Mať dieťa okolo 40-tky - názory zo života
Viem, že sú tu témy mamičky 35 a podobne ale v mojom okolí čo mám kolegyne a známe sme zhruba vo veku 36-41 rokov sme skoro všetky znovu vydaté a túžime po dieťatku. Naši manželia sú bud o pár rokov starší alebo v našich rokoch a nie všetci sú zato.
Prosím ak môžete a myslím, že tým prispejeme aj ženám, ktorých sa táto téma týka napíšte sem len svoje názory na to čo si myslíte o tom, keď ženy okolo 40 majú dieťa a ich partner tým pádom tak do 45 rokov? Názory na nete sú rôzne ale ak môžete napíšte vlastné skúsenosti alebo okolia, práce.
Väčšinou takéto páry buď už majú svoje zázemie, finančne na tom dobre a odrastené deti alebo naopak sú presne na tom ako iné mladé rodiny, majú úvery lebo museli vyplatiť bývalého partnera, iné vyhliadky v práci do budúcna a pod.
Mám na mysli niečo v tom zmysle:
- prečo ste sa rozhodli mať dieťa alebo sa stalo
- ako dieťa prijal partner, deti, rodina, práca, okolie
- ako ste zvládali tehotenstvo, starostlivosť o miminko
- váš návrat do práce resp. nové pracovné miesto
- vzťah medzi dieťaťom a rodičmi
teda nie úvahy ale ako to je.
ďakujem vopred za všetky odpovede aj za ženy, koré sa rozhodujú plánovať dieťatko alebo keď sa stalo či si nechať dieťatko.
@veronkaj dieťa po 40 vôbec nie... Ani po 35. Vidím to na mojej svokre, ktorá mala dcéru keď mala 40 a to mala už 2 dospelých synov. Vôbec na dcéru nemá energiu, je rada ze ju dá pred TV, počítač a pod len nech ma od nej pokoj. Teraz ma 10 a dcéra jej neskutočne skáče po hlave. Príroda vie prečo to zariadila tak aby mali deti mladšie baby tak do 30. Takže za mňa určite nie.
My mame 4 dieta po 40. Vytúžené. Tehotenstvo najlepsie. Pobyt v porodnici najlepsi. Babetko uzasne. Také lenive ze ani sa neplazila ani nestvornozkovala ako surodenci. Pediatricka to zhodnotila. Vy jej vsetko podate. Ona nemusi. Odporucam kolko je sirot xrocnych. To sa neda povedat.
@sindas keby to tak priroda zariadila(ako pises), tak by zeny uderom 30tky prestali byt plodne. A pozrimeze, ono to ide aj v 40tke, aj neskor... V mojom okoli viacere mamicky co rodili po 40tke, unava standardna asi ako kazda matka, ale nic extremne...nech si kazdy rodi kedy chce, kedy sa mu da, kedy ma podmienky....Nikto ma nepresvedci ake fasa je porodit 20rocna - nezabezpecena, nedostudovana, s holym zadkom a vo vacsine pripadov financne odkazana na rodicov....mladost v keli, ziaden rozlet, cestovanie, nic, ale hlavne ze mam dieta....
@andulam
@zooeynka
1. statistika je pekna vec (teda, ze statisticky vychadza, ze ak mam deti v mladsom veku, budem s nimi dlhsie... ale kolko je pripadov, ze rodic umrie mlady - choroba, nehoda... ja konkretne takych poznam viacero, darmo mali deti pred 30tkou ☹ ) takze spoliehat sa na mlady vek je fajn, ale istota to zdaleka nie je...
