icon

Náročné deti. Aké sú?

register
4. mar 2010

Náročné deti. Aké sú?

veva1
19. jún 2010

Vaz si toho ze stichne aspon na rukach. tomo reval furt. no a je uplne prirodzene ze chce byt na rukach,je jej fajn pri maminke a vo zvislej polohe. nevies ci jej nie je zle po leziacky,ci sa jej mliecko do krku nevracia,preto chce byt na rukach. no a ked ju capnes teraz co urobis ked ti popise stenu,ocika koberec,vyleje polievku,hodi mobil do kosa ci do pracky?

suzik77
19. jún 2010

@veva1 ale ved som ti napisala, ze to tak zo srandy 🙂
neboj sa, nezabijem ju 🙂

veva1
19. jún 2010

@suzik77 joj ja som velmi proti bitke ako vychovnej metode a ked som si precitala ze capnes 4mes.dieta mi skoro oci vypadli. si ma upokojila ze to len zo srandy myslis nie ako vychovu

suzik77
19. jún 2010

@veva1 nie neboj, nemlatim ju. ale zase v buducnosti, ked uz bude rozumiet a bude velmi zla a trucovita, tak po zadku veruze dostane 😉
nechcem, aby mi zacala skakat ako 3-rocna po hlave... videla som uz par takych deti a to bolo strasne...

mobilo
19. jún 2010

suzik to že sú také nieje rozmaznanosť ani vypočítavosť to je práve tá náročnosť 😉 😉 😉 dieťa do roka sa rozmaznať nedá ..
idem Vás dočítať

mobilo
19. jún 2010

ja som tiež proti bitkám deti, ale pár krát už dostal po zadku...proste som vysvetľovala vysvetľovala a aj tak urobil naschvál a ešte sa mi zasmial tak to som nevydržala ale fakt len pár krát a to teraz keď už je vačší 😉
inak nie podľa mňa bitka nemá význam ..deti si potom myslia, že to je normálne biť sa a bijú aj ostatné deti a tak. Mne stačí, keď už moc vymýšla plače a hádže sa o zem ho dať do izby on plače, a poviem mi že keď sa ukľudní nech príde lebo ja to počúvať nepotrebujem a on do minúty príde a je kľudný takže tak...

mobilo
19. jún 2010

inak sme dnes boli na výlete bolo super sme sa vyšantili na bobovej dráhe, išli lanovkou a teraz sa manžel snaží uspať syna...ja mu idem nachystať desiatu zajtra do práce a hádam potom aj spať pojdem...
Pekný večer 😵

veva1
19. jún 2010

@suzik77 , to ci v 3 rokov bude posluchat,alebo nie capanec na zadok nezmeni. Mam 3roc. suseda ktoreho mlatia ako zito a neposlucha o nic viac ako tomo. Este skor menej a uz ani bitka na neho neplati,vyreve sa a neposlucha dalej,musia posunut hranicu trestu vyssie a asi pestou udierat obrazne povedane. Nehovorim ruka vyleti ,ale nie cielene dieta tlct,aby z neho daco bolo. Rok dozadu tomo strasne hryzol,chodila som aj s muzom s modrymi rukami. Tento rok zasa bije vsetkych co mu pridu pod ruku a udrie hocicim co ma v ruke. Chcem ho to odnaucit tak ho mam za to vycapat? Tomino bit sa nesmie ,nie je to spravne a drb mu jednu aby prestal 😅

suzik77
19. jún 2010

@veva1 moja mama spominala, ze moju starsiu sestru stale hryzla sesternica (tiez, ked boli asi 3-rocne deti). No a sestra len revala a nechala sa hryzt.. Az jej raz mama povedala, ze ked ju sesternica uhryzne, nech uhryzne aj ona ju. No a tak to aj sestra vraj urobila. Sesternica revala ako tur a odvtedy sestru prestala hryzt 🙂

A neviem neviem... Ja by som s modrymi rukami nechodila 🙄
Jednoducho by som sa hryzt alebo mlatit malym (vlastnym) dietatom nenechala.
Minule som videla chlapa (takeho statneho) niest asi 4-rocneho chlapca na rukach. Chlapec ho mlatil zovretymi pastami do tvare a ziapal pri tom ako pavian, no na celu ulicu... Chlap si s nim absolutne nevedel dat rady. Ludia len krutili hlavami a obzerali sa za nimi... Ja som si povedala, ze nikdy nedopustim, aby so mnou takto moje dieta "krutilo".

