icon

Máte strach z medveďov?

18. apr 2025

Útok sem, útok tam...bojíte sa ísť do lesa s deťmi alebo vás strach z medveďov neodrádza?

tilly
19. apr 2025

Minule som išla autom a tuším slovenský rozhlas to bol, rozprávali tam o medveďoch, bolo to po tom poslednom útoku. Traja odborníci tam boli, štvrtý na telefóne a každý hovoril niečo iné...

maryetta
19. apr 2025

Sme na kysuciach. A tu u nas uz bol 3x videny medved. Zrovna vo stvrtok hlasili v rozhlase ze znovu vystraha. Tak nielen do lesa. Ale uz ani von nechcu ist deti same.

ankare
19. apr 2025

Nechodím do lesa, bojím sa medvedov. Ale oni sú tam doma.

darina77
19. apr 2025

Volakedy som rada chodila na dovolenky na Liptov, uz par rokov radsej nejdem

hrabovo
19. apr 2025

Keby im ľudia nezobrali všetko jedlo z lesa.... Tie plne koše húb, lesného ovocia....

maja249
19. apr 2025

Nie. Ako sa mám správať v lese, ma kedysi dávno naučil tatino a zatiaľ mal pravdu. Macov som stretla už viackrát, sofistikovane a usporiadane sme sa obišli a tým to skončilo. Raz sme dokonca spolu s macom, každý z opačnej strany kríkov, objednali maliny...no ale vtedy mi to už jedno nebolo...nevšímal si ma, len som sklonila hlavu, sklopila oči a pomaličky som vycúvala preč za stromy, potom som začala "kašľať", maco zdvihol hlavu, otočil sa ku mne veľkou tučnou riťkou a zdrhol.

katarinaba
19. apr 2025

Ked su premnozene, znamena to, ze maju dobre podminky a dostatok potravy. Otazka je, ktorej potravy. Ludia si zo znacnej muery mkzu sami za tento stav. Prirodzenu potravu im beru z lesa, neprirodzenu potravu im ponukaju na sidliskach. To je dovod, preco su blizko miest a dedin.
Ak su ozaj premnozene, tak nejaky ten odstrwl by bol nutny urcite. Horsie je, ze ti, co ten odstrel chcu, nevidia za tym upravu populacie medvedov, ale trofeje, maso, kozuch.
Tiez by som bola za, aby sa kastrovali, medvede by sa tak nemnozili, vykastrovane samce by v case ruje neboli agresivne. Kastracia (nie sterilizacia u samic) je jednoducha, bezpecna. Vykonava sa na mieste, netreba nic specialne.
A uplne naj, bez ohladu na to, ci su alebo nie su premnozene, by bolo uz spomenuta monitorovacie cipovanie a aplikacia, kde by bolo vidiet, kde sa medved nachadza. Kazdy by si vedel aplikaciu stiahnut, v pripade, ze by sa medved priblizil na istu vzdualenost, dostal by clovek upozornenie. Ved medved moze zautocit, aj keby zil ako posledny jedinec, nie len ked su ich stovky.

maciatkolulu
19. apr 2025

@ysseba sranda a z Rakúska chodia na Slovensko.

iwesska
19. apr 2025

Minule som v obchode zapocula takeho stareho pana ako rozprava s predavackou - jeho znamou. Pytala sa,ze ako sa maju na Liptove a ujo hned,ze dobre az na tie medvede,ze uz do lesa nechodi. Ze ma kamarata horara a ten ked ide do krmelcov jedlo doplnut,tak so sebou berie dalsich 2, ktory maju pusky a striehnu. Takze uz ked sa boji ist sam horar do lesa,musi to byt dost zle. Nie to este deti tam tahat.