2. veru, priroda/evolucia chyby nerobi - predsa by nedala zenam plodnost do 45, keby to bolo neziaduce (akoze Janet Jackson v 50tke je samozrejme extrem, ale poznam min. 3 zeny, ktore mali dieta po 48!roku zivota, nie cielene, ale stalo sa... asi to tak malo byt... 🙂 Ci ma vari zena brat od 30 antikoncepciu?) 😀
Ja ti napíšem svoj názor z pohľadu dieťaťa ,ktoré mali rodičia tak neskoro.Mama mala 40 a otec 42.Mam dvoch starších bratov jeden je starši o 20 a druhý o 19 rokov.Bola som neplánovana,ale chcena.Ako dieťa som sa dosť hambila za to že mám oproti svojim rovesníkom starých rodičov,v tej dobe to vôbec nebolo také bežné ako teraz.Cize teraz si myslím ,že to dieťa už to tak nevníma.Mne sa aj decka v škole smiali že moji rodičia už sú jak babka a dedko.Dalsia nevýhoda ktorú som vnímala je že moji rodicia tým, že boli už starší nerobili so mnou také aktivity ako rodičia mojich rovesníkov.Mali podľa mňa aj staromódne názory.So súrodencami nemám až taký blízky vzťah,lebo sa ženili keď som mala 4 roky a už mali svoje vlastné rodiny.Ked som bola na strednej tak išli obaja do dôchodku a už sme si nemohli toľko toho dovoliť čo by si moja pubertálna duša žiadala.Napriek týmto ,,handicapom"by som ich nemenila........jedine čo má veľmi mrzí že som v podstate mladá a ocinka už nemám a mamina je ťažko chorá.Bratia si ich užili oveľa dlhšie ako ja,to im závidím.Ich deti sú už dospelé ,majú svoje deti a moje deti si starých rodičov budú pamätať len matne alebo vôbec.
To je veľmi individuálne a predovšetkým každého osobná záležitosť. Takúto vec by každý mal plánovať podľa toho ako to vnútorne vníma. Ak sa na to pár po 40 cíti psychicky a fyzicky nech idú do toho. Príde mi scestné škatuľkovať to podľa toho že keď sú rodičia starší tak nebudú vládať, je to fakt individuálne. Áno poznám aj také prípady. Ale je aj veľa mladých mamičiek vyšťavených ako citróny a zase na druhej strane veľa mamičiek po 40 ktoré zvládajú ľavou zadnou a majú energie za troch. Starší rodičia majú zase oproti tým mladým skúsenosti a nadhľad. A riešiť že skôr zomriem a dieťa nechám samé je scestné lebo nevieme dňa ani hodiny. Moja mama mala sestru ako 19 ročná, mňa ako 24 ročná a zomrela 48 ročná.
@sindas Ľahko sa to hovorí tomu kto svadbu aj deti stihol "ukážkovo tabuľkovo" do 30.Je veľa žien čo normálneho chlapa našli po 30,mnoho párov trpí neplodnosťou a jednoducho sa zadarí neskôr, ďalej veľa slobodných a rozvedených mamičiek ktoré si nájdu muža čo ich bude ľúbiť a chcú ešte zažiť trochu rodinného šťastia, iné možno iba jednoducho popri starších deťoch cítia že majú silu aj energiu na ďalšie. Prosím ťa nesúď takto čiernobielo lebo nemáš šajnu čo si prežili a možno aj vytrpeli ženy čo sa rozhodli rodiť v 40.Tie ich deti sú mnoho krát vytúžené a vymodlené.
Ja som sa s manželom zoznámila keď sme mali obaja takmer 39 (obaja slobodní a bezdetní), po svadbe som po 5.mes.skúšania ostala tehotná (obaja sme mali 40), v tehu okrem cukrovky žiaden problém, ani len jedna nevoľnosť, nič. Fit do konca, pôrod natur, bez epidurálky, krásny zdravý chlapček, celá rodina sa vytešuje a my tiež, každý deň minim.2-3 von, ihrisko atď, únava tu samozrejme je, lebo do 15.mes som kojila na požiadanie (vstával aj 8x v noci), ale to neznamená že celý deň sedíme doma na zadku. Sme vonku častejšie ako "mladšie"mamky, čo sa na ihrisku viac venujú mobu, ako dieťaťu. Z okolia podpora, že sú aj staršie rodičky, dokonca aj prvorodičky. Do práce chodím už 8 mesiacov (doma je mm), robím na plný úväzok a prajeme si, aby mal súrodenca (preto odstavujem kojenie a ideme na to). A ináč ako 15.ročná som bola polosirota, takže smrť si nevyberá podľa veku.
A mladšie kamošky po umelom oplodnení veľmi problémové tehu, s viacnás.hospitalizáciami, cisársky, zdravotné ťažkosti aj po pôrode...takže je problém vek? Nie, zdravie.