veva1
19. jún 2010

@suzik77 zapamataj si tento prispevok,ked pridete do obdobia vzdoru a dieta sa ti bude plieskat o zem tym viac,cim viac ho ty budes chciet prevychovat.
Si myslis ze z 18 mesacneho dietata da vytlct,aby ta nehryzlo? Sak on nehryzol z nerespektu rodicov,alebo zo zloby. Ked bol nabity emociami a nevedel co s tym cvakol a ked uz cvakol tak neodhadol ako cvaka ,ale z celej sily zahryzol. A aj teraz sa nebije lebo ma zlost,alebo preto ze som na neho makka ci ho nahnevam.
a ten ujo co niesol chlapceka,preco si myslis ,ze si s nim nevie rady? Pravdepodobne chlapec nesuhlasil s tym co od neho ocko chcel a tomu neostavalo nic ine len ho nasilu odvliect domov. Ty by si sa nevzpierala keby ti niekto nieco nasilu robil? Keby ho tam polozil na zem a vyfliaskal on tak by to bolo v poriadku? Lebo rodic dieta moze,ale ked dieta udrie rodica tak je nevychovane.

suzik77
19. jún 2010

@veva1 nuz, v tomto mame odlisne nazory... ale to neznamena, ze nemozeme diskutovat na urovni, ze? 😀

spravanie dietata je ovplyvnene predovsetkym vychovou, ale aj prostredim, v ktorom vyrasta, rovesnikmi, s ktorymi sa hra, jeho zrelostou a dalsimi mnohymi faktormi a zalezi len od rodicov, aby zistili, ktory faktor prevlada a aby zvolili spravnu taktiku, aby ho iste veci odnaucili.
Nuz, ja ti poviem, ze moja starsia sestra (dnes uz ma 3 takmer dospele deti) nikdy nemala s detmi problem napr. v obchode. Stretavala deti, ktore sa hadzali o zem, lebo rodicia im nechceli kupit sladkost, a ti isti rodicia si s nimi v tom obchode nevedeli rady... Starsia sestra s tym problem nemala. Jednoducho povedala nie, dnes ti to nekupim preto, lebo... nasledovalo vysvetlenie. A ked dieta prejavilo vzdor, ci uz buchnutim matky, kopnutim, alebo inym velmi skaredym a neprijemnym sposobom, veru aj po zadku dostali... A velmi rychlo sa naucili, ze ked mama povie nie (ale s vysvetlenim preco nie), tak jednoducho nie a hotovo.

veva1
19. jún 2010

@suzik77 moj tomo sa nikdy o zem nehadzal,v obchode si ja nakupujem a on debatuje s predavackami,ci uklada tovar 😉
nerobi mi sceny na vsetkom sa dohodneme,jedine co robi bucha po mne a svojom okoli,co naozaj nemienim riesit tym ze mu buchnem aj ja.Ako sme ho odnaucili hryzt,ho odnaucime aj capat. Mam o 29 rokov viac ako on a uz by som sa mala vediet ovladat. Kde berie rodic to pravo udriet dieta? Za to ze je mensie ,slabsie si k nemu mozeme dovolit ? Co by urobila tvoja sestra keby ani po capnuti neposluchli? Capla by znovu? Ci silnejsie? Naoaj sa vv tomto nezhodneme bo pre mna je jednoducho bitka nepripustna a zlihanie.
tym pravdaze nechcem povedat ze som lepsia matka ako ta co capne,ani nikoho odsudzovat,bo myslim podla toho napr. co pises tvoja sestra sa spravala k detom suprovo ze im pekne vysvetlila,urcite ma s nimi super vztah,len som presvedcena o tom ze by im to islo dobre aj bez vychovnej po zadku. Dieta neposlucha preto ze v opacnom pripade dostane

veva1
19. jún 2010

a uz idem spat,jaj zasa som to prehnala pri tom pc. dnes som bola na nom s prestavkami cely den,tak uz fakt mozem ist spat
dobru nocku