hellwant
19. apr 2025

@ika02 Zaplatis to? Dost co ti nasi politici robia s nasimi danami a este aj toto.Musis navyse platit cloveka co to urobi, prevoz hore dole, chlapov co ho nalozia, narkotika a stale ti beha po okoli a jed zabije jastrivany niekohi, staznosti ludi, ze baco vlada minula peniaze, ked to nepomohlo- ale tie ty mane aj teraz🙂. Vysledok za xy rokov. A nemyslim si, ze v hocijakej stajni ho zhodia a budu kastrovat. Prepac, ale je to nezmysel- nemyslim to v zlom. Nepocul som, ze by toto niekde robili, asi vedia preco. Ono spoza mobilu to vyzera jednoducho, ale nie je. A to este si zoberme, zeby sa stal pripad, ze by narkotika - aj ked iba jedneho- medveda dostatocne neuspali a okolo neho chlapi.

larinka552
19. apr 2025

Trochu ale kto sa boji nech nechodi do lesa 😃

la_dolce_vita
19. apr 2025

Samozrejme mam strach, u nas je ich uz privela. Stale sice chodim do prirody, na turistiku a bicykel, nechcem to uplne zrusit, ale lokality uz viac zvazujem. Uz to nie je ono.. Medvedov som uz stretla, nastastie bez nasledkov, ale nemusi to byt takto vzdy.

annm81
19. apr 2025

Ja tú paniku, že sa niekto bojí ísť do lesa, nechápem. Stačí sa naučiť, ako sa v lese správať, vnímať svoje okolie a nič sa vám nestane.

PS: na SK som stretla len srnky a líšky, ale žila som v krajinách, kde som medvede stretla opakovane a to aj kúsok za mestom a rovnako aj pumy a ľudia tam takú paniku nerobili.

lasona
19. apr 2025

Byvam na Liptove, kúsok od nás bol videný hneď v dedine medveď, v ďalšej dedine tuším minulý rok napadol kúsok od domu jedného pána. Neprežil. Veru nechodíme teraz nikde...pre istotu..možno až potom keď napadne nejakého poslanca , tak až vtedy to začnú riešiť. Na hlavu toto...

oliviabb
19. apr 2025

Bojím sa a to nemáme deti. Odmietla som chodiť na turistiku, nakolko som pozerala pomedzi stromy, za seba. Vobec som si to neuzila, len stres som mala. Na jednej túre pred nami sme videli mlada, musela teda niekde byt aj matka. Vlani na hubach sme videli trus, rychlo sme sa pratali prec.

natinka36
20. apr 2025

@julish aspon netrep.

julish
20. apr 2025

@natinka36 pokracuj

marca12
20. apr 2025

Ano,bojim sa a mam respekt. Uz sa len tak nevyberiem do lesa. Ak aj ideme,tak to nie je komfortna prechadzka,uz si ju tak neuzivam.

cukroska
20. apr 2025

@miroslava21 Áno súhlasím. Su premnožené a kedysi to nebolo Ako deti žijúce na dedine sme behali aj samé po horách a s rodičmi chodili často na hríby,maliny, černice, čučoriedky a ocko nás brával aj ďaleko do hôr a nikdy neboli tam medvede. Vždy boli medvede len vyoko v horách, na lazoch aj to ich nikdy nikto nevidel .Možno horári, lesníci,ake bežný ľudia nie.

cukroska
20. apr 2025

U nás sa zase údajne pohyboval v Lučeneckých horách, nad priehradou ,kúpeľmi visia oznamy.Neviem či pravdivé, ale rešpekt určite mám. Les mám veľmi blízko a chodím často sama a prečesala som sto krát aj tie miesta kde bol údajne videný. Určite by som teraz sama nešla ďalej do hôr, aie na cyklotrasu čo vedie cez les chodím.Ale inak sa nebojím. Ale rešpekt mám obrovský a určite by som nešla hlbšie do lesov.A už vôbec nie Poľana, Detva, Hriňová.
Väčšinou chodíme pp vyznačených trasách.

cukroska
20. apr 2025

@maja249 Tak rozprávaš to akoby to bol len macko uško.neuveriteľné...

mandarinka555
20. apr 2025

Les je pre medveďa jeho prirodzené prostredie!!!! On ti nechodí do obývačky a ty mu nelez do lesa a každý bude spokojný.

