A zlé vlastnosti sme nadobudli po prvotnom hriechu Adama a Evy. Ukáže sa každému, niekedy ho prehliadneme, alebo nechceme vidieť. Samozrejme, nemôžme ho "dosiahnuť"
na druhej strane: Klopte a bude vám otvorené....
p.Boh ako človek sa nám predstavil v tele Ježiša, aspoň mne to tak pripadá (trojjediný boh)
otec (stvoriteľ všetkáho), syn (telo), duch (energia?)
proste jednota všetkého
ešte k tým zlým vlastnostiam - to preto, že sme nedokonalí
@sisaka Nemyslím si, že to ako kresťan vníma Boha je len súborom náboženských predpisov. Boh sa dá zažiť empiricky, to znamená, že mám s ním osobné skúsenosti, nie je to len nejaká filozofia odtrhnutá od života, je to samotný život s Bohom, to ako ho poznávam v každodennom živote.
@sisaka áno, je to moje ponímanie Boha a nevravím, že musí byť aj tvoje. Nevychádza však v prvom rade z nejakého náboženstva, ale s môjho osobného poznávania a poznania Boha v priebehu celého svojho života.
a to ostatné: ani ja nemusím 🙂
jeden spôsob "presviedčania" predsa len môže byť dobrý a žiaduci: keď v živote človeka je naozaj vidieť Boha lásky 🙂
("s môjho" malo byť "z môjho" 🙂)
Takže ja si dovolím, milí spoludisutujuci, zrhnúť k čomu sme sa zatial dopracovali.
1. Máme tu dve svetové náboženstvá, kde je predmetom viery Boh, ktorý svoril človeka a dal mu slobodnu volu a pravidlá ako sa rozvíjať v duchu individuality a spoločenstva tak, aby dosiahol spasenie a život večný, islam a kresťanstvo. Rozdiel máme zatial v tom, že v islame nemáme Ježiša Krista a jeho učenie o láske. Cloevek može konať dobro alebo zlo, je presne popísane, čo je čo a ako nehrešiť.
2. Máme tu naboženstvo, kde predmetom viery je Energia, tá nikoho nestvorila,ale je všade, prestupuje všetkým a človek ju môže všelijakými postupmi spoznať, čerpať aa pracovať s nou za učelom aby dosiahol dobro, prípadne s nou nakoniec splynul a tak dosiahol život večený, ako energia. Ziadne návody ako sa duševne vyvíjať, ani ako spolužiť s inými. Clovek je naceste a rozhoduje, čo a ako. Nikto mu nerozkazuje, neprikazuje, ide podla seba. Najbližšie je toto náboženstvo k hnutiu New Age, aj ked sme proti skatulkám, aspon približne nejaké označenie, pre nás neosvietených,energie nevnímajucich. Toto hnutie vzniká synkretickým spájaním prvkov, kresťanstva(mesiáš ako osvietená bytosť), indickeho naboženstva, hinduizmu(karma), okultných praktík(blavatská čerpanie energie), psychologie carl (jung) a možno ešte iných zdrojov, taoizmu. Co sa týka dobra a zla, rozdiel nie je, človek sám urči, či je jeho konanie zle alebo dobre a očakáva, že energia sa k nemu zachova rovnako, asi záleži od stupna osvietenia, na ktorom sa pracuje.
3. Judaizmus, osobne neviem veľa, možno niekto tieto zasadne veci doplní, predpokladám, že tam su trochu ine pravidlá na bežný život a aj ciele ludskeho života po smrti.
Takže tolko zatial sme sa tuna doznali.