sanym
20. jún 2010

Jéj, vy toho po večeroch nakecáte. Ja mám tú smolu, že keď si s malým ľahnem, už sa nemôžem postaviť - to je okamžite hore. Tak radšej čuším pri ňom, nech aspoň trochu spí. Dnes ráno som sa prvý krát odhodlala nedať mu cici. Zobudil sa o 4.00 a hneď sa prisal a visel na cici do šiestej. Myslela som, že ma porazí tak som si stiahla tričko dole a povedala mu, že cici už nedám a že ideme búvať. Asi 15 minút so mnou bojoval - mrnčal, liezol na mňa a pokúšal sa ma povyzliekať. Potom keď videl, že neustúpim sa urazil, odstrčil ma na kraj postele a tak som zavrela oči, aby si myslel že spím. A keď som ich asi o päť minút otvorila, skoro som odpadla - predstavte si on spal - do 7.15 🙂 🙂 🙂 To bolo prvý krát čo zaspal bez cici. 😵
Ešte k vašej debatke o fyzických trastoch - veva 1 - plne súhlasím so všetkým čo si napísala 😉

mobilo
20. jún 2010

suzik aj my sme tak pár krát išli keď mal syn vzdor proste si nemohol zobrať niečo čo nebolo jeho a plač...a mne to nevadilo nech plače, ja čo som aj čítala atď tak vačšina odborníkov píše, že to je normálny vývin dieťaťa a keď mu v tom keď ma nervy, hádže sa a plače strelíš iba ho vyľakáš, lebo on je vtedy akoby v tranze...áno robia to deti ale netreba fackať aby sa to odnaučili stačí, keď proste neustúpiš oni si poplaču ale samé vedia, že tým nič nedocielia tak to nerobia...nemusia sa byť...a deti, ktoré hryzu rodičov, bijú ich atd.. to museli vidieť len od nich moj by si to nikdy nedovolil, on je tak citlivý že ja sa trošku buchnem a on je pri mne a objíma ma a hovorí: jubim ťa mami neplakaj...a nikdy nikoho nezbil fakt keď vidí deti ako to robia len nechápvo pozerá...máš ešte malé bábo uvidíš aké to bude keď bude staršie aspoň moj syn je taký rozumný, že keď mu v obchode vysvetlím, že proste sladkosť može až keď dáme tete korunky tak to chápe drží to v ruke podá tete dáme korunky a je..a teraz najnovšie mu manžel vždy dá vždy jeden cent nech si odloží, keď pojdeme do obchodu niečo si kúpy a keby ste ho videli si to dá do izbičky a keď vyrážame: mamička ešte kojunku...berie ju a drží až kým niečo nekúpi dá tete a je taký spokojný..fakt veľa vecíí sa dá dohodnúť aj s deťmi oni majú viac rozumu koľko krát neviem ako to je možné 😉
inak neodsudzujem nikoho výchovu akurát ja mám tu svoju sme rozny ľudia len som napísala moj názor, lebo podĺa seba, keď som synovi dala po zadku mala som potom také výčitky, že až a povedala si, že už to neurobím.
no letím dnes sme sami sa čudujem, že som napísala toto 😅 ale sa hrá so škrečkom, včera mu na výlete kúpil taký domček a nechce do neho ísť...letím nech mu neujde, lebo nechcela by som mať deň plánu naháňať škrečka 😅 😅 😅 😅

atrami
20. jún 2010

My sme týmto obdobím už prešli a prechádzať budeme. Krik a bitka nič nevyrieši! Ak sme niekam išli som mu za pekné chovanie niečo sľúbila.. Trasa v obchode bola taká, že sladkosti, džúsiky boli na konci a ak nevrieskal 🙂 mohol si niečo vybrať. Ak vrieskal manžel ho vyvliekol von alebo som jednoducho nákup nechala tam a išla von mu dohovoriť. Raz tam košík aj ostal. Najradšej mal skákanie po vode. Skákať mohol až keď sme išli domov. Bol spokojný a aj ja!

