Nesplnený sen
Ahojte, mám takú dilemu čo a ako ďalej
Mojím snom bolo vždy vyštudovať medicínu, a pracovať ako lekár. Proste už od mala som to chcela robiť,fascinovali má aj také seriály a dokumenty. Biológia aj chémia ,fyzika mi išli, chodila som aj po sutaziach. Ale v maturitnom ročníku ma odradila učiteľka chémie a nakoniec som vyštudovala technický odbor,statiku. Prácu mám fajn. Mám dve deti a ako som s nimi na rodičovskej a ako je teraz ťa kríza s lekármi,veľmi uvažujem že to bola veľká chýba vzdať sa svojho sna. Ze ako by vyzeral môj život keby som sa na to dala. Čo robiť a tým ? Ísť študovať ? (Finančné by nám to vyšlo ale neviem, popri deťoch a tak ? Alebo už to kašľať a dáko prežiť a pracovať v Tom čo mám vyštudovanú ? Alebo ešte mi napadla jedna možnosť, že vyštudovať externé zdravotnú sestru a robiť aspoň to ? Je to podobné aspoň trochu,že to uspokojí moju túžbu a môj sen ? )
@miadi babky po ruke žiaľ nemám,bolo by to na mužovi. Čo mi tiež nepríde fér,práca,potom deti, to ako keby bol slobodný otecko
Moj muz si ma dobera, ze nech si to este po materskej po(pri) 3 detoch vystudujem. Momentalne sedim na gauci a citam toto, uz som na strane 800 😄 ale akoze citim, ze uz na to dako nemam hlavu, treba si tam pamatat kvanta a stredoskolsku biologiu a chemiu som nemala rada. Mam skonceny matfyz, statistiku, robim v IT... ono to aktualne staci. Ale keby bola kriza alebo nejake zrutenie sveta, ako ho pozname... bude mat doktor cenu zlata ...
Prijimacky su v juni poplatok 80e ., chod aspon pre ten pocit ci by to islo beru len nieco cez 300 ludi Neviem kolko sa hlasi. Ked by ta nezobrali aspon by si vedela ze to bol len sen a ze si sa nevzdala len sa nemohol zrealizovat.
@basska_b čiže len tak si čítaš takúto odbornú literatúru ? Aj to môže byť zaujímavé. Skúsim aj ja 🙂 vďaka z atip
@miadi a možno más právdu, skúsim to, len tak , pre zaujímavosť. Ešte mám dva roky na rozhodnutie, kým deti pôjdu do škôlky.
Hej hej, take, co ma zaujima... teraz ma caka treti porod, tak studujem 😃 nech sa reku dovzdelam. Najprv si bolo treba na tu terminologiu zvyknut, niektore pasaze som nerozumela (z oblasti farmacie, anatomie, embryologie) - ale inak to vsetko ma suvis so zivotom a cim viac clovek vie, tym vlac nabaluje. Je to ako aj ine VŠ, aj tam je taky princip. Prvak je vyhukany, strateny... ale potom uz zacne davat jedno k druhemu, po skole zas priamo prepajat s praxou a uz to ide
@basska_b tak to je pravda, idem si aj ja daku knižku takú pozrieť. Odkiaľ máš ? Požičaný či kúpenú ?
@basska_b možno mi bude stačiť mať len takto tie informácie a bude moja duša spokojná v tomto smere.
Autorka, aky mas pocit z toho ze prave teraz zastupcovia Tvojej vysnivanej profesie su natolko znechuteni platovymi aj pracovnymi podmienkami a celkovou situaciou v zdravotnictve ze hrozia hromadnymi vypovedami?