@sisaka ako môže dobro vyzerať a posobiť ako zlo a naopak jednoducho, už sme to opísali viacerí, ludia sa vyhýbaju chorým n rakovinu, lebo im odčerpávaju energiu, alebo ludia bojujuci vo vojnách, su dve strany, obidve bojuju za dobro, ale v skutočnosti šíria skazu. dalšia vec matka tereza, su ingrmácie, že nai jej posobenie enbolo dokonale a ludí nechávala zbytočne trpieť, dalej rozne sekty, ktoré v rámci širenia dobra prikazuju svojim členom odovzdávať svoje majetky a životy, veľa ludí tomu verí, že je to za učelom dobra, bojovníci isis, my ich berieme ako čiste zlo, ale oni sapovažuju za spasitelov tohto sveta, chcu mu dať poriadok a tak dalej tých príkladov je dennodenne v našich životoch veľa, svokra, ktorá strká nos do vecí, ona tiež chce dobro, suseda, ktorá zavolá sociálku a rodinu, lebo ma obavy o deti, to su všetko činy, kde si povodca myslí, že koná dobro. Je vedený myšlienkov dobra, sám sebe rozhodcom, iní ho nezaujímaju, čo si o tom myslia, on vie, čo je pre koho dobré. On šíri pozitívnu energiu, ale nie je to tak, možno. Ty si nikdy neurobila niečo, čo sa druhemu nepáčilo, ale ty si aj tak myslíš, že to bolo dobre? Teda ake to bolo dobre alebo zle? Ci juj, nepodarilo sa. Karma na mna dopadne teraz. Fakt neviem ako to máš doriešené. Kresťanstvo má tieto problémy veľmi jasne a zrozumitelne vyartikulované.
@eva8 Ak by mne niekto povedal, že mu ubližujem, že moje počínanie vníma ako zlo pre seba? okamžite sa ho povypytujem ako a prečo, či nejde o omyl, čo je podstatou problému a mením správanie tak, aby som mu neubližovala, prípadne by som sa poradila s ludmi, ktorým doverujem o tom, neviem o čo by išlo, napríklad ja som ublížila jednemi chlapcovi, ktorý ma veľmi miloval, lenže ja jeho nie, tak sme sa rozišli, tu sa nedalo nič robiť, ale zostali sme priatelia a stretávali sme sa aj potom. Potom aj ja som lubila bez odozvy(dokonca dvakrát), ale ako karmu to neberiem, beriem to ako normálny priebh života. Hladať niečo za niečím, nie je pre mna, teraz keby som išla podla karmy, tak sa s ním asi nerozídem, aby to iste nepostretlo aj mna? a nespoznala by som všetko, čo nasledovalo potom. to nie je pre mna, karma ono sa to možno neikomu nezda, ale robí z ludí volov.
ja keby som si to zhrnula pre seba tak poviem ze boh je spravodlivost a dobro. spravodlivost sa prejavuje ako karma a dobro mame aj my v sebe kedze sme na obraz bozi. problem je ze si neuvedomujeme co naozaj dobre je preto nam musi pomoct aj karma aby sme pochopili alebo si pomozeme sami tak ze ideme lustit nabozenstva. ked vsetko pochopime budu sa nam zdat vsetky teorie a nabozenstva uz zbytocne. takze vam prajem pekny den, venujte sa svojim karmam a ak budete stihat tak aj meditaciam o dobre a spravodlivosti 🙂 🙂
ja by som si dovolila az "hereticku teoriu" 🙂
Boha asi naj pozna clovek,kt.ho nejako "bytostne" zazil....na zaklade nejakej zivotnej situacie mu vstupil do zivota....lebo filozofovanie o Bohu je sice krasne,ale su to take prazdne slova...uplne prazdne,bez akejkolvek(aj ked krasne a odborne napisane)vypovednej hodnoty
akoby sme pisali nejaku povinnu uvahu alebo dajme tomu,diplomovu pracu na temu Boh
a osobne si myslim,ze mnohi sa ho tak bojime a tak strasne sa bojime,oc to s nazim zivotom urobi,ked sa zacneme spoliehat na neho a normalne s nim komunikovat,ze si ho radsej odsunieme na nedostupny piedestal....lahsie sa nam tak spracuvava nas strach z neho
lebo filozofovanie nas nic nestoji...nic,max si tak nacitat nieco...ale menit zivot nim automaticky nemusime...este tak uvazovat,ale aj to nie velmi hlboko,aby sme nenarazili na nieco,co by nas donutilo otvorit svoje vnutro
@terezka1947 boha sa netreba báť. presne ako píšeš, len dovoliť mu vstúpiť do svojho vnútra. Ja som bola hrdá prijať niekoho pomoc, ale teraz viem, že sama by som to všetko nezvládla (nehovorím o manželstve) samozrejme aj na ľudí okolo seba mám šťastie. A úprimne za deti a za to všetko ďakujem p. Bohu
@terezka1947 Ja som zasa ten typ, že mne to filozofovanie nestačilo, vôbec ma to nenapĺňalo. Potrebovala som zažiť Boha osobne.