sanym
20. jún 2010

mobilo: dovolím si nesúhlasiť s tým, že deti, ktoré hryzú a bijú to videli od rodičov. Náš malý nás hryzie aj bije (len nás, cudzích nie), hlavne staršieho bračeka a naozaj to nikdy nevidel - my sa nehryzieme ani nebijeme ani starší syn to nikdy nerobil - ja si myslím, že to bude asi jeho povahou - on je hrozne temperamentný a tvrdohlavý. Samozrejme, že sa nedáme - dookola vysvetľujeme, že to nie je pekné, že sa to nesmie. A keď si niečo vynucuje plačom - čo je skoro stále, tiež vysvetľujeme a nepovolíme - ale má poriadnu výdrž, až mi srdce trhá keď toľko plače, ale neustúpim - viem, že plače z trucu. A udrieť by som ho nedokázala, aj keď ma vie niekedy poriadne vytočiť. Ale veď to aj manžel ma často vytáča a ešte to neznamená, že ho budem biť - aj keď niekedy by si teda zaslúžil 😀

santana
20. jún 2010

@veva1 aj ja suhlasim, dobre si to napisala....
My s malym nespocetne krat takto bojujeme a dovolim si tvrdit ze nieje to ani zla vychova ani zly vzor rodicov, ale hlavne presadzovanie vlastnej vole a povaha toho dietata. Pomoze len donekonecna opakovat co je spravne a byt dobrym vzorom a jeho to raz prejde a bude sa chovat tak ako ma. Moj syn sa prejavuje hroznym krikom uz pri najmensej malickosti ktora mu nieje po voli. Cim nanho viac kricim alebo prikazujem tym je to horsie, pomoze len pocakt kym sa ukludni a potom v klude vsetko vysvetlit, pomojkat...on slubi ze nabuduce to uz neurobi, ale o 5 min.sa to niekedy zas zopakuje. Obcas som zufala....ludia na mna pozeraju presne stylom- fuj ake rozmaznane decko a rob si s nim nieco ty koza..... 😒 ale bit ho pred ludmi urcite nemienim, aj ked to asi vacsinu z nich napadne.....niekedy ho schmatnem za ruku a vrieskajuc ideme prec, keby som ho drzala na rukach tak sa chova ako ten chlapec co spominala Suzik, lenze ja ho neudrzim, je dost tazky. 😅 Bola som s nim aj u psychologicky, kedze potrebujem aby sa to co najviac poriesilo kym sa nam narodi druhe, povedala ze treba vydrzat, byt spravnym vzorom a hlavne neriesit to nasilim. Maly ma vysoke IQ a vraj tieto deti sa snazia silnejsie presadzovat. ja hlavne dufam, ze z neho vyrastie slusny a dobry clovek a chcem mu dat dobry zaklad...

denduska
20. jún 2010

ahojte, tak ja sa snazim Emmke vysvetlovat, vacsinou sa to da, ale niekedy je taka protivna ze sa neovladnem a jednu jej capnem alebo dam frcku...ale nie silou, skor len aby sa "prebrala" lebo vyzera ze ma nepocuje..alebo sa tak tvari alebo neviem. Napriklad vcera u mojich rodicov sa neustala vesala na stol, a opierala sa a liezla nan..lenze ten stol je skleneny a ma asi 30 rokov a este na jednej strane ma prasklinku, cize staci naozaj malo a ono to pukne..naozaj asi 10 krat som jej zopakovala nech sa nevesia lebo bude puk a ona pojde do nemocnice..nie..furt sa vesala, tvarila sa ze neexistujem..tak som jej capla ze halooooo..a vtedy sa otocila a samozrejme zacala plakat....lenze nemohlo ju to vobec boliet, len som jej nieco zatrhla a jej sa to nepacilo. Ale myslim ze v takomto pripade je lepsie jamne capnut nez polhodinu vysvetlovat a zatial sa doreze 🙄 Alezeby som ju bila, tak to teda nie..ked vresti tak ju prehodim cez plece a nesiem prec 😅
sanym - ja manzela bijem 😀 , a on sa z toho smeje ako donho bucham svojimi tenkymi ruckami, zatial co on je dvakrat vyssi aj tazsi nez ja.

sanym
20. jún 2010

denduska: 😀 môj je také cincítko, že sa bojím, že by som mu ublížila

veva1
20. jún 2010

Ahojte,dnes u svokrovcov tak tu mozem zasa cely den trcat,bo nic ine sa tu robit neda

veva1
20. jún 2010

@denduska Tak si nemala dookola vysvetlovat ze nesmie,ale odviezt jej pozornost inam. vymysliet hru,zabavu aby ju ten stol prestal bavit. to ze ju capnutie neboli je samozrejme sak vacsina mam nechce ublizit dietatku a dava vychovne. no je to pouzitie sily na docielenie posluchnutia co je pre mna nepripustne.

suzik77
20. jún 2010

taaaaaaakze, aby ste ma nemali aj vy za "gestapo", chcem povedat, ze pravdepodobne moja vychova bude podobna ako denduskina.
skratka mam tiez dost trpezlivosti na to, aby som 10x vysvetlila, pripadne si nevsimala vrtochy, avsak mam iba 1 pohar trpezlivosti a ked bude mala v obdobi vzdoru, tak jednoducho po zadku capnem...