Ale to si musela vediet nez si zalozila diskusiu ze na deti by si mala menej cas tak ako vies ze je to 6r studium nic nove ti tu nikto nenapisal. Mozno ti chyba studentsky zivot. To co si vystudovala ta nebavi.30r je taky vek ze clovek sa hlada chce zmenu ak nie je spokony citi zlihanie kontrontuje sny a realitu. Realne ak to odlozis v 40ke ti to ucivo pojde do hlavy tazsie ako teraz. Je velka sanca ze na prvy x ta ani nezoberu ale vzdy mozes skusit zas. Mne sa zda ze teba viac laka ta teoreticka cast -studium viac ako praca v tom obore.
@vler aj to ma odrádza, ale najmä z toho hľadiska že nie plat ale tie podmienky, služby,nadčasy. Ale najmä kvôli deťom,že fakt by zo mňa asi nič nemali,aj keď by som už dostudovala. Je to iné ako v iných odboroch,kde dostudujem a potom by som mala relatívne ok prácu čo sa týka času.
Ale inak aj napriek tomu je.medicina pre mňa topka,lebo teda zdravotníctvo
@miadi áno to som vedela,že na deti bude pramálo času,ale nad tým som neuvažovala ,skôr som stále rozmýšľala že prečo som nešla a čo teraz,aké sú možnosti ísť, nerozmýšľala som prečo nie. A až tu mi to bolo tak jasne napísané,že som aj viac začala rozmýšľať nad argumentami prečo nie a dostávať sa do reality. Lebo áno,sny sa majú plniť,ale nie na úkor niekoho,a najmä nie na ukro deti.
A teda,aj by ma bavila práca v zdravotníctve, vždy ma to fascinovalo,ale aj tie vedomosti. Ale tak realne môžem teraz skúsiť čo mi poradila
@basska_b a skúsim.si zohnať nejakú takú knihu a uvidím,či bude môj sen naplnený aspoň sčasti , kým som na RD mám čas skúsit to a premýšľať čo ďalej.
@stanulienkat poslanie je klise pre niekoho, kto to svoje v zivote nenasiel 🤷
Zaraza ma, kolkym ludom staci spokojna praca s dobrym platom ku stastiu... Tiez ma zaraza, ze vacsina stavia plat nad poslanie. A zaroven si uvedomujem, ake mam v zivote stastie, ze mozem robit to, co milujem, co ma naplna 🙏
Svojho sna sa vzdávať nemusis, aj ked studium mediciny popri detoch si neviem predstavit, medicina sa nestuduje dialkovo, pokial viem 🤷 skus sa este porozhliadnut po moznostiach a poriadne si to premysli
pozri najprv skus prijimacky dostane sa len male percento 15-19 % prihlasenych vyskusaj i sa zvladnes ucit na prijimacky
a potom za isi od toho ako sa vies zatat treba sa velmi vela ucit a hlavne nabehnut na system ucenia sa (kedze si uz mimo skolu ejaky cas)
hlavne aby si mala niekoho k detom a do domacnosti aby si sa mohla ucit a chodit na cvika a tak lebo ich uvidis menej casto
lekarstvo nemusi byt o nadcasoch a nocnych. V sukromnej praxi je vsetko na tebe - od nakupu striekacky, po platy. Ale aj rodina sa da stihat. Nasa mama zacinala o 7:30 a koncievala okolo 13:00. Ziadne nocne, nadcasy podla potreby ako bolo nutne. Akurat mavala povinne sluzby na pohotovosti asi 2x do roka.
@twinflame to je sice pravda, ale ked si zakladala rodinu, toto partnerovi nepovedala, co planuje... ze to vsetko na nom bude - financne, starostlivostou, a to cele najblizsie roky...vela rokov... mne to prijde ako ulet, ano chcem nieco ineho, ako to, preco som sa rozhodla pred rokmi a idem si za tym a je mi uplne jedno, ako to vidi zvysok sveta, hlavne ze ja ja ja si nieco dokazem... toto nie je bokovka doplnkove studium, toto je neskutocne tazke vo vela ohladoch a to aj bez deti.