miroslava21
21. apr 2025

@mandarinka555 a clovek je umely vytvor? On nie je sucastou prirody? Nema pravo cjodit na prechadzku do lesa a prirody? Len do obchodu do mesta? Ci ako? 🤦‍♀️
A len tak mimochodom, medved v L Mikulasi pri obchodnom centre je co? Vtedy bol kto spokojny? Medved v dedine ci na pozemkoch ludi je tiez v poriadku? Tak tu netrep, ze clovek nema pravo sa trepat do "jeho" lesa.

rachel36a
21. apr 2025

@mandarinka555 ja milujem tieto reči...ano zvieratá patria do lesa, ale su premnozene, tak ako je " premnozrny" človek...je nás stále viec...vize budeme stake uberat zvieratam z ich prirodzeneho prostredua...tak teraz koho budeme eliminovať???
Ludi????

barka1
21. apr 2025

@rachel36a jediným prirodzenym nepriatelom pre medveda je človek. Desatrocia sa nijako nezasahuje do populacie medveda, preto je premnozeny. Každý jedinec potrebuje svoj priestor, preto sa posuva tam, kde roky nebol - nie preto, ze mu uberame my ludia prostredie. Práve Podpolanie je toho dokazom a prikladom. Tam nie je ziadna velká výstavba, a predsa sa medvede posuvaju smerom na juh k Lucencu. Pretoze Polana, kde medvede vždy žili, je už plná. Pred 3 rokmi pri Malinci medvedica napadla ženu. V starom ovocnom sade, v oblasti, kde sme pred 30 rokmi chodili na cernice a šipky, kde stopy po medvedovi nevideli 50 rokov...
Takze o tom to je. Pred 100 rokmi sa ludia medvedovi bránili, občas nějakého zabili, atd. Potom začal byť chraneny a takto to dopadlo.

Druhá vec su vnadiska, ktoré kedysi tiez neboli a ktoré poskytuju medvedom nevidany zdroj potravy. Ale to už suvisi s nenazranostou ludi a politikou.

rachel36a
21. apr 2025

@barka1 mne to nepíš, ja to chápem...som z Turca, tu už sa človek boji vyjsť aj za sídlisko...ved preto píšem, ze koho treba eliminovať?
Ochranári by len chránili medveďov, ale ľudí kto?

mamina7070
21. apr 2025

prestalinsme chodit donslovenskych lesov radsej ideme do zahranicia kde nie je premnozeny

a medveda sme mali uz aj u nas v okoli (na okraji zitneho ostrova) lebo su premnozeny a samy sa vytlacaju z povodnych lokalit
za mna by mal byt ich pocet regulovany tak ako je to aj inde

mk1111111111
21. apr 2025

Mne z toho pride "vtipne", ze mam ist do lesa a robit hluk. To ako to tam bude vyzerat? Ked budeme vsetci "hucat na lesy" . A kam potom ten medved utecie?, ked sa bude hucat z kazdej strany 🤔 Do lesa sa chodilo oddychovat, uzivat si to ticho, nacerpat energiu. Tak ja dalej "nehucim na lesy" a do lesa chodim do AT, CZ a mam pokoj. Luto mi je skor ludi, co musia v ich okoli zit, pride mi to smutne, ze sa musia bat, vyjst z vlastneho domu.

liv1
21. apr 2025

Aj pre cloveka je priroda prirodzene prostredie. Ci co si myslite niektore, ze nasi davni predkovia sa narodili do panelaku? 😁

miroslava21
21. apr 2025

@cukroska presne, ja si pamatam ako deti sme chodili hravat sa do kukuricneho pola schovavacku, za starkinou zahradou bolo pole a za nim zacinal les. Dnes sa to bohuzial uz neda. Medvede nielen ze uz schadzaju z toho lesa, ale aj do zahrady. U susedov o 3 domy dalej zabil ovcu pred 2 rokmi. Tak potom aby sa clovek nebal ist do lesa.