@mobilo uviedla si, ze jej "strelim", ked nebude sekat dobrotu. Tak by som to chcela poopravit, podla mna vyraz "strelit" znamena, ze das decku spredu facku. Tak to ja nechcem robit a ani nebudem.
ja som myslela to, co uvadzam, ze ked bude dokola trucovat a to este pred inymi ludmi (svojim sposobom zhadzuje take dieta matku) tak jej po zadku capnem, ked si x-krat neda povedat a nepomoze ani odvedenie pozornosti ako uvadza veva.

ono to vyzera, aka som naivna, ze nic neviem, za mam prve dieta, ale moja starsia sestra je starsia o 10 rokov a mladsia je mladsia o 9 rokov. Tak som videla vychovu mojej mamy pri mladsej sestre a tiez vychovu starsej sestry pri jej troch detoch. Obe vychovy boli odlisne, avsak ani jedna nebola taka, ze fackaj si ma kolko chces, ved sa vyvijas, hryz ma kolko chces, ved fajn, budem mat modre ruky, no a co....??? Tak to teda nie!
Avsak nebol to ani druhy extrem, zeby deti mlatili kazdu chvilu hlava-nehlava. Jednoducho, vychovna po zadku z casu na cas padla a musim povedat, ze vzdy zabrala. Sice dieta poplakalo, ale prestalo blbnut a druhy raz to vyzeralo tak, ze ked bolo upozornene, tak jednoducho to zabralo. (hovorim teraz o veku, ked uz dieta rozumelo slovam, nie o veku, ked este nechape, co mu hovoris).

A neda mi nepovedat este jeden priklad vychovy. Kedysi davno za cias nasich rodicov boli povolene telesne tresty aj na skolach. Aj v starych filmoch mozete vidiet, ako sem-tam dostanu ziaci trstenicou (ci ako sa to nazyva) po rukach, alebo zaucho. Beriem, ze to bolo az prilis krute, ale pozrime sa, aka generacia z nich vyrastla! Stari pani su jedini, ktori mi ochotne podrzia dvere, alebo pomozu s kociarom do autobusu apod.
Ja som isty cas posobila na zakladnej skole ako ucitelka. Samozrejme, dnes si nemozes dieta dovolit udriet, ja som si svojim vystupovanim autoritu vybudovala v podstate bez vacsich problemov, ale niektore ucitelky boli priam zufale. Deti su sproste, drze, smeju sa vam do oci, papuluju, ked ich upozornite, este viac sa rehocu, no skratka, maju vas za debila. Takze poniektore z nas, ktore mali prirodzenu autoritu, nemali s nimi problem, ale ostatne boli hotove z tych deti.
Este uvediem, ze to boli ziaci 5-9.rocnika.
Skuste takemu dietatu "vysvetlit" ze to mozes a toto nie a co sa patri a co nie... Nahra si vas na mobil, da k tomu nejaky super pokec a sup ho na net! A ako blb z toho vyjdes ty....

Som sa rozpisala, lebo mala buba v postielke 🙂
Tak hotovy roman pisem 😀

suzik77
20. jún 2010

a este som zabudla uviest, ze samozrejme, ze ked nieco vyvedie, tak to nebude v tej sekunde capanec po prdeli, ale najprv vysvetlenie, zmena temy - odvedenie pozornosti, no a az potom, ked vsetky ostatne prostriedky, ktore ma napadnu, zlyhaju, a dieta bude stale trucovite a zle a tvrdohlave, az potom dostane po zadku (opat hovorim o veku, ked bude rozumiet!)