Dnes su to 2 týždne čo odstavujem a krpec je každú noc 2-3 hod.hore. aj teraz, ale ráno o 07.00 šup do prace, po nej valím domov a von na minim.dve hodky, ihrisko, prechádzka, už sa neviem dočkať kedy otvoria kupko, kúpime sedačky na bicykle a bude sa dať aj viac podnikať. Každý je fit, ako sa udržuje.
@andulam zvlastny nazor - aj tvoj aj muza - je vidiet ze ste obaja velmi mladi - teda pri tvojom muzovi neviem z coho to vychadza - este som sa od chlapa s takymto bazorom nestretla akurat ked deti jednoducho nechcel a len to zene potreboval do peknych slov schovat...
Ak uz sa bavis o prirode a nazoroch lekarov ( ktore sa dnes uz dost lisia ) tak odporucaju zene otehotniet vo veku 25-30 rokov - predtym nie kedze telo sa este vyvija, potom uz su urcite rizika...
Co sa tyka toho ci si ta dieta uzije ci nie - no co ti k tomuto🙂 mozno akurat fakt ze zivot nie he statistika a smrt si podla veku vo vela pripadoch nevybera - moji rodicia ma mali mladi, spokuziacku uz ako starsi - napriek tomu nam ocko zomrel ten isty rok... ci si budes alebo nebudes s detmi rozumiet je velmi relativne - ja si s mamou ktora ma mala ako 21rocna rozumiem az teraz, moja puberta bola horor kedze aj ona mala nejaku oneskorenu ( rodila od 18tich tak ju to chytilo po 30tke kedy chcela dobehnut vsetko zameskane...) - vobec sme si nerozumeli... ci budes alebo nebudes fit pre svoje deti je opat len na tebe - kolko 20-30tniciek sedi na zadku na ihrisku a vykecava s kamoskami a kolko 40-50tniciek naozaj aktivne zije - zalezi len od nadstavenia rodiny , nie veku...
Z mna ak je zena zdrava a fit a babo chcu tak ten vek nad 30 je lepsi ako do 30tky - vacsinou uz je zazemie, zena vyspela rozumna trpezlivejsia a partnerstvo pevnejsie... moje spoluziacky co todili hned po strednej z velkej lasky su vsetky uz rozvedene a po pomaly 15 rokoch cakaju dalsie babatka s novymi partnermi...
@lussyl5 ja nikoho nesúdim.. Napísala som ze nech si každý rodi ako a kedy chce je mi to jedno... Ja som reagovala na autorku ktorá chcela poznať názor ostatných a ja som jej ten svoj názor napísala. Neviem co ta tak vytáča to ze môj názor je taký že do 30 a hotovo. Nikomu ho nevinucujem a keď si niekto myslí že to zvládne aj neskor no nech sa páči ja ju na potrat posielať nebudem zato ze ma cez 30.
@andulam scestný názor, radšej deti ani nikdy nemaj, ved nikto nevie dokedy tu bude. Taký Gott by nemohol mať ani tie dve krásne dievčatká, keby takto uvažoval, choré....
@sindas vieš koľko je 20 ročných nezodpovedncýh frackov, čo majú deti nevenuju sa im? riešia oblečenie, mobil, disco, pivo?
@veronkaj Svoje prvé dieťa porodím síce len v 34. rokoch, ale manžel má 42 rokov, tiež je to jeho prvé dieťa a starí sa teda necítime 😉🤰🍀
Prvé dieťa som rodila ako 35r. Muž mal 40r.,druhe som mala ako 40r. a muž 45r. Vôbec neľutujeme, v tehu žiadne problémy, keby nerastov bruško ani neviem že som tehotná. A myslím si že žena si tehotenstvo aj materstvo viac užíva po 35tke a vyššie ako mladé 20tky.
@tucniacka11 a vieš koľko je 40+ mamičke co s tým dieťaťom nevládzu?
