Na Slovensku po slovensky - diakritika
Vážení diskutujúci,
to je pre Vás skutočne taký problém používať diakritiku (dĺžne a mäkčene) pri písaní príspevkov na Modrom koníku ?
To si hovoríte potom Slováci a Slovenky ?
Takto o tú kultúru jazyka prídeme veľmi skoro.
Skúste si vstúpiť trošku do svedomia a začnite používať slovenský jazyk tak, ako Vás to naučili v škole.
Ďakujem za pochopenie.
@lenka_aknel Chlapi majú tiež krámy ?
@kaktusik007 ja som dnes pocula ako jedna pani hovorila synovi ze nepojdu do CUKROSKY, sa mi z toho panenky pretocili viac ako tejto autorke z diakritiky :D
@kaktusik007 Je tu taká skupina, volá sa Ach, tá slovenčyna, tam by sa uplatnila.
Ale ty asi nie si rodená Slovenka, že? Lebo nerozumiem tejto vete: Asi som iba "stará škola", ale tomuto trendu "ničenia" slovenčiny je mi proste proti srsti.
Môžeš mi to preložiť/vysvetliť? 🙄
@paulinam99 ako v skole? Ved tak aj pisem. Mala som zo sloviny vzdy solovu 3. Takze, nezradim svoje vysvedcenia!!🙈🙉🙊
@pukina tak “ona” je vlastne “on” a prave si z nudy prelestil svoje slivky,z ktorych nam vyvestil,ze nebude ziadna z nas prezidentka! idem sa z toho soku vyspat. Dozinterpunkcenia😋
@bylinka25 Nemaj obavy, Ústavu SR poznám veľmi dobre. Napriek tomu si stojím za svojim tvrdením. Šanca, že sa mýlim, je len teoretická, ale pravdepodobnosť, že sa to stane, je blízka nule. Inak: S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou tvrdím, že sa prezidentkou nestane ani jedna z diskutujúcich z Modrého koníka. A tvrdím to práve preto, že už 2 mesiace čítam mnohé z diskusií a sú .... na hroznej úrovni. Predsa len prezidentkou by mal byť človek na vyššej úrovni. Mnohé príspevky v diskusiách skôr poukazujú na to, že autor(-ka) príspevku zrejme nemá ani maturitu (teraz neriešim gramatiku, i keď i tá čo to hovorí o osobe)
Treba čítať s porozumením. 😉
@paulinam99 uľavilo sa mi, že ani ty nebudes prezidentka, pretože soadas do množiny, kde sa táto možnosť vylucuje
@evaachesa Môžem sa aj pomýliť, že ?
Takže pre Teba osobne oprava (iné to snáď pochopili).
"Asi som iba "stará škola", ale tomuto trendu "ničenia" slovenčiny nerozumiem a je mi proste proti srsti." 😉
@viestta Potvrdzujem, nemám na to byť prezidentom/prezidentkou (vyber si, keďže nick je iba nick)
@paulinam99 preco stale spominas prezidentku?
@paulinam99 No, co takto sa naucit spravne sklonovat a az potom pustat jedovate slinky😉
@paulinam99 milá autorka, skôr než budeš niekomu vyčítať pravopis, nauč sa ho sama. A douč sa aj skloňovanie a časovanie. I keď neviem, či zrovna písanie bez diakritiky je neovládanie pravopisu. To asi len v tvojej hlave. Slová s diakritikou mimo iného žerú aj viac dat, a aj zdržujú, preto sa na internete nepoužívajú.
@paulinam99 keď mohol byť prezidentom Gašparovic, ktorý si mýlil národy a nádory, tak v konečnom dôsledku na toho slovenského prezidenta ma hocikto, kto spĺňa podmienky dane ústavou a získa dostatok hlasov
@solange7 Pretože väčšina sú tu ženy, či ?
@paulinam99 ano, je to pre mna zrovna teraz problem. Skus s tym zit. Ty budes asi tiez paulííííína a nikto tu z toho nevytvara temy vecera.
@paulinam99 nie, nemáš právo sa pomýliť a to už len z princípu ak založíš takúto diskusiu. Fakt nie. 💁😄
@paulinam99 prepac, ja som tiez stara skola, ale diakritiku na mobile pouzivat nemienim, trvalo by mi to dlho a myslim, ze kazdy inteligentny tvor to dokaze precitat.tak si necitaj moje prispevky, ja nebudem citat tie tvoje a bude nam obom krasne na svete:p
@paulinam99 to stale nieje odpoved. Uz 3x si ju spomenula uplne bez kontextu. Co ma gramatika spolocne konkretne s prezidentkou?
@paulinam99 Jebnuty troll
@paulinam99 A preco neustale omielas, ze ani jedna z nas nebude prezidentka? Myslis, ze niektora z nas o to vobec stoji? Ci Ty si myslis, ze ak budes pouzivat diakritiku, tak Ta zvolia?
@viestta Kvalita prezidenta sa odvíja od kvality voličov. Ak budú voliť iba samí "inteligenti", potom logicky aj prezident bude "inteligent", keďže bude z množiny voličov "inteligentov".
P.S.: U pretekára tie zámeny slov bola otázka skôr zdravotného stavu ako inteligencie. Ale môžem sa aj mýliť. Je to len môj názor.
tie otazniky sa este stale nenaucila pisat :D jeziiis dnes su tu tie diskusie mimoriadne vyzivne. uz sa mi ani neoplati ist spat, zachvilku sa mi zobudi dieta :D
@paulinam99 Tak teraz by sa dalo povedat, ze Ty by si radsej volit nemala, inak bude dalsi prezident nejaky samonasieraci neurotik😉
@solange7 S našou prezidentkou nič, tá je v pohode. 😉 Pravopis a ovládanie slovenského jazyka slovom a písmom je základom vzdelania. Bodka. To, že sa v niektorej obci dostane za starostu analfabet, je dané tým, kto ho volí. Pri malej obci je vyššia pravdepodobnosť, že voliči budú tiež analfabeti, tak si zvolia jedného zo svojej skupiny. Ale v rámci Slovenska si myslím, že tých nevzdelancov je cca do 30% populácie, takže pravdepodobnosť, že sa do úradu prezidenta dostane nevzdelanec, je pomerne nízka. 😉
@paulinam99 no pozri sa, teba toto trápiť nemusí. Napísala si, že na prezidentku nemáme ani jedna, teda ani ty. Takže môžme spokojne spávať, nehrozí nám, že budeme umývať okná na Grasalkovicovom paláci.

@ibajaanikiny hej hej, chcela byt strasne mudra, ale posledna veta je tiez ako generator nahodnych slov ci Andrej Danko ci kery ancijas zase :D