bobket
20. jún 2010

@suzik77 viem velmi dobre co tym myslis co sa tyka deti na zakladnej skole! ja som ucila sice na strednej ale to je to iste a este o level viac!!! Takze chapem! a co sa tyka toho ako si to myslela s tou vychovnou tak ja som to pochopila ako si to myslela aj bez toho aby si sa musela obhajovat 😉 neboj urcite si nikto tu nemysli ze budes bit svoje dietatko hlava nehlava. Nas rodicia nebili ale ked sme dostali po zadku alebo zahlavok tak to sme uz vedeli ze sme prepiskli!!Aj ked dieta vychovne udrieme tak musi vediet ze ho stale velmi lubime! 🙂

denduska
20. jún 2010

@veva1 tak ja ti Emmku na chvilu poziciam 😀 vcera bola u nas svokra v tom case a ona je ucitelka + specialny pedagog, ma fantaziu ako slon co sa tyka vymyslania zabavy hier a aktivit, ja nemam ani stotinu z toho co ona.... a ani ona ju nevedela odlakat od toho stola, a to uz teda je co povedat! V inych pripadoch, ked si napriklad vezme nejaku nebezpecnu vec a napriek upozorneniu ju neodlozi, alebo sa neda odlakat tak jej ju radsej bez slova vezmem, schovam a hned vezmem daco ine. Ale schovat 70-kilovy stol, to naozaj neviem 😒

inak som sa opakovane na koniku docitala o vychovnej metode "strcit dieta do studenej vody alebo pod studenu sprchu" ked neposlucha...tak toto je podla mna horsie nez cap cap lebo asi si nikto neuvedomuje ze tym moze urobit zastavenie srdca...ale vraj to nie je bitka, tak je to lepsie...hm...

@suzik77 s tym natacanim na mobil to je sila 😀 😅 inak ja by som nemohla byt ucitelka ked vidim tie deti dnes...a 12-rocne dievcata vyobliekane ako..nechcem povedat co..no asi som zastarala alebo neviem 😖

veva1
20. jún 2010

@suzik77 aj ja ti rozumiem ako to myslis,viac menej mame rovnaky nazor na vec,az na to ze podla mna sa da najst ina vychovna paka ako capnutie na zadok. tomasko prestal hryzt ked za to prisiel o druhu hracku. sme mu ju zobrali za trest,ale trvalo to nejaky cas kym sa to naozaj naucil ovladat. musela som striehnut aby nezahryzol,ked uz isiel tak som mu dala ruku na usta a pohrozila nech si uvedomi co robi,ze pride o dalsiu hracku. no ked som nestihla,alebo sa pritulil a cvakol tak som mu mohla dohovarat,kricat vzdy plakal fukal mi to a o chvilu cvakol zasa. si neviem predstavit a pochybujem ze by capanie po zadku urychlilo jeho odnaucenie hryzenia. to ze su vacsie deti neposlusne nie je dosledok toho ze ich nebiju. mozno prave naopak

veva1
20. jún 2010

@denduska som si predstavovala ako odkladas ten stol do skrine. 🙂 a ked povies ze sa odlakat nedala tak ti verim,super ze ste to skusali,no podla mna treba najst nieco ine aby posluchla nie capnutie,bo s kazdym sa nejako da

veva1
20. jún 2010

No a strcit pod studenu vodu je pre mna tiez divna praktika

mobilo
20. jún 2010

jaj konečne buva dnes sme veľa stihli urobiť doobeda bol zlatý 😵
denduska na tie 12 ročné baby máme rovnaký názor 😉 mne ich až ľúto je, keď vidím, že prichádzajú o detstvo veď také deti by sa mali ešte hrať a nie výstih až do žalúdka a sukničky ja by som dcére tak nedovolila chodiť..ja stále hovorím mužovi, že ak bude druhé dievčatko tak určite si bude myslieť, že som zlá mama, lebo keď bude chodiť že jej spolužiačku už možu mať prefarbené vlasy a tak ja to nedovolím alebo neviem..lebo zase čím viac človek zakazuje tým viac robí dieťa poza chrbát asi mať s ním len super vzťah doverovať si a vysvetliť prečo nie to a prečo nie to a debatou sa dopracovať k nejakému spoločnému kompromisu či nie?
aj ja som počula strčiť pod studenú vodu - neviem si predstaviť, žeby som to urobila veď ja som ani nedokázala nechať syna vyplakať sa do spánku a aj to je vraj normálne...asi sa každý musí riadiť tým svojím pre každeho je dobrá výchova niečo iné a nikto nevie ktorá je tá správna 😉 veď aj odborníci raz hovoria tak raz tak....treba sa riadím srdcom a milovať ich 😵