Ona bola dost draha, lebo je to nove, 160 euro, zo stranky vydavatelstva A medi... kupila som a chcem darovat potom v porodnici... odporucam radsej pozicat z kniznice, ak mas taku kniznicu poruke... v tejto by si napr. daco rozumela, kedze mas 2 deticky 🙏 moj dedko mal pozicanu Ortopediu, ale tam bolo vela z anatomie a tam chybaju laikovi zaklady
Mas 30 rokov, o 2 roky, ked pojdu deti do skolky, to chces skusit. 32 rocna medzi 19 rocnymi na dennom studiu. To budes rarita. 6 rokov studia, budes 38 rocna, ked skoncis. Budes zaciatocnik tam, kde tvoji rovesnici budu mat uz dobre rozbehnutu karieru. Dalsie x rokov budes driet na atestaciu. Nehovoriac o dalsom studiu , kurzoch, skoleniach, ktore su pre lekarov dolezite. Ak by si bola obvodnym lekarom, priprav si poriadny balik na odkupenie ambulancie po nejakom dochodcovi.
Snad v 50ke budes uspesna lekarka .
@sisa_s štúdium už nie je podmienené maturitou so SZŠ.
Nevzdávaj sa sna a keď si tak hlboko presvedcena ze to zvladnes, chod do toho,začni znovu študovať..netvrdím ze to bude ľahké ale výsledok,pocit naplnenia, to je nadovšetko 🙂
tento sen by som už asi nechala snom. V 30tke je to dosť neskoro a hlavne máš rodinu - vieš si predstaviť, že by si bola na prednáškach, praxi + učenie sa - celé dni bez detí? Budeš zvládať domácnosť? To nie je iba 6 rokov učenia sa. Možno by som išla smer - ošetrovateľstvo a spravila si aspoň Bc. zdravotná sestra. Čoraz viac kompetencií sa bude presúvať na sesstry, môžeš sa realizovať. Ano, majú sa sny plniť ale niekedy treba aj reálne zauvažovať, či to ešte má zmysel alebo nie.
Druhému sa ľahko radí - choď do toho. Oni nie sú v tvojej koži, nemajú tvoju rodinu deti. Rozhodnutie je na tebe
@oli18 veď aj toto je také že keď som sa toto dozvedela,tak ako odkiaľ by som vzala peniaze na to.
na externé - sestra VŠ nemusíš mať ani maturitu na zdravotke a ani nemusíť pracovať v nemocnici. Mám spolužiačky, ktoré si robili strednú zdravotnú kvôli tomu, že chceli ísť na VŠ a o rok sa to zmenilo. TAk zbytočne študovali 2 roky. Už mohli mať za sebou 1 rok štúdia. Už tú strednú chceli dokončiť, pre prípad,že bysa niečo stalo a na výšku by nešli.
@kvetinka75 tiež tak uvažujem,že aspoň tu sestru si spraviť. Tri roky v pohode,mám to blízko domu.
@kvetinka75 ako som zistila,štúdium síce nie je podmienené szs ale ak chces ísť externe,tak áno musíš mať szs a pracovať v odbore,kvôli praxi. Inak denné
a kde ti toto povedali? Lebo v NR študujú také, ktoré nemajú strednú zdravotnícku a ani nepracujú v zdravotníctve. TAm to nie je podmieneneé amyslím, že podmienky pre prijatie by mali byť všade rovnaké
Externe tam študuje aj spolužiačka zo strednej z pred 30 rokov, ktorá má ekonomickú a nepracuje v zdravotníctve. A Tie, ktoré teraz so mnou končili, niektoré nepracujú a študujú externe
Ja som hovorila priamo s pani na študijnom a tá mi to potvrdila. Oproti tým, ktoré pracujú v zdravotníctve, musím mať viac hodín praxe odchodenej. Im niečo uznávajú

@miadi tak baby mi tu dali parádne argumenty. A fakt je ,že to že som nebola s deťmi a nedala im čo som mala by ma žral viac ako toto tu. Keď budú veľké,tak pôjdem apson na tu sestru.