@adsumus cítila som dobre... 🙂
konala by som podobne. Komunikácia je dôležitá, vydiskutovať si treba - v čom ti ubližujem a prečo? Aj ospravedlniť sa, odpúšťať.
Na karmu tiež neverím. Ani na reinkarnáciu. Aj keď neviem, ako sa tie "dušičky" pomestia.
Odlišujeme sa v tom, že ja p.Boha vnímam aj ako celkovú, všemohúcu energiu - je všade prítomný a pritom osobný.
@terezka1947 ja si skôr myslím, že sa nebojíme ani tak Boha, ale toho, že ak budeme patriť do nejakej cirkvi a budeme chcieť byť jej skutočným členom (nie vlažným), bude sa od nás niečo vyžadovať. Je jednoduché veriť v niečo tam hore, cítiť energiu z toho a onoho, nič to od nás nežiada... ale ak chcem byť členom cirkvi, každá cirkev má svoje pravidlá, všetci vieme, že je 10 Božích prikázaní a 5 cirkevných prikázaní. Neviem ako je to v iných cirkvách (správne som to vyskloňovala? 😔 ), ale napr. už povinne ísť každú nedeľu do kostola, minimálne raz do roka sa vyspovedať atď. môže robiť kope ľudí problém... tieto prikázania nás nútia byť stále v spojitosti s cirkvou, neprestávať, stále byť v akomsi duchovnom strehu. Preto dnes veľa ľudí je v takom štádiu, že síce hovoria, že veria, ale do kostola už nechodia. Cirkev je pre mnohých prekážka ku skutočnej viere v Boha...
@0silvia0 suhlasim...uplne,len som to nechcela az tak konkretne napisat a ostala som IBA pri vztahu k Bohu
clovek si dokaze "obkecat" vsetko...niekedy je to dobre,ale niekedy zbytocne vela rozpravame a premyslame...alebo...ako som pisala a pises,je to lahsie a pohodlnejsie=ostavame v teoretickej rovine...a vieme vsetko(alebo skoro vsetko) o vsetkom,ale nic sa nas nedotyka,lebo nicomu a nikomu to nedovolime
a plati to o Bohu,o instituciach,o ludoch,vztahoch.....ludskom utrpenie...skratka,je doba filozofovania...niekedy davno sa viac sucitilo a citilo a bolo to vidiet aj na vztahoch,teraz je IN byt sam za seba a sam vo vsetkom,niekedy mam pocit,ze sme v pozicii...ja som Pan Boh svoj...
@0silvia0 @terezka1947
ide v podstate o zodpovednosť a záväzok, bez ktorých nemôže fungovať žiaden vzájomný vzťah. Ono sa to dnes prejavuje vlastne aj v iných druhoch vzťahu (napr. partnerstvo/manželstvo...).
@0silvia0 Všeobecná viera kresťanská:
....verím v ... svätú cirkev všeobecnú....
Chodím zriedka do kostola, ale p. farár rozpráva o láske, obetavosti... a vyzýva, aby sme ani za dverami kostola nezabudli na p. Boha.
Spoločenstvo je dôležité preto, aby si človek objasnil nezrovnalosti, ktoré má, nezabudol v záplave povinností na určitú pokoru, nepovýšil sám seba na boha....
@adsumus dala si trochu do podobnosti kresťanstvo a islam (nejaké spoločné prvky), avšak rozhodne má spoločné prvky aj kresťanstvo a židovstvo. Tam je to dokonca fakt, nie iba náš názor. Kresťanstvo prijíma aj Boha židovstva, je to ten istý Boh. Židovstvo potom akurát neprijalo Ježiša ako Mesiáša (veľmi zjednodušené: vtedajším predstaviteľom národa nevyhovoval Mesiáš, ktorý prichádza najskôr ako obetný baránok, čakali veľkého vysloboditeľa, ktorý zničí utláčateľov a vyvýši židovský národ, on však učil, že najskôr je potrebné byť oslobodený od otroctva vlastného skazeného srdca... a hlavne zomiera ako vykupiteľ, bez čoho by jeho druhý slávny príchod bol pre nás záhubou...).
V podstate zo židovstva vychádza aj islam (spoločný predok Abrahám) a aj kresťanstvo (Ježiš bol Žid, všetci prví učeníci boli Židia).