ja som stala mamou prvy krat v 21 rokoch syn je uz vystudovany vysokoskolak s vlatnou karierou,druhy krat som sa tala mamou v 40 ,zoznamila som sa s terajsim manzelom bezdetnym,tehotenstvo bez problemou aj porod normalny bez epi,pracujem od maleho prvych narodenin,ked som v praci ja tak od malicka stara mm ,je mi luto ze pri starsom synovi som nemala tolko casu a moznosti sa venovat ako pri mladsom,vela zavisi od parneta nastastie na druhy krat som nasla stastie
Pridám názor z opačnej strany, zo strany dieťaťa. Mamina môjho manžela ho mala v 38 rokoch, je z druhého manželstva. Má ešte dvoch súrodencov, o 16 a o 8 rokov starších. Manžel má už po 30-tke a nikdy, ale nikdy nebol problém s jeho rodičmi, jeho ocino je od mamy od pár rokov mladší. Moja svokra je veľmi aktívna aj keď má blízko 70. Chodí do klubu dôchodcov, 2x do týždňa na jogu, raz do roka na dovolenku na turistiku do hôr a raz k moru. Tento rok prvý krát letecky. Sama tvrdí, že má svoje najlepšie roky, život si užíva. Je duchom aj telom mladá, dokonca je viac fit ako o 15 rokov mladšia moja mama. Moja mama sa všetkého bojí, na dovolenku ani za svet a vidí všetko čierne 😀. Svokor je tiež na dôchodku, ale aj pracuje, takže
a tiež je duchom mladý a fit. ja sa vôbec nebojím zveriť svokre dieťa, aj keď má skoro 70, viem, že sa dobre postará a vek je to posledné, čo u nej trápi. Ona sama hovorila, že to posledné materstvo si najviac užila, dieťaťu sa najviac venovala, celkovo pre ňu materstvo v neskoršom veku bol len prínos. Takže ja som za a sama zvažujem mať dieťa aj v neskoršom veku.
To,ze kam bude smerovat tento trend sa ukaze cca o 20 rokov ,ked 65 rocne mamicky napisu skusenosti o tom,kolko mali energie,ked ich diete prechadzalo pubertou a ony mali takmer 60 rokov,a teda kym dieta ukoncilo celkovo studium budu mat cca 65 .....mozno to bude dobre zvladnutelne,ktovie,..toto su veci,ku ktorym sa momentalne malokto vie vyjadrit.Vacsinou zeny v 60 tke boli a su v tejto dobe babicky,ktore sa venuju v case volna vnucatam.Aj ked kedysi mali zeny dieta po40 tke,nebol trend vysokolskeho vzdelania a osamostatnenia sa az cca v 30 tke.Co teda vychadza ze dieta pravdopodne bude zit s rodicmi cca do ich 70 tky,a vnucat sa mozno asi ani nedockaju.Ja som dieta ,ktore mala moja maminka v tej 40 tke....starych rodicov som nepoznala,vychovala ma sama a uz tu so mnou nejaky cas nie je ,a velmi velmi mi chyba....
Ja som mala deti skoro,nelutujem na tom nic,tesim sa,ze uz su samostatne,doma pomozu,ja osobne citim,ze uz by som nemala tolko energie v tomto veku znovu sa stat matkou,a venovat sa nonstop detom ako kedysi,ale tesim sa ze kym budem mat 50 rokov,budu tu hadam uz aj vnucatka,ktorym sa v case volna budem venovat.
Avsak kazdeho je osobna vec ,ako sa rozhodne,kazdy ma iny uhol pohladu,tento moj ,je len jeden z mnohych 🙂
@sindas no koľko, ty vieš? ja to vidím tak, že skor tá 40 ročná to má už v hlave usporiadané, vie čo chce, chcela, je finančne zabezpečená, má bývanie, a ked je ona spokojná je spokojné aj dieťa, ale taká 20 čo otehotnie ani nevie poriadne s kým, o rok sa rozvádza, je zlá, nervozna, podraždená,nemá bývanie, nemá auto, nemá prácu, otravuje sa ešte aj s rodičmi, lebo tam musí byvať, to je lepšie? mám kamočky 40 ročné a poviem ti, maju aj lepšiu kondičku, aj menšie zadky, ako tie mladšie, čo na všetko frflu
@kattyb som sa tak zamyslela teba mala mama v 40 r a bola podľa teba stará a ty si mala bábo v 37?🙂ale súhlasím s tým čo píšeš vieš sú ľudia čo majú babky a tiež sa vnúčatám nevenujú či je tam iný zadrhel
Áno je iná doba dnes sa na to nepozerá práveže ľudia pokým dostuduju niekde sa zamestnajú podľa mňa je normálne, že ľudia rodia medzi 30-40.V zahraničí takmer pred 40 a po....
Ahoj. Mala som prve dieta v 20tke. Mame dobry kamaratsky super vztah.