Ja osobne mám dodnes vo veľkej úcte Židov práve preto, že som kresťan.
Škoda len, ak medzi týmito náboženstvami začne prevládať viac národnostná fanatická hrdosť, povýšenectvo až nenávisť. Je to v priamom rozpore s Ježišom, ktorý napr. za príklad viery pred Židmi dával rímskeho vojaka, za príklad skutkov Samaritána... a je v celej Biblii viacero príbehov, ktoré narážajú na to čiernobiele videnie "my sme tí praví, vy ste nič". Verím, že Boh miluje rovnako Žida, Moslima, kresťana, pohana, ateistu... On vidí vždy predovšetkým človeka, po ktorého prítomnosti a vzťahu s ním túži.
a aj tak si myslím, že dobro sa vráti, aj zlo - čo zasejeme, to budeme žať. Ale to neznamená, že budem niečo robiť zo strachu alebo zo zištných dôvodov.... (netýka sa to "materiálnej" stránky - napr. práca, kt. ma nebaví (upratovanie), resp. učenie sa na predmet, kt. sa mi zdá nepodstatný, ale skúšku treba urobiť...) Raz v tv dali niekomu otázku "kedy ste šťastný?" - "keď vidím, že som niekoho spravil šťastným" To sa mi páčilo.
ešte ako dieťa za socialiizmu som prišla za otcom s tým, že verím v p. Boha - keď existuje, je to dobré, ak nie, aspoň si precvičím pamäť... 🙂 Ale až ako dospelá som zistila, že skutočne je a teraz viem, že sa mi dal spoznávať už v detstve... 🙂
asi sa vam nebude pacit co napisem ale podla mna ludia robia chybu ze sa privelmi drzia toho co povie cirkev (alebo nejaky iny vodca) a boja sa ze to bude hriech ked si budu nieco inak - po svojom vykladat. cirkev potom moze velakrat ludi nasmerovat aj na zlu cestu. a da sa aj tak ako pise terezka ze nefilozofovat ale radsej zazit.
@trisssha preco si myslis,ze cirkve moze do niecoho nutit?
lebo mna nenuti do nicoho...ja sa snazim zit desatoro...a to,ze je niekde napisane,ze aspon raz za rok spoved,tad,atd.....a nedela kostol....to,kto nechce,aj tak nedodrziava,no ako ho k tomu donuti nejaka cirkev?nijako
a aj ti,co z nejakeho folkloru chodia trebars kazdu nedelu do kostola....tak ja neviem,ci ten "folklor" ich naplna nejako...mozno ano
je vela vlaznych ludi...ale to je uple vsade a vo vsetkom
ale nerozumiem nikdy tomu,preco by som sa mala bat slobodne mysliet a aj slobodne sa rozhodovat,aj ked som sucastou cirkvi
a uz vobec nie z dovodu strachu z hriechu
to su take zvlastne akoby "ospravedlnenia" si vlastneho strachu niekam patrit a brat veci vazne
a prip.zrelativizovat uprimne snazenie inych alebo este ich posunut dalej(alebo skor nizsie,tak trosku pouvazovat o ich intelekte,rozume,atd)
ved...ak niekto nechce byt sucastou nejakeho spolocenstva,je to jeho volba=taka ista ako toho,kto sucastou niecoho je
este som nevidela a nepocula(okrem siekt),aby cirkev vladla strachom a hrozbami=v 21.storoci
mame Bohom danu slobodnu volu a ja ako krestanka som sucstou cirkvi,lebo cirkev je zalozena jezisom...
nemozem odelit jezisa,seba...to sa neda...a nemalo by to ani logiku byt krestan a zaroven nebyt s kristom
takze=to je z mojho,krestanskeho pohladu
a jasne,ze vela veci pisem prave cez ten pohlad...ale nemam preco este znevazovat inych,iba preto,ze hladaju a su na ceste...ved n atej ceste som aj ja...tiez chcem rast...a aj musim,neda sa stagnovat,ani v duchovnom zivote nie.
@terezka1947 nenuti, to som nepovedala len povie co je spravne a co nespravne a potom sa uz nemozes rozhodnut sama. ale ak to niekomu tak vyhovuje nemam nic proti, aj to je rozhodnutie.

pre mňa je tiež p.Boh aj osobný, nevylučuje sa to
však aj napr. fotóny majú vlnovú aj časticovú povahu....