Teraz mam s novym partnerom dve male deti. 3rocneho som mala v 38,5rokoch a teraz mam miminko, ktore ma 5mes a ja 42rokov. Muž ma rovnako.
Nad Niektorymi komentmi sa mi pozastavuje rozum. Ale ok.. ;)
V prvom rade ide o povahu ako je matka nastavena, ake ma zivotne priority, ako sa citi psychicky a fyzicky. Ked vidim niektore dnesne 30tnicky, hruuuza! Bez energie, bez napadov, bez fantazie k aktivitam - ci uz vlastnym alebo k detskym.
Mna to bavilo aj v 20tke aj 40tke. A teraz si to este viac uzivam. Mala som sice rizik.tehu (vsetky 3!!) Ale mam krasne tri zdrave deti.
Ten 22rocny vyletel z hniezda do Sveta uz v 19rokoch. Takze mam sa zasa s kym tulkat a uzivat si aktivity, vylety..lebo materska dovolenka je supeeeerna. V mojom pripade je to fakt dovolenka. A to mame aj velky dom, o ktory sa treba starat
Rozhodli sme sa pre dieta, ale naozaj po zvazeni vsetkeho. Hlavne sme uz mali slobodu, cestovali sme. A nelutujeme.
Tooolko 60tniciek sa zideme na maturitnom vecierku nasich deti...ze az 🙂 🙂
Ked som lezala v nemocnici, tak raritou bola 23rocna mamicka. Vsetky ostatne boli 35+.
Paradoxne ked som ja rodila v tych 20tich rokoch, raritou vtedy bola mamicka po 30 🙂
Nikdy nedavajte na reči ostatnych. Kazda mame iny život, inu povahu, ineho muza.
Je to len a len vasa vec a vec vasho partnera. Je to vase rozhodnutie a riadte sa intuiciou a co vam hovori vase vnutro. Mozno budu prve mesiace tazsie, ale ked uvidite prvy usmev na tvaricke vasho dietatka, prve MAMA, prve kroky... vsetko vas prejde! ❤
@zooeynka no je to síce pravda, že smrť si nevyberá ale zomieera oveľa menej mladých ľudí ako starších. Tiež som okolo 38-ky rozmýšlala či áno alebo nie. Ale keď som si predstavila že keď bude mať dieťa 25 my s manželom cez 60, on dokonca ku 70-ke. Dieťa ešte môže študovať a veru pri súčasnom tempe a stresoch neviem v akom zdr. stave budeme a či budeme vládať sa postarať o dieťa. Vidím to teraz na kamarátkach, ktoré majú deti - 4-10 rokov a s manželmi majú už do 50-ky. Nech si každý nahovára čo chce, vek nepustí. Či je to už únava, zdravotné problémy a pod. Pokiľa by som dieťa nemala, tak by som sa na to dala ale inak nie. Už sa mi to zdá privysoký vek. Viem, že je to teraz moderné ale za mňa nie. Teraz ešte majú energiu aj keď tvrdia že pomenej ako v 25-ke ale ako na tom budú keď budú mať 60? Nevedia ani oni. "Podľa mňa okolo tej 40-45-ky ľudia ešte vládzu, ale ako na tom budú po 65? Tiež by ma zaujímal názor žien po 60-ke ktoré majú doma 20 ročné deti, že ako to zvládajú.
@eliska13 možno si ma zle pochopila ja to vôbec neodsudzujem,veľa vecí som vekom pochopila.....a nebránila by som sa teraz ani ďalšiemu dieťatku .len som napísala ako som to vnímala vtedy ako dieťa.Mama mi často krát spomínala ako ju všetci odhovárali od toho aby ma mala,vtedy bola rarita.Doba sa zmenila ,sú úplne iné možnosti ,ja si myslím že je to len na partneroch, či sa na to cítia alebo nie

Ahojte..mna sa sice tema nejak netyka,ale strasne ma zaujima(prepacte,ze to sem dam),ci myslite na to,ze vase deti budu este pomerne mlade,ked uz ostanu bez rodicov?neodsudzujem to ani nic,len ma to zaujima.kamaratky maju starsich manzelov a tych ich vek vobec netrapi,myslia na to zeny?moj manzel napr.uz po 30 nechcel dieta(dalsie).